pühapäev, 6. september 2020

36. nädala ilm (–1.–6.09.2020)

Kommentaariumi viide

Reedene ilmateade https://ilm.ee/?518650, millega esines tõrkeid, aga Peep parandas ja nüüd sisestusvorm jne korras.

On helistatud ja kirjutatud postituse viibimise osas. Õppeaasta alguse tõttu on olnud selline hullumaja, et pole sõnu, st ei oskagi olukorda kirjeldada. Kuna tänaseks on olukord hakanud stabiliseeruma ehk asjad on kuidagi rohkem paigas, siis tekkis aeg blogiga tegelemiseks.

Nädal oli mõõdukalt suvine ehk täpselt paras hilissuvine. Öökülmi polnud ja õhk oli suvele kohaselt soe. Kõige märkimisväärsem oli 2.09. õhtuks saabunud kuum õhumass: Eesti kohale saabus 15-kraadine isoterm. See tekitas rekordilist kuumust Valgevenes (kuni 32 kraadi), aga meil ei ulatunud see kuumus maa lähedale ehk õhusoojuse osas jäi kõik tavapäraseks.
Kahjuks tekitas see osades inimestes pahameelt ja isegi sõimati, et loll ja haige, mis jutt see kuumusest! Siiski, meteoroloogias vaadatakse õhumassi omadusi 850 hPa pinnalt (~1,5 km), eriti mis puudutab temperatuuri, sest selles kõrguses väljendub temperatuuriväli palju selgemalt kui nt aluspinna vahetus läheduses. Seega sõimata võib, kuid sel pole tähendust, sest pole põhjendatud.
5.09. tekitas elevust WRC etapi tõttu, sest prognoos näitas paduvihma ja tormi, kuid veel keskpäeval oli ilm hea: päike paistis ja sooja 20 kraadi. Aga õhtuks jõudis mõõdukas vihmaraju ja tugev tuul. Seega sähh sulle ilma!

(jätkub ...)

Werner Daffe. Võimas sajupilv Pärnumaal, mis ujutas ka Pärnu tänavaid.. Panoraampilt on tehtud kl 16:12 Uulus (05.09.'20)

59 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Tundub jah, et need juulis ära jäänud kuumapahvakud tulid nüüd. Esimene neist oli 3. sept, järgmine võib 13. sept paiku tulla.

Anonüümne ütles ...

Mis 13 septil siis ees oodata võib?

Anonüümne ütles ...

Peale 11 septembrit oleme paar päeva jugavoolust lõuna poole ehk siis soojem õhk on siin mail oma tegusid tegemas.

Vaatan, et Arktika jääkilbi sulamine on teine kiire suunakursi muutumise viimastel päevadel, et kiireneb jälle. Vaatame 2-3 nädalat, et mis saab. See viimaste päevade areng oli üllatus.

Proff on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

Eestis veel metsikult vilja maas, peale 11 septi siis mingigi lootus? Hetkel igapäev lihtsalt tuleb midagi, ei hoia ühte päevagi kuiva...

Anonüümne ütles ...

Statistik siin. Ega ta hea pole jah. Ehk alles laupäeval on vahed pilvedes suuremad. Täna samuti ehk seal saab võtta kuhu pilved esimesena ei kiirusta. Aga üldiselt on viljavõtuaeg läbi.

Anonüümne ütles ...

Väga brutaalne ilmastikunähtus on USA-s toimumas. Üks päev on sul kuuma 35 kraadi ja järgmine päev tuleb 20 ja enam cm lund maha.

https://www.foreca.fi/meteorologilta/f9lrpb03

Proff on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

Kahju et Eestis midagi sellist ei toimu.

Anonüümne ütles ...

Kui lähipäevad tulevad üldiselt tavalise vihmaga, siis minu hinnangul kolmapäev peaks väga uduvihmane tulema. Umbes nagu tavalisel sombusel novembripäeval.

Anonüümne ütles ...

Statistik ütleb ,et kolmapäev on tänasest copy/paste.

Anonüümne ütles ...

