esmaspäev, 3. august 2020

32. nädala ilm (3.–9.08.2020)

Kommentaariumi viide

Palju on päritud, miks on alates reedest vaikus, eriti need, kes osalesid https://meteoroloogia.ee/ilmahuviliste-xi-kokkutulek-toimub-1-augustil-sillaotsa-talumuuseumis/. Kuna reedel tekkisid emal krambid (helistati ja kutsuti tööpostilt ära, helistajateks olid naabrid) ja ta tuli viivitamatult haiglasse saata, siis mõneti lootsin, et ehk on paar päeva heades kätes, kuid haiglad üldjuhul ei hoia kedagi sees, kui vähegi annab, vaid saadavad koju. Seisund stabiliseeriti paari tunniga ja hommikuks oli ta kodus. Kahjuks ei olnud võimalik koduõdesid saada ja naabrid läksid maale, nii et tuli valvata ja põetada. Seega läks too käik lörri. Vähemalt on seisund praeguseks mõnevõrra stabiliseerunud ja dünaamika positiivne.
Teiseks põhjuseks on see, et prognoos ei ole kuigi stabiilne. Soojemaks ja kuivemaks läheb, aga kui palju, on jäänud ebaselgeks. Praegu on kindlust juba niipalju, et julgeb ka midagi kirjutada. 

31. nädal oli muutlik, kuid lõppes suvise ilmaga. Randades oli vaatamata mitmele soojale ja päikeselisele päevale vähe rahvast: mitte üle mõnesaja inimese korraga ranna kohta.
Kuigi viriseti sooja üle (et oli liiga vähe), ei saa olla kogu aeg ilmastik keskmisest soojem. Juba palav juuni näitas, et palav juuli on väga ebatõenäoline. August võib tulla juulist isegi soojem, kuid elame-näeme!
Ilm muutus päev-päevalt kuivemaks ja soojemaks (elasime muidugi 4.08. lõunatsükloni saatel üle). Siiski paistis, et rekordiliselt sooja ilma pole, vaid õhutemperatuur stabiliseerus viimaks ~26 °C lähedal (kus paar kraadi enam, kus vähem). Kõige soojem ilm põhjapoolses Euroopas võis jääda Suurbritanniasse, kus polnud välistatud ka 35 °C umbes 2 nädala jooksul. 

Säärane oli ilmastik augusti esimeses pooles (Meteoblue).

54 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Loodetavasti kestab see Sahara võimalikult vähe, kuna nüüd on selge, et kahjuks ära see päris ei jää.

Juuli oli tõeline puhkusekuu - loodus kastis aiamaad inimeste eest ise. Seekord jäi see voolikuga lakkamatu rabelemine ära. :)

Anonüümne ütles ...

Tundub jah,et tänavune august tuleb juulist soojem. Juuli külmim suvekuu, nagu eelminegi suvi.

Anonüümne ütles ...

Kõrgrõhkkond tuleb aga täiesti kuiv mitte. Ikka siin - seal ajab äikese või hoovihma pilve taevasse. Seega näiteks rannikute põllumehed saavad vist rahulikult vilja võtta aga Simuna ümbruse põllumehed peavad iga pilve hirmuga vahtima. Seda kõike siis alates neljapäevast. Sinnamaani on sajud veel sagedasemad. Loksa - Pärnu joonest idapoolne osa võib lähema paari päevaga oma kuunormi kätte saada.

Anonüümne ütles ...

Jah, Hiiumaal võib vist põua alguseks juba tänase õhtu lugeda, kuna homne sadu riivab heal juhul Ida-Saaremaad ja Vormsit. Muhu peaks juba rohkem saama. Ma soovitaks uputuseks valmistuda homme neil, kes elavad Viljandi - Väike-Maarja joone lähedal.

Aga üldiselt tundub, et see sadu jääb pikaks ajaks viimaseks. 20. augustini ilmselt saab rannamõnusid nautida. Seega las kastabki homme korralikult ära.

Anonüümne ütles ...

Lõuna-Eestis peaks täna ilus päikeseloojang tulema.

Anonüümne ütles ...

Kas rannikutel siis tõesti ei saja isegi augustis? Ma arvasin, et see on rohkem suve alguse probleem, kui vesi on veel külm.

Anonüümne ütles ...

Pakun, et homme jäävad saared ja mandri loodeosa täiesti kuivale. Hoovihma seal ka ei tule ilmselt.

Anonüümne ütles ...

Hiljem sajab aga selle kõrgrõhkkonna ajal on ilmselt ainult sisemaal hoogsadusi.

Anonüümne ütles ...

Tänane päikeseloojang tuleb samuti lõõmav. Aga sajualast lääne-loode poole jäävatel aladel eelkõige.

Anonüümne ütles ...

