esmaspäev, 17. veebruar 2020

8. Nädala ilm (17.02.2020-23.02.2020)

17.02.2020 Esmaspäev

Täna on küll meeldivalt soe ilm, ja kahjuks muidugi mitmel pool vihmane, kuid lõunast saadik on Põhja-Eesti jäänud selgemaks piirkonnaks. Muidugi Kagu ja Lõuna-Eesti on hetkel soojemad kui mujal, kuid siiski on meeldivalt soe õhutemperatuurinäit Veebruari kohta. Kuid tuul on mitmel pool endiselt tugev, puhangud võivad ulatuda kuni 25m/s ka õhtu jooksul veel.

18.02.2020 Teisipäev

Öösel on mitmel pool pilves selginemistega ilm, kohati on võimalus öösel ka ajutisetele õrnematele vihmahoogudele. Tuul puhub edelast 8-13m/s, puhanguti 15-20m/s, saartel ja rannikul on tuulekiirus 13-18m/s, puhangud on öösel endiselt 20-25m/s. Öösel püsib termomeetrinäit +3....+5°C. Homme päeval õhutemperatuur kahjuks nii kõrgeks ei tõuse kui tänased maksimumid olid, jääb umbes kraadi kuni kaks alla poole. Ehk õhutemperatuur päeval on +4...+7°C. Lisaks ka päeval puhub endiselt tugev edelatuul 7-12m/s, puhanguti 15-18m/s mandril, saartel ja rannikul puhub 10-15m/s, puhanguti kuni 22m/s. Ilm on endiselt peamiselt pilves selginemistega, kuid võib kohati ka väiksemat hoovihma alla tulla.

19.02.2020 Kolmapäev

Ka Kolmapäeva öösel püsib meil veel tugev edelatuul. Peamiselt on pilves selginemistega ilm, kuid kohati võib siiski hoovihma vahel alla sadada. Mandril puhub edelatuul 6-10m/s, puhanguti kuni 15m/s, saartel ja rannikul 9-14m/s, puhanguti kuni 20m/s. Kuid siiski õhutemperatuur homme vastu ülehomset on natukene madalam kui eeloleval ööl, õhutemperatuur Kolmapäeva öösel jääb vahemiku +1...+4°C. Tuulekiirus päevapeale järkjärgult väheneb ja õhtuks pöördub läände. Päeval on peamiselt pilves ilm ja mitmel pool esineb aegajalt vihma. Õhutemperatuur on +2...+5.

20.02.2020 Neljapäev

Neljapäeva öösel võib taevas mitmel pool selgemaks tõmbuda, mis toob kaasa öökülma. Kuid kohati püsib ilm pilvine ja seal kandis võib veel vihma sadada, kuid võimalus on ka lörtsile. Ööhakul puhub lääne ja edelatuul, kuid öö jooksul pöördub loodesse, mis puhub öösel 3-8m/s, puhanguti kuni 12m/s. Õhutemperatuur öösel on -3...+2°C. Hommikul on väike lootus kohati lumesadu näha, enamjaolt tuleb siiski lörtsi ja vihma. Kuni lõunani puhub loodetuul 2-7m/s. Lõunast pöördub tuul tagasi edela-lõuna suunast puhuvaks, mis õhtul tugevneb, mis viib puhangud kuni 16m/s rannikul, ja sisemaal puhangud kuni 12m/s.  Õhutemperatuur on -1...+3°C. Õhtul selge ilma korral langeb mitmel pool alla 0°C.

21.02.2020 Reede

Reede öösel pilvisus tiheneb, kuid õhutemperatuur enne jõuab korralikult miinusesse langeda. Rannikualadel ja saartel sajab öösel vihma, kuid mandril ja Ida-Eestis lörtsi ja lund. Lõuna ja edelatuul hommikuks tugevneb, sisemaal puhangud kuni 15m/s ja rannikualadel puhangud kuni 21m/s. Õhutemperatuur on -1...+4°C. Hommikul tõuseb igal pool üle 0°C ja sadu muutub hiljemalt lõunaks igal pool üle vihmaks. Õhtuks jääb sadu üle. Tuul puhub 6-11m/s, puhanguti 15m/s mandril, saartel ja rannikul  11-16m/s, puhanguti kuni 21m/s, õhtupoole tuul nõrgeneb. Õhutemperatuur on +2...+6°C.

22.02.2020 Laupäev

Öösel hakkab edela ja lõunatuul taas tugevnema, mis võib kohati anda välja n.n ametliku tormi tuulekiiruse. Peamiselt sajab vihma, väike võimalus ka lörtsile. Öösel on õhutemperatuur +1...+5°C. Päeval on endiselt tugev tuul ja on kergelt tormine ilm ja kohati esineb aegajalt sajuhooge vihmana, kohati ka lörtsi. Päeval on õhutemperatuur +2...+7°C

23.02.2020 Pühapäev

Tuul öösel hakkab nõrgenema ja õhtuks muutub mõõdukaks läänekaare tuuleks. Õhutemperatuur öösel on 0...5°C, päeval +3...+6°C. Aegajalt esineb hoovihma ja kohati ka lörtsi. Õhtul võib temperatur mitmel pool 0°C ümbrusesse langeda.

Ka edasine ilm tundub jätkuvat varakevadine, kuid kerged sügistormid tulevad ikka vahele aegajalt, aga ka on väike tõenäosus, et tuleb natukene talvisemat ilma, need kes talveilma ootavad. Kuid see võib veel hilisemaks lükkuda või üldse ära kaduda. Lisaks soovin ka teile meeldivat Vabariigi Aastapäeva järgmise nädala eeloleval Esmaspäeval, kuna Pühapäeval ei jõua valmis kirjutada prognoosi seoses reisil viibimisega, ja järgmise nädala ilmateade tuleb Vabariigi Aastapäeva õhtuks siia blogisse.

