pühapäev, 10. jaanuar 2016

2. nädala ilm (11.–17.01.2016)

Kommentaariumi link
17. jaanuaril määras ilma jätkuvalt madalrõhuvöönd, millega liitus lõunatsüklon ja sukelduja loodest. Nende mõjul tihenes pilvisus ja alates Põhja-Eestist hakkas hooti lund sadama.
Õhutemperatuur oli hommikul sisemaal enamasti -10...-17 °C, merele lähemal paar kraadi kõrgem, kohati rannikualadel kuni -2 °C. Päeva jooksul tõusis enamasti -10 °C-st kõrgemale, jäädes siiski veel kõikjal alla 0 °C (vähemalt kohati rannikualadel on ööpäeva jooksul võimalik tõus sellest kõrgemale tõenäosusega 70%), kuid õhtul langes Kirde-Eestis taas -10 °C-ni ja madalamalegi.
Õhumass soojeneb ööpäeva vältel ja seejärel hakkab saabunud soe õhumass tasapisi jahtuma. Siiski väga külma ilma pole oodata: isegi kui ilm selgineb ja on tuulevaikne, ei lange õhutemperatuur -20 °C-st madalamale, aga -10...-15 °C peaks siiski ka edaspidi vähemalt sisemaal arvestama. Lumesaju võimalus püsib väga suur, kuid kaugeltki kõik kohad ei saa lumelisa võrdsel määral.

Kairo Kiitsak. Lainetav udu Jõgeva linnas 16.01.2016

16. jaanuaril jäi Eesti kahe tsükloni vahelisse madalrõhuvööndisse, kus ilm püsis rahulik, kuid kohati pilvine, lumehoogudega, eriti mere ääres. Mõnel pool tekkis udu. Õhutemperatuur langes hommikuks enamasti -9...-15 °C-ni, kuid päeval tõusis paari kraadi võrra (selgema ilmaga või udustes kohtades jäi siiski -10 °C-st madalamaks).
Õhtul läks selgetes kohtades kiiresti külmemaks: õhutemperatuur langes kuni -20 °C-ni, kuid seejärel tõusis uuesti, sest mitmel pool tekkis udu ja seejärel tihenes pilvisus.
Lõunatsüklon liigub mööda Venemaa lääneserva Karjala kohale ja ühineb põhjapoolse tsükloniga. Selle lumesajud Eestisse otseselt ilmselt ei ulatu. Moodustuva tsükloni lõunaservas hakkab loodest soojem õhumass itta liikuma ja toob kaasa lumesajud, temperatuuritõusu (0...-5 °C, kuid merel ja rannikualadel võib soojem olla). Pärast seda saavutab ülekaalu taas külmem õhumass, kuid lumesaju võimalus püsib suur.

Kersti Kaiv. Tihe lumesadu Raplamaal 15.01.16 kell 14.12 ja sadu jätkub.


16. jaanuaril valitses Grenobles tuisune ilm.
15. jaanuaril tõi aeglaselt Lapimaale liikuva tsükloni lohk alates Põhja-Eestist pilvisuse tihenemise ja lumesaju, kohati olid sajuhood tugevad, Tallinn-Harku jaamas märgiti päeva jooksul sajufaasiks rahe, lume- või jääkruubid (http://www.ilmateenistus.ee/ilm/ilmavaatlused/vaatlusandmed/tunniandmed/). Hilisõhtul täheldati Tallinnas äikest.
Õhutemperatuur tõusis hommikul kiiresti -4...-10 °C-ni (mingil hetkel valitses 20-kraadine kontrast Tallinna ja Jõgeva vahel), õhtuks rannikualadel kuni -1 °C, lõunaservas jäi veel -10 °C piiresse.
Kohati väga tugevad, ilmselt isegi rahesegused sajuhood jätkuvad eeloleval ööl. Kuna külm õhumass tsüklonist valgub tasapisi lõuna poole, võib tugevneda mereefekt. Õhutemperatuur võib öösel hakata uuesti langema, kuid pilves ilmaga jääb esialgu ilmselt vähemuutuvaks.
Edaspidi määrab ilma ikka põhjapoolne tsüklon. Selle lõunaservas võib läänest ja loodest saabuda soe õhumass, mis toob kohale jõudes järsu õhutemperatuuri tõusu.
Maile Meius kirjutas ilmateatesse huvitavaid fakte: http://ilm.ee/?514820. Siiski ei saa ütlemata jätta, et 2003. a mõõdeti Jõgeval -36,7 °C ja 2012. a samas -35 °C.
Lisaks on olnud huvitavaid arutelusid ja segadust selles osas, millal tuleb järgmine sula. Üks variant on 19. jaanuar, ent õhumass näib siiski liiga külm, teine variant aga 24. jaanuar, milles ei saa sugugi kindel olla. Siiski rannikualadel on sula võimalus suurem.
Orkaan Alex ületas Assoorid ja nõrgenes päeva jooksul troopiliseks tormiks. Kokkuvõte: https://en.wikipedia.org/wiki/Hurricane_Alex_(2016).

