esmaspäev, 15. juuli 2019

29. nädala ilm (15.–21.07.2019)

Kommentaariumi viide

Postitanud siit alates: Kaivo Lõppe, kes kasutanud allikaid: Riigi Ilmateenistus, Windy rak, Norra ilmaportaal yr.no, Meteoblue, Wetterzentrale, Wetter und Klima
Kõik pretensioonid ja kaebused saata vajadusel kaivoloppe@gmail.com.


HOIATUSED: Ilm on rahulik!

Möödus suvesoojaga suvine nädal.


Esmaspäev (15.07.) oli väheaktiivses rõhuväljas enamjaolt sajuta, kitsas sajuvöönd libises üle Eesti ennelõunal, õhtul jõudis saarte läänerannikule tihedam ja tugevam sadu koos piksega seoses läheneva osatsükloniga.
Rannikul (põhjarannikul) arenes õhtul ka üksikuid pikseid. Öösel oli mitmel pool, kus taevas selgem, näha ka üsna eredaid mesokaid.


Korralikud helkivad ööpilved ööl vastu esmaspäeva Pärnumaal. Kaivo foto

Tuul oli lõunakaartest ja nõrk, sooja oli öösel alla 10, päeval 15...21 °C.

Teisipäeva (16.07.) öö esimeses pooles saabus Soome edelarannikule päeva esimeses pooles Rootsi rannikul tekkinud osatsüklon koos niiske, veidi soojema ja labiilsema õhumassiga.
Selle sajupilved ühes kohatise piksega saabusid saartele juba esmaspäeva õhtuks ning levisid aeglaselt edasi ida suunas, jõudes hommikuks ka mandri lääneosa kohale. Sadu oli paljudes kohtades väga tugev.

Vaade Pärnumaalt läände esmaspäeva õhtul kell 21:45. See serv on saabuva mõõduka / tugeva laussajuala serv, mis oli pildistamise hetkeks jõudnud saarte lääneosa kohale.

Päevaks suurem laussajuala oli osaliselt hajunud, kuid idapoolsetes maakondades arenes mitu äikeseliini.
Õhtuks pilved enamuses hajuvad.
Lõuna- ja kagutuul tugevnes öösel veidi, päeval puhus enam kagust ja püsis mõõdukas. Õhtul nõrgenes.
Õhusooja oli öösel sajupilvede all eelnevatest öödest enam, olles vahemikus 9...15, päeval aga 20 ümbruses, maksimumid ulatusid päikeselisemates paikades paar-kolm kraadi üle 20 °C.

Kolmapäeva (17.07.) ööks oli laussajuala taandunud ja päevasel ajal tekkinud rünksajukad samuti enamjaolt hajunud, laialdaselt oli ennelõunal selget taevast.
Päeval aga arenes niiskes ja soojas õhumassis taas palju rünksajukaid, mis tõid vihmahooge ja äikest enam Kesk- ja Lääne-Eestisse.
Kella 16 paiku arenes läänerannikul äkitselt äikeseliin, mis merel juba hajus.
Blitzortung
Ilmateenistuse radaripilt kella 16 paiku. Näha on äikeseliini kiiret arengut läänerannikul.
Tuul püsis kergelt tuntav, kuid pöördus enam kirdesse. Sooja oli öösel 10...14, päeval 17...24 °C.

Neljapäeval (18.07.) püsis ikka seesama madalrõhkkond Venemaa lääneosa kohal ja see tingis päevasel ajal niiskes ja soojas õhumassis rünksajukate arengut. Kuna niiskuse hulk õhus oli vähenenud, arenes sajuhooge ja äikest eelmisest päevast vähem. Õhtul jõudis Ida-Eestisse laussadu, mis sealt edasi ei levinud.
Mõõdukas (iilid 12 m/s) tuul pöördus põhjakaartesse. Õhumass tasapisi soojenes: sooja on öösel 9...14, päeval juba 20...25 °C.

Reedeks (19.07.) madalrõhkkond lõpuks eemaldus kaugemale Venemaa sisealadele, kuid selle servas sadas ida pool veel mitmel pool hoovihma.
Õhurõhk tõusis, taevas klaarub lääne pool ja ilm oli seal sajuta ja mõõduka põhjakaartetuulega. Õhutemperatuur oli öösel 10...15, päeval 18...26 °C.


