esmaspäev, 27. mai 2019

22. nädala ilm (27.–33.05.2019)

Kommentaariumi viide
Alatskivi legendaarse ilmavaatleja Einar Laretei kokkuvõte: Mai 2019 oli sajune ja jahedapoolne viimane kevadkuu. Keskmine õhutemperatuur jäi keskmisest 1,1 kraadi võrra madalamaks. Pikalt esines öösiti öökülma, viimane öökülm oli Alatskivil 17.mail. Maikuu teise kümnepäevaku lõpp ja kolmanda kümnepäevaku algus tõid suvise soojalaine, mille kestel ulatus maksimum Alatskivil + 26,4 kraadini. Maikuu oli sademeterikas, sadas kuu jooksul 80,0 mm vihma. Mai norm on 50 mm sademeid. Kõige enam sadas kuu viimasel kolmandikul. 3.mail sadas Alatskivil ka lörtsi ja lund, mis pikemalt maha ei jäänud.
* Suveilmast: https://menu.err.ee/945584/ilmauurija-jaanipaeval-peaks-kuivalt-labi-saama. Märkus: saates mahaöeldud 10–12 päeva kehtib, sest 3. juuni paiku läheb südasuviselt soojaks ja paistab, et jääbki.
* Kas ma vajan jopet? Mine ja uuri järgi: https://doineedajacket.com/weather/tallinn.
29. mai ööks jõudis Eesti kohale lõunatsüklon, mis tõi ajuti tugeva laussaju ja ida-lõunapiirile ka väga sooja ja niiske õhumassi. Äikeseraju oli kagunurgas (Saatsest ja Koidulast kuni Võruni), lisaks nõrgem äike Viljandimaal ja Võrtsjärve ümbruses.
Äike saabumas Tamula järvele 29.05.2019 öösel. Eero videoklipp

Postitanud: Kaivo Lõppe, kes kasutanud allikaid: Riigi Ilmateenistus, Windy rak, Norra ilmaportaal yr.no, Meteoblue, Wetterzentrale, Wetter und Klima
Kõik pretensioonid ja kaebused saata vajadusel kaivoloppe@gmail.com.


Tuleb üpris sajune nädal.


Esmaspäeval (27.05.) oli valdavalt pilves. Sajuhood levisid edelast kirdesse, ajuti oli sadu padune.

Sünge vihmapilv Virtsus. See tõi korraliku saju ja liikus edasi kirdesse. Kaivo foto

Tuul oli ööpäevaringselt mõõdukas. Õhk oli ööpäevaringselt 5...15 vahemikus.

Teisipäeva (28.05.) enne keskööd sadas veel, peamiselt ida pool, kohati vihma. Tuul püsis üpris tugevana.


Ilm kiskus lausvihmaseks ja halliks Virtsus juba kella 15 paiku. Kaivo foto

Hommikupoolik oli enamasti sajuta, pärastlõunal aga kordus eelmine päev – alates edelast hakkas sadama ning sadu laieneb õhtuks üle Eesti. Tuul vaibus. Õhutemperatuur oli öösel 10 °C ümber, päeval 13...20.

Kolmapäeva (29.05.) öösel liikus lõunatsüklon keskmega üle Eesti koos rohke sajuga. Kagus oli öösel palju äikest, vt postituse algust.
Tuul muutis suunda kiirelt, kuid püsis nõrgana. Hommikul läänest alates sadu lakkas ja ilm paduselgines.


Samaaegselt selginemisega tõusis ka tugev tuul. Kaivo foto

Tuul pöördus päeval tsükloni tagalas edelasse ja läände ning tugevnes märgatavalt: puhanguid oli kuni 15 m/s. Õhutemperatuurifoon oli sarnane eelmisele päevale.

Neljapäeval (30.05.) õhurõhk tõusis ja ilm oli laialdaselt selgem, kuid õhtul pilvisus saartest alates tihenes. Tuul oli päeval nõrk, tugevnes õhtul.
Öösel oli jahe: 4...7, kusjuures maapinnal teegiöökülma, rannikul oli kuni 10, päeval 14...18 °C.


