esmaspäev, 14. september 2015

38. nädala ilm (14.–20.09.2015)

Kommentaariumi link

20. septembril
oli hoovihmadega ilm, üksikutes kohtades oli äikest, sest tsükloni lõunaservas muutus õhumass labiilseks. Tsükloni täitumise tõttu nõrgenes tuul. Sooja oli 14...19 °C. Riiat tabas üpris suurejooneline äike: http://www.meteolapa.lv/galleries/2367/negaiss-20septembra-pecpusdiena.
Järgneva ööpäeva jooksul hakkab ilma määrama lõunast põhja liikuv lõunatsüklon. See on troopilise õhumassi piiriks ja võib tuua tugeva saju, on äikesevõimalus. Pärast lõunatsüklonit tugevneb lõunavool ja saabuma hakkab suures koguses sooja õhku.

Üsna sileda alusega rünkpilve ahelikud 

19. septembri ilma määras tsükloni lõunaserv. See tõi tuulise, pilves ja enamasti kergete sajuhoogudega ilma. Sooja oli  15...19 °C, sajuhoogude ajal vähem.
Kuna tsüklon täitub, siis tuul nõrgeneb, ent kuivemaks ilm ei lähe, sest troopilise õhumassi piir jääb lähedale ja mööda seda liigub põhja väike lõunatsüklon. Seejärel tugevneb lõunavool ja saabub taas soojem õhumass. Seniks jääb õhutemperatuur alla 20 °C.
Kui idapoolne antitsüklon tugevneb piisavalt, võib oodata troopilise õhumassi saabumist 24. septembriks ja siis ka kuni 24-kraadist suveleitsakut, kui ilm on päikeseline.

ECMWF mudeli võrdlemisi dramaatiline väljund 24. septembriks (http://www.wetterzentrale.de/topkarten/fsecmeur.html).


Pilves ja tuuline 24. september ilm.ee kontori akna taga.

18. septembri ilma kujundas Skandinaavias asuva tsükloni lohk. See oli troopilise õhumassi piiriks, mis oli ääristatud äikestega. Lohu ittaliikumisel nihkusid ka äikesed itta – nii oli hommik ja ennelõunal Eestis praeguse aja kohta äikeseline.
Öö oli ebatavaliselt soe – minimaalne õhutemperatuur oli 14...19 °C, seega üks suve soojemaid öid üldse. Hommikul arenesid äikesed merel, mis liikusid Soome, hiljem ka saarte kohale. Samal ajal tugevnes tuul ja alates saartest asendus kagutuul edelatuulega.
Keskpäevaks jõudis sadu kohatise äikesega juba Ida-Eesti kohale ja eemaldus sealt kiiresti idapiiri taha. Ida-Eestis, kus päikeseline ilm püsis kõige kauem, tõusis õhutemperatuur veel üle 20 °C, kuid päeva teiseks pooleks asendus troopiline õhumass juba kõikjal jahedamaga, kuid õhutemperatuur püsis veel üle 15 °C. Päeva teine pool tõi mitmele poole kergeid vihmasabinaid.
Vihmahoogudega ja esialgu tuuline ilm (ajapikku tuul nõrgeneb) püsib mitu päeva, sest ilma kujundavad väheaktiivsed tsüklonid või nende lohud. 24. septembriks tugevneb taas antitsüklon ja idast võib palav õhumass uuesti jõuda Eestini.

Troopilise õhumassi serv on palistatud äikestega (http://www.puuppa.org/~pnuu/salama/). Äikese tegelik levik ööpäeva jooksul: http://www.puuppa.org/~pnuu/salama/arkisto.php?pvm=20150918.

Troopiline päikesetõus Laagris.


Juba kella 10ks jõudis äike kohale. Foto tumedus vastab tegelikkusele (mõned tänavalaternad süttisid).

