pühapäev, 15. juuli 2018

28. nädala ilm (16.–22.07.2018)

Kommentaariumi viide
NB! Blogi ei ole sel nädalal uuenenud, sest on tõsine (mitte tõeline) hullumaja: tellimused ettevõttele, ralliasjad, doktöö jms.
Ettevaatust, kuuma ilma hoiatus (lähemalt vt allpool)! Kuula ilmateadet
Legendaarsete äikeste aastapäev http://lepo.it.da.ut.ee/~cbarcus/meenutused.htm.

Kätte on jõudnud 20. juuli. Prognoos on täitunud üldiselt hästi. Kontrastselt mõjus näiteks 19. juuli mõnel pool loodeservas, kus Dirhamis, Lohusalus jm oli vaid 15...17 °C ja kontserdile tulnud inimesed külmetasid ja otsisid autost sooja, kui polnud paksemaid riideid kaasas. Selle põhjuseks on üsna tugeva kirdetuulega tekkinud süvaveekerge, nii et kohati langes veetemperatuur alla 5 °C, kuid udu ei tekkinud.
20. juuliks andis Ilmateenistus hoiatuse: 20.07. hommikul arenevad Kirde-Eestis hoovihma- ja äikesepilved. Intensiivsete sajupilvede vöönd levib lääne poole. Päeva jooksul suureneb äikesevõimalus kõikjal. Sadu on kohati tugev, võib sadada rahet, äikesepilvede all on tuulepuhangud üle 20 m/s
[20. juuli kell 14: ]Praeguseks on pigem laussajuala (äikest polnud) liikunud Virumaalt lääne poole. Selle eel tekkis varahommikul Raplamaal lühiajalisi nõrku äikeseid, mis olid Laagris koos välkudega nähtavad. Uuesti tekkisid äikesed pärast keskpäeva Pärnumaal, veidi hiljem juba intensiivne äike Saaremaal, kus sadas ka rahet. Hiljem oli äikest hiljem ida pool (Virumaal) ja sisemaal, kusjuures äike oli mõõdukas või isegi tugev. 


Õrn pikne vastavalt Mäo lähedal ja Vändras.

Tuline ja mõningase äikesega nädal

Nädala alguses ulatub Eestini veel madalrõhkkonna kauge loodeserv. Loode pool tugevneb antitsüklon, mis liigub Valge mere suunas. Nädala teises pooles on mõnevõrra tugevam lõunapoolse madalrõhkkonna mõju ja äikeseoht suureneb.
Nädala vältel on öösiti valdavalt 15...20, kohati rannikualadel võib jääda 22 °C lähedale, päeviti aga 25...32 °C, kohati rannikualadel vähem.
***

[Väljavõte Horisondi artiklist: ]Inimese tervisele võib ohtlik olla erakordselt kuum suvi. Eestis peetakse hädaolukorraks (kuumalaineks) sellist erakordselt kuuma ilma, kui ööpäeva maksimaalne õhutemperatuur on kõrgem kui 30 °C kauem kui kaks päeva. Seda on Eestis juhtunud perioodil 1961–2010 kokku 32 korral, neist 20 viimasel aastakümnel. Inimese tervisele peetakse eriti ohtlikuks ilma, kus ööpäeva maksimaalne õhutemperatuur on vähemalt 30 °C viie ja enama päeva vältel, mida on Eestis tulnud ette kokku viiel korral aastatel 2003, 2006 ja 2010. Lisaks veel on olulised kuumapäevad, kui õhutemperatuur on 30 °C üksikul või kahel järjestikul päeval (Tarand jt, 2013). 
Miks on see terviserisk? Äärmuslikult kõrge õhutemperatuur suurendab suremust ja haigestumist, laiendab teatud nakkushaiguste leviala, halvendab elutingimusi ja heaolu. Uuringud on näidanud, et ööpäevase maksimaalse õhutemperatuuri tõustes 1 °C võrra jääb suremuse tõus 1% ja 3% vahele olenevalt regioonist ja kuuma suve tervisemõju on kuumalainete tervisemõjust veelgi suurem. Nii näiteks põhjustas 2003. aasta erakordselt kuum suvi 16 Euroopa riigis kokku 70 000 lisasurmajuhtu. Lõpetuseks: aastail 1996–2013 tehtud uuringu järgi suureneb üldsuremus aasta keskmise õhutemperatuuri suurenemisel Eestis 1° C võrra ehk 1,68% (aluseks on võetud aastate 2010–2014 keskmine suremus, muud tegurid peale õhutemperatuuri jäeti konstantseks) (Rekker, 2013).

