esmaspäev, 11. november 2019

46. nädala ilm (11.–17.11.2019)

Hüpermanifesto Gerdi esituses: blogi autori elus toimuvad vahvad ja meeldivad sündmused.  Muude hulgas on tal plaanis osaleda aukülalisena 7.12. ERMis (https://www.piletilevi.ee/est/piletid/muusika/mitmesugust/rahvusulikool-100-aastapaeva-piduohtu-tuleviku-juured-296680/) ja enne seda GLOBE seminaril (https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdQgW-cLVwuY7jwpjiuNVJrPMdEww3a3yeY3Jp2KR7TZDSn8A/viewform?fbzx=-172652253232328222).
Loomulikult esineb vihaseid inimesi, kes olukorda ei mõista ja kes nõuavad blogi resoluutset jätkamist, kuid peame meeles, et on asju, mis ületavad selle blogi,

45. nädala lõpp osutus tegelikkusest siiski soojemaks: mitmel pool üle Eesti oli pühapäeval üle 10 kraadi sooja ja ka laupäev oli üsnagi soe novembri kohta. 10. nov õhtul hakkas ilm taas maha jahtuma ja see uskumatu "kuumus" läks üle Eesti tasapisi ära. Samas kui meie mail oli 10 kraadi sooja, siis oli näiteks Lapimaa aladel kohati –34,5 °C. 

11.11. (esmaspäev)
Vaatame, siis millist ilma on oodata eesoleval nädalal; täna küll õhutemperatuur jahtus üle Eesti, enamjaolt oli igal pool pilvine ilm, kohati esines sademeid ja võib veel õhtulgi siin ja seal sadu esineda. Eeloleval õhtul/öösel võib esineda samas kohati ka öökülma, kus temperatuur ulatub 
°C-ni õhus. 

12.11. (teisipäev)
Öösel pidi saabuma kõrgrõhkkond Eesti kohale, Lääne-Eestis kiireneb tuul, mis puhub lõuna ja kagu suunast. Homme võib kohati esineda päikesepaistet, kuid enamjaolt on ilm pilves ja esineb sademeid nii vihma kui ka lörtsina. Päeval on temperatuur igal pool üle Eesti plussis. Sooja ootame kokku kuni  pluss 9 kraadi päeval.  

13.11. (kolmapäev)
Kolmapäeva öösel tuule kiirus võtab hoogu juurde ja puhanguid on oodata 1417 m/s (üle 14 m/s) tõuseb tuule kiirus suure tõenäosusega ainult saartel. Öösel on sooja 3...8 kraadi ja päeval võib temperatuur ulatuda Eestis taas koguni 10 °C päeval. Kuid ilm on siiski ka päeval veel tuuline. Sademeid ootame antud päeval ainult vihmana. 

14.11. (neljapäev)
Neljapäeva öösel jääb sadu mitmel pool vähemaks või lõpeb. Tuul muutub taas tugevamaks, puhanguteni 18 m/s. Öösel on oodata sooja 6...10 °C. Päeval temperatuur tõuseb veelgi ja sooja on oodata kuni 13 °C.  

15.11. (reede)
Reede öösel on oodata ilma muutust. Tuul hakkab nõrgenema, sadu üle Eesti hakkab laabuma. Pilved hõrenevad ja ilm muutub selgemaks. Pealekauba ka öösel seetõttu ootame madalamaid temperatuure, täpsemalt õhus on oodata 0...°C sooja. Maksimaalseks tuulepuhanguks on oodata 11 m/s. Päeval, ilm on vahelduva pilvisusega, kuid mitmel pool endiselt valitseb päeval hall ilm edasi, kohati võib olla päikeseline. Päeval ootame sooja 3...7 °C. 

16.11. (laupäev)
Laupäeval kohati on oodata õhuniiskuse langemist. Lisaks on öösel oodata taaskord öökülma. Päeval muutub ilm kohati tuulisemaks. Ilm on enamjaolt endiselt paljudes asukohtades üle Eesti hall. Öösel võib temperatuur langeda kohati –2 °C. Päeval on oodata sooja 4...8 °C. 

17.11. (pühapäev)
Ilm on endiselt tuuline ja kohati esineb sademeid, aga tulemas on need vihmana. Päeval võib esineda ka kohati päikesepaistet. Öösel on ilm taaskord soojema ja väga suure tõenäosusega öökülma oodata ei ole. Öösel temperatuur on kuni 9 °C. Päeval on oodata sooja 8...10 °C. 

12.11. pärast päikeseloojangut Laagris.