17. septembri ilma kujundas tsükloni idaserv. Öösel liikus üle Eesti soe front, mis tõi kohale troopilise õhumassi. Frondi järel ilm selgines ja õhutemperatuur tõusis kiiresti üle 20 °C. Samal ajal lähenes merelt veel üks soe front, mis õhtu jooksul liikus üle Eesti ja tõi leitsakulise ilma eeskätt Lääne-Eestisse.
Kuna kuuma ja niiske õhu juurdevool vastu õhtut intensiivistus, oli veel kell 18 enamikes kohtades üle 20 °C, ainult Virumaal ja kohati meretuulega rannikualadel vähem. 20-kraadine troopiline leitsak jätkus kohati ka veel pärast keskööd, enamasti loode- ja läänerannikul, sh Pärnus. Vastu hommikut suureneb alates saartest äikesevõimalus (tõenäosus 40–50 %).
Juba ööpäeva möödudes sunnitakse troopiline õhumass lahkuma. Ebatavaliselt sooja öö järel on tulemas küll üsna soe päev, aga tuul tugevneb ja läheb sajule. Seetõttu võib olla 20 °C vaid vähestes kohtades. Nii lõppeb nädal tavapärase õhutemperatuuriga, kuid ikkagi võrdlemisi soojalt.

Ööpäeva jooksul mõjutavad Eesti ilma kaks sooja fronti (DWD).

Saabunud troopiline õhumass on väga niiske, eriti alumises osas ja seetõttu kastepunkt hästi kõrge (http://laguja.meteo.net.ee/obs/).

Labiilsusindeksid on 17. septembri õhtuks väga head äikese tekkeks (http://www1.wetter3.de/Archiv/GFS/2015091718_48.gif).

17.09.2015 Puhja. Foto: Ülle Loog

16. septembril määras ilma Suurbritannia kohal püsiv tsüklon. Selle idaservas jõudis lõunast kohale soe ja niiske õhumass, mistõttu ilm oli pilves, kohati sadas veidi.
Ööpäevaga jõuab troopiline õhumass Eesti kohale. Sooja frondi järel on loota ilma selginemist ja sel juhul kuni 24 °C (välistatud ei ole veidi kõrgemgi õhutemperatuur), kuid see pole garanteeritud. Kui õhumass on väga niiske, siis võib jääda ilm pilve ja soojagi tuleb sel juhul oluliselt vähem. Äikesevõimalus suureneb vastu 18. septembrit.
Nädala lõpuks on tavapäraste omadustega õhumass tagasi ja õhutemperatuur jääb siis kõikjal alla 20 °C. Uus soojenemine on võimalik pärast 23. septembrit.


16. septembri ilmakaardil on näha troopilise õhumassi piir sooja frondina, mis ulatus Karjalani (DWD).

15. septembri ilma määras lõunast saabuv madalrõhulohk. Selle mõjul tuul tugevnes (kagutuule puhangud kuni 18 m/s) ja pilvisus tihenes.  Alates saartest levis vihmasadu üle Eesti, kuid sajuvöönd oli üsna kitsas ja õhtuks muutus ilm jälle kuivemaks. Kuigi soojust tuli oluliselt juurde, ei olnud tihedama pilvisuse tõttu õhutemperatuur kõrgem, vaid jäi kõikjal alla 20 °C (kõige soojem oli Pakril – 19,2 °C).
Kõige suvisemaks päevaks kujuneb ilmselt siiski 17. september, kui läänetsüklonite mõju on nõrgem, st ei saja ja pilvisus võib olla hõre, samas kuuma õhu juurdevool kõige intensiivsem – sooja võib olla paljudes kohtades üle 20 °C.
18. septembri öö peaks olema samuti südasuviselt soe, st miinimumtemperatuur enamasti 15 °C või kõrgemgi, kuid päeval sunnitakse suur kuumus lahkuma idapiiri taha. Ida-Eestis võib veel olla üle 20 °C, aga mujal läheb juba hommikuks pilve ja sajule, võib olla äikest.
Nädal lõpeb septembri kohta juba mõõdukama soojusega ja kohasema õhutemperatuuriga.


WeatherOnline prognoositav õhutemperatuur 17. ja 18. septembriks. Nii soe on siis, kui ilm on võrdlemisi päikeseline, pilves ja sajuse ilma korral on märksa jahedam (allikas).

