esmaspäev, 29. juuni 2020

27. nädala ilm (29.06.–5.07.2020)

Kommentaariumi viide

Nädal algas muutliku ilmaga. 29.06. päeval oli äike tugevam Hiiumaal ja kohati lääneservas, õhtul aga Alatskivi kandis (Tartumaal ja Peipsi ääres). Rekordiline vihm oli Tartu ümbruses. Sooja oli kuni 26 kraadi Tallinn-Harkus ja üle 28 kraadi Võrus ja Valgas. Sademeid tuli kuni 25 mm.
Esialgu määras ilma väheaktiivne madalrõhuvöönd, kuid öösel saabus lõunatsüklon: väike tsüklon liigub Poolast üle Baltimaade Soome lahe idaosa kohale. Selle mõjul väljastati hoiatused:

Eesti hoiatused
29.06 äikesevihmapilved liiguvad Lääne-Eestist ida suunas ja õhtuks jõuavad Peipsi äärde ning südaööks Virumaale. Äikesevihm on mitmel pool tugev ning pilvealused puhangud ulatuvad kohati 15-20 m/s. Mõnel pool sajab ka rahet.
30.06 varahommikul jõuab Liivi lahele tugev vihmasadu, mis levib edasi Lääne- ja Kesk-Eesti kohale, pärastlõunal koondub tihedam sadu Eesti idaserva, kohati on äikest. Oodatav sajuhulk 12 tunni jooksul on 25-50, kohati 70 mm. Läänekaarde pöörduv tuul tugevneb sisemaal puhanguti 15-17, rannikualadel 18-20, pärastlõunal võivad Kirde-Eesti rannikul puhangud ulatuda kuni 25 m/s.
Eriti tormine on ilm Virumaa rannikul: Soome lahe idaosa: öösel kagu- ja idatuul 4-9, puhanguti 13 m/s, hommikul tugevneb kagutuul 7-12, puhanguti 15-17 m/s, keskpäevast alates pöördub läände ja loodesse ning tugevneb 15-20, puhanguti 25-27 m/s. Öösel sajab kohati hoovihma, päeval aeg-ajalt vihma, võib olla äikest. Nähtavus mõõdukast heani, homme sajus halb. Laine kõrgus 1-2 m.

Eesti hoiatused

30.06 hommikupoolikul sajab Mandri-Eestis tugevat vihma, idapoolsetes maakondades on äikest. Pärastlõunal koondub tihedam sadu Eesti idaserva. Oodatav sajuhulk 12 tunni jooksul on 25-50, kohati 70 mm. Läänekaarde pöörduv tuul tugevneb puhanguti 15-20 m/s, pärastlõunal võivad Kirde-Eesti rannikul puhangud ulatuda kuni 25 m/s.
Mereilm: Soome lahe idaosa: kagutuul 7-12, puhanguti 15-17 m/s, pärastlõunal tugevneb 15-20, puhanguti 25-27 m/s ja pöördub läände, öösel edelatuul 8-13, puhanguti 17-20 m/s. Aeg-ajalt vihma, on äikest, öösel sajab kohati hoovihma. Nähtavus mõõdukas, tugevas sajus halb. Laine kõrgus 1-2 m.
Allikas: Ilmateenistus

128 kommentaari:

Madis ütles ...

Tegin just pikema tiiru Põhja-Tallinnas ja väljas on ikka väga lämmi. Tuletas natuke Jaapanis elatud aegu meelde...

Anonüümne ütles ...

Ma arvan ,et läheb see hoiatuskaart täpselt risti vastupidi. Kagupool ragistab jne. Saared saavad tormilähedast tuult aga see punakam ala pääseb leebemalt.

Anonüümne ütles ...

Saared päris kindlasti midagi huvitavat ei saa. Hea kui tugev tuul Viljandi-Kehrast joonest lääne poolegi ulatub ja saartele 5 mm vihmagi antakse.

Ise arvan, et tugevaim sadu läheb Viljandi-Kuusalu joont mööda ja tugevaim tuul möllab Võrtsjärve-Jõhvi joone ümber.

Ida-Virumaal pole 30 m/s puhangud välistatud. Soome lahe idaosas pakub ilmateenistuse mudel ka 35 m/s.

Anonüümne ütles ...

Tartus rekordiline vihm -14 mm?

Anonüümne ütles ...

Tundub ,et Kõpukas saab ka nüüd vihma

Anonüümne ütles ...

Eilsest tänaseni topsis 45mm koos Harjumaal.

Anonüümne ütles ...

Jah, üllatuslikult saan ka mina täna hommikul vihma. Isegi müristab. Suur tänu mu kannatustele kaasa elamast !

Anonüümne ütles ...

Anonüümne ütles ...
Nagu korduvalt siin kommenteerinud, on peagi suusakas tagasi, küll saab siis uuesti seda vettimist. Praegune soojaperiood on suve tipp ja juuni jääb väga suure tõenäosusega kõige soojemaks suvekuuks nagu ka eelmisel aastal.

Pisut veel ja näite, kuidas mu praegune kommentaar tõeks usutub. Võite selle kommentaari kõik ära salvestada.

18. juuni 2020 10:30


Küll on ikka uhke tunne.

Anonüümne ütles ...

Oleneb kaua see suusakas nüüd kestab? Nädal max?

Anonüümne ütles ...

Nagu varem kommenteeritud, jääb see suusakas domineerima kogu ülejäänud suveks. Aeg-ajalt võivad tulla mõned kuumapäevad nagu eelmisel aastal, aga midagi juuniga võrreldavat pole mõtet oodata.

Juuli ja augusti keskmised tulevad juunist madalamad. Kuuma suve keskmise temperatuuri järgi ei tule.

Küll näete, kuidas mu praegune kommentaar tõeks osutub. Võite ka selle kõik ära salvestada.

Anonüümne ütles ...

Ka statistik arvab ,et sajune suvi on alanud ja ülejäänud suvel loeme üle kuumapiiri (+27) minevad päevad kahekäe sõrmedel üles.

Anonüümne ütles ...

Nojah.... see, et ennustada suve keskmist alla 17,5 kraadi pole nüüd mingit imetlust väärt. Palavad suved ongi meil vähemuses, seega on alati tõenäolisem, et suve keskmine jääb alla 17,5 kraadi, isegi kui oleks külmem talv olnud.