Kaiti Pilk. Tänak ja KH pilved? Tänak ja Järveoja oskavad lennata nii, et Kelvin Helmholtz sabas on... Palju ōnne rallivōidu puhul!

80 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Soomlane väljastab juba oranzi kuumahoiatust ja teatavasti Lätlastel on ka esimiseks piiriks +27 ( Soomlastel +25) Aga noh me oleme Aafrikast ja meie peame vapralt ka +30 vastu ilma ,et mingeid erilisi hoiatusi antakse. Öeldakse ainult ,et kuum on.

Anonüümne ütles ...

Hoiatus olemas

Anonüümne ütles ...

Hetke küsimus kui Mai maksimumi (+30,5) üle lööb. Lääne-Nigulas ka hetkeseisuga sama number käes.

Anonüümne ütles ...

Loodetavasti lüüakse see edaspidi vähemalt 2 kraadiga üle. Siis pole sellist õrritamist nagu 2014.

Anonüümne ütles ...

Minu ennustus põhjarannikule ja Hiiumaale on selline, et enne augustit vihma ei tule.
Ennustuse täituvuse tõenäosuseks hindan 85%.

priit retsep ütles ...

Kuumalaine...kirutakse ei tea keda ja mida,tegelik põhjus lihtne-käib ju vägev mooside ,mahlade tegu kui ikka kõikjal regioonis pliidid täistuuridel huugavad...

Anonüümne ütles ...

Kas see võib tõesti tõsi olla, et Hiiumaale enne augustit vihma ei tule?
Kas see on see, et hoovihmad on vaid mandril ja suurt sajuala ei ole tulemas? Ja kuna tuul on kirdest?

Anonüümne ütles ...

@ 16. juuli 2018 14:43
Kõikide küsimuste vastused on 'jah'. Kurb tõsiasi. Kuum põud jätkub ja süveneb. Sama kehtib ka mandri põhjaranniku kohta.
Lisaks tuulele on ka õhuvool pigem kirdest kui et idast.

Enne läänetsüklonite saabumist (laussajud!) pole tõhusat vihma rannikualadele mõtet ootama jääda.

Anonüümne ütles ...

Üllatav on see, et merel pole üldse udu. Kas meri on tõesti nii soe juba.

Anonüümne ütles ...

Jah ja paistab ,et selle aasta kuumarekord tuleb ka merelt ehk Kihnu saarelt !

Anonüümne ütles ...

Soome lahe pinnakiht nii 3m paksuselt on 19-20 kraadi soe ja nii igast suunast.

Anonüümne ütles ...

Nüüd läks tuul tugevamaks ja hakkab pihta. Juba homme õhtaks on peale Viimsi poolsaart sooja vee pealt ära tõmmanud. Seega Tallinnas oli täna see kõige soojem päev. Edaspidi vahe allapoole suureneb võrreldes lubatuga ja eriti veel siis kui homme tuul tänasest tugevam.

Jüri ütles ...

Kõik nad prognavad Tallinnasse kuni 32 kraadi: http://ilmatieteenlaitos.fi/saa/viro/tallinna, https://yle.fi/saa/viro/tallinna/ jne. Öö tuleb vist ka rekordsoe? Suurt üle 33 kraadi homme ei ootaks isegi.

Anonüümne ütles ...

Neljapäeval Paldiskis vesi ainult +4,5
Külmavee kerge saab hea hoo sisse. Saak selle Viimsi poolsaare kopaga vette lükata sellist probleemi ei tekiks :)

Anonüümne ütles ...

Viimsi tuleks kopaga Suurde Väina ajada. Seal vett nagunii vaid 5...6 meetrit-
Silla asemele praamivaost veids põhja poole tamm, korralike avadega +
üks lahtikäiv sillajupp laevaliikluseks- ja tehtud !!
---Neljapäeval Paldiskis vesi ainult +4,5---
Alla 7 kraadi ei usu eriti, et äärde jõuab juulis !

Anonüümne ütles ...

Võtke Lääne-Nigulas see lina sealt andurilt pealt !

Anonüümne ütles ...

Ajagem hoopis Soome laht pinnast täis, siis on lootust ka Põhja-Eestis kord ometi korralikku vihma saada! Teiseks saaks siis Soome autoga sõita!

Anonüümne ütles ...

Kuna meri jahtub kiiresti, siis nädala teine pool peaks korraliku udu tooma merele-rannikule.
-----------------------------
Lähiööd tulevad prognoositust ilmselt kraad-2 jahedamad, sest kastepunkt on vähese niiskuse tõttu madalam - kuivem õhk jahtub tõhusamalt.

