laupäev, 17. oktoober 2020

42. nädala ilm (12.–18.10.2020)

Kommentaariumi viide

Esimene tõeliselt sügisene nädal, kuid kardetud või oodatud (kuidas kellelegi) öökülm ja märg lumi / lumekruubid jäid reedeni ära. Siiski registreeriti 15.10. hommikul Valgas ja Võrus tugev vihm lumega, kuid kõrge õhutemperatuuri (~6 °C) juures. Kas seda arvestada, on vaieldav.
17.10. varahommik oli küll külm ja õhus kohati miinuskraade, nt Kuressaares –3,3 °C, ei teinud see märgatavat kahju taimedele. Keskpäevaks oli juba üle 8 kraadi sooja.

Loojang 14.10.'20 Pärnus. Werner Daffe foto

Kontrastina pühapäevaga (11.10) oli nädala alguse (12. ja 13.10.) ilm oluliselt jahedam, ehkki päikese kaasabil oli õhusooja veel üle 10 kraadi. Mõlemil päevil ületas ööpäevane sajuhulk paiguti 5 mm piiri, ent sajukogus oli olenevalt kohast äärmiselt erinev. 
14.10. ilm oli väga soe ja sajuta, kuid mitte rekordiline. Järgmiseks päevaks õhk jahtus, vaid saarte rannikutel jäi veel 10 kraadi piirimaile. 16.10. oli õhutemperatuur juba kõikjal alla 10 kraadi piiri js üksikuis paigus nõrka öökülma. Jahenemise põhjuseks oli Islandil ja Põhjamerel tugevnenud kõrgrõhkkond, mis sattus kergesse vastasseisu Venemaa madalrõhkkonnaga. Nende mõjul valitses põhjavool ja külm õhumass jõudis ka Eestini.
Kõrgrõhuhari tugevnes Läänemerel ja tõi rahuliku ilma, ent sajuta kõikjal läbi ei saanud. Kuigi algul prognoositi märga lund ja lumekruupe juba reedeks (16.10.), seda siiski ei juhtunud (Jõgeval märgiti siiski ka märgi helbeid).
Ilm muutus põhjalikumalt pühapäeval (18.10.), kui Soome kohale jõudis aktiivne tsüklon, mis tõi kaasa tuule tugevnemise ja rohke saju. Kuna esialgu liikus õhk lõunakaartest põhja, oli õhk soe, kohati ise üle 10 kraadi ja sadu esialgu vihmana. Aga õhtul algas loodest külma õhu sissetung ja sellest ka Jõgeval märjad helbed. Tuul siiski kuskil tormini (21 m/s) ei küündinud.
Atlandi ookean püsis rahulik, kuid tormid ei lasknud end kaua oodata.

81 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Loodetavasti sajab nüüd siin Harjumaal Tallinna piires pool kuu normi ära nenede lähema nelja-viie päevaga.

Anonüümne ütles ...

Satpildi järgi küll tänane päev nii trööstitu ei tule nagu Ilmat. prognoosib.
Päikest näeb looderannikul juba lõunast üsna rohkelt.

Mida rohkem sajuala edasi liigub, seda kiiremini ta liigub - külglibisemisse sattuva auto põhimõte seletab niimõndagi, miks.

Anonüümne ütles ...

Hiiumaal peaks isegi 2-3 tunniga selginema.

Anonüümne ütles ...

Statistik siin. Teen üht huvitavat avastust praegu. Küsimus aga praegu selline ,et 1967 tormi teavad paljud aga mis oli 1968/69 talvel ja sügisel ? Vaikne ,ka tormine ?. Kui saaks teada ?

Kagueestlane ütles ...

@18. oktoober 2020 08:10

Tartu-Tõravere järgi oli 1968 sügise keskmine 4,6 kraadi(normist 1,6 kraadi külmem). Septemberi keskmine 10,9 kraadi(normist 0,1 kraadi külmem); oktoobri keskmine 3,6 kraadi(normist 2,5 kraadi külmem); novemberi keskmine -0,6 kraadi(normist 0,9 kraadi külmem).

1968/1969 talve keskmine oli -8,1 kraadi(normist 4,5 kraadi külmem). Detsembri keskmine -2,9 kraadi(normist 0,4 kraadi soojem); jaanuari keskmine -12,3 kraadi(normist 8,2 kraadi külmem); veebruari keskmine -9,0 kraadi(normist 4,5 kraadi külmem).