Mina pigem seadsin kahtluse alla need ennustused, mis pakkusid siin 15,0-15,5 või koguni 14,x suve keskmist. Või need, kes pakkusid, et 30 kraadi jääb ületamata ja päevasoe on "vaevalt 10 kraadi kõrgem, kui talvel". Siiamaani pole nii läinud. Ka just alanud suusakas tundub hetkel selline 19-22 kraadine, mitte 15 kraadine nagu mõni siin hoiatas.

Anonüümne ütles ...

Nii mõnus ilm. Ausalt. Tõeline puhkus on ikka nüüd puhkus, mitte kastmisvoolikuga taidlemine.

Anonüümne ütles ...

@30. juuni 2020 11:59

Siinkohal unustatakse ära tagajärjed - lubati ju kellelegi 100 euri maksta; mitte siin blogis enam oma nägu näidata; pakkumise/ennustamise amet maha panna; möödaminemisel lasta blogi autoril postituses kõigile nähtavalt kirjutada, et tegemist oli lihtsalt bluffiga jne.

Enne kui väita, et selline teguviis pole imetlusväärt, tasuks mõelda, kas ise julgeks sellist riski ette võtta. Teine teema on "niisama lahmimine", mille korral pole midagi kaotada.

Mis kuumasid suvesid puudutab, siis sagenevad need üha enam. Tartu-Tõravere 153 aasta pikkuses aegreas on olnud kokku üheksa ülisooja(>=18°C keskmisega) suve. Neli neist käesoleval sajandil ning kolm neist möödunud kümnendil.

Tõenäosus, et lähiajal tuleb uus kuum suvi, näib olema väga suur.

Anonüümne ütles ...

Raha pakkumine ja teistele lubaduste andmine on küll täiesti oma vastutus. Seda riski võttes tuleks ikka arvesttada sellega, et üle 7 päeva (ja see stabiilse õhumassi korral, hetkese tsüklonimöllu juures on see aeg hoopis 24 tundi) ei saa ilma täpselt ennustada ja kõik muu on lihtsalt statistiline arvutus. Kindlasti on ka aastaaegade ennustamisel seaduspärasusi, aga siiamaani pole ükski neist 100% lollikindel. Ma ei arva, et pikemaid ennustusi ei peaks tegema, aga ei tasu loota, et need alati täppi lähevad.

Anonüümne ütles ...

Vaevalt keegi pakuks 100 euri ja annaks selliseid enesekindlaid lubadusi, kui oleks kahtlus, et läheb mööda.

Võete ju pidada juhuseks seda, et 153 aasta jooksul pole mitte ühelegi ülisoojale talvele ülisooja suve järgnenud, kuid ümber lükata fakti, et see seaduspära on siiani 100% lollikindel olnud, ei suuda te mitte kuidagi.

Anonüümne ütles ...

Statistik siin. Juunis tuli (hetkeseisuga) minu mõõtekohas Harjumaa kesosas 103 mm. Seega statistika järgi algas sajune suvi ikkagi juunis. Juulis ei imesta kui mõnes kohas ka 200mm ära tuleb. Talvel sa ka hoiatatud ,et lokaalsed üleujutused on võimalikud.

Anonüümne ütles ...

Juuni tegi viimase kahe päevaga sellest 103-st mm

Anonüümne ütles ...

Ikka äärmusest äärmusesse... Kas tuhkjas aiamuld, või lainetav aiamuld. Aga vot kuldset keskteed loodus ei anna.

Anonüümne ütles ...

Mida tähendab Ilmateenistuse sademete kuu kokkuvõttes nähtavusandur?
Kõige vähem sademeid juunis siis Ristnas.

Anonüümne ütles ...

Täna oli küll ülivõimas polaarmesopilvede vaatemäng. Pole sellist varem näinud, et kogu põhjataevas kuni seniiti, on üleni nendega kaetud nagu tekk.

Anonüümne ütles ...

Harku jaamast ei lähe midagi üle aga Tallinast natuke lõunas on täna juba 25mm koos !

Anonüümne ütles ...

Haapsalu külje alt hakkab pihta ja jookseb Tallinna külje alla see sajuriba. Ja muudkui genereerib uusi pilvi. Ei liigu ka kas lõuna või põhja suunas.

Anonüümne ütles ...

Ja jooksevad nagu sirged tikud! Mis jama see on, et nüüd Harjumaal kallab? Kelle süü? :D

Anonüümne ütles ...

Tartu-Tõravere juuni keskmiseks jäi 18,1 kraadi, mis on normist 3,1 kraadi soojem ning aegreas soojuselt 7. koht.

Anonüümne ütles ...

Harjumaal kolme päeva saldo varsti 150mm kui nii edasi läheb.

Mis pilvede konveier siin lahti läks? Suvi otsa ei tulnud ja nüüd selline pilvede areng.

Anonüümne ütles ...

Palju mööda ei pane. Hetkeseisuga kolme päeva saldo mul siin harjumaal 104 mm.

Anonüümne ütles ...

Edelavool on lihtne vastus, miks nüüd Harjumaa muudkui kastetud saab. Olen siin seda varem toonitanud ka, et Lääne- ja Loode-Eesti suvine sajugarantii on edelavool ja läänetsüklonid.

Anonüümne ütles ...

No nii minu saldo siin Harjumaal 129 mm viimse 3 päeva summas siis.

Madis ütles ...

¨Anonüümne Anonüümne ütles ...
Harjumaal kolme päeva saldo varsti 150mm kui nii edasi läheb.

Mis pilvede konveier siin lahti läks? Suvi otsa ei tulnud ja nüüd selline pilvede areng.

1. juuli 2020 15:45¨

Kõik ongi parajalt arusaamatu anomaalia, soovitan lugeda usutlust Tarmo Soomerega viimases Kalale/Looduses ajakirjas....ja mitte ainult sulle vaid ka kõigile teistele siin.

Anonüümne ütles ...

Kuidas on see võimalik ,et edelavoolu ajal sätib põhjarannikul kirdetuuleks ?

Anonüümne ütles ...

Huvitav, kas tänane päev jääbki üks selle kuu soojemateks/ilusamateks. Vähemalt siin Tartus ja Kagu-Eestis täna ilus ja üpris soe (tajutavalt umbes 23-24 kraadi). Nüüd hakkab veidi pilvisemaks minema.

Aga jah, klassikalise suusaka ajal on ikka hea Ida- või Kagu-Eestis elada. Siin jõuab päevasoe tsüklonite vahel ka 22-24 kraadini tõusta, samal ajal kui looderannikul on sajusem. Eelmine aasta oli veidi erandlik, et madalrõhkkond oli Venemaal ja siis oli siin ida pool halvem ilm kui loodes.