Olulised teated:

Blogi esialgselt autori korterikaaslasele anti teada halb uudis, lisaks on endiselt tal emaga keerulised ajad ja ka ülikoolis on pinge peal ja lisaks toimub eelkaitsmiste periood, mis mõjub pingeliselt ja seega ta hetkel ei plaani uuesti blogi ette võtta, enne kui saab elulisi kriise vähemaks, et oleks aega sellega tegeleda ja sellele pühenduda, muidugi saate temalt küsida ilmateadet, mida ta saadab ilm.ee kaudu vara reede hommikul teie e-mail'ile, tähtsamalt 4 ööpäevane prognoos.

123 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

See tuul on jah nii vastik praegu. Pigem võiks suvel +30 kraadiga taoline tuul olla. Puhuks ka kõik verdimevad parasiidid minema siis.

Anonüümne ütles ...

Tartu-Tõravere käesoleva kuu keskmine on tänase seisuga 1,1 kraadi(6,4 kraadi keskmisest soojem) ning temperatuuride summa 18,3 kraadi.

Anonüümne ütles ...

Tuleb veel juurde aga kuu viimane nädal hammustab tagasi. Paistab ,et keskmist alla nulli ei jõua enam vajutada.

Anonüümne ütles ...

Keegi "Kuu" mees pidi oma mütsi ära sööma kui veebruar ka plussis tuleb?

Anonüümne ütles ...

No ootan veel aga nädala pärast peab vist marineerima panema :(

Anonüümne ütles ...

Nüüdseks on jube külm kohal, ´+4,5.

Olen siis see talv ära näinud nii +7,5 kui -7,5. Mõlemad veebruarikuus. Kokku 0, eks ole? Ei, üle nulli on palju enam päevi olnud, kuid niimoodi ikkagi kurke maha panna ei saa.

Anonüümne ütles ...

Ometi ei saa milleski kindel olla. Nt just 18. veebruaril 1993 tuli lumi maha ja jäigi püsima, kuu lõpus oli suisa kerge pakase maitset.

Anonüümne ütles ...

Küsimus ka.
Nt sihuke laul nagu "Lumelinn". Selline rida seal: "Olemegi linnast ilma, kui ei tule sulailma!" Nii, sel hooajal on peaaegu permanentne sula. Seega peaks kogu maa lumelinnasid täis olema. Tavalistest lumekindlustest ja lumememmedest rääkimata. On ju nii, eks ole? Isegi lumesõda saab ainult sulailmaga pidada. Kõiksugu Aafrika ja Lähis-ida "tudengid" saaksid nugade jms asemel lumekuule kasutada jne.

Eks ole ju nii? Ma ei valetanud kusagil! Külma ilmaga neid asju teha ei saa!

Anonüümne ütles ...

Kuude nimetused ja nädalapäevad kirjutatakse, tähelepanu, blogipidaja: väikeste tähtedega!

Anonüümne ütles ...

https://www.youtube.com/watch?v=kyLPGoelsOo punkt 7 - sooja talve ja külma suve (ning teiste mõeldavate variantide) vahel korrelatsioon puudub. Seega pole vaja ennustada, et selle talve järel kõle suvi tuleb. Kui tulebki, on see juhuslik.

Anonüümne ütles ...

Ei ole juhuslik. Tõin esimest korda selle juba umbes 4 aastat tagasi välja ,et sel sajandil sitad suved 4 aastaste vahedega alates 2000(k.a). Esimeseks hoiatuseks saaks olema kuivapoolne ja võimalik ,et periooditi soe kevad. Näiteks mai 1.pooles nädalane soojalaine (+20...+26)

Margus ütles ...

Mis. Mul võetud sõnad suust .. Just nii, kuivana, kirjeldasin kevadet Reinule Maalehte.! Ülehomme ilmub, kuigi, mainisin siin varem ka seda prognoosi.!

Anonüümne ütles ...

Keegi siin umbes jaanuari keskpaiku hõiskas et veebruaris tuleb tuleb ka kindlasti +8 kraadi ära. Nüüd eile siis löödi see pakkumine lausa 2 kraadiga üle.

Anonüümne ütles ...

Jah, tänavuse veebruari maksimaalne temperatuur on plusskraadides suurem kui minimaalne temperatuur miinuskraadides. Nagu juba sooja poolaasta kuuga oleks tegemist.

Anonüümne ütles ...

Laupäeval siis ilmselt juba uus torm tulekul. Ikka edelatuul.

Anonüümne ütles ...

Et siis köik on tänu tugevale polaarpöörisele. Ei tea mis kliimaaktivistid ütlevad selle kohta, et põhjas jää mitte ei sula vaid tekib juurde?

Anonüümne ütles ...

Jüri ise oli see kes kuskil välja hõiskas ,et maratoni aja paiku võib +8 olla.
Ega meedia ongi sellest üsna kuss ,et arktika jää jõudmas normi lähedusse. Inglismaa üleujutust palju parem närida kuna see soojenejate teooriaga klapib hästi. Samas keegi kuskil ei meenuta üldse seda ,et 2007 või 2008 Al Gore ütlemist ,et 15 aasta pärast on jäämeri jäävaba.

Anonüümne ütles ...

Mis uudised on Jüri korterikaaslase ja emaga?

Anonüümne ütles ...

Gismeteo on märtsi üsna talviseks muutnud. Aga see gismeteo on tuntud umbluu.

Anonüümne ütles ...

Tartu-Tõravere käesoleva kuu keskmine on tänase seisuga 1,3 kraadi(6,6 kraadi normist soojem) ning temperatuuride summa 18,6 kraadi.

Anonüümne ütles ...

Ja õhurõhu keskmine on ka praegu toreda numbri peal.

Anonüümne ütles ...

Anonüümne ütles ...
Et siis köik on tänu tugevale polaarpöörisele. Ei tea mis kliimaaktivistid ütlevad selle kohta, et põhjas jää mitte ei sula vaid tekib juurde?