14. september algas enamasti lauspilvisusega (selgem oli vaid saartel), sest kagust jõudis üks ulatuslik pilvemassiiv Eesti kohale. Olulist sadu sealt ei tulnud.
Juba ennelõunal algas lõuna poolt ilma selginemine, sest pilvemassiiv liikus loodesse (Soome kohale) ja õhtuks muutus ilm enamikes kohtades selgemaks ja päikeselisemaks. Seal, kus pilves, püsis õhutemperatuur 15 °C lähedal, kus aga selgineb pikemaks ajaks, tõusis 20 °C-ni.
Antitsükloni mõju väheneb ja lõunast saabub madalrõhulohk ühes niiskuse ja soojusega. See toob vihma ja avab tee troopilise õhumassile, mis tugevas lõunavoolus tormab üle Läänemere ja Baltikumi Soomeni.
Ehkki kuuma ja niiske õhumassi kohalesaabumine on juba päris kindel, on mitmeid võimalusi, milline on ilm, sest pole täpselt teada, kui pikka aega see õhumass siinmail püsib, milline on pilvisus ja kuidas on sademetega. On täiesti võimalik, et kuum õhumass avaldub ainult ühes leitsakulises öös (miinimumtemperatuur 18. septembri ööl 13...18 °C), aga võib ka olla tugev udu suurema osas ööpäevast. Samuti jääb variant, et kuumus satub päevasele ajale ja ilm on suhteliselt päikeseline ehk sooja kuni 25 °C.
Suur kuumus taandub nädala lõpuks ja lõunavool nõrgeneb. Üsna eksootilise variandi on arvutanud ECMWF mudel, mille järgi võib jätkuva poolmeridionaalse tsirkulatsiooni toel saabuda lõunatsüklon. Teised mudelid seda ei näita.

Hilissuvine konvektsioon Kibunas

Nädala ilma ülevaade. Tuleb septembri keskpaiga kohta väga soe nädal, mõnel päeval võib olla suviselt soe. 
Nädal algab Venemaal antitsükloni lääneservas veel sajuta ja kohati päikeseliselt.  Idapoolse jaheda õhumassi mõju püsib, mistõttu õhutemperatuur jääb ilmselt kõikjal alla 20 °C. Läänetsüklonite mõjul on oodata tuule tugevnemist. 
15. septembriks jõuab kohale lohk ühes suviselt sooja õhumassiga, aga ka sajuga. Seetõttu on oodata sooja (õhutemperatuur ilmselt üle 15 °C) ja vihmast ilma. Seejärel muutub ilm kuivemaks, aga lõunavool tugevneb, mistõttu lisandub soojust. See peaks tipnema 18. septembril troopilise õhumassi sissetungiga, kui kohale saabub koguni 15-kraadine isoterm. Kui ei saja ja on vähegi päikeseline ilm, siis on lootust ka suviselt kõrgeks õhutemperatuuriks (kuni 25 °C).
Nädala lõpuks tõrjutakse suurem palavus idapiiri taha ja edelast tuleb asemele tuleb mõõdukalt soe õhumass. Selles enam üle 20 °C loota pole, aga üle 15 °C peaks päeviti siiski veel tulema.
Seoses tuulisemate ja pilvisemate ilmade tulekuga on oodata ka oluliselt soojemaid öid: miinimumtemperatuur võib jääda isegi 15...17 °C juurde (17.– 19. septembril).

WeatherOnline prognoositav maksimaalne õhutemperatuur 18. septembriks. Lätti prognoositakse kuni 27 °C (allikas).

Kuuma õhu saabumine väljendub ka nullisotermi rekordilises kõrguses, mis peaks prognoosi järgi tõusma 18. septembriks enam kui 4 km kõrgusele (allikas). 

24 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Paraku näib, et selle trooplise õhumassi telg satub Eestisse öösel, seega võimalikult vastupidiselt valele ajale. Seetõttu on Lääne-Eestis rekorditevõimalus 17.09, idas 18.09.

Jüri ütles ...

Jah, see on üks võimalusi. Ka äikesevõimalus on olemas. Vajadusel saab ilmaprognoosi täpsustada.

Anonüümne ütles ...

Nüüd näib lisaks valele ajastusele, et homme Eestis uusi rekordeid ei tulegi vist. Sat24st on näha, kuidas edelast kihutab paks pilvemass otse Eesti suunas. Tuleb pilves põuasombune ilm, parimal juhul tuleb 20'c ning päike vaid kumab pilvedest, juhul kui hajumist ei toimu saabuvas/jätkuvas pilvisuses.
(Ja siis saatuse irooniana reede öö tuleb selge, et miinimumtemperatuur võimalikult madal tuleks eksole)

Anonüümne ütles ...

Nii ta kipub olema.

Jüri ütles ...

