pühapäev, 2. september 2018

35. nädala ilm (3.–9.09.2018)

Kommentaariumi viide
NB! Seoses Taanis viibimisega 4.–6. septembril võib esineda tõrkeid postituse uuendamise ja kommentaaridele vastamise osas. Palume vabandust ebameeldivuste pärast!

Kagust võib Eesti kohale saabuda ebatavaliselt soe õhumass, mis päikeselise ilmaga võimaldaks kuni 25-kraadist soojust, mis tuletaks veel südasuve meelde.

Nädal algab kõrgrõhkkonnaga Läänemerel (DWD). Selginenud taeva all ja nõrga tuulega on mitmel pool udu. Päeva jooksul udu kaob, kuid võivad areneda rünksajukad (Cumulonimbus), mis puistavad siin-seal hoovihma. Õhutemperatuur on öösel 10...15, rannikul isegi kuni 18, päeval tõuseb üle 20 °C.
Teisipäeval (4.09.) tuleb lõuna poolt madalrõhkkond Balti riikide poole. Kui öö on nõrgeneva kõrgrõhkkonna mõjul enamasti sajuta, siis hommikuks suureneb saju võimalus alates Kagu-Eestist, kohati on äikesevõimalus. Idatuul tugevneb Õhutemperatuur öösel 10...15 °C, rannikul võib jääda 17 °C, päeval tõuseb 18...22 °C-ni, kuid vihmaga jääb jahedamaks.
Kolmapäevaks (5.09.) ja neljapäeval (6.09.) püsib siinmail madalrõhuvööndi põhjaserv, kus sajuhooge on enam öö hakul, pärast keskööd on udu, kuid päev on hoovihmade ja ilmselt ka äikesega (ARPEGE). Puhub mõõdukas idakaartetuul (2–6, põhjarannikul ida- ja kirdetuul 4–10 m/s). Õhutemperatuur on öösiti 10...15, rannikul kuni 17, kuid päeviti päev-päevalt tõuseb: algul  on 19...25, siis juba 22...27 °C (pole välistatud veelgi kõrgem õhutemperatuur, vt ka rekordeid https://ilm.pri.ee/p%C3%A4evarekordid).


Juba 6. septembril jõudis kagust südasuviselt soe õhumass, mis tõstis kastepunkti temperatuuri ajuti üle 20 ja õhutemperatuuri isegi üle 27 °C (http://laguja.meteo.net.ee/obs.html). 

Ka veel laupäeval (8.09.) ja pühapäeval (9.09.) on tõenäoliselt ülekaalus kõrgrõhkkond ja ilm on peamiselt sajuta (üksikute vihmahoogude võimalus on päevasel ajal). Leitsakuline õhumass jääb 70% tõenäosusega püsima – ilm on siis südasuvine.
Nädalaprognoosi lõpetuseks augustikuu ilmavaatluste andmed (Alatskivi ilmavaatleja Einar Laretei): Augusti esimene pool oli kuiv ja kuum. Kuu teine pool oli jahedam ja sajusem. Tervikuna kujunes august soojaks ja lõppkokkuvõttes sajuseks suvekuuks.
Tähelepanu väärivad tugevad vihmasajud 20. ja 25. augustil, kui Alatskivil sadas 33,5 ja 32,2 mm vihma. Äikest oli vähe ja sedagi vaid kuu esimesel poolel. Kuu lõpul esines mitmel ööl udu, mis on juba sügisaja tundemärk. 

Kogu septembri algus on suvine, nädala lõpp võib muutuda isegi leitsakuliseks, kui õhk püsib niiske (https://tinyurl.com/yc6ndor2).


3. septembri öö paugatas mitmel pool ülitiheda uduga.

26 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Seda labiilsuse värvidemängu GFSi kaardil tõlgendaksin praegu sedasi, et mida kuumem värvitoon, seda suurem udu tõenäosus. (Kastepunkt!)

Udu omakorda vähendaks äikesevõimalust, sest fronte pole ja seetõttu on iga minut päikesepaistet konvektsiooniks arvel, sest esiteks on päike juba madalamal ja teiseks on päev juba 5 tundi lühem.

Anonüümne ütles ...

Mida lähemale need prognoositavad äikesepäevad jõuavad, seda enam kuivab prognoositav labiilsus kokku. Küll näete.

Jüri ütles ...

Postituses on viide. Keskpäevase seisuga seal muutusi nagu polnud. Eks näis, mis õhtul.

Anonüümne ütles ...

Kui veel kagus keegi üleval on siis kas see Pihkva oblasti välgutamine näha on ?

Jüri ütles ...

Tuttav ütles, et veel pole. Ta elab Räpinas.

Anonüümne ütles ...

Nüüd Läti kaguosas ragistab.