18. veebruar 2020 13:24

Vaatasin Arktika jäägraafikut täna, siis seal oli küll, et jookseb 2011-2012 aasta trajektooril, mis oli mõõtmisajaloo kehvim talve jäätumine. Kust otsas seda jääd seal nn megalt juurde tuleb?

Proff on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

Vabandused selle jää osas. Jutt on Antarktika ehk lõunapooluse jääst. Selle sulamise tempo(aeglus) on juba saavutamas eelmiste aastakümnete keskmist. Ehk teisisõnu ei sula nii kiiresti kui kardeti.

Anonüümne ütles ...

https://www.severe-weather.eu/global-weather/arctic-sea-ice-extent-largest-february-fa/

Anonüümne ütles ...

Hm, miinimum pidi olema -11 seni. Nii et ikka "üle" ligi ´+10-st.

Anonüümne ütles ...

Proff. Oled sa Belmondo, kes nimiosas esines?

Kalle ütles ...

Gismeteo on märtsi üsna talviseks muutnud. Aga see gismeteo on tuntud umbluu.
-------------------------------------------------------------

Gismeteo ennustab hetkeseisuga selleks laupäevaks Tartusse äikest. No ma tahaks näha. Kuigi suurema õhumassi vahetumise korral see ju päris võimatu polegi, ja Leedus alles mõned päevad tagasi ka äikest registreeriti. Aga kui keegi suudaks talvist äikest nii pikalt ette ennustada, siis see oleks küll juba täiesti uus tase meteoroloogias.

Anonüümne ütles ...

Anonüümne Anonüümne ütles ...
Proff. Oled sa Belmondo, kes nimiosas esines?

19. veebruar 2020 01:14

Kahjuks ei.
--------------------------------------------------------------------------------------
Anonüümne ütles ...
https://www.severe-weather.eu/global-weather/arctic-sea-ice-extent-largest-february-fa/

18. veebruar 2020 22:19

Vaata reaalaja andmeid ja graafikuid ning ilm ei jäta endast lineearseid graafikuid, ikka zik-zak teekonda. Valel hetkel tehtud järeldus, võib hiljem valusalt kätte maksta.

Proff on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

Euroopa mudeli viimase väljundi põhjal peaks isegi 1-kraadine veebruari keskmine võimalik olema.

Anonüümne ütles ...

Nüüd algab vist küll päriskevad. Nägin just linnuparve lõunamaalt tagasi tulevat, mis on kahtlemata kõige varasem rändlindude tagasitulek, mida kunagi olen täheldanud.

Anonüümne ütles ...

Accu kevade prognoos kinnitab hirme ,et tuleb soe ja kuiv kevad ja siis 4 aastase rütmi kohaselt sita suusailmaga suvi. Nagu varem olen mitmeid kordi maininud siis panen ameti maha kui kuum suvi otsa tuleb.

Anonüümne ütles ...

Ära pabista. Ei tule.

Anonüümne ütles ...

Kui nüüd pärast niigi suurepärast talve veel ka põuane ja soe kevad järgneks nagu Accu prognoosib, siis see oleks küll liiga ilus, et tõsi olla.

Anonüümne ütles ...

Sai täna siin Kagu-Eestis taas looduse arengut käidud vaatamas. Toomingas hakkab juba lehtima: Pilt

Anonüümne ütles ...

Tartu-Tõravere käesoleva kuu keskmine on tänase seisuga 1,4 kraadi(6,7 kraadi normist soojem) ning temperatuuride summa 27,1 kraadi.

Anonüümne ütles ...

@7. jaanuar 2020 20:08
Pakkumine(hindaks seda vähemalt 90% täpseks): Nii soojalt märtsini läbi ei saa nagu detsembrist praeguseni on olnud, ning pooleteise kuu jooksul tulevad ülitõenäoliselt mingid külmaperioodid või lihtsalt mõned väga külmad päevad, mis viivad kas jaanuari või veebruari keskmise alla nulli. Täielikult on välistatud, et mõlmate kuude keskmine tuleb nullist kõrgem.

@15. jaanuar 2020 11:58
Natuke veel pakkumise osas täiendust: Kui jaanuari keskmine tuleb Tartu-Tõravere jaamas üle nulli(vähemalt 0,1 kraadi), siis hindaks miinuses veebruari 90% tõenäoliseks nagu juba mainitud. Kui aga tuleb jaanuari kuu keskmise soojarekord eelnimetatud jaamas(üle 0,6 kraadi), siis tõstaks miinuses veebruari tõenäosuse 95%-le.


Kuna veebruar tuleb väga tõenäoliselt Tartu-Tõravere jaamas plussis, siis on see pakkumine mööda minemas. Täppi läks siiski see, et nii soojalt märtsini läbi ei saa(nud) kui detsembris ja jaanuris oli, ning ka pakud külmaperiood tuli ära, ent tunduvalt leebem sellest, mida oleks oodanud.

Käesolev talv võtab lihtsalt sõnatuks ja ületab kõik, mida oleks Eesti praeguses kliimas reaalseks pidanud.

Võttes arvesse tänavuse talve keskmiseid temperatuure, siis Tartu-Tõravere jaamas oleks suvi praegu selline: juuni keskmine 20,2 kraadi, juuli keskmine 24,8 kraadi, augusti keskmine 22,9 kraadi.

Panen pakkumiseameti kevadeks maha ning kui ka 28. jaanuar 2020 20:52 kommentaaris tehtud suvepakkumine mööda läheb, siis lõplikult.

Anonüümne ütles ...

Kus see seekordse jaanuari külmaperiood oli? Mis puutub siia juuni? Enne seda on veel 3 ja 10 päeva kuukest (edaspidi muide ka tulevad kuud, aeg ei jää seisma) ja külma saab tulla igal ajal nii mis koliseb. Mille põhjal keegi usub, et külmaperioodid, mis oma nime väärivad, saavad esineda ainult suvepoolaastal ja just juunikuus? Vastan ise: mitte mingil alusel.

