esmaspäev, 14. september 2020

38. nädala ilm (14.–20.09.2020)

Kommentaariumi viide
Nõrgalt täiendatud ja muudetud!

Suve viimane nädal. Nädala keskpaigaks trügis troopiline õhumass vahemerelise kuumusega Läänemere äärde, kuid siia 25...32-kraadine palavus ei ulatunud, ent oluliselt soojemaks läks küll. Sellega sai suvi enamikes kohtades otsa: padujärsk muutus, mis tähistas sügise algust, saabus 17. septembril, sest õhumasside kontrast oli ebatavaliselt suur ja tekkis tugev torm, uudis: http://www.ilmateenistus.ee/2020/09/32350/. See siiski sisemaale tuule poolest ei jõudnud, mis ajas nii mõnegi inimese tigedaks: kus on torm?

13.09. oli tormine, kuid olulise sajuta ilm; sooja oli väga mõõdukalt ehk ~15 kraadi lähedal. Midagi märkimisväärset ei juhtunud, kuigi tuul oli tugev.
Atlandi ookeanil tegutseb korraga vähemalt 4 troopilist tsüklonit:

Troopikatsüklonid 13. ja 14.09. hüperaktiivsel hooajal (tormide arv võrreldav 2005. a-ga; NHC).

Kanada orkaanikeskuse kaart. Näha on troopiliste tsüklonite liikumine ümber Assoori (lähistroopilise) maksimumi. Lisaks on teoreetiline võimalus, et üks orkaan tabab nädala jälle Bermuudat (https://weather.gc.ca/hurricane/track_e.html). Bermuudal on troopiliste vihmametsade kliima (Köppeni järgi Af kliimatüüp), mis on vist maailma põhjapoolseim koht selleks.

Suve viimane päev oli südasuvine tulevat (WeatherOnline).

14.09. oli soe hilissuvine päev, ohtralt jagus päikest, kuid oli võrdlemisi tuuline. Randades ja parkides võis näha isegi üksikuid päevitajaid.
15.09. jõudis Eesti kohale väga terav front. See soe front eraldas kontrastseid õhumasse. Kuna tuult eriti polnud ja front oli väheliikuv, siis oli juba vaatlusandmetest selgelt näha, kus oli troopiline niiske ja kus palju jahedam kuivem polaarne õhumass (eeskätt hommikul):

Õhumassid eristusid väga selgelt ka vaatlusandmetes, sh tuule suuna osas (Tarmo).


Laagris, 15.09. hommikul nägi soe front selline välja: näha on lainelisus pilvedes, mida tekitab stabiilne õhumass (ujuvus- ehk Väisälä-Brunti sagedus).

Algul soe, hiljem statsionaarne, kuid väga terav front Eesti kohal 15.09. hommikul (DWD).

137 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kolmapäev tuleb ilmselt pilves, vaid Lõuna-Eestis on lootust päikesele. Põhjapool võib 20 kraadist und näha.

Anonüümne ütles ...

Liiga vara vb hõisata, aga see 17.09 tsüklon ilmselt siia eriti palju sademeid ei too. 10 ja enam sajuhulk on võimalik vaid mõnes kohas.

16.09 õhtul lähenev külm front äikest väga tõenäoliselt ei põhjusta. Isegi sademed on küsimärgi all. Põhisajud tulevadki pärast fronti külmas õhumassis. (Mereefekt)

Anonüümne ütles ...

Keskeestlastel tuleb vist homme nutuse ilmaga leppida, kuna mõni mudel näitab Rapla-Tartu joone kanti isegi 6 mm vihma.

Anonüümne ütles ...

Viimased andmed näitavad, et neljapäevane tsüklon ähvardab saared ja mandri lääneosa isegi täiesti kuivale jätta, mistõttu tormihuvilistel tõotab mere ääres põnev vaatluspäev tulla, kuna vihm ei sega.

Anonüümne ütles ...

Kus kandis siis kõige kõvem tuul tuleb? Ma ise elan Hiiumaal Kõpu poolsaarel.

Anonüümne ütles ...

Seal just tulebki.

Anonüümne ütles ...

Pole see külmakaine nii masendav midagi õnneks. Algul näis lörtsi ja vaid max 10 kraadi päevasooja tulevat. Nüüd tundub, et tuleb pigem 13-14 kraadi päeviti keskmiselt ja päikestki näeb sageli.

Anonüümne ütles ...

Kas homme igalpool vihmavaba?

Anonüümne ütles ...

Enam-vähem kella 18:00-ni peaks olema vihmavaba suurem osa Eestist. Eks Hiiumaa ja Saaremaa lääneosa elanikud saa tugevat tuult neljapäeva öösel ka ning loodame, et suurt pahandust teine ei tee. Puud on lehtedes ja tugevad hiilid võivad pahandust teha.

