laupäev, 29. august 2015

HORVAATIA – SLOVEENIA 20.–29.08: valikuline ülevaade piltidega

Kallid reisikaaslased! Kui keegi teist soovib tehtud fotode täiskomplekti, palun saata e-kiri teemaga REIS aadressil kamenikmeister@gmail.com. Vastuseks saate fotode allalaadimise lingi koos juhistega.
20.–29. augustil olin Sloveenia-Horvaatia reisil, mille täpsemat reisiprogrammi saab lugeda siit failist: http://www.upload.ee/files/5142709/2015070704353232.doc.html
Annan siin valikulise ülevaate reisist, sest kõigest ei jõua lihtsalt kirjutada, mistõttu tähelepanu pööran eeskätt sellele, mis mind huvitas ja pildid on vastavalt sellele esindatud.
Alustuseks paar sõna giidist. Giid Eve tundus eriti algul üsnagi vastuoluline ja nii mõneski kahtlustäratav (talle meeldib hirmsasti sõna "frukt" puuviljade asemel), ent reisi lõpuks sai selgeks, et tuleb nõustuda ühes foorumis öelduga: Sai täna öösel tuldud HORVAATIA reisilt(16.07–25.07.2012) ja pean ütlema kõigepealt kiidusõnad giidi aadressil EVE, kes oli väga tasemel. Seetõttu võib arvata, et järgmised reisid tulevad just temaga (Albaaniasse, Hispaaniasse, Marokosse).
Eriti huvipakkuv oli mulle hommikusöökide kontinentaalsus (mandrilisus) vs. maritiimsus (merelisus). Üldiselt kehtib seaduspärasus, et lõuna poole liikudes muutuvad hommikusöögid kontinentaalsemaks: nii pakutakse Vahemeremaades hommikulauas vaid moosisaia (nn ülivalgeleib džemmiga). Samas kõige maritiimsemad hommikusöögid on Venemaal, kus antakse selline rikkaliku valikuga pidulaud ette, et ei jaksa mitme päevagagi ära süüa. Seega muutub hommikusöökide kontinentaalsus-maritiimsus pigem edela-kirdesuunalisel teljel. Seda, miks Vahemeremaade elanikud tavatsevad veeta hommikulaua kontinentaalsuse tähe all, seletatakse enamasti sellega, et nende õhtusöögid on väga hilised ja rikkalikud, mistõttu hommikul pole isu ega organismil võimet vastu võtta suures koguses toitu.
/Siiski otsustasin, et ei kirjutagi väga põhjalikult, ütlen vaid järgmist kogu reisi kohta:/ Vaatamata reisi odavusele läks kõik väga hästi: polnud ühtegi suuremat probleemi või viivitust. Ööbimised olid miinimum kolme***hotellides, kusjuures hommikusööke oli kuus ja õhtusööke veiniga kaks. Ilm oli erakordselt soodne: vaikne, sademeteta, üsna vaheldusrikas, kuid äikest ega suuri kraadikõikumisi polnud, sooja maksimaalselt 26 kraadi (veel nädal varem oli samas kohas igapäevaselt 37 °C). Vesi oli ujumiseks paras (umbes 25 °C).
Kõige elamuslikum oli Postojna koobaste külastus. Kõige nauditavam ja meelelahutuslikum Neretva jõel ja kanalites paadisõit koos õhtusöögi ja pillimeestega. Kõige ilusam ja mitmekesisem oli Plitvička looduspark.



Motiive Sloveeniast ja Horvaatiast: ilm oli vaheldurikas, ent soodne turistina liikumiseks.

Kommentaare ei ole: