teisipäev, 25. august 2020

35. nädala ilm (24.–30.08.2020)

Kommentaariumi viide

Südasuve üleminek hilissuveks oli võrdlemisi sujuv. Kuigi summaarselt sadas mitme päeva jooksul ohtralt, ei olnud suuri tormituuli ja äikestki oli vähe, vaid kohati.
Muutuse tõi ookeanil aktiveerunud tsüklonaalne tegevus. Eriti tugevad tormid räsisid Briti saari, sh sai Iirimaa uued augusti õhurõhurekordid (~970 hPa, rääkimata ekstreemsetest sajuhulkadest). Eesti pääseb märksa rahulikuma ilmaga ja ka vihma sajab nädala vältel suhteliselt vähe, v.a kuhu tugevaid sajuhooge satub.
Kokkuvõtlikult on üsna rahulik, mõõduka soojuse ja sajuhulgaga nädal. Öösiti võib õhutemperatuur langeda selge taevaga ja nõrga tuulega alla 5 kraadi, kuid pilves või tuulise ilmaga jääb soojemaks. Siiski näib, et ülekaalus on pilvine ilm, rohkem selget ilma on nädala teises pooles. Päeviti on soojapiir valdavalt alla 20 kraadi piiri.
Suuremad sajud algavad ilmselt nädala lõpus, ehkki esialgu prognoositust mööduvad madalrõhkkonnad lõunapoolsemaid trajektoore mööda, nii et lausvihm ei pruugigi Eestini esialgu jõuda ja piirdub üksikute hoovihmadega. Kuid elame-näeme!

Tagasivaade 25. augustile: https://ilm.ee/?510562. Võib märgata, et on olnud nii soojemaid kui jahedamaid päevi. Eriti soe oli kuupäev 2005. ja 2015. aastal (22–29 °C), aga ka 2011. a võib sinna paigutada, sest kogu too nädal oli ebatavaliselt kuum (nädala alguse ööd olid esialgu tollal jahedad). Keskmine 25.08. päevane õhutemperatuur on jäänud viimase 15 a jooksul 17–22 °C vahele. 

Mujalt maailmast: Mehhiko lahel arenes intensiivne orkaan, mis liikus loodesse ja hiljem põhja, https://www.nhc.noaa.gov/graphics_at3.shtml?start#contents.
Orkaani ülevaade https://www.wunderground.com/hurricane/atlantic/2020/hurricane-laura ja https://en.wikipedia.org/wiki/Hurricane_Laura. Tähelepanuväärne on see, et maismaa kohal on senimaani säilinud troopilise tormi tunnused ja ookeanile jõudes võib hakata uuesti tugevnema, kuid eks näis.



Saksamaa ilmateenistuse ilmakaardil on näha ebatavaliselt sügav tsüklon Iirimaa kohal, see põhjustas tormituuli ja paduvihmu, sh üleujutusi (DWD).

98 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kuna mu suvepakkumine läheb täppi, siis teen järgmised pakkumised nii eelolevaks sügiseks kui ka talveks.

Lisaks mainin veel seda, et väljastan ainult selliseid pakkumisi, mille täppimineku tõenäosus on vähemalt 90%, mistõttu on need usaldusväärsed.

SÜGISPAKKUMINE 2020 (täppimineku tõenäosus 90%)

Tartu-Tõravere sügiskuude(september, oktoober, november) keskmine tuleb 4,5°C kõrgem, kuid jääb alla 8,5°C(norm 6,2°C). Ülikülm sügis on välistatud.

TALVEPAKKUMINE 2020/2021 (täppimineku tõenäosus 90%)

Tartu-Tõravere talvekuude(detsember, jaanuar, veebruar) keskmine tuleb -5,5°C kõrgem, kuid jääb alla 0°C(norm -3,8°C). Ülikülm talv on välistatud.

Anonüümne ütles ...

Tahad öelda ,et sügise keskmist ootad vahemikku +4,5 kuni +8,5 ? Nii võiks ju igaüks pakkuda ja alati läheb pihta.

Anonüümne ütles ...

@25. august 2020 16:23

Seda vahemikku pidasin eelolevaks sügiseks silmas jah, kuna keegi mainis siin, et võib 2002. a võrreldav sügis korduda, mil keskmine oli vaid 3,8 kraadi. Veel külmem sügis oli 1993. a, mil keskmiseks jäi vaid 1,4 kraadi.

