laupäev, 11. juuli 2020

28. nädala ilm (6.–12.07.2020)

Kommentaariumi viide

Seoses laupäevase tormiga on palju tulnud viibida kriisikoosolekutel, nõupidamistel, infotundides jms, päevad on pikad (alanud kella 6st ja kestnud vahel keskööni), mistõttu uut postitust senini ei olnud. 

Nädal on olnud sagedaste sajuhoogudega ja mõõdukalt soe, mis teeb sellest harju keskmise suve. Väga sooja juuni järel on see tegelikult ootuspärane. Suure tõenäosusega jääb juuni kõige soojemaks suvekuuks juba teist aastat järjest. Vaatamata sellele, et läheb küll soojemaks, on sajuhooge tihedalt ja soojapiir piirdub 23 või 24 kraadiga.
12.07. toob hoovihma ja äikest. Tõenäosus on suurem Lääne-Eestis. Sooja on 17...22 kraadi. Tuul on rahulik ja lõunakaartest.

***
11.07. tormist, mis tõi Pärnumaale ulatuslikke purustusi, kaks inimest said vigastada:
9. juuli Ilmateenistuse nädalaprognoos: laupäeval (11.07.) jõuab Läänemere õhuruumi madalrõhkkond, mis liigub tõenäoliselt üle Saare- ja Hiiumaa edasi Soome lahele. On oht, et see keeris muutub just saarte piirkonnas väga aktiivseks lühikese aja jooksul. Sel juhul tugevneb päeval edela- ja lääne-, hiljem ka loodetuul puhanguti 20, rannikul üle 25, Lääne-Eestis võimalik tuule tõus kuni 27 m/s.
Senini püsib madalrõhkkonna liikumistrajektooris ja arengus ebakindlust, mis kajastub võimalike tugevaimate puhangute tõenäosuses: puhanguid 15 m/s kuni 75%-lise tõenäosusega üle Eesti, puhanguid üle 20 m/s kuni 50%-lise tõenäosusega Mandri-Eestis, saartel ja läänerannikul on võimalus 50-75% ning puhangute võimalus üle 25 m/s on saartel ja läänerannikul vaid 25%.
Erandlikust olukorrast tingitult on soovitav jälgida jooksvalt ilmaprognoose ja uuendusi. Madalrõhkkonna toob kaasa rohkelt niiskust ja tiheda vihmasaju. Õhutemperatuur on öösel 7...12, rannikul kuni 15 °C, päeval 16...21 °C.

Oletatav tormi asukoht ja tuule tugevus laupäeval. Allikas: Ilmateenistus

Hiljem muudeti: Täna (11.07.) jõudis Läänemere õhuruumi madalrõhkkond, mis liigub üle Saare- ja Hiiumaa edasi Soome lahele. See keeris muutus just saarte piirkonnas väga aktiivseks lühikese aja jooksul. Sel juhul tugevneb päeval edela- ja lääne-, hiljem ka loodetuul puhanguti 20, rannikul üle 25, Lääne-Eestis võimalik tuule tõus kuni 27 m/s. Õhutemperatuur on 14...19 °C.
Tormist pikemalt http://www.ilmateenistus.ee/2020/07/torm-laupaeval-11-07-20/ (seda muudeti hiljem, sest esialgu mainiti ka võimalust 30 m/s puhanguteks ja potentsiaalselt eluohtliku olukorra tekkimiseks).

Õhurõhk ja tuule puhangud 11.07. hommikul (http://laguja.meteo.net.ee/obs.html).

Allikas: Ilmateenistuse hoiatused (http://www.ilmateenistus.ee/ilm/prognoosid/hoiatused/).

Ilmakaardil on näha öösel tekkinud tsüklon. See oli õhtuks juba Soome kohal (DWD).

20 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Mis kriisikoosolekul sa käisid?

Anonüümne ütles ...

Tallinnas lahja tuuleke nagu ikka. Tormist on/oli asi ikka suht kaugel.

Anonüümne ütles ...

Kesk- Eestis on mõned puhangud ikka väga hirmsad.

Anonüümne ütles ...

Harjumaa kaguosas kus juhtumisi täna olin ka puud lendasid ja elektrit polnud siiani. Asjal oli ka pluss. Suuri pärnaoksi murdus ja nüüd hea pärnaõisi nokkida ,et kuivama panna.

Anonüümne ütles ...

No minu arvates siin Tartus oli ka kokkuvõttes üsna lahja. Kella 15-16 paiku olid küll tugevamad puhangud, aga nii hull kui Pärnus või Paide kandis ei olnud. Meil oli see eelmise aasta oktoobitorm ikka hullem.

Aga mind huvitaks, mis nüüd edasi saab? Kas tulebki mingi 2 kraadi normist külmem juuli, või on kuskil peale 25ndat soojalootust ka? Mudelid hetkel justkui ei oska midagi ennustada... CFS pakub, et päris juuli lõpus ja augusti alguses tuleb veidi soojemat, samas Euroopa mudel ja Gismete jäävad max 18-22 kraadi sooja juurde.

Anonüümne ütles ...

Statistika järgi CFS klapib aga see pole ka 100% kindel. Kuna talv oli enneolematu - tuleb suvi ka äkki selline kus kuumalained juulis , augustis puuduvad. Juba praegu võib öelda ,et hea juunis niigipalju sooja oli.

Anonüümne ütles ...

Mandri-Eesti võib äikese osas täna sõrme lutsida! Mingi fking nähtus lammutab pilved ära :/.

Anonüümne ütles ...