15. jaanuaril hakkas Grenobles lund sadama. Kohalikud olid loomulikult jahmunud. Video: https://youtu.be/yNtVUWbugcw.

14. jaanuaril oli Karjala kohale jõudnud tsükloni mõjul üsna pilvine ja kohatise lumesajuga ilm, rohkem oli selgimisi sisemaal. Õhutemperatuur oli enamasti -10...-15 °C, rannikualadel kõrgem, kuid õhtul langes sisemaal selgema taeva all madalamale (kuni -20 °C-ni). Peamiselt mereefekti mõjul on lumikatte paksus kasvanud Harju- ja Virumaal kohati kuni 50 cm-ni, võimalik et rohkemgi.
Väga külma õhumassiga tsüklon liigub tasapisi Skandinaavia põhjaosa suunas. See nõrgeneb, mistõttu tuul muutub samuti vaiksemaks ja selgimisi võib olla enam. Selgema ilmaga võib hommikuks sisemaal õhutemperatuur langeda -20...-25 °C-ni, päeval on kümmekond kraadi kõrgem.
Venemaale (Peipsi taha) on 17. jaanuariks oodata lõunatsükloni saabumist. See toob kaasa lumesajud, kuid Eestini need siiski suuremas osas ei pruugi ulatuda. Samas võib see tugevdada mereefekti. Suhteliselt külm ilm püsib.

Assooride lähedal tekkis orkaan Alex, mis nägi satelliitpildi animatsioonil päeva jooksul selline välja (http://www.ssd.noaa.gov/PS/TROP/floaters/01L/01L_floater.html, jooksev info: http://www.nhc.noaa.gov/gtwo.php?basin=atlc&fdays=2).

13. jaanuaril kujundas jätkuvalt ilma Venemaale jõudnud tsüklon. Selle servas jätkus mitmel pool pilves ja sajune ilm, kusjuures põhjarannikul oli mereefekti mõjul tugeva sajuga ja tuisune (tormine tuul peamiselt merel, rannikust juba pisut kaugemal nõrk tuul): kohati lisandus seal ööpäevaga 20 cm lund ja enamgi. Õhutemperatuur oli enamasti -7...-10 °C.
Tsüklon liigub tasapisi põhja poole, kuid selle servas püsib saabunud väga külm õhumass ja vähemalt kohatised lumesajud, esialgu ka mereefekt.
Tsüklonite ülekaal külma õhumassi ja lumesadudega peaks püsima ka edaspidi.

Kersti Aasmets. Viru raba 08.01.2016, 15.51

12. jaanuaril määras ilma Venemaale liikunud (lõuna)tsüklon. Selle mõjul püsis ilm pilves ja sadas lund.
Hommikul täheldati Lõuna-Eestis ka jäätuvat uduvihma, mis tekitas jäidet (lõunatsüklonite korral on allajahtunud sademed talvel tavalised, sest külma õhu kohale saabub troopiline õhumass, milles sademed sulavad).
Õhtul tugevnes Soome lahel mereefekt, mis tõi põhjarannikule tugeva lumesaju. Tuul jäi nõrgaks. Õhutemperatuur püsis -8...-10 °C piires, Liivi lahe rannikualadel oli õhtul kuni -13 °C.
Tsükloni tagalas jätkub külma õhumassi saabumine ja kohalolu tugevnemine. Seetõttu peaks esialgu ka mereefekt püsima, aga sisemaal sadu pigem nõrgeneb. Kui läheb selgeks, siis võib õhutemperatuur langeda -20 °C-ni ja madalamalegi.

Inga Sõelsepp. Kui Võrumaal on praegu pilves, siis meie siin Tallinnas ei saa pilvedega väga kelkida. Aga midagi ikka on. 10.01.2016 kell 11.19

11. jaanuaril jõudis kohale tsükloni serv, mistõttu pilvisus tihenes, tuul tugevnes ja hakkas tuiskama. Õhutemperatuur tõusis valdavalt -10 °C-ni, saartel oli soojem (kuni -2 °C, õhtul langes paar kraadi).
Tsüklon liigub Venemaale, tuues Eestisse lumesaju ja tuisu. Õhutemperatuur on võrreldes eelnevate päevadega kõrgem.
Hiljem kandub põhjast Eesti kohale väga külm õhumass, nii et kui tuul nõrgeneb ja läheb selgeks, võib õhutemperatuur taas langeda  -25 °C-ni, kuid pilves ilmaga püsib  -10...-15 °C piires,

9. jaanuar 2016: pilt tehtud päikese loojanu ajal, kui meri hakkas aina rohkem ja rohkem aurama. Triinu Sarve foto

11. jaanuari Grenoble: +15 °C ja äikeseline (Météo-France andis ka ohtliku ilma hoiatuse). Foto  on loengute vaheajast, kui hakkas kõmisema ja äike tuli üle mägede.

