esmaspäev, 17. august 2020

34. nädala ilm (17.–23.08.2020)

Kommentaariumi viide

Ilma ülevaade https://ilm.ee/?518627
33. nädal lõppes kuumalt, kuid olulise sajuta ja äikest polnud (väga stabiilne õhumass, kuigi niiskust oli maapinna lähedal palju).
Oli võrdlemisi palav (südasuvine) nädal, kuid palavus ei olnud kuigi ränk. Kõige soojemaks jäi 21.08. kuni 27 kraadiga. Järgmisel päeval ilm muutus: ehkki õhumass muutus soojemaks, oli pilvi rohkem, sajuhooge sagedasti ja tuul märksa tugevam, nii et leitsakulist ilma enam ei olnud. Tugevam laussadu liikus üle maa õhtu jooksul. Stabiilse õhumassi tõttu äikest polnud – ilmselt sooja õhu advektsiooni mõju, sest pealetungil oli kuum õhumass.
23.08. sajuhood loodetavasti jätkuvad, sest põhjaveetase on märgatavalt alanenud. Soojapiir püsib esialgu südasuvine.


Triinu Sarv. Reopalu 16.08.2020. Linnutee

59 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Rämepaukur!

lutitelefonis kurjutaja ütles ...

Õnneks see kastnisejama saab lõpu 23. aug. pauku.

Anonüümne ütles ...

Kirjutage norm. Õssi fänn saab soki veel... :)

Anonüümne ütles ...

Ülirämenunnupaugurodi ja rämepaukur ilm tulemas!

Anonüümne ütles ...

Lõuna-Soome on kuidagi kahtlaselt äikeseline tänavu. Praegu taas madistab seal ja Eestis taas tühjus.

Anonüümne ütles ...

Mis see Tõravere augustikuu keskmine temperatuur nüüd on? Väga ilusad ilmad olnud siiani augustis. Ei tohiks eriti vingujaid olla, sest on sooja, kuiva ning vihma saadud.

Arktika jääkilp ka sulab nii mis mühiseb. Kahju jääkarudest ja sealsest ökosüsteemist, mis suht peapeale pööratud.

Proff on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

Tartu-Tõravere augusti keskmine on hetkeseisuga 17,0 kraadi(0,8 kraadi keskmisest kõrgem).

Anonüümne ütles ...

Tänud!

Kus saab ennast ka registreerida, et see 100 euri kätte saada, kui suve keskmine temperatuur jääb teatud tasemele nagu keegi lubas kevadel?

Proff on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

Ööd on sisemaal üsna külmad olnud, soojemate öödega oleks võinud keskmine veel kõrgem tulla. Kuu lõpp tuleb vist veidi jahedam, aga kokkuvõttes peaks augusti keskmine ikka 16,5-17,0 kraadi vahele jääma.

Aga jah , vingumiseks põhjust pole. Ja mul on muidu üsna kõrged ootused suvede osas. Selliseid 18-20 kraadiseid ilmasid ma väga suveks ei pea. Aga see aasta on juuni olnud põhimõtteliselt otsast lõpuni soe. Juuli esimene pool oli üsna kehv, aga kuu teine pool oli okei. Ja nüüd augustis on jälle soe olnud, külmemad päevad saab ühe käe sõrmedel kokku lugeda. Tänavu on kindlasti parem suvi kui 2015, 2016, 2017 aastatel, minu arvates ka parem kui 2019 (keskmise temperatuuri poolest oli küll sama soe, kuid eelmine aasta olid juuni lõpp ja ka augusti algus külmemad) ja võib-olla ka 2014. (too aasta oli ülisoe juuli, kuid juunis sadas lund ja augusti teine pool oli ka jahe)

Ja arvestades veel, et meil oli ülisoe talv, siis on suvega väga hästi läinud.

Anonüümne ütles ...

Noh, homme siis pilvealune ilm? Saartel ju puha pilves. Harjumaalgi juba edelataevas kisub halliks.

Anonüümne ütles ...

Kuule proff suvepoole ütlesid ju ,et arktika jää sulamine ületab 2012 taseme. Mida nüüd pakud ? Ootad ikka 2012 taseme ületust ? Senini uut rekordit pole tulnud ja meil juba kalendris 2020 ees.

