pühapäev, 9. veebruar 2020

7. Nädala ilm (10.02.2020-16.02.2020)

 Täna õhtul 9.2.20 hakkab torm võtma mõõtmeid Eestis, tuul tuleb meile igatahes lõunast ja seega kirjutan ka prognoosi siia täna valmis.

10.02.2020 Esmaspäev

Ilm küll praegugi väga pilvine, aga öösel tiheneb pilvisus veel enam. Saartelt hakkab öösel vihma ja lörtsi sadama, mis öö jooksul levib üle Eesti. Ida-Eestis võib hommikul ka lund esineda. Vihmasadu on kohati üpriski tugev. Puhub lõunatuul sisemaal 8-13m/s, puhanguti kuni 20m/s. Rannikul ja saartel puhub tuul 13-18m/s, puhangud ulatuvad 24-28m/s vahemikku. Õhutemperatuur öösel on 0...+5°C. Päeval on enamasti pilves ilm, kohati sajab vihma ja Ida-Eestis võib sekka ka lörtsi pudeneda. Puhub lõuna ja edelatuul, sisemaal 8-13m/s, puhanguti kuni 20m/s. Saartel ja rannikul puhub tuul 12-17m/s, puhanguti kuni 24m/s, pärastlõunal natukene nõrgeneb tuulekiirus. Õhutemperatuur on +2....+7°C.


11.02.2020 Teisipäev

Teisipäeva öösel on peamiselt pilves selginemistega ilm, kuid kohati esineb hoovihma ja väike võimalus, et kohati tuleb sekka ka lörtsi. Puhub edelatuul 6-13m/s, rannikul on oodata puhanguid 17-20m/s. Öine õhutemperatuur on +1...+5°C. Päeval on samuti pilves selginemistega ilm, Põhja ja Ida-Eestis pruugib lauspilvisus edasi püsida ka päeval. Mitmel pool sajab sekka vihma kuid Ida-Eestis suurema tõenäosusega lörtsi. Puhub edelatuul 5-12m/s, rannikul puhanguti kuni 15m/s, pärastlõunat tuul veidi nõrgeneb taas. Õhutemperatuur on +2....+5°C.

12.02.2020 Kolmapäev

Kolmapäeva öösel endiselt peamiselt pilves ilm ja kohati võib esineda ajutisi selginemisi. Pidevalt sajab vihma ja kohati ka lörtsi. Endiselt puhub lõuna ja edelatuul 5-12m/s, rannikul puhanguti kuni 15m/s, saartel kohati kuni 18m/s. Õhutemperatuur öösel on 0....+4°C. Päeval ilm kohati on selgem kui öösel, seega võib natukene aega päikest taaskord näha. Muidugi mitmel pool sajab sekka kohati ka vihma ja mõnes kohas ka lörtsi.  Puhub endiselt lõuna ja edelatuul 5-12m/s, rannikul puhanguti kuni 15m/s, saartel kuni 18m/s. Õhutemperatuur on +2...+5°C.


13.02.2020 Neljapäev

Neljapäeva öösel on endiselt peamiselt pilves ilm. Mitmel pool sajab vihma, mõnes kohas ka lörtsi, ja heal juhul ka Ida-Võlumaal või Haanjas ka törts lund. Muidugi see lume osa võib veel muutuda, et ei tule üldse lund, või tuleb kuskil ootamatus kohas. Endiselt puhub lõuna ja edelatuul 5-11m/s, rannikul puhanguti kuni 15m/s. Õhutemperatuur on -0....+4°C. Päeval on endiselt hall november enamjaolt igal pool edasi. Mitmel pool sajab endiselt vihma, kohati ka lörtsi, samuti püsib väike lumetõenäosus ka päevaste sademete osas. Õhtuks peaks sadu lõppema. Tuul on endiselt lõunast ja edelast 5-11m/s, puhanguti kuni 15m/s, õhtul võib tuul taaskord läänesuunast puhuma hakkata.  Õhutemperatuur on +1...+4°C.


14.02.2020 Reede

Öösel tuul jääb veelgi nõrgemaks, kuid puhub endiselt läänest.  Öösel sajab mõnes üksikus kohas vihma ja võib sekka ka lörtsi tulla. Õhutemperatuur öösel on -4..+3°C. Päeval võib päikesepaisteline ilm olla ja üsna selge, seega ilus ilm, ja õhutemperatuur tuleb +2...+5°C.  Selge ilmaga peale päikeseloojangut langeb kiirelt, mis muudab teepinnad ootamatult libedaks, lisaks hilisõhtuks võib kogu mandril õhutemperatuur alla 0°C langeda.