Tuleb südatalvise ilmaga (parajalt külm ja lumesadude, tuiskudega) nädal.
Suurbritannia kohal oleva tsükloni idaservas (Poola kohal) tekib osatsüklon, mis mõjutab järgmistel päevadel Eesti ilma: see toob esialgu tuule tugevnemise, siis lumesaju ja lõpuks külma õhu advektsiooni kirdest ja põhjast. Seetõttu madal õhutemperatuur püsib, kuigi eelmisest nädalast on siiski oluliselt soojem. 
Nädala teisel poolel on ilm kuivem ja külmem: õhutemperatuur võib langeda taas -20 °C-ni.

Rein Tafenau. Külmapealinn Mustla! 08.01.2016 20:20

89 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

HIRLAMi öine uuendus näitab Soome lahele peaaegu idakirdetormi (napp 20 m/s keskmine), kuid sisemaale üsna nõrka tuult. M-kese on ilmselt laialivalguv, st pole kompaktne. Lund näitab rohkem ida maakondadesse.

Jüri ütles ...

Jah, tsükloni kese on prognooside järgi väga suur.

Anonüümne ütles ...

Paistab, et lumikatte kasvuosas on tulemas mitme Eesti ööpäev - saarte lääneosas tuleb lund vähe, idaosas ja mandri lääneosas rohkelt, keskosas jälle vähe, ning idaosas taas rohkelt.

Tallinn jääb vähesuse piirialale, nagu meteoroloogilisele tollipunktile kohane. (Tolliefekt ka 08.08.10 äikese ning ka nt 19.04.15 pagi puhul, jne)

Anonüümne ütles ...

Haapsalus hommikust saati üsna tugev lumesadu ja -tuisk olnud, lund lisandunud juba päris mitu cm, kuid tuisu tõttu täpset tulemust ei tea. Sadu ja tuisk jätkuvad.

Anonüümne ütles ...

@ 11. jaanuar 2016 14:46
See Tallinna tolliefekt väljendub tihti ka äikeste osas - napilt lõuna või lääne poolt mööduvad, vahel ka ida, kuid vahel liiguvad ka üle.

Anonüümne ütles ...

Pole küll teada, kuid huvitav siiski, kas tuleb 2010. aastale sarnane talv külma kestuse osas.

Anonüümne ütles ...

@ 11. jaanuar 2016 19:06 - Ei tule, sest 2009. aasta detsember oli külm, aga eelmine kuu rekordiliselt soe. Jaanuar võib küll külmem tulla, kui pakane peaks taastuma, aga praegu näitavad mudelid järgmiseks nädalaks läbimurret sooja osas.

Anonüümne ütles ...

loodetavasti jõuab see tuisk ikka saku valda ka, kuigi radarilt näha, et hakkab jälle see jama pihta, et enne tallinna ümbrust sajualad kärmelt lagunevad :/.

Anonüümne ütles ...

Haapsalus igatahes korralik lumi maas, pmst kogu päeva lund sadanud/tuisanud :)

Anonüümne ütles ...

@ 11. jaanuar 2016 21:36
Juu siis on Saku Laupaga samas ämbris. Laupas elav ilmahuviline samuti on öelnud, et enamik Laupale saabuvad sajualad lagunevad. Sama ka äikestega öelnud.

Ilmselt seal Tallinna piires on siis mingi pinnamoe eripära, mis nt põhjustab laskuvaid õhuvoole, mis ongi sademetepilvede tekkeks ebasoodne.
Jüri oskab ehk paremini seletada, kuna tema elab/käib tihti Tallinnas (Laagris eelkõige)
--------------------------
Sadu ja tuisk Haapsalus jätkuvad praegugi.

Anonüümne ütles ...

@ 11. jaanuar 2016 22:14
Veab teil, Tallinnas Nõmmel risti vastupidi, ehk et peaaegu kogu päev sajuta olnud; kella 11 ja 11:30 vahel pisike sadu oli, mis ongi senini päeva tipptase siin.

Kui radarit nüüd jälgida, siis on näha, et Tallinnasse jõuab nõrk sadu (kui üldse) ja kõige hiljem ülejäänud Eestist, kuna umbes Rae suunast kuni Pärnumaa edelaosani on tekkinud sajuta ala, mis laieneb.
Teiseks on näha sajuala ahenemist - selle lõunapiir liigub põhjapiirist kiiremini; vihje hajumisele.
---------------------
See paanikat põhjustanud tuisk jääb ilmselt tühiseks, sest mudelid ju migit suurt tuult ega radar sajuala püsimist ju ei näita.

Anonüümne ütles ...

@ 11. jaanuar 2016 22:14
Eks ootame siis homset lumekaarti. Tallinna piires on lumikate päris kindlalt õhim, sest ülemöödunud nädalase mereefekti lume kannab tuul vaatlusväljakutelt minema ning uut juurde sadamas ju pole.