Anonüümne ütles ...

Eestis ilmselt ei tule, sest pilvisus küll kohe kuidagi konvektiivsusele ei vihja. Pilved ikka veel sellised, nagu udu oleks äsja olnud. (Hatakpilved)

Homne ilm tuleb ilmselt veelgi pilvisem ja ka sombune.

Anonüümne ütles ...

Jüri jälle nn õige ilma ajal Eestist ära. :D

Anonüümne ütles ...

Täna vist saab kagus midagi näha olema kui täitsa pimedaks läheb.

Anonüümne ütles ...

Venemaal, Läti piirist mitte kaugel käib hetkel korralik paugutamine.

Anonüümne ütles ...

GFS ongi väljavaadet tänase labiilsuse osas kokku kuivatanud.
--------------------------------
Pärast 10. septembrit võib ilm huvitavaks kiskuda.

Anonüümne ütles ...

Tahad näha ,et see tormivõimalus kuivab samamoodi kokku nagu äikese oma. Varsti seda tormi pole või hakatakse pidevalt edasi lükkama.

Anonüümne ütles ...

Nii läks jah. Üldiselt võibki varsti aasta ühe mõttetuma ilmaperioodi alanuks lugeda (okt-nov). Teine on märts-aprill, aga siiski parem, sest siis on sügismasendus ja vastav aastaaeg ammu läbi ning liiguvad mõtted juba sügavale kevadesse.

Anonüümne ütles ...

Nii Gfs kui euroopa oma hakkavad kattuma seega lõhnab tormi järgi. Täpne aeg veel ebakindlusega aga ilmselt ööl vastu 13 -dat.

Anonüümne ütles ...

Võrus tuli täna 27 kraadi ära.

Jüri ütles ...

Hiidrahe jäi Eestist lõunasse ja suurem äike Peipsile. Taanis oli tuuletu ja enamasti selge ilm. Aga tagasi jõudes võttis vastu meeleti lämbus.

Anonüümne ütles ...

Läkski nii, nagu oma 3. september 2018 13:34 kommentaaris ütlesin uduvõimaluse seostamisest labiilsusega.
--------------------------------------------------------
Alates 12. septembrist algab siis sügis. Positiivne on see, et hakkab jälle mõistuse piires sadama ja 4 kuud kestnud põud saab lõpu ehk.

Jüri ütles ...

Jah, 5. suvekuu lõppeb järsult. Täna-homme võib veel rannas kasutada päikesepõletuse saamise võimalust.

Anonüümne ütles ...

Suht uskumatu, et täna meretuul peale ei surunud ja rekordil sündida lasi. Eile küll oli tuul täiesti selgelt mere poolt.
Praegugi veel siin Nõmmel ligi 20 kraadi, kuigi juba ammu päike loojunud.

Anonüümne ütles ...

Tuli meelde see, et 18. septembril möödub 3 aastat ühest erilisest ilmapäevast, mil +16 kraadine isoterm tõi lausselge öö +17 kraadiga, mis tipnes hommikuse frontaaläikesega. Enne seda oli palju väga lopsakaid kõrgrünkpilvi, millest omakorda tund hiljem ilmus järsku kihtpilvisus ning pärast seda tund hiljem äike.

Huvitav on temperatuuripotentsiaali võrrelda, kui nüüd viimased 2 päeva on 10-kraadine isoterm toonud septembrisse 27 kraadi, siis 15-kraadine peaks ju lausa 32 kraadi tooma. 18.09.2015 juhtum oli vale ajastusega paraku.

Anonüümne ütles ...

Selle järgi pidi sama ennustada nii suve kui talve. Kui MJO faasis 5 - 6 siis briti saarte kohal pigem Kõrgrõhkkond ja kui faasis 7 - 8 siis Islandi madal aktiivne
http://www.bom.gov.au/climate/mjo/

Jüri ütles ...

Hea küsimus selle isoka kohta. Eks max temp oleneb ka muust kui vaid isokast. Niiskus, sumestatuse aste, tuule tugevus jne loevad. 1.09.1992 oli tormine ilm, ja 20-kraadine isokas tõi Tartusse 30,2 kraadi.

Anonüümne ütles ...

Aga kas üleeilne Harku maksimum oli üldine septembri rekord või päeva rekord. Uudistest on mõlemad variandid läbi käinud. Saartel välgutab praegu.

Jüri ütles ...

Jah, isegi Laagrisse näha. Aga rekordid ju olemas: https://ilm.pri.ee/p%C3%A4evarekordid, seega polnud kuu rekord.

Anonüümne ütles ...

Laagri suunale ronib selline mõne välguga äike.

Jüri ütles ...

Jah, oli nõrk äike, kuid kohale jõudes jäi vaid vihm vaikse ilma saatel.