1993. aasta talv koos lumega tuli 18. veebruaril. 1988. aastal juhtus sama 21. veebruaril. Seda on tõesti harva juhtunud, kuid ON juhtunud, et tõeline talv koos kopsaka alla keskmise temperatuuriga on tulnud alles märtsis. 1992. aasta märtsi 3. dekaad - kui poleks kalendrisse vaadanud, oleks paistnud jaanuari-veebruari moodi, jah, just ilus lumi maas ja parajad külmakraadid. Keegi ei saa sedagi veel sel aastal välistada. Ka aprill saab lumiseid üllatusi teha.

Egs ma seda ei unista, kuid vilepuhujatel jääb oluline asi 2 silma vahele: Eesti EI OLE (sh lõuna ega lääne suunas) oma asukohta muutnud. 58. laiuskraad on ja jääb tõsiseks argumendiks. Vaadake gloobust. Soojaekstreemsused ei saa igavesti kesta.

Anonüümne ütles ...

Korralik jahe suvi kuluks vahelduseks ära küll. Külma eest leiab lihtsamini kaitset kui pika kuuma eest. Siiski olgem ettevaatlikud: sel juhul võib suvine eluruumide kütmine teemaks tulla, kalender seda ei küsi. Ning kui külmad suved ja pakasetalved saavad normaalsuseks, rändavad soetatud õhksoojuspumbad tasapisi prügimäele.

Külm või kuum suvi või talv ei oota ega välista teineteist. Ei mäleta, et keegi oleks peale 1987/88 aasta külma talve ja seejärel vihmast jahedat suve uskunud, et korraliku talve ei tule (v.a veebruari lõpp, märtsi algus), veelgi enam, et üle 30 aasta annab korralike talve tikutulega otsida. Ei seda usu ka praegu paljud, et uus talv võib tuua samalaadse pöörde õigete talvede suunas. See on vaid 1 variant, kuid igati arvestatav. "Palmipoisid" hakkavad selle peale muidugi kisama. Kuid loodus kisaga ei arvesta (Moskva pisaraid ei usu...:)

Teatud korelatsioon talve ja kevade vahel siiski on.
Külma talve järel hoiab jäätunud meri sooje õhumaasse paremini eemal kui sooja talve järgne lahtine meri. Mis muidugi pole dogma. Toome jälle ühe soojematest, 1991/92 aasta talve ja sellele järgneva. Märtsi 2 esimest dekaadi jätkasid sooja ja reeglina sombuse ilma joont, edaspidi kevad vindus ja mingit varast vegetatsiooni polnud. Aprillis sadas sageli lund, mis küll kiiresti sulas, kuid millegi soojaga ilm küll silma ei paistnud. Tegelikult oli harilik, pisut ehk alla keskmise temperaturiga kevad, ka mai jätkas seda joont.
Suvi samal aastal, 1992, pakkus igale maitsele midagi: ennejaanipäevast sooja ja kuiva, väga külma jaaniööd, siis tuli korraks palavus juuni/juuli vahetusel, väga jahedat ilma juuli 1. pooles, üldiselt sooja augustit koos soojarekordiga 11. augustil, seejärel jahedat ja vihmast perioodi ja kuuma augusti lõppu, mis venis septembri algusse, 1. september tõi septembri kuumarekordi +30 koma kraadiga.

Anonüümne ütles ...

Hm, kuu lõpus lubab talve. Palmimehed, katke oma puud kattelooriga!

Anonüümne ütles ...

Tartu-Tõravere käesoleva kuu keskmine on tänase seisuga 1,5 kraadi(6,8 kraadi normist soojem) ning temperatuuride summa 30,4 kraadi. Praeguste prognooside järgi paistab veebruari keskmine üle 1 kraadi tulevat.

NOAA ja Euroopa mudel sealhulgas Accu'ga prognoosivad kõik sooja või väga sooja kevadet erinevalt enamikest Maalehe ilmatarkadest.

Anonüümne ütles ...

Tänavune talv on siis järjestikku juba seitsmes keskmisest tunduvalt soojem talv.

Anonüümne ütles ...

Anonüümne ütles ...
Hm, kuu lõpus lubab talve. Palmimehed, katke oma puud kattelooriga!

20. veebruar 2020 19:39

Ei kavatse veel katta. Eile õnnestus näha märtsikellukesi õitsemas.

Proff on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

Proff, ära nii palju räägi. Mõtle rohkem.

Anonüümne ütles ...

Mõningate mudelite järgi lähevad homme max puhangud isegi üle 30m/s. Kõige hullem võib tulla hoopis hilisõhtul mitte päeval. Päevane torm tuleb ikka aga see järgnev tuleb nagu eraldi lainena.

Anonüümne ütles ...

Tartu-Tõravere käesoleva kuu keskmine on tänase seisuga 1,5 kraadi(6,8 kraadi normist soojem) ning temperatuuride summa 32,4 kraadi.

Huvitav, kas üldse veel tulebki selliseid talvesid nagu 2010 ja 2011. Isegi suure soojaarmastajana ootaks vahelduseks kasvõi kord kümnendi jooksul eelnimetatud aastate talvesid, eelkõige ilusate mälestuste pärast tollest ajast.

Seitse aastat järjest ülisoojasid talvesid koos aegade kõige soojema talvega viitab küll erakordselt kiirele kliima soojenemisele meie maailmajaos.

Kuna tänavune talv täidab ilma ja looduse arengu osas kõik unelmad ja ületab kõik ootused, siis järgmine aasta võiks mu pärast meetrised hanged maha tulla, aga külma vaid nii palju, et kaunid palmid saaksid lumevaiba all ilusti edasi kõrguda.