Proff on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

Pigem on homme kella 13-ni pilves/udune. See samuti takistab konvektsiooni. Ainus äikeselootus on jah aktiivne front.

Anonüümne ütles ...

Ma loodan jah et mingi udusaast ei riku homset suvist päeva ära.

Kusjuures viimased Euroopa mudeli väljundid näitavad järgmiseks nädalaks ka sooja ilma. Eks näis kas see kohale ka jõuab...

Anonüümne ütles ...

10 mm sademeid tuleb neljapäeval heal juhul Virumaal. Mujal selline 1-3 mm. Seega kui kellelgi on hoovis lahtine mullahunnik vms, oleks mu soovitus see korralikult üle kasta või kinni katta, et tuul seda minema ei puhuks. Kastmine on väga tõhus, kuna "mätsib" mullaosakesed kinni ega lase mullal minema tuisata.

23. aprilli 2015 tormi kogemus oli mulle paras õppetund selle koha pealt.

Anonüümne ütles ...

Harjumaal ongi igatahes pilves.

Anonüümne ütles ...

Tartus õnneks mitte päris. Natuke mingit kõrgkihtpilvesaasta veel on, aga päike paistab vähemalt läbi.

Kagueestlane ütles ...

Mis seda mussooni puudutab, siis usun, et hiljemalt oktoobris või novembris on korralik põud tulemas, kuna see sajune ilmamuster on juba liiga kaua kestnud. Viimane tõeliselt kuiv aeg oli 2019. a aprillis.

Kui tänavu sügisel kuivaks ei lähegi ja need liigsademed jätkuvad, siis võib eelolev talv väga karm tulla pakase osas. Suure tõenäosusega siiski nii ei lähe ja peagi algab sügisene põud.

Siin Kagu-Eestis hetkel tõeliselt soe suvehommik. Ilm on päikesepaisteline, kuid taevas on vines nagu leitsaku ajal. Midagi paremat ei oskakski selle mussooni vahele soovida.

GFS'i järgi olen hetkel 13-kraadise isotermi sees, mida ilmselt enne järgmise aasta aprilli enam ei koge. Võiks täna veel ka selle aasta viimane suvine äike ära tulla.

Anonüümne ütles ...

Statistik siin. Statistika järgi tuleb see külm see talv mida kardad aga 100% kindel see pole. Viimasel ajal on mitmed seaduspärad prügikasti lennanud. Võimatu pole ,et äkki rikub jälle reegleid ja peadselt algab pool aastat kestev sügis. Euroopa Copernikuse kliimamudel seda igaltahel prognoosib ,et tuleb copy/paste möödunud talvest. Saab näha. Ise toetan talve kus külma ka jaguks - saab selle sooja(kuuma)suve ka siis 2021.

Anonüümne ütles ...

11:07

Viimati kuiv 2019 aprill? Nalja teed? Tänavune juuni alles oli ju.
----
Sügisene põud on palju-palju kergem taluda, kui juunikuist, kuna sügisel nagunii aiamaal ei toimeta enam ja üleüldse aurumine on väga väike juuniga võrrelduna.
------
2018 septembris olid palju vägevamad suvehommikud. Praegune on paipoisike tollaste kõrval.
-------
Loodetavasti ei tule äikest. Te kagukad olete juba piisavalt äikest saanud. Aitab küll.

Anonüümne ütles ...

11:33
Tore, kui seaduspärad kehtetuks muutuvad. Ilma puhul ongi huvitavaim see, et iial ei tea, mis tegelikult tulemas on. Kui kõik oleks koguaeg täpselt ette teada, siis muutuks ilmahuvi suht kasinaks.

Anonüümne ütles ...

Pakase talve ennustamine on vist tõesti raskeks läinud. Ma ise nüüd ei usu, et järgmine talv tuleb täpselt copy-paste eelmisest, see oleks vast liiga ekstreemne. Pigem arvan, et tuleb midagi stiilis et üks talvekuu normist külmem ja teised normist veidi soojemad. ( midagi nagu 2018/2019 või 2016/2017 talv) Aga mine tea.... suvi 2020 oli peaaegu copy-paste eelmise aasta suvest.

Mind huvitaks ka, et mis saab 2021 suvest kui talv peaks ootamatult soe tulema? Kas tuleb ikka soe suvi või on oht, et tuleb midagi 2017 sarnast jama?

Kagueestlane ütles ...

@16. september 2020 11:36

Ilmateenistus: Juuni 2020 Eesti keskmine sajuhulk oli 77 mm, mis on 111% normist (paljuaastane keskmine 69 mm).

Sügisene põud on tore ainult siis, kui see tuleb soojana(India suvega).