Selliste näitude põhjal saab tormise talve otsekohe välistada. Vähetõenäoline, et ka sügis tormine oli. Üksikud tormid võisid olla, aga üldpilt tundub üsna vaikne.

Anonüümne ütles ...

Sama vaikne kui praegu, et puulehedki ei liigu? Aga sellist asja näen küll esimest korda, et aktiivne külm front vaigistab tuule. Eriti veel tsükloni puhul.

Anonüümne ütles ...

Nii pikalt, kui see aasta, pole ma puudel lehti näinud. Ka linnast väljas on paljud puud veel osaliselt rohelised. Linnapargis mõned puud veel suisa tumerohelised.
Üldiselt on oktoobri keskpaigastt üldpilt juba üsna raagus ja puudelele alles jäänud lehed on pruunid ja närbunud. Aga mulle nii meeldib. kuigi õues on 5 kraadi, pole veel seda sita suusaka talve tunnet, kuna puud on veel sügivärvides.

Kagueestlane ütles ...

@18. oktoober 2020 17:38

Jah, tahtsin sedasama kirjutada. Väga huvitav, kui kaua suudavad tänavu lehed püsida näitaks leppadel ja pärnadel, mis on hetkel sama rohelised nagu juulis. Ei mäleta ka, et oleks kunagi oktoobri teises pooles nii lehes loodus näinud.

Anonüümne ütles ...

Ega vist mitte. Mäletan ,et mõni aasta tagasi (täpset aastat ei mäleta) oli KOV puulehtede kokkukorje ring juba 20 oktoobril.

Anonüümne ütles ...

Tundub, et teisipäeva õhtul on juba kella 18 ja 19 paiku juba mitmel pool miinuskraadid.

Siis raagub loodus 10x kiiremini kui seni.

Kagueestlane ütles ...

Paari külma päevaga ei raagu midagi. Euroopa mudeli järgi läheb seejärel uuesti soojaks pikemaks ajaks.

Anonüümne ütles ...

Raagub ja kuidas veel. Eriti, kui kargele ööle järgneb tuuline päev. Kogemus on mitu korda näidanud.

Anonüümne ütles ...

Harjumaal 4 cm lund maas, kuigi nüüd juba vesine. Aga varahommikuses pimeduses tuiskas kohevalt nagu talvel.

Anonüümne ütles ...

Kas sellisel juhul ei peaks Ilmateenistuse lumekaart saadaval olema ?

Anonüümne ütles ...

Peaks jah, aga nagu ikka, tuli talv ootamatult. :D

Anonüümne ütles ...

Tallinnas Pirital täiesti lumetu. Pakun, et siin Tln-s täna enam sadu kartma ei peagi.

Anonüümne ütles ...

Tallinnas päike juba ligi 3 tundi paistnud ja lumest ning tänaseks suure suuga lubatud koledast hallist ilmast pole haisugi juba alates kella 11-st!

Anonüümne ütles ...

Pärast 24. oktoobrit saabub taas kuiv periood, mis peaks vähemalt 3. novembrini kestma. Ennustuse täidemineku tõenäosuseks hindan 90%.

Anonüümne ütles ...

Selle esimese lume tuleku ütles keegi siin ca nädal tagasi ette, ja tuli kah! Millal vol2 tulemas??

Anonüümne ütles ...

Vol2 tuleb alles pärast 15. novembrit.

Anonüümne ütles ...

Huvitav, et suur osa Eestist sai natuke talve tunda... aga Tartus ei olnud midagi. Kõle tuul oli, aga ei mingit lund ja lörts oli ainult hetkeks lõuna paiku, hiljem tuli ainult vihma. Suurt öökülma ka polnud.

Anonüümne ütles ...

Harjumaal Tallinna lähedal juba rohi jäätunud madala põllu ääres. Õhus sooja +0,7.

Anonüümne ütles ...

See ööseks ennustatav sadu jääb mandril üsna tühiseks, üle 1,5 mm ilmselt ei tule kuskil peale äärmise loodenurga ja lõunaserva. Põhisadu jääb saartele, kus peaks ka 2 mm täis tulema.

Pigem tuleb neljapäevasel sajul silma peal hoida.

Anonüümne ütles ...

Tundub, et Ida-Eestis sai värviline sügis nüüd miinuskraadide tõttu lõpu.

Kagueestlane ütles ...

@21. oktoober 2020 00:00

Siin Kagu-Eestis pole küll aru saada, et midagi muutunud oleks rohelise looduse osas. Kui aknast välja vaadata, siis on kollast ja rohelust umbes võrdselt.