Jüri ütles ...

Õhtul on Laagri piires mõõdukat tuisku kirjeldatud. Ilmselt mujal on see nõrgem.

Jaanuar võib pikaajalisest keskmisest tunduvalt külmem tulla: http://origin.cpc.ncep.noaa.gov/products/people/wwang/cfsv2fcst/imagesInd3/euT2mMonInd1.gif
Kui läheb soojaks, siis peaks kõrvalekalle väiksem olema.

Anonüümne ütles ...

Tartus sajab juba pikemat aega udupeent vihma.
Väljas on -8. Kõikjale tulnud jääkirme.

Anonüümne ütles ...

sakus lõpuks ometi korralik lumesadu kohal. eile hilisõhtul hakkas sadama, aga see sadu oli pigem kui pudistamine.

üllatav on see, et tuul on nõrk, kuigi ennustati tugevat. väga hea, et pole, sest rahulik lumesadu annab võimaluse puudel taas kaunisse lumerüüsse mattuda :).

Anonüümne ütles ...

see tugev sadu kestis vaid pool tundi, nüüd taas nõrk sadu. nõrk tuulgi puhub sealtpoolt, kus sajuala radarilt nähtuna nõrgim.

Anonüümne ütles ...

@ 12. jaanuar 2016 10:47 - Eilne ja öine sadu jäigi kõige intensiivsemaks, nüüd ainult pudeneb veidike siin-seal. Ilmateenistuse hoiatus ei tundu usutav, et pärastlõunal muutub sadu tihedamaks, sest idapoolse madalrõhkkonna sajud siia ei ulatu gfs'i järgi. Põhja-Eesti peaks veel mõnda aega natuke lisa saama, kuid õige pea on ka seal lõpp.

Anonüümne ütles ...

@ 12. jaanuar 2016 1:10

Need anomaalia kaardid on küll viimased, mida vaadata. Nägime ju kõik, kuidas see alles kuu alguses meile üle 4 kraadi keskmisest soojemat jaanuari lubas. Pärast sellist pakast pole just raske tõdeda, et kuu tuleb tõesti keskmisest tunduvalt külmem, kuid sarkastiline on, kui nüüd viidatakse NOAA'le, nagu teda peaks selle eest "tunnustama", et ta taolisi overkille teeb.

Jüri ütles ...

See kaart on selleks, et näidata oodatavat kõrvalekallet jaanuaris ehk jooksva kuu kohta - esimesed 10 päeva vaatlusi on sinna arvestatud, ülejäänud 20 päeva on veel lisandumas. See annab esmase lähenduse, kui suur on praegune kõrvalekalle (siia postitati ka arvamusi, et jaanuari lõpp on soe, mistõttu kõrvalekallet ei pruugi tulla, aga siiski negatiivne anomaalia peaks tulema).
Kuu keskel lõpetatakse jooksva kuu kohta arvutused ehk üsna pea jaanuari kohta.

Anonüümne ütles ...

@ 12. jaanuar 2016 12:19

Ükskõik kui soe jaanuari viimane dekaad ka ei tuleks, kõrvalekalle jääb ikka pärast sellist pakast, sest mõõdukat külma jätkub veel vähemalt käesolevaks dekaadiks, ning ka sealt edasi ei paista sula.
Taolistel kaartidel pole mingit väärtust, kui neid iga nädal ligi kümne kraadi võrra muudetakse. See näitab selgelt, kui ebatäpsed need on.

Anonüümne ütles ...

Ilmateenistus on oma hoiatust muutnud ja prognoositud 5-8cm idapoolsesse osasse jääb õnneks tulemata.

Anonüümne ütles ...

Kahju et jääb tulemata. Edaspidiseks pole ju nagunii erilist sadu enne tsüklonite tantsu oodata.

Anonüümne ütles ...

kuhu see lubatud tugev tuul siis jäi? pidi ju 7..20 m/s tuult olema, kuid üle 10 polnud suurt kusagil :/.

Anonüümne ütles ...

Põltsamaal ka rahulik talveilm, lund umbes 15-20cm. Eile õhtul ja täna öösel tuiskas päris korralikult, praegu nõrk lumesadu.

Timo ütles ...

Tallinnas hetkel küllalt märkimisväärne lumesadu. Eks mere mõju ka siin ju sademetes tunda!

Anonüümne ütles ...

Viimsis täitsa hullumaja, tunni aja ligi 5cm lund ja hirmus sadu jätkub.

Martin ütles ...

Kiilis hetkel rahulik nõrgapoolne lumesadu + täielik tuulevaikus - lumi sajab otse ülevalt alla. Ööpäevaga lisandunud umbes 8 cm lund; lund kokku peaaegu 20 cm. (Mõõtsin lumesügavust metsatuka ees, mis on ida- ja idakagutuulte eest varjus)

Jüri ütles ...