@16. september 2020 11:47

Kindlasti ei tule eelolev talv nii soe kui oli eelmine, suure tõenäosusega ka mitte pakaseline, pigem normist soojem.

Järgmine suvi sõltub sellest, kui soe tuleb tänavune talv. Kui viimane tuleb ülisoe, siis ei tule kuuma suve. Vastasel juhul on aga kõik variandid võimalikud.

Anonüümne ütles ...

12:08

No ilmateenistuse kokkuvõte on küll viimane asi mida vaadata. Juuni oli tegelikult täiesti Sahara Tln-Pärnu joonest läänes. Sellest idas võis tõesti Amazonas olla.

Anonüümne ütles ...

Statistik siin. Pigem jah jama selle suvega kui jälle soe talv tuleb. Samas kui kasvõi üks kuu normaalse temperatuuriga(või veel parem - normist külmem - näiteks jaanuar) siis juba parem suvi terendab kui möödunud oli.

Kagueestlane ütles ...

@16. september 2020 12:19

Juuni sademete summad: https://www.ilmateenistus.ee/wp-content/uploads/ecsm/precipitation_2020_06.jpg

Juuni sademete anomaalia: https://www.ilmateenistus.ee/wp-content/uploads/ecsm/precipitation_anomalies_2020_06.jpg

Anonüümne ütles ...

Kui Ilmateenistus arvab, et Hiiumaal ja Saaremaal võib homme hommikul tulla kuni 32 m/s ning uued hoiatuste kriteeriumid selle aasta algusest ütlevad, et erakordselt ohtlik ( punane ) on see, kui maismaal võib olla puhanguid 30 m/s või enam , siis miks on saared hoiatustekaardil oranžid (väga ohtlik ) mitte punased ( erakordselt ohtlik ) ?
Samuti mainib Ilmateenistus oma mereilmateates Läänemerel võimalikke puhanguid 34 m/s ning uute kriteeriumide järgi peaks olema punane tase puhangutest alates 33 m/s, siis miks on hoiatustekaardil mereala oranž mitte punane ?

http://www.ilmateenistus.ee/ilmatarkus/kasulik-teada/hoiatuste-kriteeriumid/

Kagueestlane ütles ...

@16. september 2020 13:22

Tundub jah, et nad tegutsevad seal tihti oma suva järgi. Korduvalt oli sel suvel nende endi prognoosides 27 °C kolme ja enama päeva jooksul, kuid kuumahoiatust ei kusagil.

Kagueestlane ütles ...

Siin Kagu-Eestis hetkel varjus 24,2 kraadi, mis tundub isegi lühikeste käistega palav pärast seda mussooni. Kui ei teaks, siis arvaks, et praegu on juuli.

Anonüümne ütles ...

Päikese langemisnurga järgi saab eru, et pole juuuli. Kuid jah, õhk on soe ja lämbe nagu südasuvel enne äikest.

Anonüümne ütles ...

Ainult ,et äikest ka ei tule.

Anonüümne ütles ...

Tallinnas Nõmmel tuli ka suvised 22,x kraadi ära. Võimalk, et Tallinn oligi täna põhjapoolseim üle 20 kraadine (pea)linn täna.

Anonüümne ütles ...

Täna kell 15 oli 22 kraadi, homme samaks ajaks näitab ilmaäpp kõigest 9 kraadi. Aga ma ei virise, vaid olen pigem uhke, et meil nii huvitavalt muutlik ilm on.

Homme pigem selline uduvihmane, kui et "tavaline" vihm.

Anonüümne ütles ...

Mind ikkagi huvitab, et miks äikest pole? Kõik eeldused peaksid olemas olema ju. Terav õhumasside kontrast + aktiivsed protsessid ilmarindel.

Kagueestlane ütles ...

Siin kagus hetkel troopiline suveõhtu. Õhk tundub õues soojem kui toas. Poleks uskunud, et nii sooja õhtut veel kogeda saab see aasta.

Hetkel lühikeste käistega õues ja ikkagi tundub palav. Teìsed inimesed samamoodi nagu kuuma juulipäeva õhtu oleks.

Kagueestlane ütles ...

Ja nüüd pole kahtlustki, et see jääb ka viimaseks soojaks suveõhtuks tànavu - kuulen praegu, kuidas linnud parvedena lõunamaale lendavad. Ei mäleta, et oleks kunagi nii vara kuulnud linde lõunamaale lendavat.

Seega nii pea tuppa ei kavatse tàna minna. Troopiline briis puhub praegu näkku nagu lõunamaal viibiks.

Anonüümne ütles ...

Vaatasin jugavoolu, siis uuel nädalal peaks Eesti jääma ka ikka soojema õhumassi sektsiooni ehk siis jugavool liigub põhja poole.

