kolmapäev, 28. oktoober 2020

43. nädala ilm (19.–25.10.2020)

Kommentaariumi viide

Turvaanalüütikud kuulutasid blogi lõplikult turvaliseks alles nüüd, nii et saab jälle edasi minna.

Nädal algas külmalt: 19.10. tõi mitmele poole esimese lumesaju. Mõnel pool oli ainult nõrk märja lume sadu, aga oli kohti, kus tekkis mitme cm paksune lumekiht, mis võimaldas ehitada lumememmi jms. Kuid see lumi sulas õhtuks. Üksikutes kohtades oli äikest, vt kaarti.
Õhutemperatuur püsis 19.10. lõunani 0 °C lähedal, aga päeva teises pooles pilvisus hõrenes ja päikese mõjul tõusis õhutemperatuur siiski enamikes kohtades 5 °C lähedale või kõrgemale, mistõttu lumi sulas. 
Külma õhumassi mõjul ja selgineva taeva all langes 20.10. öösel mõnel pool õhutemperatuur õhus alla 0 °C, nt Jõhvis ja Jõgeval vähemalt 2 °C-ni. 20.10. päeval tõi ilmamuutus soojema õhumassi, nii et õhutemperatuur lähenes lääneservas 10 °C-le, oli vihmahooge. Esialgu jagus ka päikesepaistet; õhtul tekkis halo. 
21.10. päev oli juba valdavalt soe ja vihmane. Õhutemperatuur tõusis kohati lääneservas juba üle 10 kraadi piiri, üksnes Virumaal jäi 5 °C lähedale või isegi madalamaks (Narvas). Siiski oli Jõgeva- ja Virumaal veel tugevat öökülma. Jõgeva ilmakokkuvõttest: Teisipäeva ja kolmapäeva vahelisel ööl (juba enne keskööd) langes minimaalne õhutemperatuur Jõgeval 2,1 kraadini, mis oli selle sügise esimene tugev (<2 °C) öökülm siinkandis. Kell kaks öösel hakkas juba vihma sadama ja kolmapäeva hommikuks tõusis termomeetrinäit kolme soojakraadini.
Aga neid öökülmi kummalgi ööl ei juhtunud kaugeltki kõikjal, nii et ikka veel ei olnud üsnagi mitmel pool õiget öökülma.
22.10. oli kõikjal väga soe (üle 10 kraadi) ja tugevalt vihmane (enamikes kohtades üle 10 mm/d). Tekkis tunne, et kevad või suvi on uuesti tagasi. Hommikul oli veel õhk kõledavõitu arvatavasti suurest õhuniiskusest, aga õhtupimeduses võis juba tunda vahemerelist soojust. Soojuse ja ilmamuutuse tõi kaasa edelast Soome lõunaossa liikunud aktiivne tsüklon.
23.10. oli soojuselt sarnane, kuid mitte enam nii vihmane; päeva teises pooles pilvisus hõrenes ja oli ka päikest näha. 
24.10. päeva esimene pool oli peamiselt sajuta ja kohati päikeseline. Päeva jooksul pilvisus tihenes ja hakkas vihma sadama (õhtul). Õhk enam nii soe, kui kahel eelneval päeval, enam polnud, aga siiski  kraad üle või alla 10 °C piiri.
25.10. oli osatsükloni mõjul pilves, kuid sadu ei olnud kuigi suur, valdavalt alla 2 mm/d, v.a Valgas. 


19.10. Raasikul kell 10:47. Autor Merle K. Pildi valmistas ette ja saatis Werner Daffe.


Sügisene Männikjärve raba 24. oktoobril. Vello Kepparti foto


Soe ja sombune vaade 25. oktoobril pilvepiirilt (Teletorn, https://www.teletorn.ee/tmp/webcam.php).

34 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Novembri esimene dekaad peaks päris kuiv tulema ja külmaks ilmselt ka ei lähe veel.

Anonüümne ütles ...

Olen endiselt seisukohal, et laupäev tuleb udune.

Anonüümne ütles ...

Maalehe ilmatarkade arust tuleb soe detsember.

Anonüümne ütles ...

Statistik siin.
No siis lööb laest läbi. Harkus võib see +8 ka siis ära tulla. Kes tahab võib seda kliimakatastroofiks nimetada. Hakkabki nii olema ja lumine talv siis ehk korra - kaks kümne aasta jooksul. Kui detsember ikkagi talvine (kasvõi kuu keskmine -1) siis on veel lootust ,et kõik pole veel tuksis.