Seega ei pea see väide paika, et kui sama vahemikku koguaeg pakkuda, siis läheb alati täppi, sest minevikus on kõneall olevast vahemikust veel kõrgemaid ning ka madalamaid näite esinenud, kuid tänavu ei näi nii minevat.

Võiksin ju ka aastaaegu prognoosida sama detailselt nagu enamik ilmatarku ja ilmateenistus teeb, kuid igaüks teab, et selline lähenemine ei ole kuigi jätkusuutlik täpsuse osas.

Õigupoolest ma ei prognoosigi ilma ette, vaid lihtsalt välistan teatud stsenaariumid, aga selle järgi saab siiski aimuse, kas on oodata külma, tavapärast või sooja aastaaega.

Nagu näha, siis ei suutnud enamik tänavust suve õigesti ette näha temperatuuride osas, millega isiklikult sain suurepäraselt hakkama.

Anonüümne ütles ...

Mulle tegi nalja, et see nn mõõdetud täpsuse protsent olukorras, kus öeldakse, et tulemus jääb kindlast numbrist alla ilma miinimumita. Oleksid pakkunud vahemikku, kus eksimusruum on nii 0,1-0,3°C, siis vaataks ennustust tõsiselt.

"SUVEPAKKUMINE 2020 (täppimineku tõenäosus 99,9%)

Eesti suvekuude(juuni, juuli, august) keskmine jääb alla 17,5°C.

Tartu-Tõravere suvekuude(juuni, juuli, august) keskmine jääb alla 18,0°C."

-----------------------------------------------------------------------------

Sellisel juhul pakun nüüd 100% täpsusega järgmiste 2021-2040 aastate suvede tulemused:

Eesti suvekuude(juuni, juuli, august) keskmine jääb alla 21,5°C :D

Proff on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

Statistik siin. Mina pakkusin selle ,et võib korduda 2002 sügis. Ega ma nii täpselt nüüd 2002 numbrit oodanudki (suvi tuli ju jahedam kui 2002) aga sinnakanti. Näiteks kolme kuu keskmine +5 (Tartus) ja +5,5 (Harkus) ja ma olen ootustega rahul. Pigem ma ei oota kolme kuu keskmist normi või üle normi.

Anonüümne ütles ...

Harku isegi +6 oleks veel ootuspärane. Ütlen näiteks september Harkus +12 ,oktoober +5,5 ja november nulli kanti

Anonüümne ütles ...

Siis veelkord 2002 oli selline kiire mõte mis meenus hetkega aga vaadates nüüd järgi siis 2016 sügis kõlbaks ka võrdluseks ainult ,et septembrist (2016) tuleks sel aastal sipa kärpida.

Anonüümne ütles ...

Sügis 2020 tuleb kuivapoolne, aga mitte nii hullult kui 2015. Novembris tuleb paar lumepäeva, kuid 2010. ja 2016. aasta novembritalve oodata ei maksa.

Detsember 2020 tuleb 2018. aasta omaga sarnane, seega õiget talvemeeleolu saab juba detseembris kogeda.

Jaanuar-veebruar 2021 tulevad juba täitsa talve nägu.

Anonüümne ütles ...

@25. august 2020 21:00

Antud pakumises ei omanud miinimum enam mingit tähtsust, sest tegemist oli kuuma suve välistamisega.

Võttes arvesse potentsiaalseid anomaaliaid aastaaegade keskmiste temperatuuride osas meie kliimas, kõlab 0,1-0,3°C eksimisruumiga pakkumine ebaloogilisena, kui just täppimineku tõenäosusus alla ühe protsendi ei jääks.

Eesti suvekuude keskmine võib tõepoolest 100% tõenäosusega aastatel 2021-2040 jääda 21,5°C madalamaks, kuid selline prognoos ei oma taaskord mingit tähtsust, sest nimetatud piirini pole keskmine temperatuur veel kunagi küündinud. Seevastu on ülikuumasid suvesid(>=18°C) olnud Tartu-Tõravere jaamas kokku üheksal aastal.

Anonüümne ütles ...

Palun kinnitada, et reedel Harjumaal ei saja?

Anonüümne ütles ...

Reede on üldiselt kuiv päev, aga siin seal üksikuid lühiajalisi sahmakaid suuremast rünkpilvest võib tulla. Kus need sahmakad tulevad, on suht võimatu täna ennustada.

Vihmaseks pöördub laupäeval peale lõunat või siis sinna õhtu poole alles.