Mina siiski nii ei arvaks. Tänasega võrreldes pigem ühtlasemalt pilves, kuid nõrgemate ja tihedamate sajuhoogudega. Äikest kolmapäev ei too.
Lühidalt - pilvisem, sajud nõrgemad.

Hommik algab kas selgelt või selge taevaga uduga.

Anonüümne ütles ...

Heh, juba täna pääseb Harjumaa vihma osas väga kergelt.

Anonüümne ütles ...

Ma siin Harjumaal vihma vähesuse üle küll ei kurdaks. Sajab päris mõnusalt.

Anonüümne ütles ...

Harjumaa küll kergelt ei pääse, lõuna-eesti ainus koht kus kuiv on pidevalt.

Anonüümne ütles ...

Kas 3. sept siis polnudki lõuna-eestis kastvat äikesevihma? Siis ju pidavat seal korralik möll olema.
Lääne-harjumaal oli see päev samahästi kui sajuta.

Anonüümne ütles ...

Jah, aga üks möll ei kordu igapäev siin. Kesk-Eestist ja kõrgemalt libisevad koguaeg pilved üle kirdesse.

Anonüümne ütles ...

Kas keegi "Juuksuri Juhan" ei tunne piinlikkust end "proffiks" ninmetades?

Anonüümne ütles ...

Noh, vihm Norrast 4 tunniga Eestis. Pole paha.

Anonüümne ütles ...

Soovitan vaadata.
https://www.youtube.com/watch?v=6Yz8nZbZPE8

Kagueestlane ütles ...

Euroopa mudeli viimane väljund näitab 17. septembriks Kagu-Eestisse 16-kraadist isotermi.

Anonüümne ütles ...

Hämmastav, Ilmateenistuse Komposiitpildil üks sajuala liigub kagusse ja teine kirdesse. Ei ole kunagi sellist asja nii ilmekalt näinud.

Anonüümne ütles ...

Just märkasin sama. Kui hiirega kiirelt radaripilti nihutad edasi-tagasi oleks nagu näha samaaegselt kaks teineteisest sõltumatut sajuala.

Anonüümne ütles ...

Tuulenihe.

Anonüümne ütles ...

Huvitav, et sellest homsest tormist niiii palju jahutakse. Nüüd lubatakse avamerele 25 m/s puhanguid, aga 11. juuli tsükloni tormiga oli samad näidud sisemaa sügavustes!

Anonüümne ütles ...

Mis see 16 kraadine isoterm tähendab maakeeli siis 17sept kagu-eestis?

Anonüümne ütles ...

No kui selge tuleb kagus ehk +23 ära

Kagueestlane ütles ...

Kagus tuleb +25 ja rohkemgi, kui ilm selge ja tõesti see õhumass sellisel kujul kohele jõuab nagu Euroopa mudeli viimane väljund näitab.

Anonüümne ütles ...

Huvitav, et Tallinnasse jõudes jälle suured sajud hajuvad. Mingi kiirgus või saasteallikas kusagil... Keskkonnaamet peaks asja uurima.

Lõunaeestlane küll enam kuiva üle kurta ei tohiks. Seal on radari järgi kallanud küll ja veel.

Anonüümne ütles ...

Eesti on praegu Euroopa kõige pilvisem riik.

Kagueestlane ütles ...

@9. september 2020 18:58

Kas siin blogis on kunagi üldse nähtud lõuna- või kagueestlasi kurtmas kuiva üle? Isiklikult ei mäleta, et oleks kunagi põuda kurtnud või näinud kedagi kurtmas, vastupidi.

Ilmselt pole ka 8. september 2020 18:09 kommenteerija lõunast pärit, kagunurgast kohe kindlasti mitte, vastasel juhul kiruks ta kuiva asemel seda kasutut mussooni, mis eristab Kagu-Eesti kliima ülejäänud Eesti "Saharast".

Ma garanteerin kõigile sajuhuvilistele, et te ei leia Kagu- ja Lõuna-Eestist paremat paika, kui igatsete, et see kasutu leotus rikuks viimsegi teie õuesolemise plaanid.