Anonüümne ütles ...

Siin Tallinna kandis on ikka aeg-ajalt lämbe ka (mingi hetk on 19, siis päike korraks välja jälle 23-24 kraadi). Kontoris ikka tõmbab higiseks. Ei saa öelda. et suusakas.



Anonüümne ütles ...

@ 2. juuli 2020 14:05

2 võimalikku põhjust. Soome laht on kohati 10 kraadi vaid - merebriis.
Või oli mingi pisike tsüklon, keskmega põhjaranniku juures.

Anonüümne ütles ...

Kaua nüüd prognoositavalt selline igapäevane sadu kestab?

Anonüümne ütles ...

Hetkel selline sajusem periood võiks kesta ca nädal või nii, mida toetab jugavooluennustus. Kaugemale ei vaata kuna ilmaennustustkaardid või-mudelid räägivad erinevat keelt.

Proff on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

Loodetavasti sajab septembrini.
Mitte küll nii palju, aga aegajalt, et tolmu ei tekiks.

Anonüümne ütles ...

Ma loodan, et tulevikus suudetakse mõõta sademeid ka jooksvalt mitte kuu kaupa. Näiteks on praegu võimalik, et 1. mail sajab 50 mm paduvihma ja siis sajab uuesti alles 30 juunil ja 60 mm paduvihma. Reaalselt ei saanud koht 2 kuud vihma, aga ametlikes andmetes jääb mulje, et maikuus oli normis sademed ja juunis ka.

Anonüümne ütles ...

Anonüümne Anonüümne ütles ...

Ajaloost. Suuri probleeme põhjustasid 1695. ja 1696. aasta külmad ja sajused suved. Ma ei tea, mis allikatele Mait Metsanurk oma romaanis tugineb, kuid väidetavalt siis juuni algul oli paar nädalat kuiva, siis oli kõik. Samas romaanis viidatakse 1695/96 talvele, kui jaanuari 2. pooles läinud sulale, pidev sula viis lume, põllud tahenesid ja erakordselt vara hakati kohati kündma ja külvamagi. Raamatust enam täpsed ajapiirid ei selgu. Küll aga see, et isegi sel külmal ajastul võis talv katki minna. Raamatus on siiski kirjas, et talv tuli ootamatult tagasi: ju see siis võis aprillis olla. Jäigi külmaks, mets ei tahtnud kuidagi lehte minna. Enne jaani lõi soe ilm looduse käima, kuid siis oli jälle ainult külm ja vihm.

28. detsember 2019 11:36

Kes iganes sa selle kirjutasid siis päris täppi ju. Ainuke erinevus ,et kliima soojenemise tõttu on kõik sipakese soojem ja külm ei tulnud mitte aprillis vaid mais. Kui nii edasi jääbki sajuseks ja temperatuurilt keskmiseks (tänu kliima soojenemisele ei tule normist külmem suvi)

Anonüümne ütles ...

Tundub jah,et kuskil peale 10-ndat jugavool muutub ja soojad ilmad naasevad.

Anonüümne ütles ...

Unistada ju võib, kuid see suvi püsivat sooja(>=25 kraadi) nagu juunis oodata pole enam mõtet. Parimal juhul tulevad veel vaid mõned soojapäevad.

Anonüümne ütles ...

Nojah, arvata oli et pärast sellist talve ei saa tulla suvist soojamaratoni. Ma ainult pettunud, et miks jälle juuli see niru kuu peab olema... Alates 2015. aastast on kõik juulid s*tad olnud. (v.a 2018 muidugi, kuid ka see oli puhas õnn ja juhus, et soojaks läks, võite uurida vanu CFSi ennustusi 2018 juuliks, need polnud kuu alguse seisuga üldse head)

Minu pärast olgu pigem juunis ning ka augusti teises pooles suusakas, aga juuli võiks ikka soe olla. Loodan, et 2021 suvi murrab selle halvade juulide jada.

Anonüümne ütles ...

Tänase kohta aga... üllatavalt mõnus ja soe õhtu on siin Tartus. Päevasoe andis natuke soovida(21-22 kraadi, üsna pilves ja tuuline), aga hetkel kell 21:17 on ikka 20 kraadi sooja ja tuul on täiesti kadunud. Saab lühikeste varrukatega õues olla.

Anonüümne ütles ...

Põllumeestele külm juuli sobib! Augustis aga just võiks hoida :)

Anonüümne ütles ...

Peakski murdma. Nagu verem juba olen öelnud siis 2020 sajune suvi. Järgnev talv talvemoodi (näiteks detsember ja jaanuar normilähedase temperatuuriga). 2021 suvi juba tüürib kuumemaks. Võibolla midagi sarnast 1997 suvele ja siis jälle talvine talv ja 2022 kõrvetab veel rohkem. Ehk isegi midagi sinna 2010 või 2006 kanti. Siis sellele järgnev talv soojem ja suvi juba jahedam aga ehk siiski soojem veidi kui näiteks 2007. 2023/24 talv jälle üsna olematu või ainult kuu pikkune talv näiteks detsembris 2023. 2024 jälle üks sita sajuse suve kord ja järgnev talv soe ja veelkord ka 2025 otsa sopane suvi. Midagi nagu 2008 ja 2009 suved - kaks järjest.

Anonüümne ütles ...

Harjumaal ka tuulevaikus. Vaikus enne tormi, kuigi mitte päris torm.

Anonüümne ütles ...

Mis see selle aasta juulikuu keskmine temperatuur hetkeseisuga seal Tõravere kandis on juba?

Proff on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

11:27

"Proff on küsinud!" pidanuks su allkiri olema. ;)

Anonüümne ütles ...

Noh, sünoptiline sügis käes juba vist. Üks tsüklon ajab teist taga ja see ei lõppe niipea. Lisaks ähvardab 12. juuli sügistormiga.

Anonüümne ütles ...

Tartu-Tõravere juuli keskmine on hetkeseisuga 16,5 kraadi(normist 1,2 kraadi madalam).

Anonüümne ütles ...

Ega jah. Lähema 7 päeva ilm on täpselt kümnesse septembri 1. dekaadile kohane.
Siis tavaliselt ka tsüklonid ajavad 11 taga, ulub tuul ja kraade 15-20 vahel.

Muide, osad mudelid näitavad lähema 2 päevaga Loode-Eestisse kohati 40 mm sademeid.
Siin juba praegu sajab mõnuga.