Proff on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

Statistik ütleb ,et reedel harjumaal kuiv.

Anonüümne ütles ...

Statistik veel ,et hommikul võib probleemiks hoopis udu olla mis ei taha hajuda. Seega kui plaanid vilja võtta pead võibolla lõunani hoopis udu pärast ootama. Jutt siis reedest.

Anonüümne ütles ...

Iirimaalt teel olnud madalrõhkkond jõudis ikka kohale väikese viivitusega ja võttis põhja poolsema trajektoori.

Proff on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

Õnneks võttis jah. Nüüd lõpuks hakkab vihmavesi ka põhjaveeni jõudma.

Anonüümne ütles ...

Ülirämenunnupaugurodi!

Anonüümne ütles ...

"Proff" läheb homme taas ravile.

Akadeemik on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

Täna sai ka juba Harjumaal noppida, ilm läks üllatavalt heaks! Homme jätame!

Anonüümne ütles ...

Augusti keskmine saab nüüd põntsu jah?

Anonüümne ütles ...

Saab küll. Saabuval ööl pole nt Kuusikul +1 kraadike mõõtejaama kõrgusel välistatud. Maapinnast parem ärme räägi. Mõni aednik äkki minestab veel.

Anonüümne ütles ...

Rohenäpud peavad tõesti oma aiasaadusi kaitsma see öö. Edaspidi on ööd pehmemad.

Proff on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

Tallinnas juba 8 kraadi, kuigi kesköö pole käeski.

Anonüümne ütles ...

Kuule, sm "Proff on rääkinud". Kirjutad oma kolmesõnalist nime sama tihedalt nagu omal ajal "emme!" hüüdsid. Vaata, allpool on variant kirjutada vastavalt identiteedi valikule oma nimi kohe välja. Ehk siis nii:

Proff on rääkinud ütles...
Ning siis kirjuta mida hing ihadab.

Anonüümne ütles ...

See on tema allkiri ilmselt.

Anonüümne ütles ...

See kes siin sajualade hajumist ennustab, võiks pakkuda, kas tänane ka enne Tallinnat kaob. :D
Edu!

Anonüümne ütles ...

Mõned ennustused näitavad esmaspäeva õhtul ja teisipäeva öösel Hiiumaale ja Mandri-Eesti loodeossa korralikke hoogsadusid. Arvata võib, et see tähendab ka äikesevõimalust.
Kuna sel ajal jõuab siia vaid 2-kraadine isoterm, pole mereefekt mingi ime.

Äike täiskuuöösel oleks müstiliselt äge punkt tänavusele suvele küll.

Anonüümne ütles ...

Nüüd näidatakse hoopis Ida-Virumaale äikesevihmasid teisipäeva ööks.

Anonüümne ütles ...

KEegi kunagi mainis ca nädal tagasi, et 2-6sept on ilus, tundub, et vist tuleb ka?

Anonüümne ütles ...

Paugurodi!

Anonüümne ütles ...

Oli jah mingi selline ennustus, kuid ise pakuks/asendaks 6. sept-i neljandaga.

Kagueestlane ütles ...

Nüüd on siis lõpuks selge, et tänavuse suve keskmine ei anna Tartu-Tõravere jaama järgi isegi sooja suve mõõtu täis, vaid jääb pikaajalise normi piiresse.

Hetkeseisuga on Tartu-Tõravere augusti keskmine 16,6 kraadi(0,4 kraadi normist kõrgem) ning suve keskmine 16,9 kraadi(möödunud suve keskmine oli täpselt sama).

Kuna mu suvepakkumise võib nüüd lõplikult edukaks lugeda, siis olen otsustanud, et väljastan pakkumisi edaspidi täpselt sama malli järgi.

Samuti hakkan pakkumisi tegema ainult Tartu-Tõravere jaama kohta, sest elan ise Kagu-Eestis ning selle aegrida on üks pikemaid Eestis, millega olen ka kõige rohkem kursis.

Lisaks oli vaja teha põhjalik kontroll kõigi aastaaegade keskmiste temperatuuride kriteeriumite osas kõneall oleva jaama kohta.

Siit tulenevalt kuulutan oma 25. august 2020 14:47 kommentaaris antud pakkumise kehtetuks ning järgmistes kommentaarides lisan aastaaegade keskmiste temperatuuride kriteeriumid Tartu-Tõravere jaama kohta ja väljastan uue ametliku pakkumise eeloleva sügis ja talve kohta orginaalse suvepakkumise eeskujul.