Anonüümne ütles ...

Tormihiatus tervele Eestile oleks paslik ka siin välja kuulutada. Tuul on ohtlikult tugev eriti õhtal ja ööl vastu esmaspäeva. Looderannikul ja hiiumaal max puhang võimalik 35 m/s.

Anonüümne ütles ...

Vabandust. Ööl vastu pühapäeva tormi maksimum.

Anonüümne ütles ...

Mis selle blogi mõte on, kui isegi tormihoiatust ei ole? Et esmaspäeval kirjutatakse mingi nädala ühikokkuvõte valmis ja uuendusi ei tule? Kommentaarid on ainukesed natukene huvitavad hetked selle blogi juures.

Anonüümne ütles ...

Palmid, palmid, palmid. Olgu või meetrised lumed, aga ikka palmid.
Pisut deliiriumi moodi kisub, aga noh, unistada ikka tohib. Mingis ulesarjas ju jääkarud kah lasid mööda troopikasaart ringi. Kõik olid seal teadmata kadunud, isegi peale üles leidmist...

Ma hiljuti kirjutasin, kuid eksisin kogemata 1 aastaga. Nimelt 1986/87 talve järel vist keegi ei arvanud, et otsekohe tulevad edaspidi pms talved, mis oma nimetust ei vääri. Nüüd ollakse käbedad uskuma, et suisa ühtki talve moodi talve enam ei tule. Tulevad, tulevad.

Anonüümne ütles ...

Vahetame madalrõhuala Põhja-Euroopas ja kõrgrõhuala Kesk-, ja Lõuna-Euroopa kohal omavahel kohad ja saamegi kohe krõbeda pakase. Ah et pole võimalik? On, pojukesed, on, vägagi võimalik. Pole vist harjutud vaatama, kuidas põhjast kõrgrõhkkond kohale "vajub". Muide, suvalise näitena: 1985. aasta algul oli Põhja-Atlandil Islandist edelas kah äge tüklon, keskmes umbes 929 hPa (väga madal, kes tahab mm Hg, korrutage 3/4-ga, paluks mitte seepeale pikali kukkuda). Põhja-Jäämerelt lõunasse lasknud kõrgrõhuala aga sellest ei küsinud, tublisti üle keskmise külm talv ilma suladeta püsis 2 kuud.

Anonüümne ütles ...

Hirlam'i järgi Läänemere põhjaosas ja Soome lahe lääneosas õhtul ja öösel 35-40 m/s puhangud võimalikud.

Anonüümne ütles ...

Anonüümne

"Anonüümne ütles ...
Palmid, palmid, palmid. Olgu või meetrised lumed, aga ikka palmid.
Pisut deliiriumi moodi kisub, aga noh, unistada ikka tohib. Mingis ulesarjas ju jääkarud kah lasid mööda troopikasaart ringi. Kõik olid seal teadmata kadunud, isegi peale üles leidmist...

Ma hiljuti kirjutasin, kuid eksisin kogemata 1 aastaga. Nimelt 1986/87 talve järel vist keegi ei arvanud, et otsekohe tulevad edaspidi pms talved, mis oma nimetust ei vääri. Nüüd ollakse käbedad uskuma, et suisa ühtki talve moodi talve enam ei tule. Tulevad, tulevad.

22. veebruar 2020 01:58"

Mõni pole fakte kontrollinud. Eestis (ka Skandinaavias) käib juba palmide edukas kasvatamine. Viimased aastad ja talved pole palmidele saatuslikuks saanud. Kavatsen ise ka 1-2 karupalmi see aasta aeda istutada kuna ei ela merest kaugel. Näevad väga lahedad välja.

Proff on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

Arvan, et see hilisõhtune tormiraju jääb nõrgemaks või isegi ära.

Olen mõelnud ja siis alles rääkinud.

Anonüümne ütles ...

Arvesse ei võeta seda, et alates 80-date lõpust on kliima tunduvalt soojenenud. Kui ka "külm" talv kunagi veel võimule pääseb, siis on see kordades leebem eelmise sajandi omadest ja jääb tulevikus veelgi leebemaks nagu viimaste aastate minimaalsed temperatuurid, eelkõige tänavuse aasta oma, on ilmekalt näidanud.

Kui õigesti meeles, siis keegi ka kunagi küsis Jürilt ilm.ee's -40 kraadi kordumise tõenäosust lähima 50 aasta jooksul, milleks hinnati vaid 1%.

Palmidest pole vaja enam unistada - see on fakt, et need Eestis kasvavad nagu eelkommenteerija juba kirjutas. Pigem tasuks unistada alla -15 kraadisest temperatuurist, mis jääb järjest ebatõenäolisemaks.

Anonüümne ütles ...

Viimase GFS'i väljundi järgi näib jah hilisõhtune torm ära jäävat.

Anonüümne ütles ...

Palmide asemel võiks siin tõesti rohkem näiteks tormi arutelu olla. Samas on hea tõdeda, et blogi elab ja postitusi on palju.

Anonüümne ütles ...

Soomes Hanko ja Turu kandis merel peaks olema puhanguid hilisõhtul üle 35 m/s. Soome edelaosa sisemaal sel juhul üle 25 m/s.

Anonüümne ütles ...

Inimesed, te ei tea, mida räägite. Eelmine eriti soe talv oli 2007/2008. Siis kippus ka hääli kostma, et talve ei tulegi enam kunagi. Juba järgmine talv oli suht korralik, siis tulid "klassikalised" 2009/10 ja 2010/11. Siis tuli 1 lühike poolik talv, seejärel jälle korralik 2012/13. Kindlasti tuleb väga peatselt taas külmi talvesid.

Anonüümne ütles ...

NOAA näitab ka järgmiseks talveks krõbedat külma. NAO index peaks enamuse talvest olema negatiivne. AO index tugevalt negatiivne.

Anonüümne ütles ...