Näha on isegi selliseid kaskesid, mil roheline selgelt domineerib. Lepad ja pärnad on endiselt sama rohelised nagu juulis. Pole isegi mitte ühtegi kirjut ega kollast lehte näha.

Tartu-Tõravere oktoobri keskmine on hetkeseisuga 8,8 kraadi(2,7 kraadi normist soojem). Väga palju madalamale see ilmaselt enam ei lange ka, kuna kuu lõpp prognoositakse väga soojaks.

Loodetavasti jätkub sama soojalt kuni detsembrini. See oleks ainulaadne võimalus Eestis 12 kuud järjest rohelist loodust kogeda.

Anonüümne ütles ...

Ja mis 2017 ja 2020 maide keskmised seal olid?

Kagueestlane ütles ...

@21. oktoober 2020 11:22

2017. a 10,2 kraadi; 2020. a 9,4 kraadi.

Anonüümne ütles ...

No siis polegi maist palju maha jäänud. :D

Anonüümne ütles ...

Norrakate prognoosi järgi justkui oligi eile selle kuu viimane nii päikeseline ilm. Nende sait enne novembrit heal juhul vilksamisi ennustab selgemat ilma. Üldiselt nüüd koguaeg pilves.

Ise eeldaks ikka selgemat ilma uue nädala kõrgrõhuala üsna tuulises servas...

Anonüümne ütles ...

Jah, täna oli esimene selline tõeliselt pime sombukas, mida nüüd järgmised 4 kuud taluma peab. (kui just talv ei üllata ja tuleb hoopis selge taevaga pakane)

Aga samas teised portaalid (Meteoblue, Gismeteo, Accuweather) näitavad, et laupäevast alates on veel mõni päikselisem ilm ka.
Peab tõdema, et üldiselt on sellel sügisel hästi olnud päikesepaistega. Septembri alguses oli siin Tartu kandis mingi mussoonvihm ja sellega kaasnevad pilved, aga sept lõpp-oktoobri algus oli väga hea , sombuseid päevi pole palju olnud.

Anonüümne ütles ...

Atlandil Euroopa poole liikuv Epsilon tagab meile lõuna poolelt ikka korraliku annuse sooja nädalavahetuseks ja uueks nädalaks.

Eile kui Jüris töö lõpetasin peale 19:00, siis auto oli üleni jääga kaetud. Andis kena löögi kolletumisele ja lehtede kukkumisele.

Proff on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

23:00

Anonüümne ütles ...

Harjumaal kallab kui oavarrest, ammu pole nii trehvanud

Anonüümne ütles ...

Jah, ööl vastu 13. septemrbit kallas viimati siinkandis sedasi.

Anonüümne ütles ...

Igaks juhuks olgu hoiatatud, et Harjumaal ja Virumaal on saabuval ööl suur libeduseoht.

Anonüümne ütles ...

Mul on hetkel keeruline näha, et tuleb külmast libedust täna öösel, aga mida ka mina tean. Libedust võib pigem tulla maha kukkunud puulehtedest.

Proff on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

Mõeldud on laupäeva ööd vist.

Profist profim on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

Kui te nii profid olete, siis öelge, kas laupäeva õhtune sadu hõlmab terve Eesti, või Harjumaa pääseb seekord? Nüüd on juba küllalt sadanud siin.

Anonüümne ütles ...

Põhja-Eesti väga napilt põhisajust (rohkem kui 1 mm sademeid tunnis) pääseb, aga mingid kerged sabinad (0,x mm tunnis) siiski tulevad ka siin.

Pakun, et põhisaju piiriks jääb Raplamaa põhjapiir.

Anonüümne ütles ...

Harjumaa saab ka sademeid, aga mega suurt hulka pole oodata nagu eelnev kommenteerija on kirjutanud. Sademete hulk võiks jääda 2-4mm vahele, aga eks näeme siis.

Proff on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

Täpsustan oma 22. oktoober 2020 20:21 kommentaari arusaadavamaks:

"Pakun, et põhisaju põhjapiiriks jääb Raplamaa põhjapiir."

Anonüümne ütles ...

https://www.accuweather.com/en/winter-weather/accuweathers-2020-2021-europe-winter-forecast/834961

Anonüümne ütles ...