Täpsustan veel ka seda, et maine huvides hakkan pakkumisi tegema vaid juhul, kui täppimineku tõenäosus on vähemalt 90%, mistõttu saab neid erakordselt usaldusväärseteks pidada.

Me kõik teame, kui ebakindlad on detailsed prognoosid, eriti veel pika aja kohta, seetõttu olen otsustanud vaid teatud stsenaariume välistada ning tõmmata üks konkreetne piir nagu suveprognoosi puhul, millest aastaaja keskmine temperatuur madalamale või kõrgemale ei jää.

Et siinkohal pakkumine täielikult oma tähtsust ei kaotaks niigi oma vähese detailsuse juures, peab pakutava piiri anomaalia 2 kraadi piiresse jääma. Nt kui aastaaja pikaajaline keskmine on 15 kraadi, siis pakutavaks piiriks ei tohi olla üle 17 kraadi ega ka mitte alla 13 kraadi.

See garanteerib selle, et pakutavast piirist nii kõrgemad kui ka madalamad näidud on minevikus juba registreeritud ning on väga potentsiaalsed ka tulevikus, mistõttu on eksimise võimalus märkimisväärne.

Kuigi see just väga põhjalikku ülevaadet eelolevast ilmast ei anna, saab siiski ettekujutuse sellest, kas on oodata keskmisest külmemat, tavapärast või keskmisest soojemat aastaaega.

Edaspidi hakkan siin blogis kagueestlase nime all kommenteerima nagu mitmeid aastaid tagasi(2013) sai tehtud, välitimaks pidevat asukohta mainimist kommenteerimisel.

Kagueestlane ütles ...

Tartu-Tõravere aastaaegade keskmiste temperatuuride kriteeriumid:

Ülikülm kevad - keskmine <=4°C
Külm kevad - keskmine <5°C
Tavapärane kevad - keskmine 5.. 6°C
Soe kevad - keskmine >6°C
Ülisoe kevad- keskmine >=7°C

Ülikülm suvi - keskmine <=15°C
Külm suvi - keskmine <16°C
Tavapärane suvi - keskmine 16.. 17°C
Soe suvi - keskmine >17°C
Ülisoe suvi - keskmine >=18°C

Ülikülm sügis - keskmine <=4,5°C
Külm sügis - keskmine <5,5°C
Tavapärane sügis - keskmine 5,5.. 6,5°C
Soe sügis - keskmine >6,5°C
Ülisoe sügis - keskmine >=7,5°C

Ülikülm talv - keskmine <=-5,5°C
Külm talv - keskmine <-4,5°C
Tavapärane talv - keskmine -3,5.. -4,5°C
Soe talv - keskmine >-3,5°C
Ülisoe talv - keskmine >=-2,5°C

Kagueestlane ütles ...

SÜGISPAKKUMINE 2020 (täppimineku tõenäosus 90%)

Tartu-Tõravere sügiskuude(september, oktoober, november) keskmine jääb üle 4,5°C.

TALVEPAKKUMINE 2020/2021 (täppimineku tõenäosus 90%)

Tartu-Tõravere talvekuude(detsember, jaanuar, veebruar) keskmine jääb üle -5,5°C.

Anonüümne ütles ...

Ja enne, kui keegi tuleb väitma, et niimoodi võib igaüks alati täppi panna, siis mainin ära, et Tartu-Tõravere aegreas on alla 4,5 kraadise keskmisega sügiseid olnud kokku 33 korral ning alla -5,5 kraadisega talvesid 74 korral.

Anonüümne ütles ...

Luba ,et paned selle ameti maha kui Tartus tuleb sügis või talv (või lausa mõlemad) külmem kui ootad ?
(Vastavalt sügis siis alla +4,5 ja talv alla -5,5)

Kagueestlane ütles ...

@30. august 2020 17:35

Luban, et edaspidi nende aastaaegade kohta pakkumisi ei tee, mis mööda lähevad.

Kagueestlane ütles ...

Otsekohe panen ameti maha siis, kui ülisoojale talvele(>=-2,5°C) järgneb ülisoe suvi(>=18°C).

Anonüümne ütles ...

Jätan meelde ja eriti selle viimase.

Anonüümne ütles ...