Paistab, et Hiiumaa saab korraliku tormilitaka kätte.

Proff on rääkinud!

Kagueestlane ütles ...

Tartu-Tõravere septembri keskmine on hetkeseisuga 14,0 kraadi(3,0 kraadi normist soojem).

Kontrast loode ja kagu vahel on hetkel ikka korralik. Õues juba tuuliseks läinud, kuid tuul on ikka troopiliselt soe ning lühikeste käistega täiesti meeldiv praegu olla.

Anonüümne ütles ...

Mäletan, et 2 aastat tagasi oli ka Tallinnas selline sume septembriöö, mil kell 2 öösel Kuu säras ja oli 20 kraadi sooja, aga siis oli väga lõunatuuline.
Varahommikul kella viie paiku tuli külm front ja rikkus kõik ilusa. Ja seda üle Eesti mitte ühegi pauguta.

Oli vist 22 september 2018.

Anonüümne ütles ...

21. sept 2018 oli see.

Anonüümne ütles ...

Võis täiesti vabalt ka 22 olla. Ilmateenistuse vaatlusandmetest ka näha, et 22.09.2018 öö on rekordiliselt soe.

Anonüümne ütles ...

Me ähime siin oma tuulekesega aga uudistest on täiesti välja jäänud ,et Kreekale läheneb tõsine Medikaan (Vahemere variant orkaanist).

Anonüümne ütles ...

Harjumaal 9 kraadi, torm ja tuiskab uduvihma. Täiskomplektne sügis.

Anonüümne ütles ...

Euroopa mudeli 00Z uuendus näitab 22. septembrist päris vägevat vananaistesuve.

Anonüümne ütles ...

Jah, 21 sept öö vastu 22 sept oli soe :)

Anonüümne ütles ...

Jep see oleks juba õige vananaiste suvemoodi sest eelnevalt lubatakse öökülma. Minuteada pole sel sügisel öökülma veel olnud.

Anonüümne ütles ...

2011 tulid esimesed öökülmad alles oktoobri lõpupoole.

Anonüümne ütles ...

Huvitav oleks näha, millega see uus soojus lõppeb. Kas ka mingi suurtormiga.

Anonüümne ütles ...

Tartus on täiesti tavaline sügisilm. 10 kraadi sooja, uduvihm ja mõõdukas tuul. Möödunud neljapäev ja pühapäev olid siinkandis palju tuulisemad. Aga nojah seekord sai Lääne- ja Põhja-Eesti korraliku tormi.

Anonüümne ütles ...

Aga oleks jah põnev, kui järgmine nädal veel äikest tuleks.

Anonüümne ütles ...

Euroopa mudeli 12Z uuendus on 26.-27. septembriks päris muljetavaldav.

Anonüümne ütles ...

Muudetakse ära - sooja vähemaks ja lühemaks.

Anonüümne ütles ...

Tähendab see mis peale kolmapäeva tuleb muudetakse ära.

Anonüümne ütles ...

No äkki seekord muudetakse kuumemaks ikka. :D Võiks ju.

Anonüümne ütles ...

Kui see soojus enam-vähem realiseerub, siis võib tulla üks aegade kõige soojemaid septembreid. 2018 rekordit vast ei ületa, aga keskmine võib sinna 14 kraadi lähedale jääda küll.

Kagueestlane ütles ...

Jah, Euroopa mudeli viimased väljundid tunduvad liiga ilusad, et tõsi olla. Tartu-Tõravere septembri keskmine on hetkeseisuga 13,5 kraadi(2,5 kraadi normist soojem), mis on aegreas 7. kohal.

Septembri soojenemine on üldse muljetavaldav. Kui teiste kuude puhul tuleb aeg-ajalt ette ikka erakordselt madalaid keskmisi, siis september püsib stabiilselt soe sarnaselt novembrile.

Käesoleva sajandil on september vaid kahel aastal normist jahedam olnud ning sedagi kõige rohkem vaid ühe kraadi võrra.

Anonüümne ütles ...

Septembri soojenemine paistab paraku jah juuli arvelt tulema.

Anonüümne ütles ...

Kas USA suits juba Eestis? Taevas on kuidagi kahtlaselt beeshikas-kollane olnud täna, eriti edelapool (ja praegugi veel selle kommi lisamise ajal).

Anonüümne ütles ...

Õhtul peale 21:00 näitas auto enda termomeeter +17*C Tallinna lähedal. Enne autosse minekut tundus kuidagi veidralt soe nagu troopiline õhk ning palju inimesi jalutamas ning nautimas seda soojust. Samas EMHI kodukal näitab kõigest +13*C kraadi. Veider ütleks selle peale.