Igaüks võib ju väita, et tulevikus saavad olema just sellised talved nagu endale kõige meeldivamad ja sobivamad on, kuid kliima ei järgi inimeste soove ja unelmaid.

Kõige täpsema ettekujutuse tuleviku talvest saab ikka selle põhjal, millises suunas need siiani on muutunud, sest see peegeldab tulevikku.

Võttes lahti aegrea, võib selgelt näha, kuidas iga kümnendiga on absoluutsed minimaalsed temperatuurid järjest leebemaks läinud ning ülisoojade talvede osakaal kiiresti suurenenud.

Jah, tulevikus saab olema ilmselt veel talvesid, kuid need jäävad üha enam leebemaks nii külma, kestvuse kui ka lumikatte poolest nagu viimased kümndendid on ilmekalt näidanud.

Anonüümne ütles ...

Eksitus,

Anonüümne ütles ...

Igal juhul mina võtan vastu otsuse blogi jälgimine lõpetada. Olid head ajad kui siit sai parematki infot kui toonasest EMHI-st. Praegu on aga operatiivsus 0, tormist ei sõnagi, mitte ühtegi uuendust. Võime vaid imetleda kirjaoskamatu noormehe võimet teha nädalaprognoosist copy-paste ning siis veel kirjavigu otsa teha.

Mis arvate, teeks uue ja parema blogi? Kes kampa lööb?

Anonüümne ütles ...

Mingit õiget tormi polegi ju, millest kirjutada. Sellise kerge tuule käes nagu enamus Mandri-Eestis täna hea kui tuulelohetki lennutada saaks.

Anonüümne ütles ...

Hämmastav jah, et kuigi on aasta 2020, ei suutnud mudelid isegi pool päeva ette ennustada, et põhitorm kaldub ennustatust 200 km loode poolt mööda. Hommikul näidati et Soome laht saab täispaugu, nüüd on näha, et isegi Ahvenamaast möödub põhja poolt.

Anonüümne ütles ...

Sama vaatasin minagi ,et 12 tundi enne sündmust järsku kõik muutub. Saan aru kui 48 tundi ette läheb natuke sinna tänna aga tänane võtab sõnatuks.

Asjalik meesiludus ütles ...

Kas tõesti tuleb teisipäeval lumetuisk?

Anonüümne ütles ...

Pigem lörtsituisk

Anonüümne ütles ...

Ikka vihmatuisk.

Anonüümne ütles ...

Tartu-Tõravere käesoleva kuu keskmine on tänase seisuga 1,6 kraadi(6,9 kraadi normist soojem) ning temperatuuride summa 35,7 kraadi.

Anonüümne ütles ...

Vabariigi aastapäeval põhja-Eestis uut tormi oodata. Aga see erineb senistest täiesti - ilm on selge.

Anonüümne ütles ...

@ 22. veebruar 2020 21:00

Alates teisipäevast hakkab see temperatuurisumma vähenema jõudsalt, siis näitab igaks ööks miinuskraade.

Anonüümne ütles ...

Veebruari keskmine tuleb siiski plussis. Tore näha, et Euroopa mudeli prognoositav külm jääb märtsi ning Ilmateenistus saab kenasti tänavuse talve aegade kõige soojemaks tituleerida. Kui nüüd märts tõeliselt külm tuleb, siis ehk suvi jägneb ka kuum, sest viimasel ajal paistab see nii olevat.

Anonüümne ütles ...

Võimas oleks, kui nüüd märtsi algusest aprilli keskpaigani algaks temperatuuride ja lumikatte järgi ehtne talv, kuna teoreetiliselt oleks see ju täiesti võimalik. Tore oleks näha, kuidas nädalaid kestva alla -20 kraadise ööpäeva minimaalsete temperatuuride perioodi hakatakse kutsuma kevadeks, kuna definitsiooni järgi ju talve enam tulla ei saavat. Samuti oleks siis Ilmateenistus ka juba aegade kõige soojema talve välja kuulutanud. See saaks küll põnev olema.

Anonüümne ütles ...

Märtsis siiski enam ööpäeva keskmist alla -20 ei saa, päeva pikkus ja Päikese kõrgus teevad oma töö.

Anonüümne ütles ...

Kirjutasin ju ööpäeva minimaalset alla -20 mitte ööpäeva keskmist. Ööpäeva keskmist vist jah alla -20 enam tulla ei saa.

Anonüümne ütles ...

Eks näha saa. Mingi aastal oli küll nii, et väga kehva talve järel oli märtsi keskmine -13 kanti. Võin arvuga eksida, aga igatahes tuli talv alles märtsis. Harva nii juhtub, et suisa hull talv alles märtsis tuleb, aga võimatu see pole.

On öeldud vanarahva poolr isegi nii, et kui talveilmad jaanuaris-veebruaris ei tule, tulevad need märtsis ja aprillis järele.

Anonüümne ütles ...

Talvepoolitajaid kuupäevi on alates 14. jaanuarist (taliharjapäev) päris mitu. Peamine ja põhiline on küünlapäev (2. veebruar). Nt. Peetripäev (22. veebruar) kuulutab juba peatset kevadet: "rohukõrred hakkavad lund vihkama". Suhteliselt ootamatult aga talvine Madisepäev (24. veebruar) esineb veel kord nagu talvepoolitaja: nimelt öeldakse, et Madisepäeval on pool talve lund veel sadamata. Kusjuures antud aastal paistab tõesti nii, isegi ehk enamus lumest on veel ees.

Palju seda lund siis olnud on: detsembri esimestel päevadel midagi oli, siis vastu 6. jaanuari midagi sadas, mis kohe sulama hakkas, 3. kord oli vastu 12. veebruari, taas hakkas kohe sulama (saartele see lumi ei jõudnudki).

Anonüümne ütles ...

Uus nädal peaks jah Virumaale isegi üle 20 cm lund tooma osade ennustuste järgi. See oleks selle talve paksim lumi. Ja kui siis veel päikest ka oleks, siis oh neid silmipimestavalt kauneid vaateid.

Anonüümne ütles ...

Jüri ilmselt siiski teab, mida räägib ja vaevalt ta nii enesekindlalt igal pool meedias väidaks, et talve enam ei tule, kui see veel võimalik oleks.

Jah, on juhuseid, kui sooja talve järel järgneb jahe märts, aga sel juhul on vähemalt üks talvekuudest olnud talvine. Tänavune talv seevastu on terviklikult soe ning kui siiani pole talv saanud ühtegi võimalust ennast kehtestada, siis vaevalt see vastu kevadet juhtub, kuna praegune tsüklonaalne ilmamuster on lihtsalt nii kindel. Ka 1961 ja 2008 ülisoojadele talvedele järgnes plussis märts.

Korraks võib ju märtsis külma teha, aga mingit püsivat lumikatet ja talve pole enam küll mõtet oodata.

Anonüümne ütles ...

Oodake või ärge oodake, loodus teeb nii nagu endatahtsi tahab. Ja Jüri nagu ka mitte keegi teine, ei ole Kõikvõimas Ennustaja.

Anonüümne ütles ...

Aga paistab, et loodus tahab see aasta sooja teha ning pole talvest kohe üldse huvitatud. Jüri ennustused ja väited paistavad siiski tõeks ostuvat.

Anonüümne ütles ...

1961 ja 2008 olid mõlemad väga sajused suved. Seega ainult kinnitab minu 4 aastase rütmi teooriat sel sajandil

Anonüümne ütles ...

Põhja- ja Lääne-Eestis tuleb suvi ilmselt kuivapoolne. Mujal mere mõju pole ja hoovihmapilved saavad kergelt tekkida ja vihma tuua.

Anonüümne ütles ...

Tänavusest pole mitte kunagi olnud lihtsam suve pakkuda. Kui raha peale panustada, milline see olema saab, siis võiks ikka sellise summa alla panna, et keskmise temperatuuri järgi kuuma suve ei tule. Saaks kiiresti rikkaks.

Anonüümne ütles ...

Tartu-Tõravere käesoleva kuu keskmine on tänase seisuga 1,9 kraadi(7 kraadi normist soojem) ning temperatuuride summa 38,7 kraadi.

Anonüümne ütles ...

Tartu-Tõravere käesoleva kuu keskmine on tänase seisuga 1,7 kraadi*

Anonüümne ütles ...

NOAA prognoositav soe või isegi kuum suvi on küll üllatav.

Anonüümne ütles ...

Kesk- ja Lõuna-Eesti saab piraka lund kolmapäeval. Põhja-Eesti pääseb üldse sajust, mistahes faasis.

Anonüümne ütles ...

Pigem Põhja-Eesti saab lörtsi kolmapäeval ja neljapäeval ning kui sadu põhja poole triivib, siis vesisem see on.

Anonüümne ütles ...

Tahad näha ,et kuu aja (hiljemalt) pärast on NOAA kaartidelt kuum juuni ,juuli ,august kadunud.

Anonüümne ütles ...

Põhja-Eesti kui üldse sademeid saab. Pigem lihtsalt pilves, kerge miinuse ja kõleda idakirdetuulega ilm.

Anonüümne ütles ...

"Anonüümne ütles ...
Põhja-Eesti kui üldse sademeid saab. Pigem lihtsalt pilves, kerge miinuse ja kõleda idakirdetuulega ilm.

23. veebruar 2020 21:18"

Panin su geniaalse ennustuse kirja ja vaatame kui täpne olid alles reedel 28.02.2020.

Proff on rääkinud!

Asjalik meesiludus ütles ...

Aga kas hiiumaa ka selle talve esimese lume ära näeb?

Anonüümne ütles ...

Peaks nägema. Küsimus ainult ,et kas see toimub juba kolmapäeval või alles reedel.

Anonüümne ütles ...

Paksim lumi tuleb Pärnu-, Viljandi-, Jõgeva- ja Tartumaal. Õhim (kui üldse) Hiiu- ja Harjumaal.

Anonüümne ütles ...

Tore, et meie hulgas ikka ka proff on. Iseasi, mis tolku sellest on.

Anonüümne ütles ...

Pop mall.

Paraku talv tuleb ja juba homme. Proff on rääkinud. Jah, mina kuulutan kah enda profiks. See teine proff on veel vähem proff kui mina. Kusjuures ennustada ei suuda siin ükski proff.

Anonüümne ütles ...

Siin ka proff kes ütleb ,et just Harjumaa saab parema lume ja Tartu jääb ilma või sulab kohe päeval ära.

Anonüümne ütles ...

Proffide kokkutulek. Tundub, et see mõiste lahjeneb nagu viin veega segatuna. Siiski on arenguid ka: mõni senine palmiproff on ka sunnitud lumest rääkima.

Anonüümne ütles ...

Veebruari lõpp toob siis peale madisepäeva nähtavasti talve, esialgu tundub, et see püsib ka märtsi algul, kuid üldiselt ilusa ilmaga. Märtsipäikesel aga on teatavasti juba suur jõud.

Siiski peab ütlema, et: "Hilja, peremees, hilja!" Nii pidanuks olema 3 kuud tagasi.
Noh, olgu, kasvõi 2 kuud tagasi. Siis toonuks jõulud talve

Prof on rääkinud. Siiski, isiklikult loobun nüüd "proffi" tiitlist. Ma ju pole seda. Kahtlen senise põhjal sügavalt ka teise "proffi" proffessionaalsuses.

Anonüümne ütles ...

Talve ei tule enam sel kevadel. Jüri kirjutas sellest siin: https://ilm.ee/?518300

Anonüümne ütles ...