Reedel (31.05.) liikus uus tsüklon Läänemerele. Öö teises pooles algas loodest -läänest vihmasadu, mis levis aeglaselt kagu suunas. 

Tuul oli öösel iiliti tormine (18 m/s), päeval nõrgenes aeglaselt. Õhutemperatuur oli öösel 10 ümber, päeval  13...17 °C.

Laupäeval (32.05. / 1.06.) ilm paranes ja taevas selgines ajutiselt, õhtul algas saartest uus vihmasadu.
Edela- ja läänetuul tugevnes taas. Õhutemperatuur oli öösel 5 ümber, päeval 13...20 °C.

Pühapäeval (2.06.) olime madalrõhkkonna tagalas, kus ennelõunal sadas veel (udu)vihma, õhtuks sadu lakkas ja taevas selgines.

Selginemine algas Pärnumaal keskpäeva paiku. Kaivo foto

Puhus mõõdukalt tugev edela- ja läänetuul. Õhutemperatuur oli öösel 6...11, päeval 14...20 °C.

Edasi tabab meid taas kuumalaine, temperatuurid küündivad meeletutesse kõrgustesse, sellest vt juba uuest postitusest.

GFS Mudelprognoos 9.06.2019 kohta. 850 hPa kõrgusel tabab meid kuni 16-kraadine isoterm, mis maapinnal tähendab kuni 32-kraadist leitsakut, kui päikest jätkub.

13 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kuskilt nägin ükspäev ,et selle aasta rütmid lähevad kõige rohkem kokku 1989 aasta rütmidega. Seega püüti kasutada analoogaastaid kõikides kohtades summaarselt terve põhja poolkera kohta ja kui rütm püsib siis juuni võib osutuda suve kõige soojemaks kuuks.

Jüri ütles ...

Jah, 1998. a oli ka juunis palavust, rohkelt äikest ja nagu Ain on öelnud, tegu oli läbi aegade tuulispasaseima kuuga!
Praegu on Eesti oma sihiks võtnud lõunatsüklon, mis tuleb otsejoones siia. Toob ilmselt paduvihma (II tüüp ehk laussadu) ja öösel ehk ka pikset (tõenäosus kuni 70%).

Ülle ütles ...

Laussadu ja soe front tulevad siiski üle Eesti, nii et sajuta ei jää ükski koht. Ju siis lõunatsüklonid pole kõik ühesugused, et lääneserv jääb kuivaks ja idas uputab.

Jüri ütles ...

Sadu jõudis Laagrisse, kuid ei ole väga tugev. Eks jah, oleneb lõunatsükloni trajektoorist, kui palju ja kuhu sadu jõuab. Vahel liiguvad lõunatsüklonid üldsegi Läänemerele.

Anonüümne ütles ...

Saab näha kas järgmise nädala äikesed ja kuumus ka kohale jõuab. Praegused prognoosid on meeldivad.

Anonüümne ütles ...

See ju hea et Euroopas soojad ilmad tulemas.

Ülle ütles ...

Keilas oli täna väga jahe ja tuuline päev. Varahommik oli udune ja vaikne.

Jüri ütles ...

Aitäh! Vaatlejad kinnitasid, et Saatse ja Koidula kandis oli äikeseraju: tormituuled, välgud ja üleujutused.

Anonüümne ütles ...

Arvata on, et uue nädala kuumus möödub põuaselt, sest raudselt tekib taas inversioon, mis teie äikese(l)ootused pihuks ja põrmuks teeb.

Jüri ütles ...

Jah, praegu veel nii kaugele kindlalt öelda ei oska. Esimesed paar päeva on ilmselt sajuta, siis suurem võimalus, aga elame-näeme!

Anonüümne ütles ...

Postituse algusest ,et juba 24.aprill ütlesin ,et mai võib tulla isegi normist külmem.

Anonüümne ütles ...

14.mai juuni prognoosiga jään seniks ka rahule ,et veidi normist soojem aga kuu poolte vahetumist vist ei toimu kuna esimene kuumalaine algab mõne päeva pärast.

Jüri ütles ...

Jah, 4. juunist alates palav!