esmaspäev, 9. märts 2020

11. Nädala ilm (9.03-15.03.20)

Esmaspäev 9.03 

Täna oli meil mitmel pool Eesti selle aasta kõige soojem ilm. Nüüd kui homme sama soe või soojem ei tule, siis ilmselt terve nädala jooksul uut soojemat ilma ei tule, samas õnneks ka kõige külmemat ilma ei tule sel nädalal selle aasta oma. Temperatuur tõusis kohati üle 9°C. Ilm siiski muutus täna tuulisemaks, seetõttu oli eile 8.03 tajutav temperatuuri soojus selle aasta esimesel kohal, seega tänane tundus jahedam kui eilne. Kuid mida ilmad edasi toovad? 


Teisipäev 10.03 



Mitmel pool on pilves selginemistega ilm, kuid samuti on oodata ka mitmel pool aegajalt vihma. Ida-Eestis on ilm selgem. Puhub lõunatuul 3-9 m/s, rannikul puhanguti kuni 13 m/s. Öösel on õhusooja 0...+4°C. Hommikul, läheb üle Eesti ilm pilve ja päevaks levib vihmasaju läänest üle itta nii, et kogu Eesti saab lõpuks natukene taaskord vihmast ilma tunda. Puhub lõuna ja edelatuul 4-10 m/s, rannikul puhanguti kuni 14 m/s, õhtul võib veidi tõusta. Õhutemperatuur on +3....+7°C. 

Kolmapäev 11.03

Öösel on kohati pilves selginemistega ilm, mitmel pool võib esineda ka vihmasadu. Tuul hakkab olema lõunast ja kagust 6-11 m/s, puhangud kuni 17 m/s rannikul. Õhutemperatuur öösel on 1....4°C. Kuid hommikul taas on igal pool pilves ilm ja lõunal sajab igal pool üle Eesti vihma. Tuul pöördub päeval kagust edelasse puhkudes 7-12 m/s, rannikul on puhangud kuni 17 m/s. Õhtul puhub saartel ja rannikul 10-15 m/s tuul ja puhanguti kuni 21 m/s. Õhusooja tuleb 2...7°C. 

Neljapäev 12.03

Neljapäeva öösel läheb ilm veelgi tuulisemaks, mis hakkab meie möödunud talve meile meenutama. Ilm on enamjaolt pilves või siis sajab vihma. Mandril on tuul 8-13 m/s, puhanguti kuni 18 m/s. Rannikualadel on tuul 10-16 m/s, puhanguti kuni 23 m/s. Õhusooja tuleb öösel 1...4°C. Hommikul kui ka lõunal püsib tuul sama tugev ja mitmel pool sajab vihma. Õhtul alles hakkab tuul nõrgenema. Õhutemperatuur on 4...8°C. 

Reede 13.03

Reede öösel on pilves ilm, öösel hakkab edela eestist vihma sadama, mis levib edasi kirdesse, kirdes on ka väike võimalus näha lörtsi. Puhub endiselt lõuna ja edelatuul 5-10 m/s, rannikul puhanguti kuni 14 m/s. Saartel puhub endiselt tugevamalt, 9-14 m/s ja puhanguti kuni 19 m/s. Hommikuks pöördub tuul loodesse. Õhutemperatuur öösel on +1...+4°C. Päeval on pilves selginemistega ilm, kohati sajab vihma. Puhub lääne ja loodetuul 5-11, rannikul puhanguti kuni 15 m/s. Õhutemperatuur on +2...+7°C. 

Laupäev 14.03 

Ilm muutub selgemaks ja kohati võib õrnalt esineda lörtsisadu, väikese tõenäosusega ka lund. Kuna reede õhtul selginemise korral võib laupäeva hommikuks temperatuur järsult üle Eesti alla 0°C langeda ja lisaks olema ka suurema tõenäosega väljas madalrõhualast. Õhutemperatuur on öösel 0...-5°C. Lisaks on ilm üsna tuulevaikne. Päeval on siiski ilm vahelduva pilvisusega ja selgem ja õhusooja päeval on oodata +2...+5°C. 

Pühapäev 15.03

Pühapäeva öösel oleme veel kõrgrõhuala servas, aga päevaks tagasi madalrõhualas. Öösel puhub mõõdukas loodetuul. Mis siiski toob meile taaskord öökülma. Õhutemperatuur on -1...-5°C, kohati võib langeda mõni kraad alla poole. Hommikul päikesega siiski tõuseb õnneks ruttu tagasi üle 0°C. Kuid päeval pöördub tuul edelasse ja tugevneb, mis võib tagasi tuua hea halli ilma. Päeval on õhutemperatuur +1...+4°C. 

See nädal tuleb nüüd sombune ja vesine ja kohati lausa krõbedalt külma nagu -7°C. Kuid sellele järgneval nädalal peaks tulema vesine algus, aga edasi ilus päikeseline ja soe, et öösel 0°C ümbruses ja päeval 7/8°C ümbruses, aga eksnäis kuidas mudelid muutuvad ja mis ilma meile tegelikult tuuakse ja mida järgmise nädala prognoosis välja saame tuua. 

Jürist pole üldse informatsiooni, kuna ta on üldse eraldunud kõigist ja ta pole mitte hõivatud, vaid ta lihtsalt ei viitsi ega ei soovi enam blogi kirjutamist jätkata, sest tal pole huvi selle vastu. Lihtsalt meeldib, et see eksisteerib siin ja inimesed lugemas käiksid, aga ta ise ei hakkagi enam ilmselt sellesse mitte kunagi uuesti panustama, arvab ta isiklikult. Sest ta parem eelistab lugeda raamatuid ja lihtsalt uurida mingeid teadusartikleid jne, aga kindel on see, et blogi pidamisse ta lähitulevikus ei plaani naasta.  NB! Tekst on punases taustas, kuna juhtus mingi äpardus arvutiga ja mulle ei näidanud blogi peale teksti kirjutamsit blogis vastasel juhul teksti. Loodame, et järgmine kord läheb kõik õnneks.

