kolmapäev, 14. august 2019

33. nädala ilm (12.–18.08.2019)

Kommentaariumi viide
Märkus: nädala esimesel paaril päeval tuli blogiga seotud tigedaid e-kirju, telefonikõnesid ja muid teateid (üks oli isegi tavaposti jäetud paberkandjal kiri), neist viimase sain teisipäeva õhtul kella 8 ja 9 vahel telefoni vahendusel. Seda on tore teada, et mõnele inimesele on blogi eluliselt tähtis. Kuid paraku on mitme inimese tervised nii hullusti üles öelnud, et pühapäeva õhtul jäi selle nädala postitus poolikuks ja edasi tuli lükata isegi töölepingu sõlmimine Tallinna Ülikoolis. Teisipäeva õhtuks õnnestus 3 inimese tervis stabiliseerida ja saada kontrolli alla. Loodetavasti võttis kolmapäeva hommik vastu rõõmsamate sõnumitega.

On mõõdukalt (tempereerivalt) soe nädal, kuid nii sadu kui äikest jagub.

Nädala alguses (12. ja 13.08.) määras ilma madalrõhkkonna kaguserv. Selle mõjul sadas mitmel pool hoovihma ja oli äikest, paanikat külvasid mõnel pool tekkinud SLC ehk hirmuäratava välimusega pilved http://www.scarylookingcloudclub.org/slcs kui ka lehterpilved (http://glossary.ametsoc.org/wiki/Funnel_cloud). Ööd olid udused, kuid suhteliselt soojad (valdavalt 12...17 °C) ja päevad mõõdukalt soojad (20...25 °C).
Einar Laretei Alatskivilt: Alatskivile saabus enne kümmet õhtul (11.08.) mõõdukas äike, seekord tuli otse Alatskivi peale.Äikesega kaasnes tugev paduvihm. Poole tunniga sadas 24,8 mm vihma.
Tegemist oli esimese tõsisesema äikesega Alatskivil sellel suvel. Sademetehulk on ka selle aasta rekord. Päev oli soe ja vahelduva pilvisusega, soojakraadid ulatusid 24,1 kraadini.
Ilm kolmapäeval (14.08.): ilma määras jätkuvalt madalrõhkkonna kagu- ja lõunaserv. Seetõttu oli muutliku pilvisusega ilm, mitmel pool sadas hoovihma, üksikutes kohtades oli äikest (rohkem öösel ja merel), kaguservas oli pilves ja sadas lausvihma. Puhus edelatuul 5–12, merel puhanguti kuni 16 m/s. Õhutemperatuur oli hommikul valdavalt 12...17 ja päeval 17...22 °C, sajuhoo ajal ajuti vähem.
Ilm neljapäeval (15.08.): Läänemerel oli madalrõhuala lõunaserv, õhtupoole liikus kõrgrõhuhari aeglaselt Skandinaavia kohalt itta. Seetõttu oli öösel esialgu vähese pilvisusega ilm, kaguserva ulatus veel lausvihm, kuid see eemaldus keskööks; saartele jõudsid merelt hoovihmad, kohati oli äikest.
Päev oli muutliku pilvisusega ja mitmel pool sadas hoovihma, võis olla äikest (rohkem loodeservas), kuid õhtu poole jäid sajuhood harvemaks ja lakkasid.
Puhus edela- ja läänetuul 5–11, rannikul puhanguti kuni 16 m/s. Õhutemperatuur oli 16...20 °C (Võrus kuni 20,7 °C), sajuhoogude ajal vähem.