Kogu päeva oli vaja tegeleda ühe lähedase matusega, seetõttu ei jõudnud varem siia.
Aga ilma osas - kõik võib olla, võib tulla 24 kraadi ja üsna päikeseline, aga võib olla ka pilvine. Selginemise osas ei oska praegu täpselt öelda, kuid enne peab soe front jõudma üle minna ja selle järel võib minna selgemaks.
18. septembri öö võib olla pilves, aga võib olla ka selge, igal juhul irooniast veel rääkida ei saa, sest me ei tea, mis täpselt tuleb. Eks vahel kipub olema ka vastupidi.

Anonüümne ütles ...

saaremaal on igatahes udu emhi andmete kohaselt. samas sakus on ikka veel madalpilves ning kraade 17,7. samas lõunaeestis juba 20..22 kraadi.
mudeli andmete kohaselt peakski öö üsna selge tulema, nagu eelmine anon.ütles.
---------------------
lääne- ja loode-eestis on õhtust varahommikuni väike äikesevõimalus, kusjuures õhtul sooja frondi äike ja varahommikul juba külma.

Jüri ütles ...

Laagris on igatahes juba päikeseline ja sooja üle 20 kraadi, mida nähtavasti seal kommentaaris ette ei nähtud.
Äikesevõimalus on sünoptilist olukorda ja õhumassi omadusi vaadates üllatavalt suur: isegi üle 40%.

Jüri ütles ...

Praegune nõupidamine sünoptikutega kinnitas seda, ent kuna tõenäosus on siiski alla 50%, ei ole seda prognoosi pandud. Labiilsusindeksid on väga head praeguse aja kohta: http://www1.wetter3.de/Archiv/GFS/2015091718_48.gif

Anonüümne ütles ...

Paistab paraku tõesti, et alla 50%, näiteks Tallinnast vaadatuna pole täna üldse tornjas-sakmelisi kõrgrünkpilvi täheldanud, kuigi otsisin ja aeg-ajalt uuesti kuni pimedani - no ei olnudki lihtsalt. Kui neid äikese indikaatoreid pole, siis on äikeseoht pea olematu või väga väike. Kahjuks ka radaritelt midagi erilist pole näha Mida arvata tänasest/öisest äikesevõimalusest, Jüri? Kas nende pilvede puudumisel võib siiski äikest olla, kas ka raevukat?

Anonüümne ütles ...

praegusel ajal kell 18 üle 20 kraadi tähendab, et sama soe oleks nagu juunis kell 21.
seega päris soe. jään huviga ootama, kas sept.tuleb soojem kui juuni, sest kui hästi läheb, algab kalendrisügis kuumalainega, mis jällegi kergitab kuu keskmist.

Jüri ütles ...

Jah, sellist kuumust tuleb praegusel ajal haruharva ette ja seda erakordsem on siis veel keskööl 20-kraadine õhutemperatuur (http://www.ilmateenistus.ee/ilm/ilmavaatlused/vaatlusandmed/maxmin-ohutemp/).
Ac cas ei olnud näha jah, aga siiski kõrgrünkpilved ilmusid päikeseloojangu ajaks (http://www.upload.ee/image/5204246/DSCN6070-001.JPG ja http://www.upload.ee/image/5204249/DSCN6079-001.JPG). Veel võis näha selliseid pilvi - tihedate kiudpilvede tugevalt vertikaalne areng, mis viitab labiilsusele troposfääri ülaosas: http://www.upload.ee/image/5204239/DSCN6046-001.JPG, http://www.upload.ee/image/5204241/DSCN6022-001.JPG ja http://www.upload.ee/image/5204245/DSCN6063-001.JPG
Oluline on siiski märkida, et alati enne väga äikeserikast päeva või (tugevat) äikest castellanus’eid ei teki. Tapal oli 2011. aasta suvel kaks väga äikeselist päeva, mõlemad juuli lõpus, ja kummalgi juhul ei olnud mitte mingisuguseid sakmelisi pilvi näha. Enne äikese puhkemist tekkisid neil kahel päevadel taevasse tavalised rünkpilved. Seega praegune olukord, et neid pilvi ei tekkinud, ei tähenda iseenesest veel midagi.
Kas siis äikest tuleb või ei? Ilmateenistus on äikesevõimaluse tõstnud 50% piirimaile, vt http://www.ilmateenistus.ee/ilm/prognoosid/4-oopaeva-prognoos/. Endiselt on võimalus, et kuskil merel või lihtsalt Eestist lõuna-edela pool tekib mõni äikesekolle.