Anonüümne ütles ...

Meri jahtub kiiresti? Mul on nagu kooliajast meeles, et meri on soojuse akumulaator. Seetõttu läheb tal aega ka sügisel jahtumisega ja sellest ka äikesed sügisel mere kohal. Vastupidi kevadel läheb aega, et meri soojeneks ja on udud. Sa räägid, nagu üks väike süvaveekerge tooks kogu Soome lahele talve.

Anonüümne ütles ...

Sisemaal tuul tugevam kui põhjarannikul.

Anonüümne ütles ...

12:40 kommentaarile ütleks ,et Viimsi poolsaarest rääkisingi sellepärast ,et see külma vee jama kirde tuulega tekibki Viimsist kuni Dirhami tipuni. Muidugi ei tule tervel soome lahel "Talv" tagasi. Lihtsalt teatud alal puhub sooja vee pealt ära.

Anonüümne ütles ...

Kui mitmel korral eestis ylirynksajupilve on esinenud, kas keegi teab?

Anonüümne ütles ...

Jeesus Kristuse sünnist alates 679 korda, nendest 103 korda 13. sajandil.

Anonüümne ütles ...

Tea, kas õhk hakkab tasapisi labiilseks muutuma. Päris mitut väikest tolmukuradit täna tuuseldamas märganud ja taevasse on tekkinud kiudpilved lõunapoolt koos kerge tuulenihkega.

Anonüümne ütles ...

Soomlastel ja rootslastel veab, neil siis pinnaveelange.

Anonüümne ütles ...

Ametlikke ilmajaamu on väga vähe ja valedes kohtades.
Hiiumaal keskel ja isegi Kõpu poolsaare keskel näitab 32 kraadi tegelikkuses !
Siinkandis enneolematu !

Anonüümne ütles ...

Täna kell 3 võeti maikuult 2018 soojarekord. Jõgeva 30,6 Narva 30,9 Kuusiku 31,1
Järgnevad tunnid või ka homne päev võib ka sellesse korrektuure teha ja just lääne pool.

Anonüümne ütles ...

Haapsalus ju üle +32 juba !

Anonüümne ütles ...

Kuressaare +31 ! Samas oli siin ka eile +31...

Jüri ütles ...

Jah, kuumus oli nii võimas, et nii mõnigi ei tulnud kodust väljagi.

Anonüümne ütles ...

Täna öösel mitmes vaatlusjaamas ei langenudki alla +20. Troopilise öö tingimused said vist täidetud ?

Anonüümne ütles ...

Hommikul oli Jõgevamaal idas näha tihedalt kõrgrünkpilvi, huvitav et täna keegi erilist äikesevõimalust ei näe kuigi vertikaalsed tuuled peaks just täna head olema

Anonüümne ütles ...

Praegune kuumus hakkab vaikselt meenutama 2010. a juuli olukorda. Siis laiutas ju ka suur antitsüklon väga pikka aega. Näis kaua see vastu peab, aga praeguseid prognoose vaadates ei paista uuel nädalal veel lõppu tulevat. Pigem võib isegi uusi soojarekordeid oodata järgmise nädala lõpus.

Anonüümne ütles ...

Soe jah kestab aga ise arvan ,et need prognoosid niipalju muutuvad ,et pigem tuleb järgmine nädal hästi äikeseline ja mingi +24 kuni +27. Eilsed kraadid aga ilmselt jäävadki selle suve rekorditeks.

Kalle ütles ...

Tartus on hetkel igati mõnus troopika. Täpselt selline tunne on, et läheks käiks õige bottleshop'is ära ja tooks omale ühe kasti hästi külma Carlton Mid-i :D.

Anonüümne ütles ...

Eile kell 19 oli Paldiskis veetemperatuur vaid 4,6 kraadi.

Anonüümne ütles ...

Nagu juba eile kahtlesin suures kuumas järgmisel nädalal siis olukord on vaata ,et hullemakski läinud. Uutest kuumarekorditest võib und näha ( eriti sulle 18.juuli 09:56 komm.) Ja äikesteoht ka uuel nädalal väheneb

Anonüümne ütles ...

See kõrgrynkade kiht hajub varsti, peale Peipsit taevas selge. Varsti paistab jälle päike ja õhtupool peaks algama rynksajupilvede tormiline arend. Kui sa mäletad, siis eelmine aasta 12. august täpselt sarnane hommik.