Ilm reedel (16.08.): kõrgrõhuhari liikus aeglaselt Skandinaavia kohalt itta. See muutis ilma kuivemaks, kuid hommikul alates saartest pilvisus tihenes, ent püsis olulise sajuta.
Selgema ööga oli sisemaal jahe, alla 10 °C, kuid öökülmaohtu polnud, meretuulega rannikutel jäi kuni 15 °C piiresse (vaid Vilsandil ja Kihnus jäi oluliselt soojemaks), aga päeval oli päikesepaiste toel 20...23 °C (vaid Vilsandil oli 23,4 °C), kuid pilvede all oli ajuti jahedam; tuul oli nõrk.
Laupäeva (17.08.) ilma määras ulatusliku madalrõhuala idaserv. Seetõttu oli lääne pool pilvisem, kuid olulise sajuta, idaservas selgem (ilm). Puhus nõrk või puhanguti mõõdukas lõunakaartetuul. Sooja oli 20...24 °C. Õhtul puhus kagutuul ja sooja oli hilisõhtul (kl 23 paiku) 14...19 °C; selge oli idamaakondades, samas lääne pool läks uuesti pilvisemaks, kohati sadas vihma.
Ilm pühapäeval (18.08.): sünoptiline olukord püsis. Nii oli vähese kuni muutliku, kuid õhtuni olulise sajuta ilm, õhtupoolikul sadas kohati vihma peamiselt läänemaakondades (äikeseoht oli minimaalne). Sooja oli 20...26 °C, vaid paksemate pilvede ja sajuhoogude ajal jahedam. 
Ilm ülejäänud nädalal: märkamatult on käes august (mädakuu, sajukuu jne), mida peetakse meil kõige sajusemaks kuuks, kui isegi 90 mm sademeid kuu kohta võib lugeda tavapäraseks. Näib, et sel aastal õigustab august oma nime: peaaegu kõikidel päevadel on sadanud, mõnes kohas ööpäevaga lausa üle 40 mm ehk pool kuunormi vett.
Alates 16.08. on paariks päevaks sadusid vähem ja kuiva rohkem, nii et lõunakaartest lisanduva soojaga võib ilm päeval olla südasuviselt soe: pole välistatud, et nädala lõpuks võib  isegi 26 kraadi tulla, ent uuel nädalal seisab jälle sajusem ja pisut jahedam ilm ees. Lõunakaartetuul muutub alates reedest tasapisi tugevamaks. Sajuvõimalus on nädala lõpuni marginaalne, suurim laupäeval loodeservas kuni 30%.
Nn eelhoiatusena võib 15.08. seisuga öelda, et pärast 20. augustit ohustab Eestit lõunatsüklon. Olenevalt mudelist ja konkreetsest väljundist on selle trajektoor küll varieerunud, aga viimastel päevadel kindlalt olemas olnud. See lõunatsüklon võib tuua tormise ja paduvihmase ilma, mis suvel tähendab lehtes puude tõttu ka suuremaid kahjusid. Siiski midagi kindlalt väita on ilmselgelt vara, aga teatav oht on olemas. Eriti agressiivne on selles osas ECMWF 15.08. väljund, mis näitab ebatavaliselt tugevat tormi ja paduvihma.
Uuendus 16.08. õhtuse seisuga: lõunatsüklon on mudelitest kadunud ja asemele arvutatud rahumeelne ilm. Siiski õhumasside gradient Ida-Euroopas püsib, nii et oht ei ole välistatud. Vajadusel saab täpsemat infot edastada nädala alguse postituses.