Laupäeval ja pühapäeval (20. ja 21.07.) jätkus õhurõhu tõus ja õhumassi soojenemine. Ilm oli sajuta, enamjaolt paduselge või mõne pilverüngaga ning suvitajatele igati meelepärane. Pühapäeval hakkas aga õhurõhk tasapisi langema läänest läheneva madalrõhulohu tõttu.

Tuul oli mõlemal päeval üsna nõrk ning põhja- või läänekaartest. Õhusooja oli öösiti 10...18, päeviti 20...26, pühapäeval juba kuni 28 °C.

42 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Ma küsisin ilmataadilt ,miks ta täna õhtul ja tuleval ööl mulle Kõpus nii vähe vihma annab. Ta ütles, et ta peab ülejäänud vee mandri jaoks jätma.

Jüri ütles ...

Kahju! Inimesed justkui räägivad, et seal sadas palju, aga kuidas on tegelikult ...

Anonüümne ütles ...

Ja lähebki soojemaks, ei julenud seda enam lootagi. Kui pikalt võib seda rõõmu jätkuda?
Vihmast - Raplamaal ladistas öösel ja praegugi veel üsna kenasti. Äikest veel ei ole kuulda olnud.

Anonüümne ütles ...

Läheb ja jääbki soojemaks? :)

Anonüümne ütles ...

Nii aeg teha omapoolne Augusti prognoos. Augusti keskmine temperatuur peaks tulema sinna +17 kanti. Teisisõnu võib juhtuda ,et August tuleb keskmise järgi samasse auku Juuliga. Augusti puhul on see aga veidi normist soojem. Seega jah ootan normist veidi soojemat kuud. Samas sajab üsna palju aga... Siin ongi konks. Ilmselt vahemikus (kas kõik päevad või osa sellest näiteks on kuum 2 - 5 aug.) 1 -10 august on üsna soe ja kuivapoolne aga umbes 10.augusti paiku saab kindlalt lõbu läbi võimalik ,et ajutiselt. Nimelt Septembri algus võib ka veel ühe soojalaine visata. Nii ,et hilisel puhkajal tasub pilgud Augusti algusesse suunata. Ka tänasest gismeteost saab hea pildi kui teha nii ,et Augusti 1.nädal(29.juuli - 4.aug) ja 2 nädal(5.aug -11.aug) omavahel ringi vahetada.

Anonüümne ütles ...

Tallinnas päike paistab ja lubatud vihmast pole jälgegi. Vaevalt ka, et siin täna enam tulebki.
----------------
Eileõhtused äikesed läksid ka siit mõlemalt poolt mööda.

Anonüümne ütles ...

Ei saa kah. Gismeteo muutis oma hetkeprognoosi rohkem mööda kui hommikul oli. Ütlen kui nende oma läheb enamvähem kokku sellega mis tegelikult tuleb.

Jüri ütles ...

Jah, Laagri jäi eile täiesti sajuta (Saue sai vihma, vt eelmise postituse viimane kommentaar) ja ka täna pole märganud, et midagi oleks sadanud. Märkamatult läks konvektsioonipilvede vöönd kaugemale ida poole (lõunani oli ka läänes ja edelas näha hoogsadusid, kuid nüüd, poole kolmest päeval, päikeseline ilm). Muhus sadas näiteks öö ja hommikuga 20 mm vihma, äikest polnud.
Jah, see soe tuleb, aga kas piirdub pigem 27 või 32 kraadiga, veel ei tea. Teadmata on ka see, kas jääb pikemalt püsima või on vaid nädalajagu (tundub tõenäolisem). Igatahes juuli viimane nädal on soe, võib olla isegi palav. See pole üllatav, sest tavaliselt sellesse aega satub isegi jahedatel, sajustel suvedel mingi soojem periood, nt 2012 või 2004, 2009 (oli augusti alguses). 2008. a oli vist nirum selles osas, aga eks paistab, mis üllatusi veel suvi toob.
Praegu on südasuvi endiselt katkenud, aga kui uus periood osutub eelnenud pikemaks, siis on praegu ikkagi veel südasuvi katkestusega, mitte hilissuvi. Elame-näeme!