Anonüümne ütles ...

Olen see, kes siin ilma ennustab ja tihti mööda paneb. Ja ütlen, et seda 16-17. sept kuuma ei tule. Pigeb jääbki nüüd selline 13-17 kraadi.

Anonüümne ütles ...

Kagueestlane vaata tänast emhi sajukaarti, näed isegi kus kõige vähem tulnud.

Anonüümne ütles ...

Nojah, ma päris 25 kraadi ka ei usu. Ja võibki juhtuda, et kõrgrõhkkonna hari on liiga kitsas ja siis ei jõuagi see soe õhumass kohale. Siiski üks 20-23 kraadine päev võib siiski veel tulla. Ka täna jõudis Tartus temperatuur 19-20 kraadini tõusta enne kui päris pilviseks tõmbas, kuigi paar päeva tagasi ennustati tänaseks max 16-17 kraadi. Eks näis.

Kagueestlane ütles ...

Täpselt nagu kommenteerisin - oli vaja õue minna ning kuna radari järgi näis vihmale paus tulevat, siis otsustasin mitte aega viita.

Vaevalt kümme minutit oli mööda läinud, kui eikusagilt oli sajuala kohal ja mitte seenevihmana, vaid sellise padukana, et tänavad ujusid.

Kusjuures see pole mingi erand, vaid samamoodi on praktiliselt iga päev olnud viimase kahe nädala jooksul.

Võib vaid ette kujutada, milline lilleline elu neil loode-eestlastel siin kagunurgas oleks, kes igatsevad, et neid aastaläbi õueminnes läbi leotataks.

Raske uskuda, et ilmahuvilisena saab teatud ilmanähtus tuju ikka nii ära rikkuda, et isegi ilmahuvi kaob ära.

Kogu oma südamest ma soovin, et kui see kasutu mussoon ükskord läbi saab, siis algaks nii ränk põud, mida pole mitte kunagi varem ajaloos meie laiuskraadil veel esinenud.

Tartu-Tõravere septembri keskmine on hetkeseisuga 14,1 kraadi(3,1 kraadi normist soojem).

See kommentaar jääb mu viimaseks siin blogis nii kaua kuni algab uus kuivaperiood.

Anonüümne ütles ...

olen nõus, et see mussooni laadne asi on tüütu. Oleks ta suvel veel sooja ilmaga.... aga hetkel on küll rõve, kui tuleb mingi külm padukas ja kõle tuuleiil. sellega on tajutav temperatuur on umbes 5 kraadi.

Anonüümne ütles ...

@ 9. september 2020 22:10
Väga hästi tean, mida tunned. Harjumaal on täpselt vastupidi. Igakord, kui olen aiamaal mulda kaevanud, lootes, et vihm selle ära niisutaks, hajuvad kõik sajualad ning muld on tuule ja päikese koosmõjul tuhaks kuivanud ja tugevama tuulega minema puhutud. Eriti terav oli see probleem juunis, kuna siis oli Harjumaal üksainuke äikesevihm kogu kuu peale.

Lisan juurde, et Harjumaal on (äikese)põud see, mis ilmahuvi rikub. Kagu-Eestile omane vihmanauding oli siin viimati 2017. aasta teises pooles.
Vastukaaluks oli järgnenud suvi kohutav Sahara.

Anonüümne ütles ...

Nonii, tänasest siis jääb mussoon minevikku jah?

Tere tulemast kuldne sügis?

Anonüümne ütles ...

ei no hetkel mussoonitab siin Tartus edasi... ja pühapäevaks lubatakse ka sadu

Anonüümne ütles ...

17...19. sept-i paiku peaks selle hooaja esimene öökülm tulema, aga kuna läinud suvi oli eelmisega suht kopi-peist, siis just 19. sept-iks pakuks öökülma.

Anonüümne ütles ...

Öökülm vist tähendab head jah, päike ja värki?

Anonüümne ütles ...