21 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kuidas Jüril kaitsmine läheb? Pidi ju märtsis-aprillis tulema?

Gert Ekholm ütles ...

Pole hetkel sel teemal temalt infot saanud.

Anonüümne ütles ...

Neljapäev ähvardab tormiga, aga ise arvan, et Eesti pääseb.

Anonüümne ütles ...

Kas tõesti ei ole võimalik blogiaknas vormindamismärgendid nähtavaks muuta ja liigne ära kustutada? Vaata näitena, kuidas eelnevad postitused on vormindatud. Loomulikult tähendab see, et mingid teadmised html-koodist peavad olema.

See punane sobib ainult juhul, kui mingi kord saja aasta jooksul ekstremaalne ilmanähtus esineks.

Anonüümne ütles ...

Sama siin. Seda punast nähes tekib naha all tunne ,et kas nüüd on lõpp lähedal.

Anonüümne ütles ...

Piisab väiksest nihkest veel ja homme õhtul saab jälle lõuna-eesti räsida tormist. Seega nagu sügisel annan TORMIHOIATUSE aga ainult aladele mis jäävad Tartu - Lihula mõttelisest joonest lõunapoole. Seega kui elad sellest joonest lõunapool siis vaata ,et telefoni aku oleks täis ja genekas oleks benssu (kui on genekat). Ka veepudel võiks täidetud olla. Tuulesuund tuleb enavähem sama seega ära pargi autot puu alla kui see asub autost läänepool. Samuti ära pargi autot maja äärde idapoolsele küljele.

Anonüümne ütles ...

Tähendab tahtsin öelda ,et tuulesuund tuleb enamvähem sama kui oktoobrilõpu tormiga oli.

Anonüümne ütles ...

Veider, et laupäevaks lubab mitmetesse läänemere idakalda linnadesse lund koos äikesega

Anonüümne ütles ...

No -16 kraadine isoterm tuleb ju +5 kraadise mere kohale.
Leedus võib homme hilisõhtul ja ülehomme öösel üldse tulla põnev tuuleväli - edelatuulest saab hetkega vali põhjatuul + paduvihmast saab sama kiiresti padulumi.

Anonüümne ütles ...

Homne sajuvõimalus on kõige väiksem Tallinna piires. Mujal on võimalus palju suurem.
Esimene põhjus on lihtne, aga kahepoolne - Soome laht on piisavalt kitsas, et kiire õhuvoolu korral loodest ei jõua pilved sajuküpseks saada, aga piisavalt lai, et Soome omad hajutada.
Teine põhjus on see, et meremõjuta sisemaal saab päike pilvi toita, aga Tallinnas konvektsioon mere vahetusläheduse tõttu ei käivitu.

Homne ilm on Tallinnas selge või vähese pilvisusega, aga väga tuuline.

Anonüümne ütles ...

Euroopa uuendatud hooaja prognoos näitab sooja suve ning aprillist kuni juunini keskmisest vähem sademeid. Ka ülejäänud suvekuid ei prognoosita ülemäära sajuseid. Sooja suve prognoosib endist ka NOAA ning on mai varasemast vist isegi veelgi soojemaks arvutanud.

Anonüümne ütles ...

Ega jah. Suvi meeldib aasta-aastalt aina vähem. Sest teada on et suvi võrdub põud ja kogu puhkus ja vabad päevad lähevad voolikuga aias tõmblemisele. :/

Anonüümne ütles ...

Neid kasemahla joojaid, kes siin külma ja vihmast suve ennustavad, ei tasu tõsiselt võtta. Sügisel tõmban nende ennustused välja ning teen näidispoomist, et mis tegelikkuses oli. Hetkel on Euraasia ikka kogemas väga kuuma perioodi antud aastaaja kohta. Arktikas ka eriti palju jääd ole antud aastaaja kohta kui vaadata ajaloolisi erinevaid keskmisi. Lisaks mudelid näitavad Läänemerele jääd jooksvalt mitu kuud, mida tegelikult pole olnud. Paistab, et sellist viga on tehtud teistele meredele, mis ümbritsevad Põhja-Jäämerd.

Proff on rääkinud!

Proff on rääkinud! ütles ...

Proff on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

Olen nõus näidispoomisega kui soe ja kuiv suvi tuleb. Olen see kes statistika järgi prognoosib. Selle järgi jah kevad kuiv ja soe aga suvel sajab igast ilmakaarest. Lähiaja suvedest juuni - augusti osas võrdleks 2012 suvega.

Anonüümne ütles ...

Koroona on siin ka suurpuhastuse teinud?

Anonüümne ütles ...

Vist küll. Punasega kiri oli vist halb enne :)

Anonüümne ütles ...

Hei ilmahuvilised!
Aidake palun!
Kas kuskilt on leitav õhurõhu ajalugu (Tartu kohta näiteks)?

Tänud

Kalle ütles ...

Tartu ilmaandmete ajaloo leiab nt. siit: http://meteo.physic.ut.ee/

Anonüümne ütles ...

Aitäh, Kalle!

Kalle ütles ...

Selle aasta esimene äike käis juba üle saarte ja jätkub põhja-Eestis. Tartus vaid tugev tuul.