See on mereefekt.

http://origin.cpc.ncep.noaa.gov/products/people/wwang/cfsv2fcst/htmls/euT2me3Mon.html - jaanuari kaart võeti nüüd ära. Seda ei muudetud iga nädal 10 kraadi võrra - ilmselt ei ole sellel lihtsalt silma peal hoitud, lisaks pole skaala seal kuu keskmine temperatuur, vaid kõrvalekalle teatud perioodi keskmisest.
Neid inimesi leidub jätkuvalt, kes väidavad, et kõrvalekallet ei ole, kui kuu lõpp on soe. Ju siis viimased kaks nädalat pole olnud veenvad.

Anonüümne ütles ...

Päris võimas talvine joonpagi merelt maabumas - Osmussaarel puhang 25,4 m/s.

Anonüümne ütles ...

Ups, Dirhamis ikka..

Anonüümne ütles ...

Ilmateenistus lubab reedeks läänetuult ja KUNI 5-kraadist külma rannikule. Ma julgen ennustada isegi kerget sula. Hindan võimalust eelkõige saarte rannikule 50% lähedale.

Anonüümne ütles ...

Kas ilmateenistuse lumekaart vastab ikka tõele? Kas tõesti on Tallinna ümbruses ja Viimsis sama palju lund nagu Otepääl? Terve öö on ju teil seal põhjas sadanud ja sajab siiani.

Jüri ütles ...

Lund oli hommikul Tallinnas valdavalt 25-40 cm olenevalt kohast, kus mõõta. Praegu peaks kõikjal Tallinnas ja lähiümbruses olema lund üle 30 cm ja väga tugev sadu jätkub - homseks vast pool meetrit käes.

Anonüümne ütles ...

Olenevalt kohast ei pruugi erilist lisa enam tulla et lausa ca pool meetrit täis saab. Tallinna lõunaservas on sadu juba paar-kolm tundi juba päris nõrk ning mereefekti aeglane nõrgenemine paistab jätkuvat.

Anonüümne ütles ...

@ 12. jaanuar 2016 23:07

Eks kokkuvõttes teab igaüks ise, milliseid allikaid ta usaldab ja milliseid mitte. NOAA skaala on justnimelt kuu keskmise temperatuuri anomaalia. Kui see oleks teatud perioodi keskmine, siis oleks see periood ka kaardil märgitud, kuid kirjas on siniselt vaid kuu ning aasta ja punaselt montly anomalies.
Marko Kaasik prognoosis kuu algul selle sama mudeli põhjal Tartu jaanuari keskmiseks temperatuuriks -2,5 kraadi, võib-olla võttis mõni lugeja seda tõena, ning teadmata, mis teda ees ootab, otsustas ta planeeritud reisi soojale maale tühistada, lootes palavale näärikuule nagu eelmiselgi aastal. Mida arvate, milliseid tundeid 12. jaanuar 2016 1:10 lisatud kommentaar sellele inimesele tekitaks, kui ta saaks teada, et Marko ennustus oli koostatud sama allika alusel?
Ma ei mõista, milleks selliseid mudelid üldse vaadata ja neile viidata, kui nende täpsus jääb 10% juurde? Parem lasta siinsetel kommenteerijatel prognoosida, kes on kaugelt usaldusväärsemad.

Anonüümne ütles ...

@ 13. jaanuar 2016 12:38

Üks mu tuttav, kes elab Tallinna kesklinnas, ütles, et seal pole täna keskpäevast saati peale nõrkade sadude tugevamat olnud, lund kokku umbes 35 cm.
Teine tuttav, kes elab Haaberstis, ütles et neil kogu päeva tugevad lumesajud olnud ning lume sügavus on juba 45 cm piires.
--------------------------------
Vanakülla ennustan homseks kokku 60 cm lund.

Anonüümne ütles ...

hirlami mudel näitab reedeks looderannikule, hiiumaale ja saaremaa rannikule üsna sulalähedast ilma, kraade 0..-2. tänavad muutuvad päris rõvedaks siis :/.

Jüri ütles ...

Kahju, et siis need inimesed ei vaata siinseid prognoose.

Jah, mereefekt jätkub ja paiskab endiselt põhjarannikule tugevaid lumehooge. Siin tuli samuti kinnitusi, et pool meetrit võib isegi Tallinna piires mõnes kohas täis tulla.

Anonüümne ütles ...

Kui kaua mereefekt jätkub ?

Anonüümne ütles ...

@ 13. jaanuar 2016 20:09
Paraku Keilasse ilmselt lund palju ei lisandu, sest radari järgi on mereefekti "sajuussid" väga stabiilsed (nt Hiiumaa oma ei kaldu karvavõrdki ei itta ega läände), kuid Keila on juba mitu tundi kahe sajuala vahel sajuta tsoonis, mis samuti ei kaldu kuhugi poole.
Teine sajuta ala on jah juba eelpool mainitud Tallinna kesklinna ja sellest lõunasse jääv ala. (Kose, Kiili Rae, osalt ka Saku vald)
---------------
Ehk Jüri oskad selgitada, miks ainult teatud kohtades merel pilvevood tekivad ja mujal midagi? Suurupi poolsaare juhtumit pole vaja mõistatada - põhjus Soome poolelt lähtununa aimatav.