Proff on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

Keegi siin paar nädalat tagasi ütles, et september tuleb sajune ja viljavõtuaeg läbi. Aga loodus annab/andis eilsest lausa nädala jutti aega vilja võtta. Kuni 26. septembrini fööni-ilmad jätkuvad. Kasutage!

Anonüümne ütles ...

Ärge imestage, kui homme pärastlõunast ilm pilve läheb ja isegi uduvihma tibab, sest sooja õhu pealetung näib kõrgustes üsna jõuline tulevat.

Anonüümne ütles ...

Põllumeestel veab, saavad vilja ja kartuli kätte kui nüüd kasutavad järgmised 7-8 päeva oma huvides ära. Uuel nädalal kolmapäevast kuni laupäevani tuleb suvi tagasi. Võimalik, et võtan ka vaba päeva, et nautida seda soojust ja ilu, mida elu pakub.

Proff on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

Nii pagana kahju, et see suur soojalaine juunis-juulis ei saabunud. Siis kaasnenuks sellega paljud muudki põnevad nähtused, kui ainult uued võimalikud päevarekordid.

Anonüümne ütles ...

Ja kuna selle tuleva nädala sooja puhul on õhuvool mitu päeva lõunast-kagust, siis teate kõik ehk isegi, millised vägevad äikesed sellega juunis-juulis kaasneksid.

25. september vastab päeva pikkuselt 18. märtsile - pole siis ime, et äikest ei tule.

Anonüümne ütles ...

Juuni oli väga kuum see aasta. Eelmisele kommentaarile.

Vaadates öised temperatuure, siis madalamates kohtades võis temperatuur alla nulli olla. Seega öökulmade periood on alanud.

Proff on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

Oli kuum jah, aga siiski mitte lõuna-kaguvooluline. Pigem selline lõuna-lõunaedela-.

Anonüümne ütles ...

Millal see tuulenäru vaibub ometi?

Anonüümne ütles ...

Homme võtab hoopis hoogu juurde.

Anonüümne ütles ...

Jama... :/
Vaatan, et see järgmise nädala soe läheb ka selle krdi lakkamatu "fööni" nahka.

Kagueestlane ütles ...

Euroopa mudeli väljundid lähevad aina paremaks - suve lõppu enne 30. septembrit paista pole.

Anonüümne ütles ...

Loodetavasti enne 15. oktoobrit öökülma ei tule enam. Muidu raaguvad puud eriti kiiresti ja värviline sügis kui selline jääb sisuliselt vahele.

Anonüümne ütles ...

@ 20. september 2020 22:02
Kas see 17. sept torm ei pidanud juba mitte sügise algust tähendama?

Anonüümne ütles ...

Jep, pull värk, septembris edeneb viljakoristus paremini kui augustis. See ikka vana tõde, et septembris nagu viskab aamen kirikus nädala sooja ja kuiva. Öösiti kastet ka eriti ei tule, võta hommikuni!

Paar päeva veel ja selleks aastaks enamikel vast purgis!

Kagueestlane ütles ...

21. september 2020 00:30

Tartu-Tõraveres praegu kokku neli päeva, mil ööpäeva keskmine on järjest olnud alla 13 kraadi, mis tähistab klimaatilist suve, kuid tänase või homsega peaks keskmine taas sellest üle tõusma.

Kui eeloleva soojalainega püsib ööpäeva keskmine viie või enama päeva jooksul üle 13 kraadi, siis ei saa 17. septembrit pidada suve lõpuks, mis tähendab, et suvi jätkub, praeguse seisuga vähemalt oktoobrini.

Anonüümne ütles ...

07:48

2015 oktoobrile siiski järgi ei joua kuivuselt. Siis oli ka 22. oktoobril muld nagu tuhk.

Kastet ei tule selle lakkamatu tuulenäraka pärast.

10:47
Ikka väga keeruliseks aetud see aastaaegade määramine.

Anonüümne ütles ...

GFS näitab 15 kraadise isotermi jõudmist Eestisse 27. septembril.

Anonüümne ütles ...

Ida- ja Kagu-Eesti põllumeestel veab eriti, sest enne oktoobrit seal üle 1mm-st sadu ei paista.

Kagueestlane ütles ...

Jah, oleme siin väga õnnelikud saabuvate ilmade üle.

Kagueestlane ütles ...

Ilmateenistuse nädalaprognoos septembri lõpu kohta meenutab pigem juulit. Tartu-Tõravere kuu keskmine on hetkeseisuga 13,3 kraadi(2,3 kraadi normist kõrgem), mistõttu paistab, et tänavune september tuleb taas klimaatiline suvekuu.

Anonüümne ütles ...

Aga see lakkkkkamatu tuulenässakas ei lase seda soojust suvena tajuda paraku.