15.02.2020 Laupäev

Laupäeva öösel püsib meil selge ilm peamiselt igal pool, tuul on läänest, aga üsnagi vaikne, päeval natukene tuulekiirus tõuseb. Tuult on oodata 4-10m/s, rannikul puhanguti kuni 15m/s. Öine õhutemperatuur on -5...+1, plusskraade on oodata saarte rannikualalistel aladel. Päeval siiski tõuseb õhutemperatuur igal pool üle pluss poolele, ja ilm on enamjaolt igal pool päikesepaisteline. Võib tekkida selline päikese kevade petlik tunne nii öelda. Päeval on sooja +2...+4°C. Õhtul läheb taevas taas pilvisemaks üle Eesti ja tekib selline "halli novembri" tunne tagasi.  Seega öökülma ei pruugi Pühapäeval tulla.

16.02.20 Pühapäev

Pühapäeva öösel on peamiselt üle Eesti tagasi pilves, lisaks esineb kohati sademeid, peamiselt vihmana ja väike tõenäosus ka lörtsile. Tuul taaskord hakkab tugevnema ja tugevamaid puhanguid andma ja uue "sügistormi" mõõtmetele lähenema. Öösel on õhutemperatuur +0...+4°C. Päeval on endiselt igal pool peamiselt hall ilm ja mitmel pool sajab vihma, kohati on endiselt väike lörtsi tõenäosus ka olemas. Tuul püsib ka kogu päeva tugev. Päeval on oodata õhutemperatuuri +2...+5°C.


Kõigile talveootus lugejatele, pean kahjuks teatama, et ka uue nädala prognoos veel erilist talve lootust ei anna, ja tundub, et see nädal oli hetkel selle talve kõige talvisem nädal mitmel pool, kuid kohati oli Detsembris pikemalt talvist ilmaolusi, aga siiski üldpildis Eestis kõige talvisem nädal sel talvel. Aga nüüd peate jälle nädal aega teie lemmikterminit "halli novembrit" nautima. Lisaks ka hetkeseisuga näib, et järgmise nädala Pühapäevane tuuline, vihmane ja soe ilm võib mitu päeva püsida, aga kindel ei saa nii pikkas perspektiivis teie õnneks olla. Eelolev nädal ilmselt, lööb Veebruari keskmise tagasi üle +0°C, kuid pärast seda nädalat on 1 nädal ja 6 päeva veel  Veebruari, seega mingisugune tõenäosus põhjamaisele talvele veel jääb õhku mõneks ajaks. Kuid sisetunne ütleb, et ilmselt Veebruar ka püsib soe ja tuleb plussis keskmisega ja suurim tagasilöök tuleb ilmselt Juunis, kuna meie talved on jäänud lühemaks ja soojemaks ning Juunikuu just ajaga jahtunud. Kuid eks elame ja näeme, mis saab.

87 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Ilmselt muudab Euroopa mudel oma väljundites külma saabumise veelgi varasemaks järgmiste jooksudega.

Jah, usutavasti on talv veel tulemas ja ülitõenäoliselt juba käesoleva kuu teises pooles, sest kuu keskmine tõuseb ilmselt juba tänase või homse päeva jooksul Tartu-Tõravere jaamas üle nulli(hetkeseisuga on see veel -0,2 kraadi) ning on üliebatõenäoline, et veebruar plussi jääb nagu juba aegreal põhinevas pakkumises mainitud.

Anonüümne ütles ...

Juuni jahe ha ha. Eelmine aasta oli juuni suve kõige soojem kuu.

Anonüümne ütles ...

ENSO analoogaastate põhjal meil see suvi selline ,et Kõrgrõhkkond tüüpiliselt Põhjamere kohal ja Madalad hõljuvad Leningradi oblasti kohal. Seega järeldused suvest tehke ise.

Anonüümne ütles ...

Niisiis, meie ees seisavad tublid poisid Detsember, Pühapäev, Juuni. Gert, mine kooli eesti keele tundi, palun.

Anonüümne ütles ...

Tänavune suvi tuleb selline nagu 2015 ja 2017 suved olid. Kõik. Ainult et +30 kraadi sel aastal jääb küsitavaks.

Anonüümne ütles ...

Tundub et homme on mitmel pool madalamatel maapinna aladel üleujutusi oodata, sest ülessulavale maale tuleb kõva vihm peale. Juba täna olid kohati loigud, kuigi eriti sadanud pole.