Jüri võiks ka Maalehes hakata ennustama. Ilmselt kõige täpsem ennustaja Eestis.

Anonüümne ütles ...

Harjumaal torm kohal. Üleeilsega täitsa võrreldav siin.

Anonüümne ütles ...

Jüri võis kirjutada tükk aega tagasi mida tahtis. Tema ka EI OLE GEENIUS! Tõestus saabub juba homme. Ah jaa, pikaajalse ennustamise asjas PUUDUAD GEENIUSED!

Anonüümne ütles ...

GFS nagu GFS ikka, lubab nädala lõpuks Põhja- Eestisse üle poole meetri lund.

Anonüümne ütles ...

Postimehes üks venemaa kliimateadlane kinnitab minu statistilisi arvutusi. Aasta keskmine ei saa tulla ebanormaalne. Seega 99% kindel ,et ka siin tuleb pigem keskmine suvi ja sajune kui kuum ja kuiv. See mis üle tehakse suvepoole tagasi. Ka see 4 aastane rütm istub siia ilusti. Mis aga statistika järgi edasi ? Järgmine talv peaks lumine tulema ja 2021 suvel saame tunda midagi sellist kui 2010 või 1999 või 1988.

Anonüümne ütles ...

Tõesti tundub tulevat teisipäeva õhtust kuni reede hommikuni palju palju lund, eriti just põhja pool. Aga kuna on püha ja Ilmateenistuse nädalaprognoos reedel ei lubanud seda siis meedia sellest teada ei saa ja enamus tallinlastest naudivad kevadet ja saavad ülehomme šoki. Kui just homme suurt uudist sellest ei tehta.

Anonüümne ütles ...

Lund just üle mõistuse vist ka ei tuel, aga palminehed vist saavad Soki.

Anonüümne ütles ...

Eestis kasvad palmid ilusti ka lumega: https://maaleht.delfi.ee/tasubteada/eestis-kasvavad-juba-palmid-ja-jaanuaris-saab-seenel-kaia?id=80721597

Anonüümne ütles ...

Huvitav oleks kuulda, kui kaugel on looduse areng Loode-Eestis ja kas midagi juba lehtib ka. Võimalik, et seal on sooja isegi rohkem olnud kui Kagu-Eestis, kuid päikese kaldenurk annab siin lõunas arengule ilmselt siiski eelise.

Anonüümne ütles ...

Ilmateenistus näitab reede ööks pilves ja tuulise ilmaga juba ka -10 kraadi.

Anonüümne ütles ...

Tartu-Tõravere käesoleva kuu keskmine on tänase seisuga 1,7 kraadi(7 kraadi normist soojem) ning temperatuuride summa 40,8 kraadi.

Anonüümne ütles ...

Tahate näha või ei, aga Põhja-Eesti jääb sajuta.

Asjalik meesiludus ütles ...

Aga Hiiumaa?

Anonüümne ütles ...

Sai täna taas siin Kagu-Eestis looduse arengut käidud vaatamas, mis hakkab juba suve algust meenutama. Võimalik, et olen esimene, kes kunagi on veebruaris pärismaiseid lehtivaid puid jäädvustanud. Praegu paistab looduse areng umbes 2 kuud tavapärasest ees olevat ning kes teab, kas sel sajandil midagi sellist veel näha saab hoolimata kliima soojenemisest. Hea mäletus Eesti Vabariigi aastapäevaks.

Suviselt lehes tundmatu puu/põõsas: Pilt
Lehes Jaapani sirel(?): Pilt
Lehtiv toomingas: Pilt
Lehtiv sarapuu: Pilt

Anonüümne ütles ...

Hiiumaa ilmselt ilma ei jää.

Siiski, paksima lumikattega ala kujuneb minu hinnangul väga tõenäoliselt Pärnu-Viljandi-Tartu joone ja Haapsalu-Paide-Jõgeva joone vahele.
Ehk lihtsalt öelduna põiki üle Kesk-Eesti.

Anonüümne ütles ...

"Veebikolumnist Asjalik meesiludus ütles ...
Aga Hiiumaa?

24. veebruar 2020 20:57"

Hiiumaa saab sademeid ja eks seda tule seal erinevail kujul nagu lumi, lörts ja vihm. Küsimus, et kui põhja see sajuala liigub. Hetkel tundub Lõuna-Soome rannikuni, kuid võib ka peatuda Soome lahe keskel. Mida lõuna poole see sajuala jääb, seda lumisemad olud sul seal Hiiumaal on. Täna vaatan, et Kesk- ja Põhja-Eestis tulevad lumisemad olud ja lõuna pool vesisemad (k.a. lörts).

Proff on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

Profid on need, kes seda välja ei ütle.

Anonüümne ütles ...

Proff mine magama. Ma ju palusin kaude sul kaineks saada, nüüd ütlen orsemini. Saa esiotsa aru, mida see moiste tähendab. Aga see on ilmselt sulle liiga raske ülesaenne.

Anonüümne ütles ...

Juhtusin eile umbes 1 minuti vältel "paraadi" vaatama. Imelik lugu, kuid ilmselt ainsal väärt hetkel. Siis esitleti professorit ja akadeemikut Peeter Saarit. Vaat see mees on PROFF. igatsugu naljavennad, kes siin esinevad, ei saa sellest muidugi mitte midagi aru.

Anonüümne ütles ...

Tundub, et talv saabub siiski alles homme ja kestab parajasti kuu lõpuni. Kuid 1. märtsil peabki ju kevad algama. Lisan 1 sõna veel: megairv.

Anonüümne ütles ...

Talve enam tulla ei saa. Jüri on kogenud ilmateadlane ning teab, mida räägib. Samuti on ta üks täpsemaid kui mitte kõige täpsem ilmaennustaja Eestis. Tema kirjutatut saab lugeda siit: https://ilm.ee/?518300

Anonüümne ütles ...

Oh, Jüri. Jätke poiss rahule.