Anonüümne ütles ...

Sajab jah! Aga ega õnneks see vesi põhja-eestis kauaks pidama ei jää, kivimid lasevad kenasti läbi.

Aga kas tundub nagu eelmise aasta koopia natukene, et juuli algus oli jahe ja siis tuli kuumalaine kuu lõpus?

Anonüümne ütles ...

Selle jugavoolu pärituulega lendab jah mega kiirelt aktiivne osatsüklon, kus palju vett kaasas, meie kanti ca 36-48h pärast. Hetkel veel täpset trajektoori on raske öelda, sest võib keerata rohkem sinna Ahvenamaa kanti.

Proff on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

Tartus oli ennelõuna mõnus ja päikseline, nüüd tõmbas aga pilve ja tuulutab.

Huvitav jah et miks selline 2019 koopia on. Maikuus külmalaine (see aasta oli aga veits hullemalt ja pikemalt), juuni soe ja juuli suusakas. Noh kui 2019 koopia jätkub, siis vähemalt peaks septembri esimeses dekaadis 25 kraadi sooja olema :D

Ja loodame, et talv siis ei jätka seda 2019 järgi tegemist, kuna tahaks ikka et 2021 suvi tuleks normaalne.

Anonüümne ütles ...

Mis kuradi suusakas??? Soe suvi oli!

Unknown ütles ...

Profid on raske diagnoosiga.

Anonüümne ütles ...

2019 ei olnud olnud otsast lõpuni suusakas, aga juuli oli ikka küll. 1 nädal oli sooja ja 2 päeva palavat, ülejäänud oli 16-20 kraadi suusakas. Mõni lihtsalt ütleb selle kohta "Eestimaa suvi". 3 kuu keskmise poolest võis olla soe suvi, aga minu arvates polnud ka väga hea suvi. Viskas kuskil juuni alguses leitsaku ära, kui kõik veel tööl ja koolis on, aga siis juuli algus on täielik sügis. August ei tulnud ka vaatamata soojale lõpule oluliselt normist soojem.

Mind ajavad närvi need nihkunud aastaajad. Suvine soojus võiks juulis olla, mitte aprillis ega septembris.

Anonüümne ütles ...

Statistik siin. 2019 oli üsna hea suvi. Juuni oli selle aasta omast veel soojem ja ka äikest oli rohkem. Siis jah juuli 1.pool oli tõsine langus aga kuu 2 pool oli Harjumaal isegi sipa normist soojem. Ja augustil polnud ka viga. Mina olen küll eelmise suvega rahul kuigi jah loogiliselt olnuks parem kui juuni ja juuli oleks vahetuses olnud. Sel suvel aga jah see parem osa ongi enamuses läbi. Eelmise aasta augustit või ka septembrit seekord ei tule. Statistiliselt on küll võimalik ,et sajusele suvele tuleb veel üks nii nädalane kuumalaine vahemikus 25.juuli - 5.august. Aga see on ka kõik. Ülejäänu tõesti selline kus madal ajab madalat taga.

Anonüümne ütles ...

@ 19:05
Nojah arvata on, et suurt kuumust ei tasu enam oodata.
Aga kui palju võiks tulla selliseid 22-24 kraadiseid päevi?(Tartu ja Kagu-Eesti kohta sooviks teada)

Kui ma 2016 aastaga võrdluseks võtan, siis kõige kuumemad ilmad olid mais/juunis ära, aga juuli polnud ka kohutavalt külm. Enamasti olid siin Tartus juuli päevamaksimumid natuke üle 20 kraadi. August oli üsna niru, aga ka siis tuli 3ndal nädalal väiksem soojalaine. (päris kuumaks ei läinud, aga 25-26 kraadi tuli)

Anonüümne ütles ...

See on jah olnud nende sajuste rütmisuvede eripära ,et kagus on need paremad. Ka üks minu tuttav oli 2016 aastaga üsna rahul. Siin harjumaal küll oli hullem. Seal selliseid päevi jagub. Tänagi siin kodus harjumaal +19.9 venitas maksimumiks ja kõik ning siis hakkas sadama.

Anonüümne ütles ...

Eks ongi. Ka mul tartlasena pole 2016 halva poolest meeles. Mulle meenub pigem 2015 halva suvena. Kevad oli ka enne jahedapoolsem ja terve juuni ja juuli ainult tuulutas. Augustis lõpuks sai soojemat ilma ka, aga just siis ma olin Soomes, kus oli muidugi paar kraadi jahedam.

2017 oli ka niru, aga siis ma olin peaaegu terve juuni reisil ning juuli ja august polnud Tartus ka nii kohutavad. Tollest aastast on ainult see kohutavalt külm aprill meeles.

Anonüümne ütles ...

Tundub, et oma aiamaad kastma enne järgmist maid ei peagi?

Anonüümne ütles ...

Kui oled Kõpukas siis jah sel suvel võid ka seal oma vooliku kokku pakkida - järgmise aasta tarbeks.

Anonüümne ütles ...

Pean samuti siin Kagu-Eestis 2016. a suve soojaks.

Anonüümne ütles ...

Kiired repliigid põllumeestele? Mida toob august?

Anonüümne ütles ...

Ei ole kõpukas. Olen see nõmmekas Tallinnast. (Kesk-Harjumaalt)

Loodan, et ka siin enam kastmisele aega raiskama pea.

Anonüümne ütles ...

Ilmateenistus paneb nihu vist seekord. Hea kui vihm Virtsu-Kuusiku-Loksa joonenigi ulatub.

Anonüümne ütles ...

Kommenteerijate enamik vist arvab, et lõuna-Euroopas või suisa Aafrikas. Iga suvi on viimasel ajal peale 2010. aasta olnud järjepanu keskmisest soojem. 1980-ndail nt olid palavad perioodid haruldased.

Ning mis külm aprill 2017? Vaat viimati oli külm 2005. aastal, kui jüripäeva paiku oli klassikaline jõuluilm.

Anonüümne ütles ...

Kliima on muutunud. 2017 aprill oli läinud jaanuarist külmem.

Anonüümne ütles ...

12juuli on tulemas midagi põnevat?

Anonüümne ütles ...

No alati on keegi, kes väidab, et Eesti suvi peakski külm ja suusakas olema. No ma ei tea, võib olla on 2010-2014 meid tõesti nii ära hellitanud... aga siis olid alati ülekaalus soojad ilmad suvel. (v.a 2014 juuni) ka see sajune 2012 polnud siin Ida-Eestis üldse nii külm.