Harjumaal hakkas lahinal sadama lõpuks. Arvestades, et lähemad 2 nädalat on rannikualadel põuased, siis las kallabki.

Anonüümne ütles ...

Huvitav, kas Kairo koostatud ilmaennustus?

"Täna on Mandri-Eestis pilves ilm. Aeg-ajalt sajab vihma, sadu võib olla kohati tugev, pole välistatud üksikud äikesed. Saartel ja looderannikul on ka selgimisi ja sajuhooge on üksikuid ning need on enamasti nõrgad. Tuul on muutliku suunaga 1-7 m/s. Õhutemperatuur on 17..22, Kagu-Eestis võib lühiajaliselt tõusta kuni 25°C-ni."

Anonüümne ütles ...

Homme Lapimaal korralik äikesepäev tulekul. Prognooskaardid on paljulubavad.

Anonüümne ütles ...

Täna Harjumaal päeva otsa kastnud. Pidi enam-vähem kuiv olema?

Anonüümne ütles ...

12:55

Palun ütle, mille järgi sa koguaeg neid lõõmavaid loojanguid/tõuse ennustad/ette tead. Oli tõesti siin Harjumaal vägev tänane.

Anonüümne ütles ...

Keegi siin ennustas, et rannikualadel enam sademeid oodata ei ole. Aga kas mitte just vastupidi ei tundu minevat?

Anonüümne ütles ...

Ma ennustasin kuiva rannikutel aga seda mõtlesin alates neljapäevast. Minu komm 3.aug. kl.14:07 ja 4.aug kl.00:03. (Viimasel juhul mõtlesin hiljema all aega kui see kõrgrõhkkond laiali läheb.) Teisi kommentaare ei tea.

Anonüümne ütles ...

Kui äikesehoiatamine välja jätta, siis Ilmateenistusele keegi muu täpsuse osas ilmselt konkurentsi ei paku, aga pikse prognoosimise tase on neil leebelt öeldes ikka täielik katastroof juba EMHI ajast, mistõttu on suur rõõm kuulda, et Kairo seal tööle asus. Loodetavasti siis näitab ta neile, kuidas asjad käivad ja ehk näeb varsti tohutut arengut nende äikese ning sellega kaasnevate nähtuste õigesti ette prognoosimisel.

Anonüümne ütles ...

Noh, Põhja-Eestis vist enne laupäeva päikest pikalt loota pole. Seega täna nautige.

Anonüümne ütles ...

Vihma ka vist mitte?

Anonüümne ütles ...

Pigem mitte. Kui, siis selline lühiajaline sabin. Aga tundub, et tuleb selline "mõttetult pilves" lihtsalt.

Anonüümne ütles ...

Statistik siin.
Ei imesta kui homme ka samasugune pilvealune on. Olekski liiga hea olnud kui see soe oleks täies ilus teostunud - ei sobi lihtsalt selle aastaga kokku. Tahtsin aga hoopis mõne sõna sügisest rääkida. Sel sügisel peaks torme palju jaguma. Tormiseks läheb eelkõige sellepärast ,et tsüklonite tee viib tihti läänest itta vahetust lähedusest(näiteks üle Soome lõunaosa). Seega tagalatest saame ilmselt oktoobris juba lörtsi ja novembris ühtelugu lund. Sellist novembrit sel aastal loota ei tasu kus koguaeg +10 kraadiseid päevi laob.

Anonüümne ütles ...

Jahedavõitu,tuuline ja pilves on ilm tõesti. Nagu septembris.
Soojalainest pole miskit järgi jäänud. Noh, vähemalt ei valmista järgmine nädal pettumust, sama sügis jätkub.

Anonüümne ütles ...

@ 10:29 nojah vahelduseks peakski talv natuke varem tulema. Aga kas statistik septembri kohta ka midagi öelda oskab? Sellist suvist kuu algust, nagu eelmised 2 aastat ma muidugi ei looda... aga kas tuleb veel sellist 15-20 kraadist ilma, või keerab kohe jahedamaks? (10-14 kraadi päevamaksimumid ja vihm)

Anonüümne ütles ...

Nii et sûgis käes? Siis ju samuti kõrgrõhualast hoolimata pilves koguaeg.
----------
Mis sügistorme puudutab, siis rappida saab eelkõige Lõuna-Eesti ja Liivi lahe ümbrus. Juhul kui muidugi üldse mingit tormi tuleb.

Anonüümne ütles ...

Statistikult vastus ,et ei tule sellist suvist septembrit. Mõni päev üle +20-ne tuleb aga üle 25 jääb ära. Aga terve september 10- 15 kraadi no nii külm ka ei tule.

Anonüümne ütles ...