Kuidas on see võimalik, et selle suve keskmine on täpselt sama, mis eelmise aasta ?.... ja ka see, et temperatuuride käik ja kuude keskmised on samad.

Aga nojah, ega keegi siin ülisooja suve ei lootnud.. üllatus siiski, et suve keskmine 16,9 kraadi tuli. Sellise talve järel oleks pigem 15,9 oodanud.

Kagueestlane ütles ...

@30. august 2020 22:53

Ilmselt lihtsalt juhusega tegu. Muide, Tartu-Tõravere 2016. a suve keskmine oli samuti 16,9 kraadi.

2016 - juuni 16,3 kraadi, juuli 18,2 kraadi, august 16,3 kraadi.
2019 - juuni 18,3 kraadi, juuli 16,0 kraadi, august 16,3 kraadi.
2020 - juuni 18,1 kraadi, juuli 16,1 kraadi, august 16,6 kraadi.

Kagueestlane ütles ...

Järgmisest aastast plaanin kasutusele võtta uued kliimanormid(1991-2020), mistõttu võivad 30. august 2020 16:51 kommentaaris lisatud aastaaegade kriteeriumid muutuda, kuid eeloleva sügise ja talve pakkumised arvestan siiski veel viimast korda praeguste kriteeriumite järgi.

Anonüümne ütles ...

Seda sooja mida GFS 12-15.sept. näitab kohe kindlasti EI TULE!

Anonüümne ütles ...

Loogiline, et ei tule ju. Sinnani 2 nädalat aega veel.

Küll aga jõuab taoline isoterm 3. septembriks.

Anonüümne ütles ...

3 -da ilus ja soe ilm teostub. Natuke tuuline aga natuke suvelõhna siis tuleb.

Anonüümne ütles ...

Pole mingi ime, kui homme ja ülehomme enamus Eestist vaatamata kõrgrõhkkonnale pilvealused on. Homme pilves ilmselt idapool ja ülehomme sooja õhu pealetungil lõunapool.

3. sept on pilves eelkõige edelapool, aga seda juba madalrõhulohu tõttu. Öö tuleb 3. sept tuuline ja septembri kohta väga soe.

Anonüümne ütles ...

2012 aasta Arktika jääkilbi miinimumi see aasta ei lööda. See on nüüd kindel.

Proff on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

Nagu juba eelmine aasta mainisin - unistage edasi ,et millalgi 2012 tase üle löödakse. Seda ei juhtu.

Anonüümne ütles ...

Statistik siin.
Hetkel tundub ,et nii 2 kui 3 september tulevad pilves ja sooja ilusat ilma ei tasu loota.

Anonüümne ütles ...

Tundub, et terve september tuleb selline 16-18 kraadi pilvealune :( Tegelikult pole külm aga päikest tahaks rohkem, sest ega oktoobrist veebruarini niikuinii pole.

Anonüümne ütles ...

Oleneb. Sooja talve puhul jah mitte, aga külma talve puhul oleks päikesepaistega päevi isegi rohkem kui mõnel kehval suvel, kuna pakane eeldab selget ilma.

Kagueestlane ütles ...

Tartu-Tõravere augusti keskmiseks jäi 16,5 kraadi(0,3 kraadi normist kõrgem) ning suve keskmiseks 16,9 kraadi.

Anonüümne ütles ...

Kuidas sa kokkuvõtet teed kui kuu pole veel läbigi ? Viimaste tundide kraadid lihtsalt oletad ja teed arvutused ära ?

Kagueestlane ütles ...

@31. august 2020 23:23

Ilmateenistuse ööpäeva andmetes keskmine temperatuur pärast kella 22 enam ei muutu.

Anonüümne ütles ...

Suht ajuvaba. Nagu seegi, et ööpäev hõlmab neil kahte poolikut kuupäeva.
Ööpäev võiks olla ikka kella 00:00-st järgmise 00-ni ja kõigil lihtsam!

Anonüümne ütles ...

Suht ajuvaba, et täna ikka veel pilves on...

Anonüümne ütles ...

Nii mina olin see teine rahapakkuja ja nagu kevadel mainisin mõtlen Harjumaad (Harku järgi) ja siin on suve keskmine ümardatult +16,7. Seega raha keegi ei saa.

Anonüümne ütles ...

Ka terve Eesti keskmist arvestatdes jääb minult raha saamata sest Eesti keskmine tuli ja alla pakutud piiri (+16,9) +16,86

Anonüümne ütles ...