2015 ja 2017 on kindlasti taandareng nende varasemate suvedega võrreldes. Ja no minu arvates on 2019 ja 2020 suved ka natuke kahtlased... tore, üks kuu on 3 kraadi normist soojem aga muul ajal on mingi 17-20 kraadi suusakas. (ja no paraku pidi veel juuni see soojem olema, kus see 3 kraadi normist soojem on ainult 17,5 kraadi. 3 kraadi soojem juuli oleks aga 20 kraadi keskmisega... vot see on mõtlemise koht....)

Igastahes, suved võiksid paremad olla, ka siin laiuskraadil.

Ja 12 juuli kohta... ei tea, üks ECMWFi jooks vist arvutas väikese tsükloni täpselt meie kohale ja Windy.com ja Gismeteo võtsid selle oma ennustusse. Aga seda pole GFSis ennustatud ja ka kõige uuem Euroopa mudeli jooks ei näita enam sellist asja. Eks näis, aga ei tundu üldse kindel värk.

Anonüümne ütles ...

Hetkeseisuga juuli keskmine +15,7 Harkus mis tähendab 1,5 kraadi alla kuu keskmise trendi - kui nii jätkuks.

Anonüümne ütles ...

Alates 15-ndast jätkub normaalne soe suvi 99% tõenäosusega.


Proff ei ole rääkinud!

Anonüümne ütles ...

@ 12:02. Mille põhjal väidad seda? Ma tahaks ka sooja suve tagasi, aga miski ei näita, et see juhtuks. Euroopa mudel ja CFS hoiavad pigem jahedat joont. Mõni GFSi jooks näitab soojust, aga seda siin ju räägitud, et see mudel pole soojuse ennustamiseks hea. Tahaks sooja, aga ei tea kust see tulema peaks...

Anonüümne ütles ...

Tuleb-tuleb, eelmine aasta ju ka tuli juuli keskel soojus tagasi.

Anonüümne ütles ...

Eilsele 22:33 kommile tahaks statistik vastata.
Mõnes mõttes oleme jah ära hellitatud ja siin üks näide.
See käib nüüd küll Harjumaa kohta aga ehk kõlbab mujalgi.
1980 - 1989 oli suve keskmine +15,05
1990 - 1999 oli suve keskmine +15,5
2000 - 2009 oli suve keskmine +16,2
2010 - 2019 oli suve keskmine +16,5
Arvestatud siis 10 aasta keskmiste kaupa ja Harku järgi. Nagu näha trendi jätkudes võiks jooksva kümnendi keskmise aluseks olla no ütleme tagasihoidlikult +16,7.
Ehk siis kui jooksva suve keskmine tuleks näiteks +16 oleks see justkui jahe aga mõnikümmend aastat tagasi oleks selline isegi normist soojem olnud.
Seega need kes mäletavad ja on omal nahal tundnud neid kaheksakümnendaid nende jaoks praegune koguaeg soe. Need kes aga on alles jõudnud viinaostmise ikka nende jaoks juba praegune külmavõitu.
Seega see on suhteline kes mida tunneb. Numbreid peab jälgima.

Anonüümne ütles ...

Päris huvitav tõesti. Aga kas 80ndatel olid siis tihti pikalt sellised jahedad suusakad ilmad, või oli asi lihtalt kuumalainete puudumises?

Sest räägitakse, et kliimasoojenemise tõttu suurenevad äärmused ning nii temperatuur kui ka sademed jagunevad ebaühtlasemalt. Ehk ongi uus normaalsus see, et meil hakkavadki suved olema sellised, et üks kuu on kuumalainetega ja 18-19 kraadi keskmisega, aga teised tulevadki pigem suusakad 15,0-16,0 keskmisega. Kokkuvõttes on suve keskmine aga ikka 16,5-17 kraadi. Aga nojah, kui juuni on see kõige soojem kuu, siis tõpoolest tekib inimesel see tunne, et "suvi saigi läbi". Eks näis.

Anonüümne ütles ...

@6. juuli 2020 12:41

Kirjutati ju, et 15-ndast jätkub normaalne soe suvi 99% tõenäosusega. Võru juuli keskmine on 18 kraadi ja kui Ilmateenistuse ööpäeva andmeid vaadata, siis võib öelda, et keskmise temperatuuri järgi vähemalt siin Kagu-Eestis ongi hetkel 99% normaalne suvi ning on ju täiesti loogiline, et 15-ndast jätkub sama normaalne suvi nagu praegu 99% tõenäosusega.

Kuuma või sooja tagasitulekust 6. juuli 2020 12:02 kommenteerija ju ei kirjutatud ning seda ei tule ka, vähemalt püsivalt mitte. Praegune 99% normaalne suvi domineerib augusti lõpuni ning sellist soojust nagu juunis oli pole sel suvel mõtet enam oodata, seda ei juhtu.

Anonüümne ütles ...

@6. juuli 2020 13:37

Käesoleva sajandi kõige jahedam suvi oli 2017. a, mille suve keskmiseks jäi 15,4 kraadi. Selle järgi saab üsna hea pildi sellest, millised olid 80ndate suved. Lühikesed kuumalained pole mitte kunagi välistatud, isegi mitte erakordselt jahedatel suvedel, aga üsna kindlalt võib väita, et sellise keskmise temperatuuri juures valitseb enamik ajast kehv suusakas.

Tartu-Tõravere käesoleva sajandi suve keskmine on 16,8 kraadi. Möödunud sajandil olid täiesti tavalised 14 kraadise keskmisega suved kõneall olevas jaamas. Sel sajandil pole alla 15 kraadiseid suvesid enam olnud.

Anonüümne ütles ...

Nii Harkus kui Tõraveres on juuli keskmine hettkel normist madalam ning arvatavasti need langevad veelgi, kuna homsest lähevad ööd ka külmaks. Kuni vähemalt 15ndani ei paista mingit muudatust. 15-19 kraadi hoovihmade ja peaaegu tormimõõtu tuulega on "normaalne" suveilm? No minu arvates selle sajandi ja möödunud kümnendi kohta ei ole.

Anonüümne ütles ...

Kogu aeg +30 pole meie laiusel ka normaalne, aga tahaks normaalset 23-24 kraadist ilma. See temperatuur peaks meil juulis ikka olema.

Anonüümne ütles ...

Lisan siia iga kümnendi suve keskmise Tartu-Tõravere jaamas alates 1870.