Anonüümne ütles ...

Oli jah sellise pilvitusega ennelõuna nagu praegugi siin Harjumaal on. Saab näha. Mudelid näitavad pigem äikest Paidest lõunapoole

Anonüümne ütles ...

12. augustiga siinkohal sarnasus ka lõppeb. Tollal survestas 6 kraadi kuumemat õhumassi (850 hPa +20'C) külm front, mistõttu tuhises üle kogu Eesti korralik äikesevöönd.

Praegu aga pole mingit fronti ja õhumass on jahedam ka.

Anonüümne ütles ...

Huvitav et Ilmateenistus homseks Tallinnale vihma näitab. Tuul ju mere poolt ning õhuvool piki rannikut. Lõunakaartevoolu puhul ehk oleks vihm võimalik.

Anonüümne ütles ...

Ja mereäärne külm ka. See omakorda peaks Tallinnas võimalust vähendama.

Anonüümne ütles ...

Palun vastake, kui suur tõenäosus on homme vihm Kõpu poolsaarel? Ma saan aru, et üldse homne kõige väiksem tõenäosus selleks on seal, aga ehk äkki .. ikkagi, kuivab ju kõik ...

Anonüümne ütles ...

Kõpus tõenäosus homme kahjuks 10%

Anonüümne ütles ...

AAa, 10 % tõenäosusega on siin varemgi vihma tulnud, tänan lootuse eest ;)

Anonüümne ütles ...

Kahjuks on jah loodus tihti endasuhteski hävitav. Vihmavõimalus on lisaks Kõpule ka mandri looderannikul kaduvväike. Veekogud põhjustavad endale vastupidist nähtust - kuivust.

Anonüümne ütles ...

Ilmateenistus suisa uudise teinud, http://www.ilmateenistus.ee/2018/07/tugevad-aikesed-reedel-ja-laupaeval/.

Anonüümne ütles ...

Viimase 30min jooksul Jõgevamaal kastepunkt tõusnud 4kraadi võrra, hetkel jõudis just 18 kraadini, kerged vihmahood aitasid kaasa

Jüri ütles ...

Tekkis äike!

Anonüümne ütles ...

Märjamaa kandis oli jah midagi. Üllatab kellaaeg millal äike oli.

Anonüümne ütles ...

Venemaal nii laialdaselt pilves ,et kas tulebki enam päike korralikult välja ja sooja ka. Ei mõtle ainult tänast vaid ka homset näiteks

Anonüümne ütles ...

Täna ja homme peakski vihmane ning äikseline olema, siis läheb ilusaks tagasi.

Anonüümne ütles ...

ILU on suhteline mõiste. Rootsis oleks ILUS kui hakkaks sadama.
Sealsed metsapõlengud on kontrolli alt väljas.
Meilgi oleks ILUS kui veidikegi kastaks, juba on kuivamas õunapuud jm,
põllumehed on ahastuses, viljad, kartulisaak hävimas...

Anonüümne ütles ...

Kas äike tuleb moodsa hilinemisega?

Anonüümne ütles ...

Äikest tuleb täna seal, kus on ka selget taevast. Pilves kohtades on võimalus väike.

Jüri ütles ...

Jah, Pärnumaal on äike juba olemas. Tundub, et tänane võib nädala suurimaks äikesepäevaks jääda, samas midagi erilist pole tulekul.

Anonüümne ütles ...

Koodus tunniga 50,6mm :), keegi sai dushi.

Anonüümne ütles ...

Niiskust soojust on ,miks äikesed ära haiuvad? temp veel 25+ paljudes kohtades

Anonüümne ütles ...

Eriti Harjumaad kardavad äikesed. Külm Soome lahe serv segab ?

Anonüümne ütles ...

No Saaremaa on igast kyljest mereveega ymbritsetud, kuigi seal oli äikest palju rohkem,kui mujal. Siin on mingi muu tegur, mis takistas. Vbl ylemistes õhukihtides ei toimunud piisavalt jahtumist ja tipud lihtsalt ei jäätud. Seega äikest ei tekkinud või väga vähe. Ei olnud ainult Harjumaa, väga paljudes Eestimaa kohtades polnud täna, uhketest rynksajupilvedest, hoolimata välku ega pauku. Kõik ootavad vist mingit massiivset frontaaläikest, seda ei tule nii pea.

Anonüümne ütles ...

Saaremaa ümbruses ju meri soe. Mitte mingi +8 või veel vähem

Anonüümne ütles ...