Seetõttu on üldistatult võimalik, et mingist kohast 10 km läänes tuleb nt 70 cm lund, aga mingis kohas endis 1 cm.

Anonüümne ütles ...

@ 13. jaanuar 2016 13:36
Nüüd õhtul juba taas tugevneb. Ilmselt on kõrgustes külmem õhk saabunud, mis loob suurema temp.-i vert. gradiendi.
Tallinnas Nõmmel on igatahes küll tugev lumesadu (nõrgemate vahedega) enamus ajast olnud. (praegugi sajab)

Siinjuures ei saa lihtsalt mainimata jätta, et olukord hakkab juba kangesti meenutama 2010. aasta talve.

Anonüümne ütles ...

@ 13. jaanuar 2016 21:33 - Ei hakka meenutama, sest 2009. a detsember oli väga külm, kuid eelmine kuu rekordiliselt soe. Pealegi on järgmine nädal juba sula oodata, ning kogu see sadanud lumi sulab ära ja kui uuesti külmaks peaks minema, siis edaspidi sulatab juba päike ning suurt külma ja lund enam tulla ei saa.

Jüri ütles ...

Nõmmel on 40 cm lund: https://scontent-cdg2-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xft1/v/t35.0-12/12557850_1147307791960383_1754492645_o.jpg?oh=58dc6b817c1d7205df68e85d26e4df14&oe=5699836E

Horizontal convective rolls: https://en.wikipedia.org/wiki/Horizontal_convective_rolls. Kuna
õhuvoolu suund peab olema väga stabiilne, siis ei liigu nende pilvetänavate või konvektsioonirullikute asukoht kuigivõrd.

Anonüümne ütles ...

Jüri, kui kaua mereefekt kestab veel :) ?

Anonüümne ütles ...

@ 13. jaanuar 2016 21:44
Tänan!
Seega pole kesklinnas tugevat sadu vist mõtet lootagi. Radari uuema väljundi järgi saabub merelt Tallinnasse mereefekti sajuvaeseim ala varsti, kus ei tohiks üldse sadu olla.

Anonüümne ütles ...

@ 13. jaanuar 2016 22:21
Tallinnas ilmselt lähima paari tunniga lõppeb, mujal kestab vähemalt hommikuni.

@ 13. jaanuar 2016 21:40
Aga mulle meenutab, meeleolu on juba sellelähedane, kuna lund on niivõrd palju ning sajab aina juurde. (Tunnen kaasa kesklinna lumehuvilistest elanikele, et seal sadu niru nagu siit selgus)

Anonüümne ütles ...

sakus on samuti meeletult lund :). ei osanud jõulude eel arvatagi, et pärast +12 kraadist 20. detsembrit võib veel püsiv ja lumerohke talv saabuda.

Jüri ütles ...

Mõnes Tallinna kohas lumesadu muudkui jätkub, vt ka http://www.teletorn.ee/et/webcam, http://www.itrotid.ee/node/1 ja http://www.tallinn.info/webcam/
Mereefekt nõrgeneb, sest õhuvoolu suund pole enam nii ühtlane, aga kui see ühtlustub uuesti, siis tugevneb sadu taas.

Anonüümne ütles ...

Ja millal selle ühtlustumist oodata on ?

Jüri ütles ...

Siin näib, et isohüpsid on enam-vähem lineaarsed: http://www.wetterzentrale.de/pics/Rtavn662.gif

Anonüümne ütles ...

@ 14. jaanuar 2016 10:53
Ikka pole veel lund piisavalt?

Anonüümne ütles ...

Pole jah piisavalt :)
Olen algaja, seega kas saaksid veidi selgitada või öelda, millal oodata mereefekti tugevnemist :)

Anonüümne ütles ...

@ 14. jaanuar 2016 14:07
Kui tuule suund muutub püsivamaks. Võimalik, et pühapäeval nagu eelpool öeldi.

Anonüümne ütles ...

Tallinnas Nõmmel on igatahes alates kella 10:30st olnud mõõdukad kuni tugevad sajuhood nõrkade sadudega pausidega. Sadude saabumisel olnud umbes 10 m/s pagituuled. On ka päikest näha olnud. Enne seda kellaaega pigem puistas lund, st tugevat sadu polnud.

Hooglumed jätkuvad nüüdki.

Anonüümne ütles ...

Lumekaart ei tundu Tallinn-Harku osas usutav, sest radari järgi on seal kõvasti lund juurde tulnud, eriti eile. 4 cm ööpäevas sinna lisandunud? No ei usu. Iseasi jah, kui on tugev tuul sealse lume minema kandnud.