Jüri ütles ...

Laagris oli pikset kuulda, aga sadanud endiselt pole. Ilmselt õhtu jooksul mõni mm siiski tuleb.

Anonüümne ütles ...

Praegu Laagri rongipeatuses on küll lombid maas ??

Jüri ütles ...

Rongipeatuses jah, aga Hesburgeri juures sadas vaid 0,4 mm ja lompe ei tekkinud.

Kaur ütles ...

Helkivad ööpilved olid Tallinnas ka olemas.

Täna, 16. juuli:
Lasnamäel kallas õhtul nagu ämbrist, tänavad lainetasid. Nõmmel Hiiu kandis oli aga kõik kuiv - käisin seal orienteerumis-päevakul, Glehni pargi liivased rajad olid nagu tuhk, mets kuiv, mitte tibagi polnud seal tulnud.

Anonüümne ütles ...

Ilmateenistuses on kõik pädevad inimesed vist puhkusel, äikesehoiatust hoitakse ööläbi üleval.

Anonüümne ütles ...

Gismeteo prognoos on ka natukene positiivsemaks muutunud nüüd, accuweatheri oma on juba liigagi positiivne.

Jüri ütles ...

Jah, linnaosade vahel olid suured erinevused. Laagrist oli seda Lasnamäge uputanud pilve hästi näha. Praegugi oli kella 1 paiku äikest kuulda, aga jäi sajuta, vihm võis jõuda Sakusse või tõenäolisemalt Sausse, ainult mõni km lõuna poole.
Palavus järgmisel nädalal püsib prognoosis. 32 kraadi muutub aina tõenäolisemaks.

Jüri ütles ...

Sauesse* / Sauele* (käänamise võimalusi on mitmeid, aga kommentaari sattus ikkagi kirjaviga). Reedese ilmajutu mustand sai valmis. Sealt noppeid: Muutusi pole oodata ka edaspidi: kuni 24. juulini püsib hoovihma ja äikesevõimalus, sooja on öösiti 11...16 ja päeviti 22...27 °C, ainult meretuulega rannikul on jahedam.
Pärast 24. juulit tuleb rinda pista ebatavalise kuumusega: päevakorda kerkib 25...32-kraadine õhutemperatuur, mis on meenutus juunist. Mõnedele inimestele võib see olla hea uudis, aga kõik ei talu üle 25-kraadist õhutemperatuuri, kui just konditsioneer pole käepärast või kaelani vees. Seega, elame-näeme ja head vastupidamist vallatuks muutuvas südasuves!
Ahjaa, jäi veel selgitamata aastaaegade probleem: oli ju korduvalt juttu, et südasuvi sai 4. juuliga läbi ja algas hilissuvi (lähemalt https://ilm.ee/?517890)? Jah, südasuve katkemisest 4. juulil saame rääkida siis, kui järgneb eelnenust võimsam periood sobivate kriteeriumitega ehk oletame, et see aeg saabus uuesti 16. juulil, siis katkestuse arvestamiseks ja südasuve jätkumiseks peaks vastav uus südasuve tunnustega periood kestma vähemalt 17. augustini. Seega, järjekordselt, elame-näeme!

Anonüümne ütles ...

Loodan minagi ,et läheb sarnaselt 2012 aastale kus suve kõige kuumem number tuli Juuli lõpus.

Anonüümne ütles ...

Oh õudust, seda kuuma küll ei taha, seni kui pinnas tuhkkuiv on. :(

Anonüümne ütles ...

@ 17. juuli 2019 19:49
See päev juuli lõpus oli 29. juuli. Huvitaval kombel oli ka mulluse rekordsuve kuumatipp just samal kuupäeval.

Anonüümne ütles ...

Eile olid siis kuni augustini viimased vihmasajud Hiiumaal ja Põhja-Eestis.
Alates tänasest käivitus pidev põhja- ja kirdevool, mis hoiab mainitud piirkondades ilma selle kuu lõpuni selge ja päikeselõõsase ning põud aina süveneb.