Statistik siin
Klapib enamvähem minu ootusega. Peab tulemagi külma ja lund ka kuna järgmine suvi tuleb möödunust soojem. Möödunust soojemat suve aga ei saa tulla samasuguse talve järgi nagu nüüd oli. Juuniga isegi vedas ,et niigi palju kuuma tuli.
Ehk siis sel talvel lumelabidas tolmu korjama ei jää.
Accu annab isegi võimaluse ,et talve keskmine tuleb peaaegu normilähedane. See oleks suvele mõeldes juba super.

Anonüümne ütles ...

Suvele mõeldes kas võib siis tulla nii, et juuni tuleb jahe üle pika aja?

Anonüümne ütles ...

CFSi väljundid lähevad ka enam-vähem kokku Accuweather'i jutuga. Kusjuures ühes hiljutises väljundis on soe detsember ja jaanuar, kuid külm märts. Muidugi pole selle usaldusväärsus nii kauges tulevikus eriti suur, kuid ehk mingid trendid võib sealt välja lugeda.

Ma ise pakun, et november ja detsember tulevad soojad nagu ikka, ebapüsiva lumekattega ja mustad jõulud on nii 50/50 võimalus. Aga siis hiljem lähem külmaks, küsimus on ainult et millal. Kas juba aastavahetuse paiku ning jaanuar tuleb kõige külmem kuu või siis läheb 2018 moodi, et külm tuleb veebruari lõpus ja märtsi alguses. Üks talvekuu peaks kindlasti normist veidi külmem tulema.

Anonüümne ütles ...

Aga huvitav on see, et Lõuna-Eestis vist jääbki oktoobrilumi ära. Ei mäleta millal viimati nii oli. Muidu on iga aasta kuskil 20.-31. oktoobri vahel lund või lumekruupe sadanud. (Teisipäeval korraks oli mingi lörtsitaoline ollus, aga enamasti tuli vihma. Sellist asja nagu Harjumaal polnud)

Anonüümne ütles ...

Statistikult vastus 09:36 kommile.
Peaks tulema jah juuni seekord jahe kuu ja eriti juuni keskpaik (10 -20 juuni). Jahe siis eelmisega võrreldes. Keskmise järgi tuleb nö normipiires.
Samas Juuli tuleb seekord see nö küpsetuskuu. Aprill 2021 võib ka seekord üllatavalt külm tulla.

Anonüümne ütles ...

Homme öösel ja hommikul siis Põhja-Eestis lähinädalate viimane öökülmaoht (umbes 30% oht). Ja selge ilma korral ka pühapäeva hommikul (alla 10% oht).

Anonüümne ütles ...

@ 23. oktoober 2020 11:41
Suht kindlasti jääb. Keegi siin ütles ka, et järgmine lumi tuleb alles pärast 15. novembrit.

Kagueestlane ütles ...

Tartu-Tõravere käesoleva kuu keskmine on 9,0 kraadi(2,9 kraadi normist soojem), mis jääb aegreas napilt 2. kohale. Aegade kõige soojem oktoober pärineb 1967. a, mil keskmiseks mõõdeti 9,1 kraadi.

Anonüümne ütles ...

Ehk jõuab keskmine 9,4 kraadini, mis oleks tänavuse maiga täpselt sama.

Kagueestlane ütles ...

Keegi raidus siin nagu rauda, et Harkus ei tule mitte mingil juhul tänavu aegade kõige soojem aasta. Aasta keskmine on seal septembri seisuga 9,2 kraadi ning kui oktoober, november ja detsember tuleks täpselt normis, siis jääks aasta keskmiseks 7,5 kraadi, mis on täpselt sama soe kui rekordsoojal, 2015. a.

Ent oktoober ei tule seal normis, vaid tuleb palju, väga palju normist soojem - Harku keskmine on hetkeseisuga 9,6 kraadi, mis on 3,1 kraadi normist soojem. Seega tahaks näha, et november või detsember tulevad seal sama palju normist külmemad.

Muide, arvestasin Harku puhul 1981-2010 normi, mitte 1991-2020 nagu Tõravere puhul. Kliima on sellest Harkus normist arvatavasti veel korralikult edasi soojenenud, mis tähendab, et uus rekordsoe aasta on Tallinnas sama hästi kui garanteeritud.

Parem mingu kiiresti külmaks, kohe väga külmaks, ja veel väga pikalt külmaks, sest praegust oktoobri leitsakut enam mingi nädalase külmalainega tasa ei tee, vaid selleks peab juba pikemalt kestev pakane saabuma, mida Euroopa mudel kuni detsembrini ei näita.

Ma lähen lausa nii enesekindlaks Harku uue rekordsooja aasta realiseerumises tänavu, et kui seda ei juhtu, siis luban, et lõpetan pakkumiste tegemise sügise, talve ja kevade kohta!