09:42

Ega jah. Nüüd jääbki.

Anonüümne ütles ...

Anonüümne ütles ...
Ma ütlen ,et 100% tõenäosusega jääb suve keskmine alla +16,9 ja seda isegi Tartus (ise Harjumaal ja arvestan alati Harku järgi). Pakkusin siin paar kuud tagasi 100€ sellele kes usub ,et kuum suvi tuleb.

30. mai 2020 18:07


Oleks pidanud Tartu osas 100% tõenäosusega ikka 0,1 kraadi kõrgemat keskmist pakkuma :D

Anonüümne ütles ...

Soome toll on selgele ilmale keelu peale pannud vist.

Anonüümne ütles ...

Nojah see Meteoblue ja CFSi poolt ennustatud kuni poolteist kraadi soojem september tuleb vist ainult soojade ööde arvelt või siis panid mudelid lihtsalt mööda.

Ei tea isegi kas 20 kraadi piir saab tänavu september murtud. 3ndal võib-olla saab, aga lauspilvisusega on kahtlane. Hetkel GFS näitab, et kuu keskpaiku on selleks ka võimalus, aga ega seda ei tasu usaldada, tõenäoliselt jätkub selline pilves 15 kraadine ilm.

Anonüümne ütles ...

Ilmateenistus lubab ööks vähest pilvisust, aga sügavalt kahtlen. Tarka panduna tuleb rohke pilvisusega. Mandri-Eestis sisuliselt lauspilves ikka veel.

Kagueestlane ütles ...

Ilmateenistus prognoosib samuti keskmisest soojemat septembrit.

Anonüümne ütles ...

Nüüd hilisõhtu jooksul peaks ka loode-Eestis pilve minema, kuna päikeseloojangu järel niiskus suureneb ja seetõttu ka ilmselt see kesk-Eesti pilvelaam laieneb taas.

Anonüümne ütles ...

Keegi mainib siin üsna tihti täiskuud/-öid - mine praegu naudi, edaspidised ööd pigem pilve(vine)s.

Anonüümne ütles ...

Käisin praegu õues ühe madalama põllu ääres, kus "sooja" praegu juba vaid 6 kraadi. Ei tea kas maapinnal ka öökülm ähvardab, kuigi nagu ei prognoosita kusagilt.

Anonüümne ütles ...

See krdi madal pilvesaast nihhi ka tõmbab ükskord v? :/

Anonüümne ütles ...

Harjumaal küll ilus selge ja kuu särab täiega.

Anonüümne ütles ...

Vaadake Antarktika jäätaset. Varsti igasugustest normidest rohkem. Ka gröönimaa jääbilanss on sel suvel normi jäänud.(varasematel suvedel sulas meeletus koguses).

Anonüümne ütles ...

Tartus on ikka veel mingi madal paks uduvihmane pilvesaast... ja õhtuks peaks kuidagi 19-20 kraadi sooja tulema...

Anonüümne ütles ...

Ilmselt klaarub seal ja soojeneb ka juba

Anonüümne ütles ...

Ida-Eestis peaks 2 järgnevat ööd täiskuu lummuses kulgema, samas läänepool on paksu pilveteki all ning Edela-Eesti võib isegi korralikku äikest tunda homme hommikul.

Anonüümne ütles ...

yr.no näitab homme kesk-eesti 0 vihma, aga gismeteo 25mm, kes keda?

Margus ütles ...

Yr.no on mingi probleem selle sademete prognoosiga terve suve olnud.

Anonüümne ütles ...

Tundub, et sooja õhu pealetung on päris võimas, kuna Harjumaale jõudis kella 19 paiku paks madal kiirelt liikuv ühtlane pilvemass, mis siiani valgusreostust levitab.

Anonüümne ütles ...

Leedu-Valgevene piiril lahing käib.

Anonüümne ütles ...

Tallinnas vaevalt et äikest tuleb. Hea kui vihmgi jõuab.

Anonüümne ütles ...

Simuna kant peaks täna tugeva joonpagi saama, niiet Kairo saab suvele võimsa pinkti panna. Tallinn võib kadetsedes aga sõrme lutsida.

Anonüümne ütles ...

Tartus on hetkel äike ja korralik padukas ka.

Kalle ütles ...

Terve suvi pole Tartus korralikku äikest olnud ja nüüd siis vastu sügist korraga. Pealegi veel sellisel kellaajal.

Anonüümne ütles ...