Anonüümne ütles ...

Karta on, et see soe tähendab seda, et oktoobri esimene pool tuleb öökülmadega ja see rikub kogu puude värviilu.

Anonüümne ütles ...

Praeguse seisuga küll ei ennustata oktoobri alguseks väga külma ilma. Pigem läheb vihmaseks, mis aga tähendab, et öökülma ei tule. Muidugi 100% ei tea, see soojalaine tuli nüüd ka suht ootamatult.

Anonüümne ütles ...

Napilt läks, et 2012 aasta Arktika jääkilbi miinimum säilis.

https://maailm.postimees.ee/7067952/usa-teadlased-arktika-suvise-merejaa-tase-on-aegade-madalaima-lahedal

Proff on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

Harjumaal vist kisub öökülmaks - madala põllu kohal õhukeses udus kraade vaid +7.

Anonüümne ütles ...

Aga põhimine ,et säilis ja tahate näha ,et säilib ka järgmine aasta.

Statistik on rääkinud !

Anonüümne ütles ...

Kuidas see öökülm 10-12 kraadises isotermis tulema peaks? Päike ka täna soojendas maapinda, ehk ei tohiks eriti inversiooni olla.

Anonüümne ütles ...

Oleneb kus soojendas. Põhja-Eestis selgines alles kella 16 ajal.

Anonüümne ütles ...

GFS näitab Lõuna-Eestisse 4. oktoobriks 22 kraadi sooja. Päikese kõrgus vastab sel ajal umbes 6. märtsile!

Anonüümne ütles ...

Olgu võrdluseks toodud selle 6. märtsi kohta, et 2018 oli sel kuupäeval hommikul -18 kraadi.

Anonüümne ütles ...

Pigem tuleb sul 4.oktoobril -4 kui +22

Anonüümne ütles ...

Miks Harjumaal jälle pilves on? :(
Pidi ju ilus päikeseline täna olema.

Anonüümne ütles ...

Minul oli päikesetõusust kuni loojanguni Harjumaal selge ja päikseline. Sõitsin tööle hommikul 6:30 paiku ehk enne päikesetõusu ja peale tööd jalutasin väljas kuni päike loojus. Mõnus sume õhtu oli. Selliseid hetki ei juhtu tihti sügisel.

Proff on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

Seda samuti ei juhtu sügisel tihti, et perioodil 18. september kuni 4. oktoober pole tilkagi vihma oodata.

Kes-iganes-tänatud, et praegune sünoptiline olukord juunisse-juulisse ei jäänud, sest see tähendaks 25...35-kraadist kuumust ilma ühegi vihmapäevata 3 nädala vältel. Septembri lõpus-oktoobri alguses jääb Saharast asi õnneks kaugele tänu poole lühematele päevadele.

Kagueestlane ütles ...

Kui oleks teadnud, et pärast seda mussooni selline suvi tagasi tuleb juuni ilmadega ja veel nii pikalt, siis oleks meeldeldi võinud kauemgi liguneda selle suusaka käes.

Nüüd polegi enam vahet, kas see Sahara tuleb või mitte, kuna praegused ilmad on kaugelt üle ootuste. Sai täna terve päev väljas ritsikate laulu kuuldud nagu leitsakulisel juulipäeval.

Hetkel õues praktiliselt sama soe troopiline suveõhtu nagu näda aega tagasi. Tartu-Tõravere kuu keskmine on praeguse seisuga 13,4 kraadi(2,4 kraadi keskmisest soojem). Kuna ametlik suvi jäi kestma, siis võib tulla see aegade ühe kõige hilisema lõpuga.

Anonüümne ütles ...

Ei just kahju, et juulis sellist olukorda ei tulnud :( Arvestades seda, millised kuumalained mujal Euroopas on olnud, siis Eesti rekord võiks lähiaastatel ka ületatud saada.

Aga praegune ilm on tõesti ilus ja omapärane. Nagu terve päev kestev soe suveõhtu. kuna päike juba nii madalal.

Anonüümne ütles ...

Päikese kõrgus vastab umbes 20. märtsile täna. Ainult et siis on kahjuks võimatu Eesti oludes suve algamine.
Nt 2013 aastal oli hoopis märtsis korralik talv sama päikesekõrgusega.

Anonüümne ütles ...

2007 oli märtsi lõpus +18. Täpset päeva ei mäleta aga mõni päev peale pööripäeva oli.

Anonüümne ütles ...

Kombainidel selline tolm taga põllus, et ise ka ei usu!

Kauaks ilusat ilma jätkub? Viljad selleks hooajaks purgis, aga nüüd tahaks puhata ka paar päeva :)

Anonüümne ütles ...