Anonüümne ütles ...

Lisame põnevust - kui keskmine tuleb -1, aga põuase kõrgrõhuala tõttu lund ei saja, on ikkagi talvine detsember?

Anonüümne ütles ...

Jep

Anonüümne ütles ...

Vaevalt et nädalavahetuse ööd sisemaal null kraadini langevad, nagu Emhi prognoosib, kuna ilm peaks pilve jääma. Eriti kehtib see pilves ilm Loode- ja Põhja-Eesti kohta.

Kagueestlane ütles ...

Tartu-Tõravere käesoleva oktoobri keskmine on endiselt 9,0 kraadi(normist 2,9 kraadi soojem) ning aegreas soojuselt 2.kohal.

Anonüümne ütles ...

Statistik siin
Harku keskmine oleks hetkel +9,4 mis samuti on sellisena soojuselt 2 koht. 1.koht jääks esialgu 1967 aastale alles.

Anonüümne ütles ...

Ega ülespoole need kummagi jaama näidud nüüd lähegi. Pigem kukuvad 0,x kraadi allapoole, olenemata sellest, et nädalalõpu öökülm ilmselt ära jääb pilves ilma tõttu. Ööpäeva keskmine lihtsalt langeb nüüd alla kuu keskmise.

Anonüümne ütles ...

Langeb aga Harkus peaks ta nii või naa jääma +9,× mis oleks sellel sajandil uus kõrgeim kuu keskmine oktoobris.

Anonüümne ütles ...

Heh, GFSi viimane uuendus (12Z) näitab homsest hilisõhtust esmaspäeva ööni enamusse Eestisse selget ilma, samas kui Norra yr samahästi kui lauspilves. Vahe kõigest paari päeva kaugusel.
Hallooo, me elame juba moodsas 2020. aastas, kus tehnika peaks ju nii arenenud olema, aga ometi ei suudeta kõigest kahte päeva ette ennustada, kas on pilves ja uduvihmane või selge ja päikeseline. Naljakoht!

Anonüümne ütles ...

Kas see on normaalne, et mul umbes 10 ritsikat ja rohutirtsu ümber maja põõsastes siristavad ? Peaaegu november ju. Osad on suured rohelised ja osad väiksed pruunid.

Anonüümne ütles ...

Ei ole normaalne.

Anonüümne ütles ...

Maakonna võiks ka öelda siis juba. Siin Tallinna küljeall neist siristajatest juba nädalaid vaikus.

Anonüümne ütles ...

Kanada mudel GEM näitab 15 kraadi 3. novembriks kagu-Eestisse.
https://www.wetterzentrale.de/maps/GEMOPSC12_117_5.png

Anonüümne ütles ...

Käisin õhtul jooksmas, siis metsa all tõesti putukate siristamine käis. Algul arvasin, et valesti kuulen, aga ei, neid oli mitme kohas.

Jugavoolu ennustus näitab ikka sooja peale tulekut järgmise nädalavahetuseni. Arvan, et seal kandis vahetan rehvid autol ära. Tõesti seal teisipäeva kandis tuleb hea ports sooja kiiresti edelast.

Proff on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

Ritsikad ja rohutirtsud Hiiumaal siis.

Anonüümne ütles ...

Aitäh täpsustamast. Hiiumaal on neile sobivamat soojust vist rohkem olnud ka kui siin mandril.

Anonüümne ütles ...

Statistik siin.
Üks seos mis kerkis endal silme ette tänast Maalehte lugedes ,et kui Juuli keskmine on alla normi selgelt - siis järgnev talv on kas kuu pikkune või õieti polegi seda (Jutt jälle käib eelkõige Harjumaa kohta - vaatan Harku järgi). Ainult korra sellel sajandil polnud see nii. 2009 oli kolmandat korda järjest juuli jahe ja 2009/10 talv tuli hoopis korralik. Seega kui vaadata ainult seda siis tõenäosus 80% või rohkem ,et talv jälle ainult veebruaris ja kogu lugu. Ülejäänud kuude keskmine ehk napilt miinustes. Hea näide näiteks 2015/16 talv kus talve pikkus oli enamvähem detsembri lõpust jaanuari lõpuni.Või ka 2017/18 talv kus talvekuudest tõeline oli ainult veebruar. Ka 2019 juuli oli normist külmem ja järgnevat talve ei tulnud enam üldse õieti.

Anonüümne ütles ...