1870-1879 suve keskmine oli 16,1°C.
1880-1889 suve keskmine oli 16,0°C.
1890-1899 suve keskmine oli 15,7°C.
1900-1909 suve keskmine oli 15,2°C.
1910-1919 suve keskmine oli 15,7°C.
1920-1929 suve keskmine oli 15,4°C.
1930-1939 suve keskmine oli 16,9°C.
1940-1949 suve keskmine oli 16,2°C.
1950-1959 suve keskmine oli 15,5°C.
1960-1969 suve keskmine oli 15,5°C.
1970-1979 suve keskmine oli 15,7°C.
1980-1989 suve keskmine oli 15,8°C.
1990-1999 suve keskmine oli 16,2°C.
2000-2009 suve keskmine oli 16,6°C.
2010-2019 suve keskmine oli 17,0°C.

Endalegi imestuseks oli see, et 30ndate suve keskmine ületab käesoleva sajandi esimese kümndendi suve keskmise. Siiski oli möödunud kümnendi suve keskmine napilt 30datest soojem.

Kõige jahedam suve keskmine 30ndatel oli 15,6 kraadi, mis on isegi soojem kui möödunud kümnendi kõige jahedama suve keskmine - 2017.a, 15,3 kraadi(parandus eelmisele kommentaarile).

Aegrea kõige jahedam suvi oli 1904.a, mil suve keskmiseks jäi 13,3 kraadi. Viimane ülijahe suvi oli 1993. a, kui suve keskmiseks mõõdeti 14,2 kraadi.

Veel on üllav, kui soe oli 153 aasta pikkuse aegrea täiesti algus. Näiteks 1868. a suve keskmine oli 18,0 kraadi, mis on isegi praeguse kriteeriumi järgi kuum. Võrdluseks 2018. a suvi, mil suve keskmine oli 18,1 kraadi.

Anonüümne ütles ...

Jah aga see on ka mitmelpool kirjandusest läbi käinud ,et 1930 -datel oli mingisugune looduslik kliimasoojenemine mis küll koos teise ilmasõjaga katkes. Nüüdne soojenemine aga pidavat olema inimtekkeline. Kui nii siis oleks jah loogiline ,et selle kümnendi keskmine tuleb Harjumaal nii +16,7 või rohkemgi. Mis Tartus võib tähendada juba mingit +17,3 või nii. Peaks tegema sama statistika talvede kohta ka aga momendil pole aega.

Anonüümne ütles ...

Nii siis talved: (HARKU)
1960 - 1970 oli talve keskmine -5,3
1970 - 1980 oli talve keskmine -3,7
1980 - 1990 oli talve keskmine -3,8
1990 - 2000 oli talve keskmine -2,2
2000 - 2010 oli talve keskmine -2,8
2010 - 2020 oli talve keskmine -2,0
Siit on näha ,et peale järsku keskmiste tõusu 30 aastat tagasi on pikemas vaates näha ,et talvede keskmine on stabiliseerunud kõrgemale tasemele. Kui sama jätkub tuleb lähema 10 talve jooksul ikka mõni selline ka kus külma ja lund jagub. Kui aga see näiline paigalseis on ajutine võib praeguse kümnendi keskmiseks juba tulla midagi -1,... See oleks ikka väga kõrge juba.

Anonüümne ütles ...

Vastuseks ,et pikad kuumad suved puudusid 80-datel. Pigem oli ainult 1 suvekuu kolmest selgelt normist soojem ja ülejäänu tavaline. Mõni suvi oli tervenisti nö keskmine ehk tänapäeva mõistes siis suusakas.

Anonüümne ütles ...

@ 6. juuli 2020 20:52
Tänavune talv andis korraliku soojatõuke juba.
Kui eelolev talv tuleks -2,5 kraadise keskmisega, jõuaksime alles nullipiirile, sest läinud talv oli +2,5 kraadise keskmisega.

Et nüüd selle -5,3 kraadise keskmiseni 1960-ndatel jõuaks, peaks üks nii -10 kraadine talv tulema.

Eeloleva talve keskmine tuleb kindlasti miinuses, selles ma ei kahtle. Aga rohkelt lund ma ei riski lubada veel, sest külm ilm talvel tähendab ka "külma" sajuvõimalust.

Anonüümne ütles ...

@ 6. juuli 2020 14:53

Ega ikka ei ole jah. Selle sajandi puhul on taoline ilm iseloomulik septembri teisele dekaadile.

Anonüümne ütles ...

Nojah kui nii edasi, siis tuleb juuli keskmine sama või madalam kui 2017....

Võib-olla reede tuleb natuke soojem ja päikselisem päev... ja siis peale 12ndat on võimalus, et korraks tekib meie lähedale kõrgrõhkkond, kuid me pigem oleme selle jahedas servas ning see pressitakse ka kohe minema. (Euroopa mudel näitab, et kuskilt kagust tuleb mingi suur tsüklon peale?? ma eriti ei saa aru kuidas see võimalik on.)

Anonüümne ütles ...

Ilmselt jah kuu teises pooles teeb samamoodi natuke sooja kui eelmine aasta. See jahedate juulide eripära ,et kui mitte enne siis kuskil nii peale 23.juulit mõneks ajaks tuleb mõningane soojenemine. Statistika järgi muidugi. Kui see aasta on erand tuleb tõesti 2017 juuliga võrreldav kuu.
Hakka või edaspidi võtmagi puhkuseid juunis mitte juulis.

Anonüümne ütles ...

Viimase 30 aasta juuni keskmine on suures tõusutrendis, juuli oma kerges tõusutrendis ning august samuti suures tõusutrendis.

Viimase 10 aasta juuni keskmine on kerges tõusutrendis, juuli oma suures langustrendis ning august üsna stabiilne või väga kerges langustrendis.

Siit võib järeldada, et edaspidi muutuvad juunid soojemaks, juulid jahedamaks ning august soojeneb samuti.

Andmed käivad Tartu-Tõravere jaama kohta.

Anonüümne ütles ...

Ehk mu kahtlus, et juuliga on midagi lahti osutus tõeseks...

Jama tegelikult... kahju, et meie kõige soojem kuu ei soojene ja mingit rekordilise kuumuse potentsiaali ei tule eriti juurde. Pigem on tulevikus tavaline see, mis me nägime eelmine aasta, et suvi pikeneb natuke augusti lõpu ja septembri arvelt, aga see on siis ka pigem selline mõõdukas soojus.