No juuliga võrreldes, on siis september sarnane? Siin Tallinnas juuliski üle 25 minuteada polnud. Ja neid 20 kraadiseid päevigi vähevõitu.
Seega tuleb september juuliga võrrelduna isegi väga hea ju.

Anonüümne ütles ...

Tänavune suvi on keskmise temperatuuri järgi soe, seega on nüüd selge, et isegi ülisoe talv ei suuda sooja suve tulekut takistada(ülisooja suve tulekut siiski veel suudab).

Isiklikult olen siin kagus tänavuse suvega väga rahul, sest kui suvel esineb nii palju kuumapäevi, mis ära hakkab tüütama, siis võib suve õnnestunuks lugeda, ning tänavu juhtus see juunis.

Seetõttu las jätkub edasi see talvine soojamaraton, mis juba 7 aastat järjest on kestnud, sest kui sellise Vahemerelise talve järel nagu tänavu on soe suvi võimalik ning selline kuumus ja võimsad äikesed nagu juunis, siis pole ju põhjust enam talvel kuude viisi pakase käes kangeda normaalse suve jaoks.

Tänavune suvi tundub paljudele kehv lihtsalt seetõttu, et juuni ja juuli keskmised vahetasid kohad, millega ei olda harjunud. Kui juulis oleks olnud juuni ilmad ja vastupidi, siis ei kiruks tänavust suve ilmselt keegi, sest nagu juba öeldud, on keskmise temperatuuri järgi käesolev suvi soe.

Selline kuumus nagu 2010. a olekski juba liig ning kuna tänavu järgnes juba piisavalt soe suvi rekordsoojale talvele, siis võib oletada, et varsti järgneb ülisoojale talvele ka ülisoe suvi.

Anonüümne ütles ...

Kuna inimesed on erinevad, siis mulle on "äratüütav kuumapäev" juba 22 kraadi ja päike, mil tekib tahe jahutuse järele.
------------------------------
Isiklikult pooldan lumist pakasetalve. See möödunud "unise ilmaga talv" oli mugav, aga rõvedalt räpane. (Loe "porine")
Aastal 2024. on järgmine ülisooja talve võimalus.

Anonüümne ütles ...

Võin teile kohe öelda, et mingit püsivat talve ja korralikku pakast novembris ja detsembris praeguse kliima juures oodata pole enam mõtet, kuna need kuud on käesoleval sajandil ühed kõige kiiremini soojenevad kuud.

Ainukesed kuud, mil on veel püsiv talv võimalik, on jaanuar ja veebruar. Novembris ja detsembris algavat talve, mis kevadeni välja kestab võitegi ootama jääda, sest suure tõenäosusega seda enam ei juhtu. Õige pea juhtub samamoodi ka veebruariga ning tulevikus jääb ainsaks potentsiaalseks talvekuuks vaid jaanuar. Salvestage see kommentaar ära ning näete, et see osutub tõeks.

Anonüümne ütles ...

Ma pigem arvan, et veebruar.

Anonüümne ütles ...

Ja siinkohal ei pea silmas seda, kui talv algab detsembri lõpus, vaid jutt käib ikka suure osa kuust. Samamoodi märtsi puhul.

Näide: Detsembri algusest märtsi lõpuni pole püsiv talv enam võimalik. Seevastu detsembri lœpust märtsi alguseni võib see (veel) võimalik olla.

Anonüümne ütles ...

Jaanuar on hetkel ainuke talvekuu, võimalik et ka ainuke kuu aastas, millel pole tõusutrendi.

Anonüümne ütles ...

10. augusti paiku pöördub õhuvool põhja ja jääb seekord pikemaks. Kurb, et äikesehoaeg nii vara lõppeb. Põhjavool ei soosi äikest.

Anonüümne ütles ...

Septembri keskpaigani võib üsna korralikult äikest olla, vast tuleb mõni veel. Näiteks 2017 aastal 18. ja 19. september oli Tartus üsna tugev äike. Eelmine aasta 14. september oli ka külmast frondist tingitud äike ja pagi.

Anonüümne ütles ...

Aga mis talvesid puudutab, siis nõustun, et novembrist märtsi lõpuni kestvat talve suure tõenäosusega enam ei tule. On variant, et tuleb nagu 2016 sügis/talv, kus oktoober oli juba külm ja novembris oli vahepeal isegi pakane, aga siis jõuludeks oli vesine ilm tagasi ja 2017 veebruar ja märts olid ka pigem soojad. Või siis nagu 2017/2018, et novembrist jaanuarini on vesine ja pakane on paar nädalat veebruaris ja märtsis. Oleksin väga üllatunud, kui tuleks selline 2010 stiilis pikk ja lumine talv.

Anonüümne ütles ...

Statistik siin. No siis saad sellel talvel üllatuse.

Anonüümne ütles ...