Anonüümne ütles ...

Paistab, et homme läheb ilm rannikualadel sulalähedaseks ning seda ka Tallinnas.
Täitsa plusskraade on juba 5 päeva pärast oodata.

Jüri ütles ...

See lumi peab olema vaatlusväljakult tugevama tuulega kas vähemaks kantud või sattus sajuvööndite vahele.
Viimane GFS prognoos Tallinnale on selline: http://www.weatheronline.co.uk/weather/maps/city?LANG=en&CEL=C&SI=mph&CONT=euro&LAND=ED&REGION=0004&WMO=26038&LEVEL=52&R=0&NOREGION=1

Anonüümne ütles ...

Täna on rohkelt lumelisa oodata Loode-Eestis Tallinnast läände ja edelasse. Ei imesta üldse, et hommikuks on Tallinna jaamas lumikate kahanenud juba 20 cm piirile ning Hiiumaa napsab rekordi Vanakülalt, kuna seal täna ju ei saja radari kohaselt.

Anonüümne ütles ...

Oskab keegi ka seletada selle lume kahenemise põhjust(vajub/tõmbub kokku)? Kui kevadeni midagi juurde ei sajaks, kas siis lõpuks oleks 25cm'st alles vaid mõned cm või üldse mitte midagi? Ning kas kokkuvõttes selle sulata kahanemisega väheneb ka vee hulk lumes?

Tänavu oleks hea võimalus suurveeks, sest maapind külmus korralikult läbi enne sadusi ja kui lund ka veel kevadeni pidevalt juurde sajaks oleks tore, eriti Põhja-Eestis.

Anonüümne ütles ...

@ 15. jaanuar 2016 13:02
Oled õigel kursil. Su küsimus "Ning kas kokkuvõttes selle sulata kahanemisega väheneb ka vee hulk lumes?" vihjab sublimatsioonile, mis tähendabki üleminekut tahkest olekust gaasilisse olekusse.

Seega su küsmusele vastates on sublimatsiooni arvestades vastus jaatav - väheneb jah. Lumi aurub. Ka jää puhul on sublimeerumine märgatav - lõhu jääd külma ilmaga ning jäta jäätükid nii nagu jäid. Mine nädala pärast vaatama ning näed, et jäätükkide servad on sileda(ma)d ja ümara(ma)d.

Tulles sinu küsimuste juurde tagasi, siis on jah praegu suurim lume kahanemise põhjus kokkuvajumine.
-----------------------------------
Lumi iseenesest ongi ju tegelikult jääpuru. Selleks nii lumi kui jää sublimeeruvadki.

Anonüümne ütles ...

@15. jaanuar 2016 18:13 - Aitäh!

GFS'i viimaste päevade väljundid meenutavad kangest möödunud suve - taas ei suuda mudel õhumasside liikumist prognoosida. Kui hommikul näitas see neljapäevaks meile -10-kraadist isotermi, siis viimases uuenduses ilmus ei kusagilt välja -20. Sula on samuti juba mitmeid päevi edasi lükatud ja paistab, et sellel kuul seda loota enam ei tasu.

Anonüümne ütles ...

@ 15. jaanuar 2016 18:41
23. jaanuari paiku tasub ;)

Anonüümne ütles ...

@ 15. jaanuar 2016 11:50
Aga nüüd sajab ning radari järgi mitu tundi veel, kuna Soomest üle sama lahe liigub katkematu sajuala Virumaa-Harjumaa piiri suunas. Ketkel selles sajualas katkeid pole.

Anonüümne ütles ...

Hetkel*

Jüri ütles ...

Võib olla tuleb alles veebruaris, võib olla varem või pakutud kuupäeval - praegu on sellega segadus nagu ikka.
Lume kohta on isegi ülevaateid http://host.madison.com/wsj/news/local/curiosities-how-does-snow-sublimation-work/article_bd20cdbb-a044-5f8b-9817-de7baa27f9d4.html

Anonüümne ütles ...

Uskumatu, kuidas Põhja-Eestit sel aastal ikka lumega õnnistatakse.

Anonüümne ütles ...

Sulale läheb paljudes rannikukohtades ja mandri läänenurgas juba ilmselt eeloleval teisipäeval (19.01).
Juba täna olid/on Tallinna tänavad "kakased", kraade sain Nõmmel maksimaalselt -3,7.

Anonüümne ütles ...

@ 15. jaanuar 2016 20:44
Kus sa maakonna täpsusega elad?

Anonüümne ütles ...

@ 15. jaanuar 2016 20:47

Tartumaal.

Timo ütles ...

Tallinnas jälle tugevad lumesajuhood! Mereefekt mõjutab ikka tugevasti!

Anonüümne ütles ...

Helsingi testbedi radaril tõepoolest näha oranži kajaga sajualasid - väike võimalus staatilisi välke näha!

Anonüümne ütles ...