Tartus püsib suvine ilm nädala lõpuni. Põhja- ja Lääne-Eesti kohta ei tea.

Anonüümne ütles ...

Oleneb, mida ilusaks ilmaks pidada. Kas sajutust või soojust. Esimese puhul 4. oktini ilmselt ilus. Teisel juhul nädala lõpuni.

Kagueestlane ütles ...

Pärnu juures olev show paistab kenasti siia Kagu-Eestisse välja. Korralik sähvimine käib lääne suunal.

Kagueestlane ütles ...

Ilmateenistus vaatlusandmete kaardil on ka Tartu-Tõravere kella 00 nähtuseks märgitud põuavälk.

Anonüümne ütles ...

Harjumaal ka sähvib/sähvis lõunakaartes juulile omaselt. Jääbki vaid ette kujutada, mida praegune olukord juulis toonuks, kui juba septembri lõpupoole selline äike.

Anonüümne ütles ...

Öösel oli Harjumaal pooleks tunniks korralik maru, et isegi ülesse ajas :)

Anonüümne ütles ...

Saku kandis küll maru polnud, aga vihma sadas küll.

Anonüümne ütles ...

No sellist asja näen ma küll esimest korda, et septembri lõpus kimbutab põhja-Eestit kevad-suvele omane briisituul.

Anonüümne ütles ...

Täna on jah kuidagi eriti südasuvine. Tartus olid sellised hägusad kihtrünkpilved, mis muidu esinevad ainult väga lämbetel suvehommikutel. Õhk on ka väga soe, pole kuskilt tunda sügist jahedust....ja kohe varsti on oktoober.

Anonüümne ütles ...

Varsti jah oktoober, aga enne 7. oktoobrit päevane temperatuur enamus Eestist vist jääb siiski 15 kraadist kõrgemale.

Praegu tundub anomaalia mõttes olevat 2010. aasta suve sügisene variant.

Anonüümne ütles ...

Ja ongi blokeeriv Venemaa antitsüklon ja indiaanisuvi sillerdavsirava päikselarakaga! :D SEP..NBC..NVC..BVR..BTR

Anonüümne ütles ...

Peipsi järv isegi hullem jahutaja kui meri - Tiirikojal kraade vaid 11,9 kella 19 ajal.

Anonüümne ütles ...

GFSi 12z jooks näitab lõuna-kaguvoolu lõpmatusse. Miinusisotermi enne 11. oktoobrit Eestisse oodata pole.

Anonüümne ütles ...

Ma olen päris kindel, et esmaspäevane sadu piirdub Lõuna- Ja Edela-Eestiga ning kirde- ja põhjaosa pääsevad puhtalt.

Põhja-Eestis peaks veel ka esmaspäev üsnagi suvine tulema.

Anonüümne ütles ...

Homme pangu põhja-eestlased end kirdetuuleks valmis. Kuigi Emhi näitab idatuult, siis seda enam on kirdetuul kergem tekkima.

Anonüümne ütles ...

Päikesetõus tõotab homme eriti lõõmav tulla, sest lisaks hägusele õhumassile on ka pilvede asend praegu soodne.
Suurim võimalus on Pärnu-, Saare- ja Hiiumaal.

Anonüümne ütles ...

Homme siis korralik viimane selle aasta "suveilm", järgmine nädal lihtsalt soe sügis jätkub.

Proff on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

seda oli juba mitu päeva varem teada, selle jaoks ei pea proff olema

Anonüümne ütles ...

4. ja 5. oktoober võivad ka selge ilmaga suvised tulla. (kuni 20 kraadi isegi võimalik)
Aga üldiselt paistab, et kusagil 6. oktoobri paiku saab see mahe kaguvool läbi ja saabub meie sügisele omane edela- ja läänevool.

Anonüümne ütles ...

Euroopa mudel just uuenes ja see prognoosib 15-16 kraadist isotermi Saaremaale 4. oktoobriks.

Nutiyelefonis kurjutaja ütles ...

Täna on Talkinn-Harju ilmajaamas ajaliiline oäev, sest viumane alka 20 kraadine päevarekors sai ületatud.

Anonüümne ütles ...

Täna 8 aastat tagasi oli Loode- ja põhja-Eestis tõeline äikeseraju, mis murdis puid ja põhjustas üleujutusi. Mul on see hilisõhtu siiani eredalt meeles.

Anonüümne ütles ...

Kas selle 27.09.12 äikeseraju kohta kusagilt lugeda ka saab ( sünoptiline ülevaade, pildid vms. ? )

Anonüümne ütles ...

Minuteada oli sellest Tallinna-keskne uudis ka, aga muid artikleid selle kohta vist tõesti pole.

Anonüümne ütles ...