Anonüümne ütles ...

GFSi 18Z uuenduse järgi on temperatuur ka mõnel ööl tublisti üle 10 kraadi. Nt 28. okt ööseks näitab Tartu kanti keskmiselt 12 kraadi sooja.

Anonüümne ütles ...

@ 23. oktoober 2020 23:29
Mis mai keskmine Harkus on/oli?

Anonüümne ütles ...

Harjumaal läks selgeks ja kohe külmeneb kolinal. Tund tagasi oli 4,5 kraadi ja nüüd juba ainult 2,7.

Kagueestlane ütles ...

@24. oktoober 2020 01:26

Mai keskmine oli Harkus 8,8 kraadi.

Anonüümne ütles ...

Aitäh, maist soojem oktoober on siinkandis siis suht kindel. On seda varem juhtunud?

Anonüümne ütles ...

Aga mai oli ikkagi mõnusam ja valgem, ööd tegid ainult mai külmaks.

Anonüümne ütles ...

Statistik siin.
Mai oli jah Harkus +8,8 ja hetkeseisuga on oktoobri keskmine +9,6
Seega jah teeme oletuse ,et oktoobri keskmine tuleb näiteks +9 ja november ,detsember tulevad täpselt normi (Harkus vastavalt +1,3 ja -1,9)siis jah tuleks sedasi keskmiseks siin +7,6 või +7,7. See oleks uus tase ja lõhnaks selle järgi ,et tuleb nö uus aste ülespoole nagu oli 1980-date lõpus.(eriti ei oodanud seda)
Kui nii siis hakkabki nii olema ,et külma aasta keskmine näiteks +6 komadega ja soe aasta +7 komadega ja lähemate aastate jooksul peaks saama siis ka uskumatuna tunduva +8 piiri kätte saama.
Arvasin jah ,et +7,6 kätte sel aastal ei saa ja veelvähem +8 piiri. +8 piiri võimatusest mainisin ka kevade poole aga enam polegi nii kindel.
Korralikult on midagi mäda. Päikese aktiivsus on miinimumis teist aastat ja meil aasta keskmine surub vägisi ülespoole. Viimati miinimum 2009/2010 paiku ja siis vähemalt andis mõne hea talve ja enne seda miinimum kuskil seal 1995/96 paiku ja mäletan ,et 1996 andis ka -30 kraadiseid külmasi. Rääkimata miinimumist mis oli 1980-dte keskel.
Kui nüüd talve ei tule tekib küsimus mis saab mõne aasta pärast kui Päike ka natukeseks ärkab ?
Üks rütm lisaks näitab 2022 -2025 järjestikku midagi sellist nagu oli 2005 jaanuaris või 1967 augustis.
Ei ole rõõmustav mis ootamas võib ees olla.
See on halb üllatus ,et aasta keskmine sedasi surub kuigi mõni võib sooja üle rõõmustada.
Jääb loota ,et see on jälle osa äkilistest rütmidest ja äkki läheb novembris külmaks ja jääb aasta lõpuni kuigi seda praegu pikad prognoosid ei näita.
ECMWF paneb hoopis auru juurde ja hetkel jaanuar paistaks suht. copy/paste möödunust jaanuarist.

Anonüümne ütles ...

@ 10:42 Valgem jah, aga mai päevamaksimumid olid ikka üsna nirud. Eriti kuu 2. dekaad. Võib-olla Põhja-Eestis ollakse jahedamate temperatuuridega harjunud, aga Tartus tundub alla 15 kraadi mais üsna külm, temperatuurid on enamasti ikka 17-20 kraadi ringis, kui mitte üle selle mõnel soojemal nädalal.

@ 10:42 statistik. Sügis ja terve aasta on jah kuidagi üllatavalt soojad. Septembri alguses ma arvasin, et tuleb pigem jahedapoolne sügis, kuna polnud selline suvine algus nagu eelmised 2 aastat. Aga lõpuks tuli hoopis 14 kraadi keskmisega september. Ja nüüd tuleb 9 kraadi keskmisega oktoober, kuigi korraks tundus ka, et kuu keskel läheb püsivalt külmaks. Ehk tõesti läheb veel novembri lõpus ootamatult külmaks või ehk tuleb kuskil detsembri lõpus üks nädal sellist korralikku -30 kraadist pakast, mis keskmist veidi alla tõmbavad.

Anonüümne ütles ...