Anonüümne ütles ...

Võimas oleks, kui nüüd veebruar ka plussis tuleks ning sellele omakorda ülikuum suvi järgneks. Ilmselt ei julgeks siis enam keegi siin ennustusi teha.

Tänavune talv on kaugelt üle sellest, mida oleks Eestis üldse reaalseks pidanud. Jaanuari keskmine on ikka täiesti naeruväärne.

Praegust seisu võiks soojal poolaastal võrrelda umbes selliselt:

10. aprillil algas aasta esimene suvine kuumalaine, mis lõppes kuu viimastel päevadel. Seejärel tõid mõned vahelduvad jahedamad päevad veidi leevendust. Suur kuumus ei lasknud end aga kaua oodata ning uus leitsak algas juba mai esimese dekaadi lõpus, mis kestis kuu viimase kümnepäevakuni.

Peale seda saabus umbes nädalaks jahendam periood, pannes arvama, et suvega on selleks aastaks kõik, kuna erakordne soojus jõudis kohale juba nii varakult kevadel. Teadmata aga, et ees on ootamas aegade kõige enneolematum suvi kõige pikemate ja võimsamate kuumalainetega, mis kunagi Eesti ajaloos nähtud, kandsid enamus juba suve maha, kui siis järsku ilmus mudeliväljunditesse ja prognoosidesse 5. juuniks juba uus leitsak. See kestis peaaegu nädal aega, millele järgnesid paar jahedamat päeva.

Uus ja veelgi pikem kuumalaine oli end aga 13. juuniks juba valmis seadnud, mis lõõskas kuni jaanipühade lõpuni välja. Seejärel tuli taas paariks päevaks leitsakule väike paus, ent juba viimased juuni päevad võtsid vastu ajaloo kõige võimsama kuumalaine, mille lõpp saabus alles 4. augustil põhjustades aegade kõige soojema juulikuu, mida võib võrrelda lähistroopilise vöötme kõige palavamate juulidega.

Need, kes olid omale lennupiletid juuliks Vahemere äärde ostnud ja leitaku käes Eestis lennukile läinud, pidid lõunamaale jõudes värisedes lennukist maha astuma, kuna harjumatult külm oli. Lõunamaalsed aga, kuuldes enneolematust kuumusest Eestis, otsustasid hoopis siia suveks puhkama lennata.

Augusti alguses lõppenud leitsak ei jäänud aga kaugeltki mitte viimaseks, sest juba "täna, 9. augustil", jõudis kohale uus lõõskav leitsak, mille lõppu pole paista.

Anonüümne ütles ...

Mina panen oma Kuu orbiidiga ja statistikaga küll ameti maha kui nüüd kuum suvi järgneb. Käsi südamel luban seda.

Anonüümne ütles ...

@ 9. veebruar 2020 19:24
Aitäh, et viitsisid minu võrdleva mõtte siin lahti seletada. Ma olen ise samuti sedasi mõelnud, et soojal aastaajal tähendaks praegune talv anomaalia mõttes seda, et oleks 30 kraadi päevi rohkem kui teisi ning 2010 ja 2018 suved olid nagu päris jahedad.

Anonüümne ütles ...

Tundub, et sadu jõuab/jõudis juba 4 tundi prognoositust varem kohale. Saared ja mandri lääneserv juba saju käes radari järgi. Alles kesköö paiku pidi ilmateenistuse kohaselt saartele jõudma.

Anonüümne ütles ...

Troopikast sonijatele tuleb varsti pahvak pakast. Saabki mõnest hullust lahti: külmuvad suspede väel ära.

Anonüümne ütles ...

Kuuma suve uskujatele jaksu uskumisel. Ainult ärge siis pettuge, kui öökülmad midagi ära võtnud on.

Anonüümne ütles ...