***

Nagu näha on ees ootamas meid üsnagi sügisene nädal, mis isegi on rohkem sügis kui hilissügis. Ilm püsib enamjaolt hall ja pilvine edasi. Kahjuks lugejad, kes loodavad praegu, et ilm muutuks lumiseks või päikeseliseks ja sellel hallil massil ükskord ka lõpp tuleks, on vaja varuda kannatust ja veel oodata. Inimesed, kes on rahul soojade ilmadega ja sellega, et meid valitseb üks hall ilm pidevalt, saavad ennast täiesti mugavalt ja rahulikult tunda, et ilm püsib üldiselt soe. Mulle isiklikult meeldib soe november, sest arve küte eest on jõulukuul sellisel juhul madalam. 

Ilusat nädalat teile, vajadusel võtke ühendust, andaverros@gmail.com või gertekholm@hotmail.com (hoian kinni, kui vaja, Oti meistriklassi mainitud http://lepo.it.da.ut.ee/~cbarcus/ alguses). Parimat!

Rekordiliselt soe 14.11. Laagris.

53 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Aeg teha prognoos Detsembri 2019 kohta Kuu orbiidi järgi. November on hetkeseisuga pettumust valmistamas kuna kuu keskmine +1 tundub tulema ainult unistustes. Samas kahjuks 1 -2 kuud aastas millegipärast (üks kuu kevadel ja teine sügisel tavaliselt) kipuvad nihu minema. Mingi protsess millele pihta pole saanud ?
Aga Detsember peaks samuti hoidma sama numbrit mis November nagu varem juba mainitud (Harku keskmine +1 kanti) seega Detsember tuleb selgelt normist soojem. Taastub nö normaalne edela - kirde suunaline õhuvool. Kindlasti tuleb ka lumiseid külmalaineid. Jääb loota ,et üks selline Jõuludele satuks. Juhul kui Detsembri keskmine peaks tulema vähemalt +3 on see selge märk meie talvise kliima soojenemise kohta. Mingil juhul Kuu rütmi järgi ei tohi tulla üle +2. Tulen selle teema juurde Detsembris tagasi.

Anonüümne ütles ...

Kuna su ennustus tänasele kuupäevale läks täppi (kummardus!), siis küsiks, et milline tuleb 12. detsembri ilm Kesk-Harjumaal?
Mulle paraku tundub, et samahästi kui koopia tänasest.
----------------------------
Üldisemalt, siis kas kõvi torme ka oodata on nagu 2011 ja 2013 detsembris? Mingeid muid huvitavaid ilmasündmusi, nn kahe Eesti päevi, jne?

Anonüümne ütles ...

Aa ja kes täiskuuööd igatsevad, siis pettuge, sest mudelite ennustatav hilisõhtune selginemine jääb ära ja seega ka öökülm.

Anonüümne ütles ...

Selliseid torme nagu 2011/13 veel ei paista aga ajuti on tuulisem küll. Paar supertormi terendab Norra merel aga siiani mõju ei ulatu. 12.dets peaks jah pilves olema aga tuuline. Merel ehk selline 24m/s. Mingil hetkel kas enne või pärast jõule tuleb üks lumetorm (sadanud lumi ei jää pidama) kus üsna palju tuleb korraga maha aga suurt põnevust nüüd detsembris ka ei tule. No Jaanuar tuleb natuke juba põnevam.

Anonüümne ütles ...

Mis tuul sel kuupäeval on? Ikka edelast jah?

Gert Ekholm ütles ...

Kahjuks ma nii pikki prognoose tõsiselt ei võta, seega ei oska öelda, aga kõhutunne ütleb, et tuleb soojema poolne Detsember. Ilmselt lund vahel on, aga enamjaolt arvan, et on selline n.n "must maa".

Anonüümne ütles ...

Tere, mis ilm võiks tulla Neljapäeval ja Esmaspäeval?

Anonüümne ütles ...

Masendav.

Anonüümne ütles ...

Aga tuul Esmaspäeval - kas Loodest?

Anonüümne ütles ...

Mis ma ütlesin, et selgus täna õhtul jääb ära. Enne kui tuul ei tugevne, pilvisus ei hõrene.
Norrakad aga näitavad lausselget ilma endiselt, kella 22-ks Tallinnasse. :D

Anonüümne ütles ...

@ 11. november 2019 19:45
Saartel võimalikum, aga mandril pigem lõunast.

Anonüümne ütles ...

Homme siis teadmata ajaks viimane päikeseline ilm tulemas. Seega nautige, kel võimalik.

Anonüümne ütles ...

Oli küll selgust öösel, täiskuu jõllitas aknast sisse ja hommikul ka veel oli pilvisus katkendlik. Aga plusskraadid. Lõunas.

Anonüümne ütles ...