Puhkuse seisukohalt ka jama. August (eriti keskpaik ja lõpp) ja juuni on alati natuke ebakindlad olnud soojuse osas, aga juuli peale võis suht kindel olla, et siis ikka mingid soojemad ilmad on. Nüüd ei teagi enam millal puhata... kõige ilusamad ilmad võivad hoopis kohe juuni alguses või päris augusti viimasel nädalal olla...

Anonüümne ütles ...

Kõige parem nagu juba ütlesin hakkab puhkuseks juunis olema.

Anonüümne ütles ...

@ 11:53 Aga kuidas on lood mai ja septembri keskmistega? On seal mingit muudatust? Sest viimastel aastatel on ka seda olnud, nagu 2016.aastal, et kõige suurem kuumalaine on maikuus. Või siis soojalained septembris.

Anonüümne ütles ...

Statistik saab sellele vastata millalgi peale 22:00 kui keegi enne seda ei tee.

Anonüümne ütles ...

Eestis pole võimalik sobiva ilma järgi puhkust ega muid sündmusi ette planeerida, pole kunagi olnud ega hakka ka kunagi olema. Kliima soojenedes muutub ilmastik veelgi ettearvamatuks ja ekstreemsemaks.

Vaadates möödunud kümnendi peale, siis võib tõdeda, kuidas ilm käib ühest äärmusest teise. On kas ülikülm või ülisoe, aga mõõdukust praktiliselt enam üldse pole.

Kindlasti ei kao ülikuumad juulid kuhugi, sest Tartu-Tõravere 153 aasta pikkuses aegreas on >=20-kraadise keskmisega juulisid olnud kokku üheksa, neli ehk praktiliselt pooled neist käesoleval sajandil ja kolm neist möödunud kümnendil.

Seega on väga suur tõenäosus, et ka käesoleval kümnedil tuleb >=20-kraadise keskmisega juuli(d).

Anonüümne ütles ...

@7. juuli 2020 16:21

Mai viimase 30 aasta keskmine on suures tõusutrendis, viimase 10 aasta keskmine üsna stabiilne.

Septembri viimase 30 aasta keskmine on erakordselt suures tõusutrendis, veelgi erakordsemas tõusutrendis on viimase 10 aasta keskmine.

Väga suur tõenäosus on, et mõlemad kuudest soojenevad ka edaspidi ja neist saavad klimaatilised suvekuud.

Anonüümne ütles ...

17:02

Jah. Sademetega on täpselt samamoodi. Kas tolmab või lirtsub. Parajat niiskust pole.

Anonüümne ütles ...

Jah seda mõõdukust on vähe. Aga lugedes Marko Kaasiku prognoose, tundub, et tsüklonid jäävad meid kimbutama aasta lõpuni.... huvitav, kas meid ootab ees midagi 2017/2018 talve sarnast. Et sügis on soe ja vesine, detsember ja jaanuar on ka parajad sombu- ja sulailmad ja siis veebruaris läheb külmaks. Tulgu siis ka kuum suvi otsa.

Anonüümne ütles ...

Statistik siin. Kui Harku järgi vaadata ja varasema moodi 10 aasta kaupa pilt ette võtta siis lugu on natuke teine kl.17:12 kommist.
Kõigepealt maid 10 aasta kaupa.
1950 - 1959 oli mai keskmine +8,1
1960 - 1969 oli mai keskmine +8,8
1970 - 1979 oli mai keskmine +9,5
1980 - 1989 oli mai keskmine +9,9
1990 - 1999 oli mai keskmine +8,8
2000 - 2009 oli mai keskmine +10,5
2010 - 2019 oli mai keskmine +11,1
Tõus on üsna selge ainult 1990 -datel oli mais langustrend ja just samal kümnendil kui purskas Pinatubo (VEI.6)( selle mõju üle võib muidugi vaielda)
Muul ajal keskmine aga muudkui tõuseb. Kui nii edasi on mai normaalne see mis veel 50 aastat tagasi oli juuni normaalne.

Septembrid enne soojenema ei hakanud kui alles sellel sajandil.
1950 - 1959 oli septembri keskmine +11,5
1960 - 1969 oli septembri keskmine +11,8
1970 - 1979 oli septembri keskmine +10,9
1980 - 1989 oli septembri keskmine +10,9
1990 - 1999 oli septembri keskmine +10,8
2000 - 2009 oli septembri keskmine +12,2
2010 - 2019 oli septembri keskmine +12,6

Anonüümne ütles ...

@7. juuli 2020 21:53

Siinkohal on tegemist iga kümnendi keskmise temperatuuriga, mis annab ka aimu suundumusest, kuid trendi saamiseks kasutatakse tavaliselt ikka ühte kindlat ajaperioodi. Ise kasutan selle jaoks programmi, mis selle visuaalselt genereerib.

Lisan siia pildid viimase kolmekümne ja kümne aasta trendidest mai ning septembri kohta Tartu-Tõravere jaama andmetel.

Anonüümne ütles ...

Laupäevane ilm paistab hetkeseisuga tulema pigem septembrile kui juulile omane. Kallab ja tuul võimalik ,et veelgi tugevam eilsest.

Anonüümne ütles ...

To 7.07 17:20 üle -20 C keskmisega on kõik Tartu juulid!!

Anonüümne ütles ...

Võivad olla aga Harkus on ikka ka mõned juulid kus üle +20-ne.
2018 ,2011 ,2010 ja 2001 juuli täpselt +20

Anonüümne ütles ...

Unustasin veel ,et enne seda väga pikk vahe. 1927 oli siis ka üle +20.

Anonüümne ütles ...

Meist mitte väga kaugel idas samal laiuskraadil lasub täna kuni 23-kraadine isoterm. Estofex on selle piirkonna 3. astme ohualasse märkinud, milles peab võimalikuks orkaani tugevusega tuuli, võimsaid tornaadosid ja hiidrahet.

Anonüümne ütles ...

Nojah, oleks tore, kui Eesti kliima ka natuke kontinentaalsem oleks. Siis oleks suvel rohkem kuumust ja äikesetorme. Juuli paistab see aasta tõesti selline "mereline" kuu tulevat. Palju sombust ilma ja sügistormile omast läänetuult...

Anonüümne ütles ...

GFS küll midagi põnevat laupäevaks ei näita. Mingi 13 m/s puhang ehk tuleb kusagil avamerel.

Anonüümne ütles ...