Kui käesoleva suve osas olime kõik ühelmeelel, siis talve osas tundub täpselt vastupidi minevat. Mingi 2017/2018 sarnane talv pole välistatud, kuid 2010 stiilis talvest võite küll und näha. Seda ei tule.

Anonüümne ütles ...

Kui te räägite 2010 talvest, kas siis 2009/2010 või 2010/2011 ? 2009/2010 aastavahetus oli mere-efekti tõttu metsikult lumine Tallinnas. Ja siis 2010 november ja detsember uuesti sama efekti tõttu hästi lumine ja külm, samuti Monica ja Scarlett. Ja sinna vahele mahtus see legendaarne suvi.

Anonüümne ütles ...

2009/10 talv on jutuks kuigi jah minu arvates ega 2010/11 talv palju viletsam polnud.

Anonüümne ütles ...

Kumbagi neist eeloleval talvel ei tule.

Anonüümne ütles ...

Eesolev talv tundub, et tuleb selline ülemineku talv. Ehk on 1 talvekuu normist külmem, aga ei usu et kuude viisi pakast tuleb. Kui üldse, siis ma arvan, et pigem 2021/2022 talv võib külm tulla. Ja 2022 suvi siis väga palav.

Anonüümne ütles ...

Tea kas esmaspäeva öö ja hommik toovad äikest ka? Ikkagi külm front liigub põhjast üle ju. Vähemalt loodaks huvitavat pilvestikku näha, kui äikest ei tule.

Anonüümne ütles ...

Enne seda tuleb kindlasti uduga jälle arvestada homme öösel ja hommikul.

Anonüümne ütles ...

Kuule Proff !
Vaata oma kommentaari 18.07.2020 kl.13:22
Ja vasta miks järjekordselt jää miinimum ära kipub jääma ?
Vaadates nsidc.org pealt on näha ,et tüürib jälle nii ,et 2012 miinimum jääb pidama.
Olen juba seda varemgi maininud ,et unistage edasi 2012 arktika jää miinimumi ülelöömisest.
Statistik on rääkinud !

Anonüümne ütles ...

Keegi lubas siin 100 euri maksta, kui suve keskmine 17 kraadi tuleb. Tartu-Tõravere suve keskmine(võttes arvesse ka käesolevat augustit) on hetkel 17,2 kraadi. Juuni keskmine oli 18,1 kraadi, juuli keskmine 16,1 ning augusti keskmine on hetkeseisuga 17,5 kraadi(normist 1,3 kraadi soojem).

Anonüümne ütles ...

Ootame ikka augusti lõpuni ja vaatame siis.

Anonüümne ütles ...

Harjumaal juba külm front annab märku - kirde-edeladuunalisi pilvevööndeid näha isegi seniidis.

Anonüümne ütles ...

Ja keegi ei maininudki, et eile möödus 10 aastat hiidpagist, mis murdis Väike-Maarja kiriku torni.

Anonüümne ütles ...

Pool Eestit jäi sellest ilma ju.

Anonüümne ütles ...

Neljapäeva öö tuleb raudselt pilves, sest siis on Pepuiidide meteorivoolu tipphetk.

Anonüümne ütles ...

Täna 7 aastat tagasi oli Loode-Eestis lähiajaloo üks võimsamaid öiseid äikeseid ja ka Harjumaa sai sellest osa. Siis oli iga paari sekundi tagant välku näha. Mürinat oli tiheda välgutamise tõttu pidevalt kuulda.

Anonüümne ütles ...

Tartu-Tõravere suve keskmine on hetkeseisuga 17,4 kraadi, ehk siis soojem kui 2001 ja 2007(mõlema suve keskmine oli 17,2 kraadi).

Palju ei jää tänavune suvi maha 2006. a suvele, mil keskmine oli 17,6 kraadi ning 2013. a suvele, mil keskmine oli 17,8 kraadi.

Euroopa mudeli viimase väljundi järgi saabub uus soojalaine juba 15. augusti paiku, mistõttu näib 17 kraadine suve keskmine igati reaalne.

Kui juuni kuumus oleks juulis olnud, siis ilmselt peetaks praegust suve väga soojaks või isegi kuumaks.

Ja kõige toredam selle juures on see, et tänavune soe suvi järneb rekordsoojale talvele. Ka Accuweatheri prognoos näib taaskord täppi minevat, vähemalt temperatuuride osas.

Anonüümne ütles ...

Siis tuleb ilmselt külm sügis nagu 2002

Anonüümne ütles ...

Täna taas üle mitme päeva paras ilm - sooja 20,x kraadi, päike ja mõnus värske tuul.
Igatahes palju etem ilm, kui mingi päikeselõõsane tuuletu 27 kraadi, nagu nüüd äsja oli.