Ehk siis:

Juba septembri lõpupoole sageli esinenud 5-6 kraadiste külmade järel tuli kohe oktoobri algul maha püsiv lumikate ja külmakraadid püsisid, kuu lõpuks juba -20 kanti, mis on oktoobri rekordi lähedane. Lumesajud vaheldumisi juba võimsa pakasega on jätkunud kogu novembri, isegi -30 on ära olnud. Detsember jätkab algul pisut soojemalt kuid väga tihedate lumesadudega, edapsidi on kõrgrõhuala koos kuni -40 kraadise pakasege. Sama pakane jätkub jaanuaris, uus külmarekord on -45. Kuu lõpp on veidi leebem, kuid hirmsad tuisud kasvatavad lumikatte juba ligi meetri paksuseks. Tuisukuu veebruar õigustab oma nime kuhjaga: lund tuleb nii sageli, et keegi ei tea, kuidas selles orienteeruda. Ka pakane ei unusta end: -35 kuni -40 tuleb sadude vahepäevadel ette. Saabub märts. Enam eriti ei saja, aga pakane jätkub, uus märtsi külmarekord on -36 kraadi. Aprilli algul vajub kohale uus arktiline kõrgrõhuala, kuu rekod tuleb 3-ndal -24 kraadiga. Oh seda imet, esimest korda poole aasta jooksul tõuseb kraadiklaas päikeselistel päevadel kergesse plussi.
Ootame ja loodame, et ülejäänud kevade ja suve jooksul sulab ka tublisti üle meetri paksune lumikate.

See on analoogia eeltoodud "troopilise suvega"..

Anonüümne ütles ...

Ja mida millega selles analoogias võrdlesid?

Anonüümne ütles ...

Pühapäeval võib juba uus torm tulla, aga tuule suuna poolest oleks see harulduselt teisel kohal idatuule järel. Nii tugev kagutuul oli Eestis viimati vist 30.10.2018.

Anonüümne ütles ...

NOAA prognoosib juba pikemalt suveks ka keskmiselt kõrgemaid tempe.

Anonüümne ütles ...

Homme ja siis ülehomme õhtul ööl vastu neljapäeva on saartel päris suur äikeseoht talve kohta.

Anonüümne ütles ...

Millegipärast tunne ,et seekord GFS külmem variant see õigem (alates 15 - 16 .veebruarist). Ja ainult aja küsimus millal ECWMF järgi võtab. Praegu eurooplaste oma selleks ajaks uus suurem soe ähvardamas. Aga 12:12 kommentaarile lisan ,et ka ECWMF on juuni ja juuli keskmisi natuke tõstnud varasemaga võrreldes.

Anonüümne ütles ...

Ehk saab tuleval Nädalal jälle Talve moodi ilma näha?

Gert Ekholm ütles ...

Asi on õhuringluses: rohkem on loodevoolu, mis on suvel kõige jahedam suund. Aga see statistiline olukord, st kõik juunid ei ole jahedad nagu juhtus mullu. Ja jahenemistrend on mitmekümne a kohta ja mitte väga suur, vaid 0,6 kuni 0,8 kraadi 50 a kohta, kuid siiski jahenemine võrreldes teiste kuudega, mis on soojemaks muutunud või enam-vähem samaks jäänud. Rääkides kuu keskmisest õhutemperatuurist.

Anonüümne ütles ...

Tundub, et ka järgmine nädal püsib ilm üle Eestk enamjaolt plusskraadide poolel ja erilist külma oodata pole ja ilm püsb selline 0°C ümber, päeval soojem ja ööd 0°C ringis.

Anonüümne ütles ...

Tartu-Tõravere jaama käesoleva kuu keskmine on tänase seisuga plussis(0,1 kraadi), kuid ilmselt juba kuu teises pooles saabub uus külmaperiood, mis selle vabalt alla nulli viib. NAO indeks ongi juba langustreendi prognoositud.

Anonüümne ütles ...

Kuramus. Tundub ikka niipidi minema ,et GFS võtab euroopa oma järgi.

Anonüümne ütles ...

Gismeteo näitab esmaspäevaks Kärdlasse 40 m/s

Anonüümne ütles ...

Hakkame nüüd orkaanivarjendeid ehitama..1..2..3!

Anonüümne ütles ...

Arvan et see torm läheb üle Taani-Saksamaa-Poola-Leedu ja Valgevene itta.

Anonüümne ütles ...

Selle tormiga võib uus selle talve soojarekord tulla, kui tuul piisavalt kiire on. Näiteks Lätti Kura poolsaarele näidatakse 10 kraadi sooja 16.02 õhtuks.

Margus ütles ...