Einar: Äike ja udu. Saadan mõned pildid eilsetest rünksajupilvedest, mis kandsid endas äikest Alatskivi lähedal ja täna hommikusest udust (8.08.).Eile läks äike siit kahe pilve näol mööda ja sadas vaid veidi nõrka vihma.

19 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Mina tahaks öelda, et inimesele, kes elab läbi nii raskeid aegu, ei tohiks mingisuguse blogiposti pärast küll nö jalgadega selga hüpata. Üsna inetu tegu. Ilmateenistuse prognoos on kõigile kättesaadav ja loetav, uuendatakse igapäevaselt.

Jüri ütles ...

Aitäh!
Kommentaarid on siin vist kõik rahulikud olnud, samas ei saa eitada, et blogi uuendusi oodatakse, mis võib areneda kinnisideeni (keegi samuti imestas, aga samas inimesed ei tea, milles asi, et kindlasti mängib oma rolli ka teadmatus).
Tänane päev on rahulikum, mainitud inimeste tervis on juba stabiilsem ja see võimaldas tegeleda ka TLÜ töölepingu jms vajalikuga.
Loodetavasti edaspidine rahulikum.

Anonüümne ütles ...

Vahvat ilma siis

Jüri ütles ...

Praegu on väga rahulik. Läänemerel küll on äike, aga see jõuab alles vastu hommikut saartele, hommikul vast on äikesevõimalus ka Soome lahel.

Anonüümne ütles ...

Accu järgi on sügise algus soe aga novembris võib juba paks lumi maas olla. Samas kaardile vaadates oleme tegelikult väga lähedal ka sellele ,et seda lund ei tule. Nimelt terve Soome on juba pandud sooja sügise alasse.

Jüri ütles ...

Öösel oli läänekaartest väga tugevat sähvimist näha, aga paukus õrnemalt, kuna raju jäi merele. Hommikul oli hoovihma, kuid äikest mitte.
Rahulikuma olukorra tõttu on postitust pikendatud ja ajastatud märksa sobivamalt ja ootuspärasemalt.
Mõnikord võib päris palju lund olla püsivalt maas ka sagedaste sulailmadega, aga siis peab peamine sajuhulk lumena tulema. Samas talvel ei ole enamasti põhja-lõunasuunalisi frontaalvööndeid, mis suviti on tavalisemad, vaid need on pigem lääne-idasuunalised: on juhtunud ka seda, et Baltikumis on jäänud talvine ilm püsima, kuid Lapimaal sulab, üks juhtum meenub 2010. a jaanuarist.

Anonüümne ütles ...

Eesti mastaabis on need frondid talvel alati edela-kirde suunalised.

Anonüümne ütles ...

Seda tormi ei küll tule, mida mudelid 22 aug paiku näitavad.

Anonüümne ütles ...

Tuleb aga nihkub niipalju idapoole ,et saame lihtsalt tugeva põhjatuulega päeva.

Jüri ütles ...

Eks näis ja elame-näeme! Praegu veel määramatust palju, sest lõunatsüklon paistab hirmus pisike.

Anonüümne ütles ...

Juba praegu julgen hüüda ,"et saite". Artika jäämere pindala ei löö 2012 miinimumi üle. See näitab veelkord ,et kliima soojenemine on seiskunud. 2012 läheb aina kaugemale. Kliima peaks justkui soojenema "alarming rate" aga näe uut rekordit ei tule ega tule. Järgmine aasta on jää jälle pigem sinna 2016 kanti.

Anonüümne ütles ...

EMHI ilmateade ööks peaks olema pigem "pilves selgimistega", mitte "selge või vähese pilvisusega".

Anonüümne ütles ...

See eelmine kommentaar kehtib ka saabuva öö kohta. Kõige pilvisem on Harjumaa.

Anonüümne ütles ...

Millest see pilvejura üldse? Tahaks täiskuuöid nautida, aga mingi kuramuse pilverämps rikub kõik ilusa ära. Ja just nädalavahetusel ka. Ja just selles Eesti maakonnas, kus loodusfotograafe potentsiaalselt enim on.

Harjumaalt vaadates on lääneedela taevas lauspilves, ühtegi selge taeva auku pole.

Anonüümne ütles ...

Jätkan oma 10.juuli 23:39 kommentaarile jätkuga. Et mida siis September pakub Kuu orbiidi järgi. Kuu peaks pakkuma normist külmema septembri ja esimesed krõbedad öökülmad. Heal juhul on septembri esimene nädal suvine aga siis on pidu läbi. Sajab suhteliselt vähe septembri kohta. Harkus peaks Septembri keskmine temperatuur tulema sinna +12 kanti või isegi alla selle. Suuri sügistorme ei tule (enne jaanuari)

Anonüümne ütles ...

Lisan:
Lohutuseks etteruttavalt. Oktoober peaks normist mitu kraadi soojem tulema

Anonüümne ütles ...

See ei lohuta. September võiks mitu kraadi soojem olla. Oleks mõnus pikendus suvele.

Anonüümne ütles ...

Arvan et see vihm Loksa-Pärnu joonest kagu poole siiski ei jõua.

Jüri ütles ...

Septembri algus võib jah suvine tulla, aga hilisemat ei tea kahjuks.