Nüüd näitab ka praegu pooleli olev GFS-i 18Z uuendus 15 kraadist sooja teisipäevaks. Kusjuures huvitav on see, et seda ka öösel. Juulis polnud vist ühelgi ööl nii soe öösel, kui õigesti meeles...
Novembris oleks 13-kraadine ööpäeva keskmine päris muljetavaldav.

Anonüümne ütles ...

Ma olen sellist seost tähele pannud, et pärast esimest lund tuleb järgmine alles kuu või rohkema aja pärast. Selle sügise esimene lumi oli 19. oktoober. Seega enne 19. novembrit lund ega rehvivahetust karta pole vaja.

Anonüümne ütles ...

Statistik siin.
See esimese lume nägemine ei näita küll midagi.
On ka tarkus kus öeldakse ,et esimesest lumehelbest on talveni 40 päeva - ka see tänapäeval ei kehti.
Vaatasin kahte viimast sooja talve.
2014 oli esimene lumi öisel ajal ööl vastu 31.okt ja järgmine oli kohe nädala pärast. Seega ei kehtinud sinu tarkus ega see 40 päeva ka kuna õiget talve ei tulnudki.
2019 oli esimene valge ollus 2.novembril ja uuesti 21.novembril. Jällegi kumbki mõte ei kehtinud.
Nüüd siis tuli jah esimene valge nähtus 19.okt.(Tegelikult hakkas sadama juba 18-da kuupäeva poolel).
Saab näha kui pikaks seekord vahe kahe tahkema saju vahel venib.

Anonüümne ütles ...

Ürgrodi!

Anonüümne ütles ...

Ülirämenunnupaukurirodinad kas lumetorm ka tuleb

Anonüümne ütles ...

Enne 19. novembrit ei tule. Sademeid üleüldse ei paista eriti tulevat enne kuu keskpaika. See 2. novembri vihm ilmselt läheb Edela-Soome, meid midagi kergelt ehk riivab.

Anonüümne ütles ...

Vaadates pikemaid prognoose, siis pärast 4. novembrit kuni kuu keskpaigani tundub suht mõttetu ilmaga periood tulevat, mil midagi huvitavat tulemas pole. Lihtsalt igav rahulik kõrgrõhkkonna ilm, mis tagatipuks tuleb ilmselt ka pilvealune.

Anonüümne ütles ...

Kas see nn "statistik" oligi see, kes siin paar kuud tagasi sagedaste tormidega sügist ennustas?
Esmaspäeva hilisõhtul mingi hakatis tuleb, aga see vist ka kõik...

Anonüümne ütles ...

Statistik siin.
Torme ju on olnud aga üllatavalt vara. Praegu selline kummaline pikk paus. Kindlasti tulevad tormid tagasi. Novembri lõpust alates näiteks.

Anonüümne ütles ...

On olnud jah, aga suht nõrgad. 2011 ja 2013 aastate sügistormidega ei anna neid kaugeltki võrrelda.
Aga vb toob novembri lõpp hoopis karge kõrgrõhuala, mis on sissejuhatus talvisele lumevabale detsembrile.

Anonüümne ütles ...

Euroopa mudeli viimane uuendus näitab esmaspäevaks suht tormist ilma ja napilt 10 kraadise isotermi jõudmist. Saab vähemalt mõnus soe torm olema. :D

Anonüümne ütles ...

Täna 4 aastat tagasi ehk aastal 2016 hakkas vähemalt siin Harjumaal lund sadama, mis püsis vahepeal paksenedes kuni 16. novembrini. Siis saabus soe periood, mis lõppes alles veebruaris 2017.

Anonüümne ütles ...

Statistik siin.
Harku oktoobri keskmiseks tuli siis +9,3 mis on viimase 50 aasta uus rekord ja viimase 100 aasta arvestuses 2.koht. Ainult siis 1967 oktoober oli veel soojem. Kliima oli siis küll veidi teine aga siis järgnes ülisoojale oktoobrile korralik lumine talv.
Saab näha kuidas nö. uue kliima ajal sellega on ?
Oktoobri sajuhulk kodus (mitte Harkus) 106 mm. Mitte midagi erakordset aga siiski üle normi sadas.

Anonüümne ütles ...

Arvan, et üle normi ilm jätkub, aga tagasihoidlikumalt.
Mudelid küll näitavad, et 10. nov paiku pöörab külmaks, aga ma ei pea seda tõenäoliseks. Pigem selline +5 kraadi lähedane ilm jätkub ja suuri torme nagu 2011 ja 2013 sügis-talvel, ei tule.