Anonüümne ütles ...

Taevas on maagiline ja tuul sulnis. Tuul puhub magusasti. JUU JUL MNE JHE JNE.

Anonüümne ütles ...

Ahaa, niiet Hiiumaal Kõpus ei saa ma augustini vihma? Ma pigem pakun, et järgmised sademed, mida ma saan on lumi. Mu põuast vaevatud kollane närtsinud aed ütleb eilse 6 mm eest suur tänu !

Jüri ütles ...

Jah, see Kõpu anomaalia on nii huvipakkuv ja kuulsust juba kogunud, et 22. juuli nädalal on plaan seda kohta külastada. Eks ole näha, mis üllatusi või avastusi see meteoroloogiline ekspeditsioon pakub.

Anonüümne ütles ...

Seda nimetatakse katastroofi turismiks vms. :)

Jüri ütles ...

Eks juhendajad mõtlesid uurida koos seda anomaaliat ja sealset mikrokliimat. Mineku aeg pole veel kindel. Nüüd on alanud uus kuivuse periood, mis kasvatab seda anomaaliat isegi äärmuslikult, tuues selle mandrile lähemale.

Anonüümne ütles ...

Kuivus jah aga lubatud suur kuumus võib veel "cancel" saada

Jüri ütles ...

See on jäänud lahtiseks, kas tuleb 27- või 32-kraadine palavus. Kui esimene neist, võib sellist sooja olla kas üksikutes kohtades ühel päeval või mitmel päeval jne. Eks ole siis näha.

Anonüümne ütles ...

Esmaspäeval lubab lääne-loodest alates sadu. Ka Kõpu võib sellest enne kuumalainet leevendust saada kui vihma tuleku-nurk parajaks osutub.

Jüri ütles ...

21. või 22. juulil võib sooja üle 27 kraadi tulla piisava päikesepaistega. Kõpu võimalused jäävad jah 65% juurde, nii et loodame parimat! Edasine on ilmselt kõikjal põuane.

Anonüümne ütles ...

Ei tasu enam vihma oodata, on koristuse aeg ja kuiv on ainult õnnistuseks. Kui on kuiv, siis mis see vihm enam päästab.

Jüri ütles ...

Ega kõik ei taha vaevelda kuudepikkuses põuas. Vihma kogemine võib mõjuda meeleolule hästi.

Anonüümne ütles ...

See vihm, mis ööl vastu esmaspäeva saabub, on seotud sooja frondiga, külma frondiga, oklusiooni frondiga, on lihtsalt vihm või areneb konvektiivsus merel ?

Jüri ütles ...

See on väheliikuv või sooja tüüpi oklusioonifront https://www.dwd.de/DWD/wetter/wv_spez/hobbymet/wetterkarten/ico_tkboden_na_084.png.

Jüri ütles ...

Laagris on küll olnud pidevalt päikeseline või vähemalt sajuta ilm. Tänagi (19.07.) oli näha, et idakaartes pilvisus tihenes, kuid ei sadanud: päike paistis kogu aja.

Ülle ütles ...

Ka Keilas on olnud nii ja naa ehk pigem põuane kui sajune ilm. Ei usu, et see muutub lähiajal!

Jüri ütles ...

Armu(-naator)-ist ei tea, aga ilm on peamiselt sajuta jne. Eks näis ja elame-näeme!

Anonüümne ütles ...

Siin idas, toila vallas oli pilves ja sadas aeg-ajalt. Maa on märg.

Anonüümne ütles ...

Tundub ,et pika kuumalaine lühenemine prognoosides on alanud.

Jüri ütles ...

Jah, kuid lahtine, kas 27- või 32-kraadine kuumus.

Anonüümne ütles ...

Homse vihma kohta ka on infot? Kui lokaalne, milline kogus? Mis kant rohkem pihta saab?

Kaivo Lõppe ütles ...

Jah, äsja valmis uus postitus. Seal on täpsem info homse kohta.

Jüri ütles ...

Püüan ise ka miskit omaltpoolt lisada. Sünnipäev on ju lähedal.