Eilsetele küsimustele vastuseks ,et kuupäevalisi prognoose ma ei tee. Need mis olen kirjutanud on olnud pigem sellised teooreetilised katsetuse ,et kas läheb ka nii mõttega...
Piirdun ikka kuu prognoosidega mis ka aastas paar korda kipuvad alt vedama. Pilvest masenduses olevatele aga lohutuseks ,et järgmine nädal peaks seda kollast ketast rohkem näha olema kui viimase kuu jooksul kokku.

Gert Ekholm ütles ...

Täna on lausa mitmel pool ilm pidevalt päikeseline, nautige seda, sest Novembris kohtab päikesepaistelisi ilmi harva.

Anonüümne ütles ...

Päris raju torm tuleb neljapäeval vist - yr.no.
-----------------------------------------------------
Kuigi HIRLAM näitab Harjumaale üle 10 mm sademeid, arvan et üle 5 mm ei tule.

Anonüümne ütles ...

Lähipäevade sün.olukord tähendab juulis vist 35-kraadist kuumust. Praegusel ajal tuleb isotermile umbes 15 kraadi otsa liita, et juuli isoterm saada.

Anonüümne ütles ...

Ma näe küll Neljapäevaks rohkem tuult kui täna õhtu on !?

Unknown ütles ...

Eesti keel... Oi appi...

Anonüümne ütles ...

Loode-Eesti sisemaale näitas 12 m/s keskmist tuulekiirust.

Anonüümne ütles ...

Tormioht endiselt suur neljapäeval. Õhumasside kontrast on siis suur.

Anonüümne ütles ...

Blogi uuele autorile soovitaks vanade postituste läbitöötamist, et prognoosi lisada ka visuaalseid materjale.

Anonüümne ütles ...

Ilmateenistus viskab taas nalja. Lubasid suure suuga et kagu pääseb vihmast, aga kagu just hoopis kõige sajusem praegu.

Anonüümne ütles ...

TÄHELEPANU ! Nii Hiiumaakad kui ka ilmselt Läänlased ja Saarlased ning
ka Harjumaa lääneosas elavad inimesed varuge vett võimalike elektrikatkestuste pärast homme. Samuti kellel on elektrigeneraator vaadake kas ikka töötab ka. Homme elektrikatkestused võimalikud vahemikus 14:00 - 21:00. Kui kõrvalisem koht võib elektrikatkestus ka pikemalt kesta. Hiiumaal 30m/s võimalik.

Anonüümne ütles ...

Ärgem külvakem paanikat. Midagi erilist küll homme ei tule. Oktoobri lõpus Kagu-Eestis mõõdetud puhangud tulevad homme parimal juhul avamerel.
Pakuks tuulekiirust avamerele 17 m/s piires ja puhanguid 25 m/s kanti.

Anonüümne ütles ...

No homme vaatame.

Anonüümne ütles ...

Hea õnne korral on homme ja eriti ülehomme päikest näha.
Aga ülehomme õhtust läheb kiiresti taas pilve ja uduseks, sest tuul on nõrk ja algab sooja õhu sissevool.

Anonüümne ütles ...

kas keegi oskaks ennustada mis ilm tuleb 27 novembril?

Anonüümne ütles ...

Täna õhtuse tormi hoogu on viimastes prognoosides kärbitud. Suurt muret Hiidlastel ja mujal loodes - läänes enam pole. Tuleb ainult puhanguti mingi 22m/s. Seega eilne generaatorite jutt enam nii tõsiselt võetav pole.

Anonüümne ütles ...

Kas keegi teab, miks on Ristna tuulekiirus alati väiksem kui mujal saartel ja läänerannikul? Ometigi on koht ümbritsetud avamerest.
Mina tean - see asub mõnusa metsatuka sees, mitte mere ääres nagu Vilsandi, Sõrve, Osmussaare, Kõrgessaare jne.

Anonüümne ütles ...

Sama probleem käib ka Harku jaama kohta. Ainult idakaared tunduvad Harkul kõige tuulisemad suunad olevat. Loode aga kõige mittetuulisem.

Anonüümne ütles ...

Täna siis täpselt sama soe kui 2015. aastal 20. detsembril. Seetõttu mul täna erilist rekorditunnet polnud.
20.12.2015 seevastu oli.

Anonüümne ütles ...

Novembri viimases nädalas on kindlasti mõni miinuskraadine päev tulemas, sest kui mingi kuu on keskmisest selgelt külmem või soojem, on viimane nädal alati erilisusele tagasilöögi andnud. (2014 ja 2016 jaanuar, 2015 detsember, 2018 september.)

Anonüümne ütles ...

Harku jaamale kerkis nüüd kõrvale veel üks maja. Ei usu, et idakaare tuul enam ka väga tuuline oleks.

Anonüümne ütles ...