Tahate teada mis suvi püüab tulla see aasta.?
Võin pakkuda ka omapoolse variandi, kuigi lubasin Rein Raudverele, et ei ennusta enam...
Mitte, et asi olex untsu läinud (vastupidi) vaid kliimasoojenemist mitte-arvessevõttes oli detsembriennustus natu nihu enne jõule...
Samas olin kindel, et talvest asja ei saa, seekord !
Aprilli algus üllatab (küll näete)-külmaga.
Aprill- Mai on kuivad (liigagi), -mure põllumeestele!
Mai on soe, juuni jahe...ja siis hakkab!!
Kui Euroopas kõrvetab (põlengud Prantsusmaal-Hispaanias, süüdistatakse vasak-liberaale süütamistes)
Aafrika kuumalained tõusevad piki Norra merd kaugele põhja (Islandil kuumarekordid), samas peab sealtkandis miskit eest ära liikuma--- loode-põhjavooluga laskub siis meile külma Arktikast.
Juulis-augustis vahelduvaD meil kiiresti soojad õhumassid haruldaselt jahedatega.
KOKKUVÕTTES---SUVI TULEB JÄLLE TÄITSA HARJU KESKMINE !!!

Anonüümne ütles ...

Pole kindel, kas see tähendab peadselt saabuvat päriskevadet, aga igatahes oravatel paistab kiire olevat - ajavad üksteist mööda puudelatvasid taga lennates - sõna otseses mõttes - tohtult pikkade vahemaadega ühelt puult teisele.

Kokku võis neid olla kümme või isegi rohkem. Tekkis juba selline tunne nagu vahiks džungliloomasid. Olen ennegi näinud oksalt oksale hüppavaid oravaid, aga et nad 5-meetriseid või veelgi pikemaid õhulende teevad, oli küll suureks üllatuseks.

Linnud laulavad ka nagu juba aprllis. Samuti pole näha, et äsjalõppenud külmaperiood oleks kuidagi taimi kahjustanud, vähemalt siin Kagu-Eestis mitte, sest kõik, mis oli enne külma roheline, on seda endiselt ning paistab isegi hoopis kerge areng olevat olnud võrreldes 1. veebruariga.

Anonüümne ütles ...

Nüüd võib vist juba üsna kindlalt öelda, et vähemalt Tartu-Tõravere jaamas tuleb lisaks aegade kõige soojemale jaanuarile ka aegade kõige soojem talv.

Tänase seisuga on eelnimetatud jaama kuu keskmine 0,5 kraadi(5,8 kraadi normist soojem) ning keskmise summa 5,8 kraadi. Et aegade kõige soojem talv ei sünniks, peaks käesoleva kuu keskmine alla -3,5 kraadi langema.

Prognooside järgi jääb 20. veebruariks keskmise summa vähemalt 10 kraadini, mis tähendab, et kuu viimases dekaadis peaks saabuma selline pakane, mis selle alla -100 kraadi viiks.

Üks võimalik variant selle saavutamiseks oleks see, kui 20.-29. veebruari ööpäeva keskmine tuleks -12 kraadi.

Anonüümne ütles ...

Praegu annab siberiski leida kohta kus ööpäeva keskmine nii madal oleks. Seega võid vist kõige soojemat talve juba tähistama hakata. Aga ma lugesin kuskilt sellist asja ,et praegu tegeleb loodus enda ravimisega kui nii võib öelda. Tugeva polaarpöörisega on külm lukus Põhja-jäämerel ja jää on seal juba taastumas aegade keskmisele tasemele. Samal ajal keskmised laiuskraadid om nö "palavikus" Huvitav mis küll kliimasoojased ütlevad sellle kohta ,et jääkarude jalgealune jälle kindlamaks muutub ?

Anonüümne ütles ...

See soe on kõik suve arvelt. Seega suvi tuleb ilmselt rekordkülm (max 15 kraadi 3 kuu keskmine)
Ikkagi looduslik tasakaal ju!

Anonüümne ütles ...

Siis peaks ju 2008. a suvi ka rekordkülm olema, kuid see ei jää Tartu-Tõravere 153 aasta pikkuses aegreas isegi mitte 50 kõige jahedama suve hulka.

Anonüümne ütles ...

Kindel võib olla vaid selles, et enamus talveajast on möödas. Kogu see aeg saanuks olla tohutu hullult külm. Tulevikus me kindlad olla ei saa. Saame vaid selles, et võimalik külm aeg saab sel korral olla üha lühem.

Anonüümne ütles ...

Kui suvi tuleb jahedam, aga keskmkme 15 ja kevad ning sügis normid, siis on ilmselgelt aasta keskmine rekord ületatud ju, kuna talv on palju soojem tänavu, ainuke mis saaks selle normilähedaseks lüüa oleks Oktoobrikuus algav karmimat sorti talv, mis jääks püsima.

Unknown ütles ...