Jah. Nõrka tuult ka õnneks. Tänane oli jube.

Anonüümne ütles ...

Oli jah. Tänane ilm meenutas väga 11. juuli ilma, aga vähemalt nüüd oli enam-vähem õige aasttaaeg selliseks ilmaks.

Anonüümne ütles ...

Enam-vähem? :D

Anonüümne ütles ...

@ 01:13 nojah, viimase 10 aasta klimatoloogiat arvestades võiks septembri esimene kolmandik pigem selline suvine olla :D sügistormid võiksid jääda kuu lõppu.

Anonüümne ütles ...

Ülimalt hea õnne korral võib suvist ilma ka oktoobri keskpaigas tulla, nagu 2 aastat tagasi oli. See oli kaunemaid vananaistesuvesid, kuna mitmel päeval oli Mandri-Eestis sooja 18-20 kraadi.
Valga sai 14. oktoobril 2018 ka uue 20 kraadi hilisuse rekordi. Päikese kõrgus vastab sel kuupäeval 26. või 27. veebruarile.

Anonüümne ütles ...

Lisaks tormiteemale, siis Lõuna-Eestit ähvardab esmaspäeval juba uus torm. Põhja-Eesti samas võib sel ajal tuulevaikust nautida.

Anonüümne ütles ...

Täna oli Tartus jälle see kasutu mussoon kohal. Ilmateenistuse radar näitas ainult nõrka sadu, aga tegelikkuses oli umbes 15 minutit jooksul ikka päris korralik kastmine, tänavatele jäid paarisentimeetri sügavused lombid.

Anonüümne ütles ...

Kuna Murphy seadus kehtib kõigile, siis ennustan, et 13. ja 16. septembril sajab kella 20 ja 21 vahelisel ajal Tallinna ümbruses (Sakus) lahinal vihma.

Anonüümne ütles ...

17 septembril tõotab tulla pirakas torm

Anonüümne ütles ...

Ei tule midagi hullu. Äärmisel juhul midagi üle-eilse taolist, aga pigem tänase tuuletugevuse sarnane ainult. Pidi 17. sept PIRAKAS kuumalaine ka tulema, aga nüüdseks on see lörtsiohuga asendatud.

Anonüümne ütles ...

Jah, kus see soojalaine jääb nüüd??

Kas tänane vihm ulatub pärnu-jõgeva joonest ülespoole ainult?

Anonüümne ütles ...

Huivtav...Ilmateenistuse radarikajal on priske erkroheline sajuala, mis ka Tallinna kohal, aga siin on reaalselt hoopis mingi tibav vihm vaid. :D

Praeguse kellaaja teletorni kaamerapilt on hea tõestus.

Anonüümne ütles ...

Ära sõnusin. Nüüd sajab. Aga ikkagi huvitav, et alles nüüd.

Anonüümne ütles ...

Homme on oodata koralikku fööni-ilma ()päike + tuul, mistõttu soovitan seda ära kasutada, kel pesude kuivatamine plaanis. Suurim päikesevõimalus on Tallinn-Tartu joonest kirde pool. Seda juhul, kui madalat pilvisust ei teki.

Anonüümne ütles ...

Harjumaalt käis just hull vihmaraju üle. Ilmselt tekkis ka tormikahjusid.

Anonüümne ütles ...

Harjumaa raju tuli päris järsku jah.

Anonüümne ütles ...

Põllumehed peaks ära kasutama kuivad hetked, mida ilm nüüd pakub, ca 3 päeva.

Proff on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

Kas sellest tuulest kunagi pääsu ka on? :/ Või ongi meie kliima selliseks muutunud, et septembrist maini tormab lakkamatult ja ehk suvel ongi ainultt 1 kuu vaiksemat ilma??

Anonüümne ütles ...

Lähiajal kahjuks mitte. Kui, siis alles järg. nv.-st vaiksem. Aga sel juhul öökülmane ilmselt.

Anonüümne ütles ...

Kasutame usinasti vihmavaba aega! Siiani veel kombainid põllus!