Anonüümne ütles ...

Kui vaatad 2020 aasta jääsulamise seisugraafikut, siis see oli 2012 aasta omast ees suure osa ajast kuni augusti alguseni, aga teine tahab uuesti oma positsiooni tagasi võtta kuna õhukeseks sulanud jää kaob nüüd jälle kiirenevas tempos. Milles probleem? Kas paneme kõik kuupäevad siia ritta, kuidas 2020 aasta jäähulk oli väiksem kui 2012?

Proff on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

Milles see jää olulisus seisneb, kui meie ilmad hoopis läänest-edelast saabuvad?

Ebaproff on küsinud!

Anonüümne ütles ...

Mis vaated on lähinädalaks põllumeestele viljakoristuseks?

Anonüümne ütles ...

Statistik siin. Homme veel enamvähem ok aga edaspidi on küll põllumeestel nii ,et iga pilve peab vahtima. Sügis surub vägisi peale. Peaks tulema selline tormipoolsem sügis nagu 2011 või 2013.

Anonüümne ütles ...

Aga järgmine nädal? Kas on ainult, et sajab või saab midagi ka koristada? Tundub nutune seis edaspidi, siiani on hästi hoidnud...

Anonüümne ütles ...

Vihma on juba hädasti vaja. 13. aug. sadu ei jõudnud siiski kõikjale - ei tasu seda unustada!

Anonüümne ütles ...

@ 20. august 2020 23:40

See oleks küll vägev, kui selline sügis tuleks. Sest siis on vähemalt midagi põnevat veel oodata, mitte ei pea alles järgmist suve ootama.

Anonüümne ütles ...

20. august 2020 23:54

On ikka midagi koristada. Näiteks tube, kappe, sahtleid.

Anonüümne ütles ...

Homme tuleb taas üks lummav päikesetõus. Soovitan vara ärgata.

Anonüümne ütles ...

Mitte mingit külma sügist ei tule nagu keegi siin väitis. Kõik Maalehe ilmatargad lubavad pikka ja sooja sügist. Seega uus aegade kõige soojem aasta on realiseerumas.

Anonüümne ütles ...

Accu väidab ,et kuivapoolne ja külmalainetega sügis tuleb. Saab näha kas meie ilmatargad või accu on parem. Mina olin see kes varem ka ütles ,et millalgi peab tagasilöök tulema nagu 2002 oli. Olgu selleks kasvõi november. Ei saa olla,et aasta keskmine näiteks +8 tuleb.

Anonüümne ütles ...

Accu ka ei luba ju külma sügist? Pildi peal on Eesti alal ainult "Drying out late" aga jutu seest võis lugeda, et sügise algus tuleb pigem tsüklonaalne ehk sajune ja mõõdukalt soe ning hiljem läheb kuivemaks, aga mitte väga külmaks. Seal oli konkreetselt üks lause, et kohati võib meie regioonis mingi lumesabin tulla (mis on aga niikuinii igaaastane nähtus) aga mingit krõbedat pakast ei luba. Eelmine aasta seevastu oli "cold shots late" ennustatud ja novembri lõpuks lubati paksu lumekihti. Aga nojah, see ennustus läks täiesti aia taha.

Ma isiklikult ei oska sügisest midagi arvata..noh ma võin huupi pakkuda et: september tuleb edelavoolus sajune kuid pigem soe, oktoobri alguses võib-olla tuleb vananaistesuve (midagi nagu 2018 oli) aga ma arvan ka, et kuskil tuleb tagasilöök ja ehk tuleb novembris või detsembris külma ka. eks näis

Anonüümne ütles ...

Ehk siin tänavu sügisel on valida väga hea ja suurepärase vahel - sajuse ja sooja sügise korral realiseerub aegade kõige soojem aasta; külma sügise korral kaasneb lõputult kestev kuiv Sahara.

Kliima soojenemine on õnneks "sajuse ja jaheda" variandiga üks null teinud nii sügise kui talve osas.

Anonüümne ütles ...