Viimane GFS väljund 130200 näitab ka Eestile pühapäevaks-esmaspäevaks orkaani. See kõik veel võib muutuda ja muutubki kindlasti, kuid pole varem selliseid tuulekiiruseid prognoosis Eesti kohale näinudki! :o

Anonüümne ütles ...

Selle "orkaani" pärast ära küll muretse. Kui see järgmises jooksus üldse alles on siis Leedukate ja Poolakate mure. Meie tormike (tavaline) on pühapäeval.

Anonüümne ütles ...

Ilmselt järgmise jooksuga kaob jah, aga päris huvitav siiski, kuidas gfs mudel pakub sisemaale puhanguid üle 30 ja looderannikule 40- 50 m/s kanti.

Anonüümne ütles ...

Atlandil järjest suured sügavad tsüklonid (väga madala rõhukeskmega).
Tõelised loomad ju kujunemas.! Mis seal Islandil toimuma hakkab küll?
No nad sellega vist harjunud ka.

Anonüümne ütles ...

Näete nüüd, et GFS pole tõsiseltvõetav. Euroopa mudel ikka kõige täpsem ja usaldusväärsem.

Margus ütles ...

Pole saanud veel uurida, kuid kuulsin väidet, et selline imelik talv olnud ka 1961.
Kui keegi teab -kuidas siis edasi oli -kevad, suvi??

Anonüümne ütles ...

Kas keegi teab, mis asjaoludel tekkis lähiajaloo surmavaim tuisk ( 4000 hukkunut ja 4 meetrit lund ) 1972 veebruaris Iraanis?

Anonüümne ütles ...

Tartu-Tõravere aegrea järgi olid 1961. a kevad ja suvi võrdlemisi jahedad. Ainult märts ja juuni keskmisest soojemad, ülejäänud kevad- ja suvekuud jahedamad.

Anonüümne ütles ...

Pühapäeval ka tormi ei tule. Pakun mandrile puhanguid 15 ja saartele 21 m/s. Ehk siis tavaline novembrituul.

Anonüümne ütles ...

Harjumaal vägevad rünkpilved, nagu suvi oleks.

Anonüümne ütles ...

Harjus jah, 15min rahet, 15min päikest ja edasi

Anonüümne ütles ...

Margusele ,et 1961 on sarnasusi aga jaanuari keskmine jäi siis ikka miinuse poolele. Aga no kui edasist vaadata siis juuni kannataks eelmise aastaga võrrelda aga juuli ja august olid veel jahedamad ja hiljem sügisel jälle normist soojem (okt.nov.). Harjumaal oli ka 1991/92 talv samasoe aga järgnev suvi jälle teistsugune.

Anonüümne ütles ...

Milline suvi siis oli?

Anonüümne ütles ...

Tartu-Tõravere 1992. a suve keskmine oli 16,8 kraadi, ehk umbes sama soe nagu 2016 ja 2019 suved, mille keskmised olid 16,9 kraadi.

Anonüümne ütles ...

Et siis pigem ikka nagu soe kuigi keegi siin väidab kui rauda, et 10 kraadi talve ja suve erinevus

Anonüümne ütles ...

29. veebruaril oleks mul vaja taas sajuta ja külmakraadidega ilma, aga möörfi seadusest tingitult pakun, et see päev tuleb sama ilmaga, mis saabuval pühapäeval (16.02).

Anonüümne ütles ...

1992. aasta suvi oli üldiselt soe, 11. augustil püstitati Eesti soojarekord, ja tugev jaaniöö öökülm, oli ka 20. juuni rahareform.

Anonüümne ütles ...

Tere hommikust ilmasõbrad. Täna mõõdeti mõõtmisajaloos esimest korda temperatuuri üle 20 kraadi C sooja lõunamandril Antarktikas.

Anonüümne ütles ...

See ei olnud mandril vaid ühel saarel antarktika kõrval.(Seymourisaar) mandri enda rekord +18,3 püsib. Loe uudist hoolega või oled mingit pasaajakirjandust lugenud.

Anonüümne ütles ...

2010 - aegade kõige soojem suvi ja juuli.
2020 - aegade kõige soojem talv ja jaanuar.

Ikka suurepärastele aastanumbritele juhtusid küll ning täpselt kümneaastase vahega. Huvitav, kui kauaks need siis kestma jäävad.

Väga suur on ka tõenäosus, et tänavune aasta võtab aegade kõige soojema aasta tiitli.

Kui nüüd ülikuum suvi ka järgneb, siis tuleks seda küll palmide ja igasugu muude lõunamaiste kultuuride istutamisega tähistada.