Rootsi ilmateenistus on väljastanud oma talveprognoosi Euroopa kohta ja Baltikumi kohta öeldakse ,et külmem kui eelmine talv ja väga sügava lumega. No saab näha. Loodavad SSW peale (stratosfääri äkiline soojenemine)

Anonüümne ütles ...

Võiks küll 2010 talv korduda...ja üldse see aasta korduda.

Anonüümne ütles ...

Homne ilm tuleb vist oodatust pilvisem-udusem. Päikeseloojangul algab kiire madalpilvisuse teke ja sisemaal on kella 23-ks kõikjal pilves. Hiliseimalt pilvineb Hiiumaal. Siis udu ilmselt enam pole, sest tuul tugevneb.
Pilvisuse teket seostan sooja ja niiske õhumassi saabumisega.

Kuigi osad mudelid näitavad, et Harjumaal enne laupäeva ööd madalpilvisust ei teki, siis ennustan sellest olenemata, et juba homme kella 21-ks on Harjumaal pilves.

Anonüümne ütles ...

Selle blogi inimestel väga-väga suur austus nii kuude, nädalapäevade kui ilmakaarte vastu - November, Esmaspäev ja Loodetuul!! Oh, eesti keel!

Anonüümne ütles ...

Harjumaal vähemalt päev siiani päikesepaisteline olnud. Veel pole udupilvi näha.

Anonüümne ütles ...

Eesti keel jah. Nagu 1. lause sisaldas: "olen faking suur huviline"...

Anonüümne ütles ...

Unustage see eesti keel ära kui kooli nimekski pannake mingi talletech siis muust räägite.

Unknown ütles ...

See faking on antud kontekstis atmosfäärifüüsika fakulteedi lühend.

Aga noh, üldiselt, läks sulipoiss ja tuli lesbiline. Maailm pole perfektne.

Anonüümne ütles ...

Rääkige ikka ilmast ka midagi. :D
Harjumaal oli täna mõnusalt uduvinene loojang ja siis härmas heinamaad.

Anonüümne ütles ...

Tahate näha, et ilmateenistuse lubatavat pühapäevast selget taevast ei tule. Soe ilm novembris tähendab 95% pilves ilma.
Tänanegi selgus oli tänu külmemale õhule.

Anonüümne ütles ...

Sellega olen nõus. Ilmselt isegi udutab natuke vihmakest.

Anonüümne ütles ...

Harjumaal sai kuuvalgust kella kahe, veerand kolmeni nautida. Saatjaks külmast krõbisev paksult hallane rohumaa. Ja muidugi see jäine lummav sädelus kuuvalguses tekitas korraks tõelise talvetunde...
Tuulevarjuliste metsatukkade taga oli maast 2 m kõrgusel külma ligi -2 kraadi, maapinnal -4. Tuule käes -0,5 kuni -1 kraadi piires.
Kella 3veerand3-ks oli täiesti lauspilves ja kõik hakkas tuhinal sulama.

Seega kellegi ennustus pilvemineku kohta läks minule isiklikult õnneks päris mitu tundi mööda.

Anonüümne ütles ...

Ilmateenistusel Kunda jaam paneb segast. Tegelikult pole selge ilm.

Anonüümne ütles ...

Neil kel porist kõrini, siis hea uudis - vihma enne detsembrit ei saja enam. Tänase öö tühine sadu jääbki viimaseks sel kuul. Kuiva ilma võimalus on suurim kagu-Eestis.

Anonüümne ütles ...

Unusta ära. Uduvihma tuleb vähemalt üle päeva või nii ja sellest piisab ,et pori ära ei kuivaks. Kadripäeva järel hakkab jälle tõsisemalt tulema.

Anonüümne ütles ...

Vaevalt küll. Paar päeva veel on soe, mil uduvihmavõimalus. Alates reedest peaks aga ööpäeva keskmine nulli piirini jõudma ja siis allagi minema.
Nii et - sinu öeldu "Kadripäeva järel hakkab jälle tõsisemalt tulema." tähendab siis et tuleb kas tõsiselt lund, või siis tõsiselt külma.
Kuna sademeid ei paista, siis pigem külma.

Igatahes kindel on see, et huvitavat ilma lähi kümmepäevak ei too.

Anonüümne ütles ...

Osasid kommentaare lugedes tuleb vist kasutada minu põlvkonna lemmikväljendit- okei buumerid.

Anonüümne ütles ...

Kadripäeva piirkonnast on jah prognoosid kuivemaks läinud ja külmemaks ka. Ehk tõesti tuleb paar selgemat päeva hoopis nädala pärast.

Anonüümne ütles ...

2004 oli Juulis meil sadudega selline pull. Sadas ja sadads ning ilmateated lubasid veel ja rekordid olid lähedl ja lihtsalt sajud löppesid