Tallinna ümbrus vaevalt et tõhusat vihma saab.

Anonüümne ütles ...

Harjumaal hakkas päike lõõskama ja kraade ligi 22. Mõnus lõunatuul ka.

Anonüümne ütles ...

RE 00:52
Sellepärast arvangi ,et accu paneb puusse sügisega nagu ka tavaliselt meie metsa- ja kuusevanad ja sügis tuleb hoopis külmem kui keegi ootab.

Anonüümne ütles ...

@ 12.35
Nii, Tallinna ümbrus saab küll korralikult kastetud.

Anonüümne ütles ...

Kairo paneb küll segast seal ilmateenistuses. Mingit kuuma ja kuiva ei tule järgmiseks nädalalõpuks tagasi (Vaata AK 21:00 ilmateadet). Pigem sajab nii reedel kui ka teistel päevadel.

Kairo ütles ...

@anonüümne 22. august 22:20

Ma ei osale veel operatiivtöös. ;)

Kairo ütles ...

Ma toimetan praegu üldse sotsiaalmeedia kanalites.

Anonüümne ütles ...

Ok. Aga keegi pani siis küll seal eile kõvasti mööda.

Anonüümne ütles ...

No miks ei võiks tagasi tulla kuum-soe?

Anonüümne ütles ...

2.-6. september peaks tulema kuiv periood.

Anonüümne ütles ...

Tartu-Tõravere augusti keskmine on hetkeseisuga 17,3 kraadi(1,1 kraadi normist soojem) ning suve keskmine 17,2 kraadi.

Anonüümne ütles ...

Suve keskmine siis ka Tartu järgi nagu saan aru ?

Anonüümne ütles ...

Kui kindel see 02-06 sept kuiv periood on?

Anonüümne ütles ...

Suve keskmine jah Tartu-Tõravere järgi.

Anonüümne ütles ...

Mulle ka ei tundu see 02-06 september kuiv üldse kindel. CFSi järgi pigem läheb alles kuskil 7ndast alates kuivemaks. Aga mine tea, hetkel ei oska need mudelid rohkem kui 5 päeva midagi ennustada.

Anonüümne ütles ...

Harjumaal juba tund aega kallab. 20 mm juba täis + eileõhtune 8 mm veel otsa.

Anonüümne ütles ...

Kolmapäeval hoiab kuivana? Kõvasti vilja vaja võtta...

Anonüümne ütles ...

Kinnitan: täna on 24. august.

Akadeemik on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

Statistik siin. Täiesti kuivana mitte. Siin seal viskab ikka hoogudena vihma nagu eile ja täna. Laupäev on ehk selline päev kus peab mandriosas kuivana õhtupoolikuni vastu aga ka siis ei saa 100% garanttid anda. Nii 90% annaks.

Anonüümne ütles ...

Teine variant on 02-06 sept peale loota ja see-nädal muid toimetusi teha põllul.

Anonüümne ütles ...

30 august tõotab huvitava ilma tuua. Viimane GFSi jooks (06z) on üsna paljulubav.

Anonüümne ütles ...

Jah on aga kahtlustan ,et nö magus osa lipsab Peipsi tagant mööda. Ehk siis teisisõnu tsüklon liigub nii 200 km idapoolsemat rada kui näidatakse.

Anonüümne ütles ...

Help ASAP! Kas reede-laup võib põhja-eestis viljakoristuseks ok ilma lubada? Hetkel tundub, et neljap öösel sajab korralikult ja siis lubab kaks päeva enam-vähem ilma?

Anonüümne ütles ...

24. august 2020 15:22

Või siis asendatakse igava uimerdisega. Vähemalt sügis-talvel nii on, et näitadakse kõva tormi, ja kui see päev lähedal on, taandatakse see tavaliseks sügustuulekeseks.

Anonüümne ütles ...

Laupäeval põhjamaakondades peaks saama terve päeva vilja võtta. Reede on selline 50/50. Küll aga võib ka kolmapäev Harjumaal kuivana mööduda.

Anonüümne ütles ...