Peisi järv on veel soojem, aga vat mis teeb. On sul seletus selle kohta? Sooja merevee roll tekib tavaliselt öisel ajal sooja frondiga. Pärnust allapoole on merevesi ca 12C täna, vahetult enne rannikut tekkis äike, mis liikus vabalt ka merelegi. Veetemperatuuriga ei ole siin midagi pistmist.

Anonüümne ütles ...

Kohalike äikeste levik (üksikud rünksajupilved) sõltub aluspinnast päris palju. Mõned päevad tagasi tekkis näiteks Venemaal äike, aga nii kui Peipsi peale jõudis, lagunes laiali. Samasuguseid näiteid on olnud ka vastupidiseid. Merel on tekkinud äge äike, aga mandrile jõudes kaotab suurema osa oma energiast. Frondiäikesed ja frontide läheduses tekkivad äikesed on tõepoolest teise iseloomuga.

Anonüümne ütles ...

Ma olen ka sellist asja märganud ,et kui soojal perioodil ei taha äikesed koos püsida on see tihti ka märk ,et valitsev õhumass ei taha oma kohta niipea loovutada. Teisisõnu võib see põud veel nädalaid kesta.

Anonüümne ütles ...

Ilmateenistus oleks võinud ka homsele päevaosale prognoosis lisada lõigu "põhjarannikul külma vee läheduses +18 vms".

Anonüümne ütles ...

Kaks välgu täppi tekkis ekraanil. Päris hea saavutus.

Anonüümne ütles ...

Kas täna öösel võib Ristnas näha merel äikest? Aitäh, kui keegi vaevub vastama !

Anonüümne ütles ...

Ütlesin siin ükspäev ühele ,et 10% tõenäosust ,et Kõpus sajab ja nüüd ütlen sama protsendi Ristna äikeste kohta.

Anonüümne ütles ...

Merel näed äikest augusti lõpus.

Anonüümne ütles ...

Nägin eile terve öö merel vinget äikest, vaatluskohaks ristna. Äikese paiknemine Hankost edelas merel.

Anonüümne ütles ...

Ise küll ei uskunud ,et veel mitte päris pimedate öödega nii kaugelt paistaks. Kuu ka veel lisavalgust andmas.

Anonüümne ütles ...

Olen näinud Dirhami rannast Ahvenamaast põhjas Botnia lahes oleva pilve sähvatusi. Rannikuinimesena tean, et hea nähtavusega võib näha väga kaugele.

Anonüümne ütles ...

Kui huvi ilmasündmuste vastu mida peavoolumeedia ei kajasta siis soovitan :
Electroverse.net

Anonüümne ütles ...

Saab siis näha, millega see suur kuumalaine ükskord lõppeb. Kas tuleb ehk mõni suuremat sorti äikesetorm ka see suvi. Ajalugu on näitand, et sellised pikad kuumaperioodid mingi rajuga sageli lõppevad.

Anonüümne ütles ...

Õhumassi vahetusega tuleb kindlasti kõva kolakas.

Anonüümne ütles ...

Ei pruugi tulla. Mai oli ka kuum, aga suurt äikest ei tulnudki.

Anonüümne ütles ...

Kuigi 1. juuli maksimum piirdus 12 kraadiga, oleks huviga teada,mitu 25+ kraadist ja 30+ kraadist päeva tänavune suvi toob.

Anonüümne ütles ...

Meresoojus võib ka lisatõuke anda äikeste/tormide kujunemisel, nädalaga jõuab see veel kindlasti soojeneda. Näiteks 1967. a. augustitormi allikatest võib leida, et osaliselt just tänu soojale mereveele tekkis nii võimas tsüklon.Mais oli meri külm ja õhumassid ka kuivemad võrreldes praegusega. Ja noh üks soodustav tegur on ka meridionaalne front, aga selleks peab muidugi jahedam õhumass enne läänest lähemale jõudma.

Anonüümne ütles ...

Huvitav mis selle mere 1967 nii väga soojaks küttis ? Kuu keskmiste järgi see suvi küll midagi ei ütle. Täiesti tavaline suvi. 1967 ja 2016 võiks keskmiste poolest üsna võrreldavad olla.

Jüri ütles ...

Ilmselt on asi tuulenihkes: kui rünksajukad ei ole organiseerunud, mõjutavad veekogud päris palju. Seega jah ja ei, et veega pole pistmist - on küll, kui tuulenihet pole. Sel suvel on suurem osa ajast nagu praegugi olnud erilise tuulenihketa õhumass, nii et sellest ka väljend - äikesed ei püsi koos.