Mai oli külm jah. Harkus polnud mais ühtegi 20 kraadist päevamaksimumi, kuid oktoobris üks oli.

Anonüümne ütles ...

Lisaks jäi umbes pooltel öödel mais temperatuur Harku jaamas 5 kraadist madalamaks. Külmim oli 10. mai, mil miinimum oli -1,5 kraadi. Oktoobri senine miinimum on -0,7.

Niiet oktoober on Harkus mitmeski mõttes maist soojem seni olnud. 100% on kindel, et öökülma sel kuul enam kartma ei pea.

Kagueestlane ütles ...

@24. oktoober 2020 10:37

Harku osas ei oska hetkel öelda, kas on kunagi maist soojemat oktoobrit esinenud, aga Tartu-Tõraveres küll - 1867. a mai keskmine oli 3,8 kraadi.

Anonüümne ütles ...

Harkus oli viimati oktoober ja mai võrdsed 1991 ja soojem oktoober maist 1980 kui mais +6,3 ja oktoobris +7

Anonüümne ütles ...

Ah jaa enne veel vastavalt 1974,1965,1962,1951,1942...
Seega see just viimasel ajal harv nähtus. Enne olnud pigem nii korra 10 aasta kohta aga nagu öeldud nüüd viimati siis 1980

Anonüümne ütles ...

Ilmateenistus ähvardab justkui jube koleda ilmaga 30. oktoobriks, aga ilmakaardid lubavad hoopis päikest ja suht tuuletut ilma. Sademeid heal juhul kohati ja sedagi uduvihmana. Ei teagi, kumba uskuda nüüd.

Anonüümne ütles ...

Peaasi, et kuuvahetuse ümbruse ööd selged tuleksid, sest siis on täiskuuaeg.

Anonüümne ütles ...

Ülirämenunnupaukur

Anonüümne ütles ...

Teisipäevane/kolmapäevane sadu peaks seekord tugevaim olema Häädemeeste - Väike-Maarja joone kandis.

Anonüümne ütles ...

Millal traktori adra ette panen? Kannatab novembri ka veel ära oodata ja siis künda?

Anonüümne ütles ...

Oleneb, mida sa ootad...

Anonüümne ütles ...

Statistikul jäi ka arusaamatuks ,et kas tahetakse novembris või alles detsembris künda. Novembris saab kui asud kohas kus ei ole põld liiga pehme aga detsember on seekord liiga talvine kündmiseks.

Anonüümne ütles ...

Arvan, et heal juhul 2018. a detsembriga sarnane tuleb, aga 2012 omaga kindlasti mitte. Kliima on niivõrd muutunud.

Anonüümne ütles ...

Laupäev ilmselt tuleb suur udupäev taas.

Anonüümne ütles ...

@ 26. oktoober 2020 21:02

Kui ootad vihmasadude lõppu ja elad Kagu-Eestis, siis saad künda juba homsest, sest sealt edasi kagu poole enam sademeid ei prognoosita enne kuu keskpaika. Kui midagi üldse sajab, siis sellise sombuse ilma uduvihmana.
Aga enne seda tuleb praegune sadu üle elada, mis ilmselt ka kakku ligi 10 mm sademeid toob.

Anonüümne ütles ...

Küsimuse mõte oli jah, et kas saab võimalikult hilja nagu 2019 veel künda, enne jõule ja peale jõule :)

Anonüümne ütles ...

Statistikult vastus ,et ei saa. Mõtekas ikka hiljemalt novembri lõpuks ära künda.

Anonüümne ütles ...

Kogenud ilmavaatleja oskab ka radarilt tuulesuuna muutepiiri ära näha. Paistab, et Ida-Eestisse võib praegu Kesk-Eesti kohal kujunev joonpagi jõuda, mille üleminekul pöördub tuul paari minutiga lõunast lääneloodesse.

Aga siin Harjumaal on praegu niii mõnus paduvihm. :)

Anonüümne ütles ...

Huvitav mida suvel hetkeolukord tähendaks... Ilmselt 20-kraadist ööd, mille lõpetab tervet riiki "läbistav" joonpagi, mis hetkel on Viljandi-Paide-Loksa joonel oleva aimatava "ussina".
Aga kuna on oktoobri lõpp, siis äikest pole ja õhumassivahetus on rahulik.

Anonüümne ütles ...

Saartel ja mandri loodenukas on täna öösel/varahommikul pisike äikesevõimalus.

Anonüümne ütles ...

Reede öösel järgmine võimalus.