Nüüd võib juba täiesti kindlalt väita, et praeguse jaheda juuli tõttu kuum suvi(Tartu-Tõraveres >= 18°C) keskmise temperatuuri järgi enam võimalik pole ja kõik need pakkumised ja prognoosid, mis seda välistasid, ostusid tõeks.

Tartu-Tõravere käesoleva kuu keskmine on hetkeseisuga 15,8(1,8 kraadi normist madalam). Ilmateenistuse ööpäeva andmete järgi võib näha, et mõnel pool ei anna keskmine temperatuur isegi klimaatilise suve(13°C) mõõtu enam välja.

Ükskõik kui soe ka juuli lõpp või august ei tuleks, suve keskmist see kuuma kriteeriumile vastavaks tõsta enam ei suuda. Kuuma suve jaoks on tingimata vaja, et juuli leitsakuline oleks, sest sellel on suurim potentsiaal keskmist kasvatada. Juuni ja/või august on vaid abistajad.

Aegreast võib selgelt näha, kuidas viimase viia aasta jooksul on jahedad juulid sagenema hakanud. Praegused ilmad on kohased septembrile. Ilmselt langeb järgnevate päevadega kuu keskmine veelgi.

Anonüümne ütles ...

Ohhh. Mu 100€ jääb alles :)
Olin kindel ,et peale sellist talve midagi head suvel oodata pole ja veel see 4 aastane rütm ka aga juuni võttis juba värisema sest ise ootasin ,et see soe vähemalt poolenisti jääb mai poolele. Õnneks oli ka puhkus juunis ära.

Anonüümne ütles ...

Juulipilved on ikka nüüd pigem paxud sajupilved seekord. Tsüklonite tannermaa figureerub paradigmaatiliselt ja matemaatiliselt. :D JUL jm.

Anonüümne ütles ...

Mul polnud küll juunis mingit puhkust. Kastmisvoolikuga mööda aiamaad rabelemine, higimull otsaees, pole mingi puhkus.

Nüüd alles on tõeline puhkus - loodus kastab minu eest, ise ma samal ajal reaalselt puhkan.

Sellised ilmad ruulivad - elagu roheline sügis! :)

Anonüümne ütles ...

HOIATUS!
Ööl vastu homset on maapinnal öökülmaoht. Väike, aga mitte enam olematu!

Anonüümne ütles ...

Oh jah. Täna ja homme ei tule Tartu-Tõraveres vast 13 kraadi keskmist ära.gi Nii et nüüd ei tohiks küll enam keegi targutada, et "jumalast normaalne/ parajalt soe" suveilm on. Täiesti sügis.

Aga jah...miks jälle juuli. Muidugi see aasta tõesti ei tasunud sooja suve oodata, aga ma lootsin, et ehk jäävad need suusakad ilmad juunisse või augustisse. Ei saa aru miks see juuli külmenema peab.

Anonüümne ütles ...

Väga hea, et juulis ära sajab kõik ja külm on, siis on augustis mida oodata! Ei saa neist juuli soojanautlejatest aru väga.

Anonüümne ütles ...

Kas mitte läinud sügis-talvel ei sadanud kõik ära. Siis oli ainult 10 sajuta päeva perioodil oktoober 2019 - veebruar 2020.

@ 9. juuli 2020 17:31
Augusti omadest ka aru ei saa. Seda enam, et nahka siis enam pruuniks saagi, kuna päikese altituud aina kiirenevas tempos madaldub.

Anonüümne ütles ...

Juhul kui see laupäevane tsüklon tormiks areneb, siis pakun tugevaimat tuul sinna, kuhu taolised ka talviti ikka satuvad - Pärnu-Jõgeva joonel ja sellest lõuna pool.

Anonüümne ütles ...

Nüüd on ka mudelitest soojema ilma võimalused ära kustunud või vähemalt väiksemaks jäänud :( Pigem jätkub see tsüklonite maraton (nojah..siinkohal küsiks, kas oktoobrist veebruarini polnud juba piisavalt pikk tsüklonimaraton.... aa paistab, et vist mitte.) Kui on mingi lohutus, siis see, et ega mujal Põhja-Euroopas pole ilm ka eriti parem. UKs, Põhja-Saksamaal ja -Poolas, Norras ja Rootsis on suht sama suusakas. Seevastu eelmine aasta oli see külm juuli ainult meil ja loode Venemaal.

Anonüümne ütles ...

Ega see läpatis parem pole. Praegu on just mõnus tööd teha ja magada - higistamine väike.

Anonüümne ütles ...

Põhja-Eestis jääb helkivate ööpilvede vaatlus ära vist. Jube kiiresti on mingi madal pilvesaast tekkima hakand, vähemalt siin Harjumaal.

Anonüümne ütles ...

No nii--- Laupäevane torm jääb vist üsna ära, sest tsüklon ei saagi merel võimenduda ja liigub maismaad pidi. Seega oleme rahulikus lääneservas. Suured ennustused jälle luhtas ja parastajatale jälle kont hambus. Vaid Riia lahel võib pärastlõunal edelatuul veidi tugevneda korraks.

Anonüümne ütles ...

Päris ära ei jää aga jah üle 20 m/s on tegemist. Seega homme delfi jälle kommentaare täis ,et lubati aga...

Anonüümne ütles ...

Vihma ei rohiks ka homme palju tulla. Sajab sinna 4 mm kanti arvan.

Anonüümne ütles ...

tohiks*

Anonüümne ütles ...

Kas keegi siinsetest tarkadest oskaks öelda, kas tormi silm läheb Kõpu poolsaarest lõunast või põhjast, et kas loodetuul või edelatuul?

Anonüümne ütles ...

Kõpus- sääl Hiiumaal -Puhub kerge kirdetuul- kell 4 on tuulevaikne - pärast on loodetuul
ja jälle mitte just tugev.

Anonüümne ütles ...

Statistik siin. Sinu koht läheb otse keskpunktist läbi aga ole valmis. Peale keskpunkti möödumist rebib seal paariks tunniks kuni 28 m/s. Tuul siis seal lääne/loode.

Anonüümne ütles ...

Keskpunkti sel pöörisel pole. Pigem keskriba. Laiuseks näitavad mõned mudelid paarkümmend km ja pikkuseks lausa 300 km.

Keskosa läheb pigem üle Saaremaa, Läänemaa ja sealt üle Ida-Harjumaa Soome lahele.

Anonüümne ütles ...

Statistik siin ,et sajuradari järgi keskpunkt teel sinu poole. Natuke maad edelas kl.08:20 seisuga.