Rakveres kuuldatavasti isegi hullem.

Kagueestlane ütles ...

Siin Kagu-Eestis on täna kahtlemata selle aasta kõige parem äikesepäev. Eile Valgevenest alguse saanud äikesemöll jõudis öösel siia, mille peale sai üles ärgatud.

Peale seda on järjepidevalt äikesed lainetena üle käinud umbes tunniste vahede järel. Kui sai õigesti arvestatud, siis praegu on juba 7 laine, mis ei paista kaugeltki viimaseks jääma vaadates radarit.

Kangesti meenutab 2001.a juulitorme, mis toimusid samasuguste lainetega.

Anonüümne ütles ...

Mis äikesepäev. Harjumaal küll jumalasta vaikne

Anonüümne ütles ...

@ 2. september 2020 22:10 ja 2. september 2020 22:27

Norrakate yr.no sakib sajaga.
Nende järgi peaks praegu Tallinnas tugev laussadu olema juba teist tundi, aga reaalsus on tolmav.

Anonüümne ütles ...

To 11:38
Täiesti õigus.
Seda jah ei saa kuidagimoodi 2001 aastaga võrrelda. Siis oli ka Harjumaal korralikult äikest - nüüd mittemidagi.

Kagueestlane ütles ...

Lõunast on lähenemas ühtekokku juba 8 äikeselaine täna, mis näib olema viimane, kuid samas kõige võimsam. Ilmselt jääb see ka tänavu viimaseks tugevaks äikeseks.

Anonüümne ütles ...

Kui aastani 2014 oli äikest üle terve Eesti rohkelt, siis pärast seda aastat on Pärnu-Kehra joon piir, millest idas on Vahemereline äikesekliima ja sellest läänes Ahvenamaine. Kliima on muutunud. Ja muutub edasi. Aastal 2040 vist taandub see piirjoon Peipsi järvele.

Anonüümne ütles ...

Loodetavasti tegid need äikesed pahandust ka, siis enam ehk ei oodata seda sellise ekstaasiga. Kas 08.08.2010 juhtum polnud juba piisav

Anonüümne ütles ...

Harjumaa lääneosas ja Tallinna ümbruses oli ka sel kuupäeval tavaline äike.

Anonüümne ütles ...

Olenes asukohast. Lasnamäel ja Pirital oli pilve saabumine küll ebatavaline. Samas Harku ja Õismäe kandis enam mitte.

Aga nt Kuusalu ja Väike-Maarjaga ei anna tõesti võrrelda.

Kagueestlane ütles ...

@3. september 2020 13:34

Alates 2014. a pole vähemalt siin kagus mitte ühtegi äikeselist aastat olnud.

Anonüümne ütles ...

18:27.

Ja-jah.

Anonüümne ütles ...

Norrakad näitavad taas korralikku sadu homme õhtuks, aga vaevalt et Tallinn sellest osa saab, arvestades kuidas nad eilse saju osas Tallinna kohta mööda panid. :D

Anonüümne ütles ...

Denveris on peagi päris huvitavat ilma oodata - kui 7. septembril on 36 kraadi sooja, siis ülejärgmisel ööl on -5 kraadine öökülm. Nende kahe vahele mahub paduvihmana algav ja lumena lõppev sajupäev.

Oleks Eesti ilm ka nii muutlik!

Anonüümne ütles ...

Oh ei, juba see 11. mai oli piisav, pole vaja siia mingeid liiga varaseid või hiliseid külmafronte.

Aga seda küll, et USA on üldiselt huvitavama ilmastikuga kui (eriti Põhja-) Euroopa. Meil jõuab Atlandi ookean kõik õhumassid mahedamaks muuta enne, kui need siia jõuavad.(kui just pole püsiv kaguvool, mida juhtub viimasel ajal väga harva)

Anonüümne ütles ...

Palun kinnitada fakti, et alates 10 sept tuleb nädal aega soojemat, kuivemat? Viimased viljad vaja salve korjata :)

Anonüümne ütles ...

Palun kinnitada fakti, et 10 sept tuleb orkaan ?

Anonüümne ütles ...

Statistik siin. Saad oma vilja ehk esmaspäeval ära võtta. Orkaan tuleb aga mitte tuule mõttes vaid nime mõttes. Satume siis endisest orkaanist järele jäänud madalrõhkkonna alla. Seega ainult nimest küsimus - isegi tormituult tuleb ehk ainult merel.