Mis arvate, kes on Eestis esinumber ilma alal? Vanasti oli Ain Kallis ja ka Andres Tarand, nemad on nüüd vanad. Mõned sünoptikud ka figureerivad meedias. Vahepeal oli selge esinumber Jüri Kamenik, kuid Kairo Kiitsak on temast tormilise hooga möödunud. See blogi pole enam miskit väärt, 0 operatiivsust, uuendusi pole. Põgusus, pealiskaudsus on ka märksõnad. See kõik vastandub hobisünoptik Kairo Kiitsaku lehele. Tema on noor, hakkaja, teadmistelt juba praegu Kamenikust ees. Tulevik on tal kindlalt helge ja meedia paneb ka Kairot tähele. Mina teen ettepaneku valida ilmastikunähtuste esinumbriks Kairo Kiitsaku. See blogi on minu jaoks surnud, praegu peame peielauda.

Anonüümne ütles ...

@14:44 Tartus on jah sama moodi. Kella 12-13 paika tundus, et mingi pilvefront hakkab lähenema ning rünkpilvi tekkis ka juurde. Aga need on kõik kuhugi laiali vajunud ja nüüd on ülekaalus selge taevas.

@ 15:21 Nojah, see plogi pole tõesti enam väga informatiivne. Jälgin ise ka Kairo lehte rohkem. Aga siin on ainus kommentaarium, kus arutletakse prognooside üle ja üritatakse ka midagi ennustada. (Isegi, kui see mõnedel ka niisama pakkumine, aga siiski). Inimesed siin oskavad vähemalt mudeleid lugeda ja mõni teeb vaatlusi/statsistikat ka. Seal Ilmahuviliste FB grupis on peale Kairo postituste (mis on asjalikud ja huvitavad) pmst ainult taevapildid

Anonüümne ütles ...

Sekundeerin viimast postitust, siin on asjalik kommentaarium ja publikum veel alles. Kairo fb-s paraku peale pilvepiltide tuleb vähe asjalikku teemasid v.a Kairo ise.

Anonüümne ütles ...

Kas keegi suudaks luua uue asjaliku ilmahuviliste grupi? Ideaalis võiks seal olla Kairo stiilis teemapüstitused ning põhjalikud arutelud. Mõned siinsed asjalikud argumenteeritud kommentaarid on need, mis mind aeg-ajalt siia blogisse siiski toovad. Blogi ise on mandunud, pole vahet, kas Ilmateenistuse hoiatusest teeb copy-paste Jüri või mõni kirjaoskamatu koolipoiss. Need viimased on siit siiski kadunud, aga blogi kvaliteet on praeguseks allapoole igasugust arvestust. Mitu korda olen mõelnud, et enam hullemaks minna ei saa, nüüd on kvaliteedi põhi käes. Aga nagu näha, siis saab ikka.

Ma loodan, et Kaivo jõuab meedias esinumbriks, sest oma teadmistelt ta seda selgelt on. Kuulates Jüri viimaseid intervjuusid, ei õhku sealt teadmisi ega teemaga kursis olemist, pigem on lihtsalt tegemist ümara jutu ajamisga. Eks ta on nooruses ennast üles töötanud, kuid viimastel aastatel teeb areng vähikäiku. Nimi on Jüril aga tuntud ja selle pealt teda igale poole kutsutakse.

Kas keegi oskab kommenteerida kõlakaid, nagu Jüri olla doktorantuurist eksmatrikuleeritud? Sügisel reklaamiti doktoritöö kaitsmine siin välja, pärast seda pole midagi kuulda olnud. Kahju, kui noor andekas teadlane raisku läheb. Ja mis on saanud kasutaja Äikesevideod poolt postitatud piltidest? Olid need võltsingud või mitte? Kahjuks küsimärke on üleval rohkem kui vastuseid.

Anonüümne ütles ...

Paistab, et uue nädala kolmapäevast (15.07) kuni ülejärgmise nädala teisipäevani võiks tulla kuivem ja soojem periood. Sooja all mõtlen päevaseid maksimume +20-25*C kandis. Põllumehed ja rohenäpud on sellise suve üle õnnelikud.

Põhja-Jäämeri on ka kohe kohe navigeeritav ning jäähulk miinimumist rekordi lähedal.

Proff on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

Sarnaselt eelmisele aastale pean hakkama vastu kordama ,et see on ajutine ja uut rekordit ei tule. 2012 jääb pidama ja praegune jõnks allapoole 2012 taset on ajutine.

Anonüümne ütles ...

2012 ehk milline osa sealt pidama jääb?

Anonüümne ütles ...

Üldine jääpinna miinimum jäämerel(septembris 2012 oli).

Anonüümne ütles ...

Nüüd on nädal kuiva ja sooja!

Anonüümne ütles ...

Ja siis jälle sajuseks. Aga jah kellel hein tegemata võib sel nädalal kiirelt tehes vamis saada (täna või homme peaks niide olema).

Anonüümne ütles ...

Jep, nii teemegi, veel kuivab lõunasest vihmast ja hakkab vol.2 heinategu pihta õhtul ;)

Anonüümne ütles ...

Kamenik on juba kaubamärk. Kiitsak seni veel mitte. Tundub Jüril on potentsaali siiski rohkem kui Kairol. Samas, tuleb nõustuda et areng on mõnevõrra aeglustunud. Selleks on ka objektiivsed põhjused nagu argielu mured. Kairo miinuseks tuleb lugeda vähest süvitsi minekut. Sellest annab tunnistust ka blogi postitustest loobumine FB kasuks. Kairo on pigem fotograaf. Kuid seni rokib veel Jüri. Ka siin kostunud hüüatused et Kairo juba "paugutab" on ilmselt väheke liialdatud.

Anonüümne ütles ...

Heinategu saate teha augustini. Kiirustada pole vaja.
Selle aasta hüüdlause on "2 nädalat tolmab, 2 nädalat lirtsub".