See oli viat 2007. aastal, kui 28. ja 29. september olid suviselt kuuumad. Näitusid kahjuks ei mäleta..

Anonüümne ütles ...

Ning oktoobrit ei tasu maha matta. sellegi kuu rekord on umbes 23 kraadi. Või on siis ssee 22 kraadi., peaks vaatama.

Anonüümne ütles ...

Kas eeloleval nädalal on maapinnal öökülma võimalus ?

Anonüümne ütles ...

See, kes siin "profina" esineb, siis tema sõnade kohaselt peaks soe sügisilm jätkuma ka sel nädalal. Vt 26. september 2020 20:57 kommentaari.

Anonüümne ütles ...

Näib,et klimaatiline SUVI (ööpäeva keskmine
+13' või enam) kestab 5.oktoobrini. Edasi on näidud kestvalt madalamad

Anonüümne ütles ...

Ma kasutan juhust ja soovitan ainsal isikul, kes siin oma nime all esineb, panna oma nimi alguses üles.

Proff on rääkinud ütles...

Ära karda, see pole ju sinu süü, süüdista enda rumalaid vanemaid.
JA nime saab ju muuta ka, kui muidu ei saa.

Anonüümne ütles ...

Nime saab muuta vaid guugli kontot kasutades. Siinset nimelahtrit kasutades mitte.

Anonüümne ütles ...

Isegi 7. oktoobrini võib suvi kesta. GFS näitab Kagu-Eestisse 15 kraadist isotermi 7. oktoobriks. Ja ööl vastu sama kuupäeva Väinamere piirkonnas 16 kraadi sooja. Isegi juulis polnud vist ühelgi ööl nii soe!

Anonüümne ütles ...

Kolmapäev paistab suur udupäev tulevat.

Kagueestlane ütles ...

Enamuses Mandri-Eestis lõppes suvi täna, kuid saartel võib veel mõnda aega edasi kesta sooja mere tõttu.

Anonüümne ütles ...

See keegi kes tänaseks suurt udupäeva pakkus, pani täppi!

Margus ütles ...

Kui paar päeva on keskm alla +13,edasine (sellest üle) periood on pikem, loetakse suvi kestvaks.

Ain ütles ...

Klimaatiliste aastaaegade algus- ja lõpukuupäevade määramine on veidi keerukam (vt Eesti kliima minevikus ja tänapäeval, lk 388:
Kevad kitsamas mõttes algab koos taimede vegetatsiooniperioodi algusega. Selle näitajaks on ööpäeva keskmise õhutemperatuuri püsiv tõus üle +5°. Püsivaks üleminekuks peetakse sellist, mille puhul järgnevate soojemate päevade hälvete summa
keskmise temperatuuri piirväärtusest (antud juhul +5°) ületab külmemate päevade
(alla +5°) hälvete summa. Kui aga järgnev negatiivsete hälvete summa on suurem, siis
peetakse püsiva ülemineku alguseks külmaperioodi lõpu kuupäeva.

Kagueestlane ütles ...

Tartu-Tõravere septembri keskmiseks jäi 13,8 kraadi(2,8 kraadi normist soojem), mis on aegreas soojuselt 7.koht. Käesoleva aasta keskmine temperatuur on kõneall olevas jaamas praeguse seisuga 9,4 kraadi.

Kui järgnevate kuude keskmised tulevad täpselt normis(oktoober 5,9 kraadi; november 1,1 kraadi; detsember -2,1 kraadi), siis jääb tänavuse aasta keskmiseks 7,5 kraadi, mis oleks 154 aasta pikkuse aegrea kõige soojem aasta. Hetkel on 1. kohal 2015. a 7,4 kraadiga ning 2. kohal 2019. a 7,3 kraadiga.

Kuna sügis on viimase 30 aasta üks kõige kiiremini soojenevaid aastaaegu, siis tuleb erakordselt suure tõenäosusega tänavune aasta kõigi aegade kõige soojem.

Anonüümne ütles ...

Statistik siin. Hetkel tundub ,et oktoober tuleb soojem aga detsember külmem kui need nö keskmised on. Kindel on aga see ,et Harjumaal uut aasta keskmise rekordit ei tule.

Anonüümne ütles ...

Kindel on vist ka see, et enne novembrit sademeid kartma ei pea?

Anonüümne ütles ...

Huvitav, et Harjumaal on selle sügise tihedaim udu praegu, aga Ilmateenistus ei maininud uduohtu üldse tänaseks.

Kagueestlane ütles ...

Huvitav, mis hallikas ala see Sat24 peal hetkel on üle Läti ja Leedu ning osaliselt ka siin Kagu-Eestis. Taevas on pruunikaskollane ja nii sompus nagu oleks kusagil Indias. Päike paistab vaevu läbi.