Sõnum äikesepooluste elanikule/elanikele ütles ...

Tähelepanu Kairo Kiitsak! Ole valmis, et Jõgevale ja/või Simunasse saabub täna tugev joonpagi. Tõenäosus selleks vähemalt 75%.

Anonüümne ütles ...

kas just joonpagi, aga äike on küll neis paigus peaegu alati kindel.
----------------------
sel aastal on soomes äikest pmst poolaga või valgevenega sama palju olnud. igatahes kõvasti rohkem kui baltimaades.

Jüri ütles ...

Jah, see anomaalia paistab teravalt silma, et põhjapoolsetel aladel ka rohkem äikest vähemalt sel aastal kui siinkandis.
Joonpagi siiski see otseselt ei olnud, kuigi sajuala oli sellele iseloomulik, kuid äike ei olnud katkematult, vaid suurte vahedega.

Anonüümne ütles ...

@ 18. september 2015 10.29
Seekord panid sa küll täiesti mööda, isegi ühte välku nendes kohtades polnud. Kui ka pilves ilma püsimise kommentaator olid sina, siis teine möödapanek juba.

Igatahes mu tuttav ütles, et Tallinnas Ülemiste kandis olnud täna kella 10 ja 10.15 vahel räme padukas ja mõned mürinad olnud.

Anonüümne ütles ...

oli võrus tõesti kell 11 juba ligemale 21,5 kraadi?
kui jah, siis sel juhul olnuks õhumassi õige ajastusega kindlasti paljudes kohtades täna 25 ja enam kraadi, kuna varahommik oli ju frondist eemal väheste pilvedega.

Jüri ütles ...

Jah, ilmselt 27 kraadi oleks mõnel pool ära tulnud.
Laagris oli hommikul üsna tugevate lähivälkudega, aga ikkagi nõrk äike, sest välgud olid harvad ja kokku oli neid viis või kuus tükki.

Anonüümne ütles ...

äikese poolest oli 27.09.2012 erilisem, mis päädis lääne- ja loode-eestis tormise joonpagiga ning septembri kohta seninägematu sajutugevusega.

Jüri ütles ...

Jah, see oli meeldejääv ja oli ka siis väga sooja või isegi troopilise õhumassi sissetungiga tegu: http://www1.wetter3.de/Archiv/GFS/2012092712_3.gif

Anonüümne ütles ...

Paraku Euroopa mudel ongi nüüdseks ainuke seda 24.09 kuumalainet näitav, muud mudelid seda pmst enam ei näitagi. Nt GFS on esialgse kuumaharja jällegi itta/kakku taandanud.
Tähelepanuväärne on - eriti tänavuse aasta kohemusi arvestades - see, et eilne-üleeilne kuumalaine ennustus läks GFSil täkkesse, kuigi juba nädal enne selle saabumist hakkas näitama.
---------------------------------
Ilmateenistus on tänaseks kindlas kõnestiilis äikest maininud prognoosis, aga muud kättesaadavad ilmaandmed küll mingit äikest ei luba.

Anonüümne ütles ...

Kas järeldada, et suvesoojade ilmadega on seks korraks aamen ??

Jüri ütles ...

Mõnikord on veel oktoobris suviselt soe, 2000. a oktoober oli selles osas tähelepanuväärne, nii et enne oktoobri algust ei saa kindlalt öelda, et sel aastal enam ei tule suvesooja ilma.

Anonüümne ütles ...

palju siis toona sooja oli?
ning kas siis 17.09.15 tuli uusi rekordeid?

Jüri ütles ...

Tallinnas oli mõni päevarekord, ligi 20 kraadi: http://ilm.pri.ee/p%C3%A4evarekordid/10 ja tõenäoliselt oli kohati sooja üle 20 kraadi (http://www1.wetter3.de/Archiv/GFS/2000100112_3.gif, http://www1.wetter3.de/Archiv/GFS/2000100212_3.gif ja http://www1.wetter3.de/Archiv/GFS/2000100612_3.gif).
Nüüd võis päevarekord olla mõnes vaatlusjaamas, nt Viljandis, kus oli 24,8°C, kuid need andmed peate ise küsima ja läbi uurima, kas mõnes ilmajaamas oli kõige soojem praegune 17. sept või ei.