Praegu mõeldes tundub täiesti uskumatu, et Eestis on -43,5 kraadi ära mõõdetud. Käesoleva sajandi kohta on -36,7 °C ikka ülimalt erakordne näit, aga rekordist jääb endiselt puudu koguni 6,8 kraadi, mis paneb sügava kahtluse alla absoluutse miinimumi. Seevastu on absoluutse maksimumi purunemine alatasa ohus ja soojarekordid sünnivad aastaläbi. Tänavune jaanuar paistab ju silma väga madala keskmise temperatuuriga, kuid mitte ühestki külmarekordist pole siiani märku, ning ka kuu miinimum langes suure vaevaga -30'ni. Millal registreeriti viimanti mõni külmarekord? Tikutulega peab neid taga ajama. Väga tööstib ikka see, millise suurepärase arengu on Eesti kliima läbi teinud. Ei kujutaks oma elu siin ette möödunud sajandi esimeses pooles.

Anonüümne ütles ...

Prognoosid on muutunud ning lausa üle-Eestiline kerge sula saabub juba esmaspäevaks. Põhjust pole vaja mõistatada, sest tuul nagu ikka siis, puhub läänest ja edelast (lääneedelast). Saarte läänerannikul on sula mõõdukas.
Teisipäeva õhtust läheb taas pikemaks külmaks tagasi ning siis peame seda "põlvini jääd" trotsima hakkama :/. Eelkõige on kahju metsloomadest...

Anonüümne ütles ...

@ 16. jaanuar 2016 11:25
Arvan, et ilmateenistuse automaatjaamade seadmed ei peaks -40 kraadisele ja madalamale pakasele vastugi.

Anonüümne ütles ...

Mäletan, et kui mõõdeti Jõgeval -43,5
oli Narvas maapinnal mõõdetud -49,1
Nii, et pidasid vastu siis ja nüüdki !

Anonüümne ütles ...

Millal on oodata eilsele sarnast ilma, kui lumepilved jõudsid kaugele sisemaale?

Timo ütles ...

Tallinnas jälle arvestatav mereefekt ja lund sajab kolinal!

Jüri ütles ...

Õhumass on suladeks siiski liiga külm, võib olla merel kohal ja mõnel pool rannikualadel tõuseb üle null kraadi.

Anonüümne ütles ...

Kui kaua käesolev Tallinna mereefekt kestab?

Anonüümne ütles ...

@ 16. jaanuar 2016 16:12
Ei pruugi olla. Tuul peaks olema tugevavõitu ning seetõttu ei jõua üle mere tulev soe õhk jahtuda kuigivõrd. Kui peaks päeval päikestki olema, siis on sooja kraadi-paari jagu ehk enamgi.
------------------------------
Lääne-Eestis on sulalähedane ilm tulekul juba homme. Hiiumaa rannikul on väike sulaoht olemas.

Anonüümne ütles ...

16. jaanuar 2016 14:57
homme

Jüri ütles ...

Jah, see tundub üsna usutav http://www.wetterzentrale.de/pics/Rtavn485.gif, et on üsna soe ilm, mere kohal ja ilmselt rannikualadel on ka üle null kraadi oodata.

Anonüümne ütles ...

Juhul kui saabuv soe tõesti sula toob "lume rikkumise eesmärgil", siis loodan, et tuleks ruttu järgmine sula "lume hävitamise eesmärgil", sest taoline inimest mittekandev poolde säärde firn on ebameeldiv ja kahjulik nii metsaasukatele kui meilegi - eelkõige meie jalatsitele.

Praegune säravvalge kohev lumi on teretulnud, aga võimalik firn pärast sula sulagu ruttu.

Jüri ütles ...

Loodame siis, et on kas üks või teine variant, mitte vaid lume rikkumine.

Anonüümne ütles ...

Ma vaatan, et kella kümnese seisuga on Loksal päris korralik tuulepuhang olnud!

Jüri ütles ...

Jah, see on ilmselt mingi artefakt (kvaliteedihälve või mõõtmisviga).

Anonüümne ütles ...

Noh, nüüd on ennustuste kohaselt ka teisipäeval sula võimalus lääne-Eestis päris suur.

Anonüümne ütles ...

@ 17. jaanuar 2016 18:07
Meie usaldusväärse ilmateenustuse kohaselt on saarte rannikul nii homme kui ka teisipäeval miinused..Võta näpust, keda või mida usaldada. Ma usaldan Jüri ning pean isegi sula üsna tõenäoliseks. Eks me näe, kas homme keskpäeval kuskil -8 ja teisipäeva -"- -10 reaalselt ka on.

Ei pea end pofiks, kuid julgen lubada homseks vahemikuks -4..+2 kraadi.

Jüri ütles ...

Eks tõenäosuse andmine on ka üks teadmatuse peitmise vorme, sest kindlalt ei saa öelda üht ega teist. Kõiki asjaolusid ja kättesaadavaid andmeid kokku võttes siis selline arvamus.