Anonüümne ütles ...

Jah ja ma panen oma prognoosimise ameti maha (statistika ja Kuu orbiidi) kui kuum suvi tuleb (isegi siis kui top 10 hulka tuleb kuumuselt).

Anonüümne ütles ...

Kui soe ilm jätkub, siis on ilmselt peagi mitmed puud ja põõsad lehes. Täiesti usutav, et nt Saaremal juba toomingas ning sarapuu lehtivadki või kohe hakkavad lehtima, arvestes kui soe on seal terve talv läbi olnud.

Siin Kagu-Eestis on tulbil lehed väljas ning toomingal rohelisi pungasid näha. Sarapuu on õige pea lehte minemas.

Anonüümne ütles ...

Palun saage aru, et 2020 suvi EI tule kuum!

Anonüümne ütles ...

Mai tuleb öökülmadega. Jaanuari miinimumi ilmselt taob maikuu maa alla.

Anonüümne ütles ...

Mõni tundub jah sellest mitte aru saavat. Ilmselt pole raha lennupileti jaoks.

Anonüümne ütles ...

Seda ei tea keegi, milline tuleb suvi. Arvestades tänavust talve, siis pole ilmselt miski enam võimatu. Võib-olla tuleb eelolev suvi hoopis aegade kõige kuumem 40 soojakraadiga. Kõik on võimalik praeguses soojenevas kliimas nagu tänavune talv on näidanud.

Anonüümne ütles ...

Või siis vastupidi hoopis.

Anonüümne ütles ...

Raha on lennupiletite jaoks küllaga! Tänavuse talvega on kütte pealt võidetud nii palju, et selle eest saaks ilmselt reisile minna ning lisaks ka palmiistikud ja muud lõunamaised kultuurid osta. Ja enam polegi ju lõunamaale vaja reisida, kui saab enda kodumaal soojade talvedega kõrguvaid palme imetleda ja kodumaist kookospiima juua!

Ain ütles ...

Antarktise mandril on jahedam kui Antarktika maailmajaos.

Anonüümne ütles ...

Jaanuaris oli -11, vaevalt mais selliseid tempe näeb.

Anonüümne ütles ...

Tartu-Tõravere käesoleva kuu keskmine on tänase seisuga 0,7 kraadi(6 kraadi normist kõrgem) ning temperatuuride summa 9,3 kraadi.

Anonüümne ütles ...

Jaanuari miinimum oli siiski -7,7 kraadi. Ilmateenistuse kuukokkuvõtte kohaselt vähemalt.

Anonüümne ütles ...

Seda on küll tore näha :D loodetavasti jääb siis talve miinimumiks ühekohaline number.

Anonüümne ütles ...

Lootus tapetud, sest 7. veebruari hommikul tuli Jõhvis -10,8 kraadi ära.
http://www.ilmateenistus.ee/ilm/ilmavaatlused/vaatlusandmed/maxmin-ohutemp/

Lahtritesse pane siis 7. veebruar ja tund 9.

Anonüümne ütles ...

14. veebruar 2020 22:59 kommentaar oli irooniaga, sest Ilmateenistus alla -10 kraadist külma oma kuukokkuvõtetes ei tunnista. Juba detsembris oli ööpaeva andmete järgi Kuusikul alla -10 kraadi.

Nüüd jääb veel loota, et ka talve ülevaate teevad nad oma kuu kokkuvõtete põhjal.

Anonüümne ütles ...

Samas võis tegu ju olla ka näiteks ebakorrektsetes mõõtmistulemustes, et nad neid -10 näite kuukokkuvõtetes arvesse ei võta, sest kusagil mujal Eestis ei mõõdetud neil kuupäevil -10 madalamat temperatuuri.

Anonüümne ütles ...

Sellise loogika järgi ei pidanuks nt 2012. veebruari miinimum ka -35 kraadi olema, sest kusagil mujal sellist näitu polnud kui Jõgeval.

Anonüümne ütles ...

"See ei olnud mandril vaid ühel saarel antarktika kõrval.(Seymourisaar) mandri enda rekord +18,3 püsib. Loe uudist hoolega või oled mingit pasaajakirjandust lugenud.

14. veebruar 2020 09:02"

Kas tänapäeval geograafiat koolis ei õpetada või räägita, mis on mandrilava või maailmajahu jms? See oleks umbes nii, et kui Saaremaal oleks mingi ilmastiku rekord kogu Euroopas, siis ei saa öelda, et tegu oli Euroopa rekordiga või isegi Eesti rekordiga?