Juba nüüd on maksimaalselt uimane ilm. Eile korra tundus,et õhtul tuleb äikest, aga see oli lihtsalt mingi tumedam pilv, millest ei tulnud tilkagi. (Tartus siis) Edasi tundub, et ongi koguaeg 17-20 kraadi, tuuline ja hoovihmane (kuid mitte selline huvitav äikesevihm, vaid lihtsalt mingi lühiajaline sabin). Iseenesest täiesti normaalne aastaajale kohane ilm, aga igav. Võiks siis pigem täiesti kjiv ja natuke soojem olla või siis vähemalt huvitavalt tormine/äikeseline.

Anonüümne ütles ...

Põhja-Eestis peaks jah homme olema mõneks ajaks viimane vihmane ilm. Järgmine vihmavõimalus alles pühapäeval.

Seega viljavõtuks on Põhja-Eestis aega 4 ööpäeva järjest.

Anonüümne ütles ...

Lõunamandri jääseisu vaadates ei ütleks ,et mingit kliimasoojenemist on. Jääd keskmisest isegi veidikese rohkem. Proff küsimus sulle miks see nii on ?

Anonüümne ütles ...

Nalja teete, et homme on viimane vihmane ilm Põhja-Eestis? Kolmapäeval võib päris korralik purakas vihma tulla kui see Iirimaa taga asuv veider madalrõhkkond veidi põhja poolsema trajektoori võtab. Ütleks 50/50 kuiv vs sadu suhtes kolmapäevaks.


24. august 2020 19:21
Soojus tähendab rohkem sademeid ja see on oodatav nähtus. Rohkem sademeid tähendab ka rohkem jääd. Sa just tõestasid, et toimub üldine soojenemine oma tähelepanekuga. Tubli!

Proff on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

See siis käib ka asja juurde ,et lõuna Brasiilias sadas lund ja eile nägin kuskil austraaliast pilti kus kängurud lumes hüppasid. See on ka soojenemine ?

Anonüümne ütles ...

Tollele tegelasele, kes kirjutas sellise kommentaari sellisel ajal: 24. august 2020 20:38

See, et Austraalias lund tuleb, pole mingi ime. Neil on olemas isegi tuntud lumespordikeskused: https://www.australia.com/en/things-to-do/seasonal-travel/best-ski-resorts-in-australia.html

Lõuna-Brasiilias on lumi suht tavaline nähtust: https://en.wikipedia.org/wiki/Snow_in_Brazil

Miks sa ei kommenteeri seda, et see aasta registreeriti uus kuumarekord Surmaorus: https://www.err.ee/1124819/californias-surmaorus-moodeti-viimase-saja-aasta-korgeim-temperatuur või Kanadas lagunes viime jääself: https://heureka.postimees.ee/7038943/kliimasoojenemine-lagunes-kanada-viimane-jaaself
või hoopis uut Artika soojarekordit: https://www.delfi.ee/news/paevauudised/valismaa/arktikas-purunes-koigi-aegade-soojarekord-uhes-kulmematest-linnadest-maailmas-moodeti-ligi-40-kraadi?id=90253457

Proff on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

Keegi siin mainis, et pühapäevani põhjas vihma ei saa eriti - deeem, prognoosid näitavadki nüüd nii, sul oli õigus

Anonüümne ütles ...

RE:24. august 2020 21:33
Ei vaidle vastu ,et tuleb nii kuuma kui külmarekordeid siin seal aga just närib see ,et Antarktika ümbrus on praegu rohkem jääs kui keskmine aga sellest nagu vaikime. Varem ütled ,et soojus tähendab rohkem sademeid aga kas siis ei peaks kõik või enamus tulema vihmana nagu meil möödunud talvel mitte aina rohkem ja rohkem lund. Siis ma ei taha sel talvel siin kurtmist näha ,et külm on ja lund on palju !!

Anonüümne ütles ...

@25. august 2020 11:23

Põhjusest, miks Antarktikas jää kasvab hoolimata kliima soojenemisest, saab lugeda siit.

Anonüümne ütles ...

Teedsa rohv või mihand asi sa oledkid, mette igaks tarbliseks nii ulga palju oma nimed kuuludag, sust pole siis ju millekskid muuks varsi asja.