Kuhu on kadunud kõik need nn ilmaennustajad, et tuleb külm veebruar kuna statistika on nii alati väitnud? See meenutab mulle aktsiaturgudel graafikute pealt trende ennustavaid isehakanud analüütikuid, kes pidevalt kõrbevad oma panustega turul ning ikka ja jälle tuleb uusi peale proovijaid nagu kasiinos mängijaid.

Proff on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

Pole veel näinud, et keegi oleks siin külma veebruari ennustanud. Kui siiski ennustati, siis võiks kirjutada siia kuupäeva või viite sellele kommentaarile, kes seda prognoosis.

Kui õigesti meeles, siis prognoositi siin kuu orbiidi järgi -4..-5 kraadist veebruari, mis on täiesti tavapärane veebruari keskmine. Statistika järgi 0..-2 kraadist ning Tartu-Tõravere aegrea järgi välistati plusskraadine veebruar. Keegi väitis ka, et loodusmärkide järgi tulevat üle nullkraadise keskmisega veebruar.

Anonüümne ütles ...

Mina see statistik olin ja tundus ,et üle nulli ei tohiks välja veebruariga venitavat aga ometi nii tundub ikkagi minevat. See on küll juba üle mõistuse kui veebruari keskmine näiteks +1 tuleb. Sama statistika järgi peaks ka märtsi keskmine tulema natuke alla nulli (külmade ja selgete ööde arvelt) aga juba on pikki prognoose vaadates märke ,et tsüklonite tants jätkub ka märtsis ja ei mingit püsivat kõrgrõhkkonda. Kuu orbiidiga tegelesin ka mina ja see näiteab jah ,et peaks talvine veebruar tulema aga rohkem seda orbiiti enam ei paku aga statistika juurde jään edasi kuigi seegi pakub sooja natuke vähem kui tegelikult tuleb. Jääb ainult oodata kus see mats allapoole tuleb sest see ei saa lõputult kesta ,et muudkui normist soojem, soojem...

Anonüümne ütles ...

Aga kas Maa Orbiidi jutul oled käinud?

Anonüümne ütles ...

Tõepoolest ei saa see normist soojem, soojem, soojem kesta igavesti. Ei kestagi - suvel saate sellise tagasilöögi, et vist pool Eestit lendab reisile.

Anonüümne ütles ...

NOAA pakub aga siiani pigem sooja suve.

Anonüümne ütles ...

Kui tänavuse talve või veebruari osas oldi siin erimeelel, siis sellega on vist küll absoluutselt kõik ühel meelel, et tänavu kuuma suve ei tule.

Võiks nüüd suvi sellised jõhkrad leitsakud tuua... :D

Anonüümne ütles ...

Ma ei tea, mis suvi see aasta tuleb ja keegi ei tea seda ka. Milles osas saaks olla absoluutselt ühel meelel, kui ei tea, mis tulevik toob?

Proff on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

Ma küll tean. Jahe tuleb, kuum mitte.

Alam on rääkinud.

Anonüümne ütles ...

Tartu-Tõravere käesoleva kuu keskmine on tänase seisuga 0,7 kraadi(6 kraadi normist soojem) ning temperatuuride summa 11,3 kraadi. Plusskraadise veebruari jaoks oleks summaks vähemalt 1,5 kraadi vaja.

Tänase Ilmateenistuse nädalaprognoosi põhjal peaks 23. veebruariks temperatuuride summa tõusma vabalt 20 kraadini, seega on külmal aega ainult viimane veebruari nädal seda langetada.

Anonüümne ütles ...

Kuigi mõni mudel näitab homseks hommikuks uut raju, arvan, et see piirdub Saaremaa ja mandri lõunaosaga. Harjumaa peaks hoopis pigem pärastlõunal olema tugevnevaks tuuleks valmis. Aga see jääb siiski selgelt nõrgemaks Lõuna-Eestisse ennustatavast.

Anonüümne ütles ...

Saaremaal on temperatuurid +8*C lähedal enne südaööd, vot sellised ilmad on meil.

Anonüümne ütles ...

Ma pean täna öösel lahtise akna ja ventilaatoriga magama. Küte on keeratud nulli. Nii palav on. Veebruarikuus!!!

Anonüümne ütles ...

Valga ja Võru maakonnas on kohti, kus temperatuur on tõusnud enne päikesetõusu pluss 10 kraadini.

Anonüümne ütles ...

Valgas näitab +9.9 kraadi.