laupäev, 9. mai 2015

20. nädala ilm (11.-17.05.2015)

Vihmateemaline fotovõistlus
2015. a suvine ilma- ja äikesehuviliste kokkutulek

17. mail asendus kõrgrõhuvöönd väheaktiivse (osa)tsükloniga. Seetõttu pilvisus tihenes ja läks sajule. Tuul oli nõrk. Sooja oli enne vihma 10–13 kraadi, hiljem pilvisusega vähem.
Venemaal asub tsüklon, mille põhjaservas on kaugemalt idast, Uuralite tagant, saabunud väga soe ja küllalt labiilne õhumass. Praegu ulatub see Põhja-Venemaale kuni Karjalani, edaspidi on aga suunatud rohkem Koola poolsaarele. Tänu sellele õhumassile tõusis Põhja-Venemaa sisealadel õhutemperatuur 25 °C-ni, vt http://ilmatieteenlaitos.fi/euroopan-saakartta. Ilmselt valgub osa sellest õhumassist ka Eestisse  ja ilm soojeneb selle arvelt veidi. Samas saabub osa soojusest meile lõunast. Esialgu ei saa veel täpselt öelda, kui palju ilm soojeneb ja kas Eestisse jõuab ka äikesevõimalus.

Venemaa püsiva tsükloni põhjaservas jõuab soe ja labiilne õhumass läänes kuni Karjalani (soe front; DWD).

Kiviõli tuhamäel 17.05.15 kell 15.45. Ei mingit vihma. Merle Polli foto

16. mail vähenes tsüklonite mõju, nii et mõjule pääses kõrgrõhuvöönd. Seetõttu ilm hommiku jooksul paranes ja päeval oli enamasti sademeteta ilm. Jahedas õhumassis oli sooja 10-15 kraadi, kohati vähemgi.
Jahe õhumass valitseb veel paar päeva, mistõttu sooja on enamasti alla 15 kraadi, seejärel läheb soojemaks. Äikesevõimalus tekib nädala möödudes, kuid see võib jääda Venemaale või mujale Eesti aladelt välja.

Rünkpilved Tõravere kohal

15. mail määras ilma Loode-Venemaal asunud madalrõhuvööndi lääneosa. Külmas ja niiskes õhumassis tekkis päeval labiilne kihistus, mistõttu pea kõikjal arenes rünksajupilvi. Need tõid hoogsademeid (vihm, lume- ja jääkruubid, rahe), kohati oli (välkudeta) äike.

Rünksajupilv haaramas Tallinna lahe enda alla. Andres Tuzbergi foto

Rahe 15.05.15 kell 12:20 Harkus. Reix Falbergi foto

14. mail määras ilma Soome tsükloni lõunaserv. See tõi sisemaale hoovihma, rahe, lume- ja jääkruupe, kohati oli äikest. Seevastu saartel ja mere läheduses selgines päeva jooksul, mistõttu sademeid polnud.
Madalrõhuvöönd jääb Ida-Euroopa kohale püsima nädala lõpuni, hiljem tuleb läänest lisa. See hoiab ilma jaheda ja hoovihmadega. Muutus selles osas võib tulla nädala pärast.

Pangodi äikesemaastik. Eero Hermanni foto

Jõgeva äikesemaastik. Kairo Kiitsaku foto

13. mail jõudis Soome kohale tsüklon. See lükkas sooja õhumassi itta. Asemele tulnud jahedas õhumassis oli sooja 7-13 kraadi, paiguti sadas (hoo)vihma, oli tuuline.
Tsüklonite või nende lohkude mõju püsib nädala lõpuni. Seetõttu on jahe ja sageli hoovihmadega.

Pagi jõudmas Vilniusesse

12. mail kujundas Eesti ilma veel kõrgrõhuhari, kuid õhtul suurenes läänepoolse madalrõhkkonna surve. Rõhkkondade piirialal jõudis kohale soe õhumass, mistõttu sooja oli 15-20 kraadi (Kundas isegi kuni 20,9°C). Ööseks jõudis saartele ja Loode-Eestisse vihm.
Tsüklon toob jaheda ja tuulise ilma. Arvestada tuleb hoovihmadega, sisemaal on ka äikesevõimalus, kuid suurim tõenäosus on arvutatud Läti ja Leedu aladele.

Vaade Vilniusele. 

11. mail kujundas ilma antitsükloni põhjaserv. Saabunud jahedas õhumassis algas päev pilve, kohati uduse ilmaga, kuid õhtuks selgines. Sooja oli esialgu 5-10 kraadi, päeva teisel pool päikese toel ja ehk ka pisut soojema õhumassi tõttu kohati kuni 14 kraadi.
Öö jooksul jõuab kohale soojem õhumass ja nii on päeval oodata mitmel pool sooja enam kui 15 kraadi. Jahenemise toob juba hiljemalt järgmiseks päevaks Soome kohale jõudev tsüklon. Kui see jääb väheliikuvaks, siis püsib jahe ja hoovihmadega ilm pikemalt.
Suurim äikesevõimalus on prognoositud 14. maiks.

Pilvetippude kõrgus näitab soodsaid alasid äikese tekkeks: sinisega on konvektsioonipilved, roosaka tooniga teised pilved. Mida külmemad on pilvetipud, seda suurem äike on võimalik (http://www.lightningwizard.com/maps/Europe/ani.html?0,gfs_el_eur,.png,0,3,6,9,12,15,18,21,24,27,30,33,36,39,42,45,48,51,54,57,60,63,66,69,72)

Nädal on üldiselt jaheda ilmaga, sest ilma mõjutavad läänetsüklonid, mis hoiavad õhumassi jahedana. Ainult 12. mail jõuab edelavoolus kohale päris soe õhumass, mistõttu sooja võib olla ligi 20 kraadi.

NB! 10.-15. mail on vaja olla Vilniuses, et sealsest ilmateenistusest koguda andmeid äikese esinemise kohta 20. saj teise poole vaatlusraamatutest (andmed digitaliseerimata). Seetõttu küll tuleb nädala ilma postitus, nagu senimaani, kuid ei garanteeri, et seda igapäevaselt õnnestub täiendada. Seetõttu on tore, kui huvilised arutavad kommentaariumis jooksvalt ilmaga seotud küsimusi ja tähelepanekuid.

61 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Tundub et enne viimast dekaadi tulevad täiesti sügisehõngulised ilmad. Näiteks 16. maiks võib hetkeandmetel isegi -6 kraadi isokas Eesti kohale jõuda, nii et sooja on lausaliselt alla 10 kraadi ka päeval. Kuna ilm on sel päeval üsna sajune ja pilves, siis öökülmaoht pole kuigi suur, kuid sajuhood tulevad ilmselt kõik jää- ja lumekruupidena.

Jüri ütles ...

Jah, tsüklon Loode-Venemaal on suur jaheduse hoidja ja antitsüklon seal samas vastupidiselt suur sooja tooja (soojal poolaastal).

Anonüümne ütles ...

Kusjuures 2 viimasel aastal siiski ka külmal poolaastal.

Anonüümne ütles ...

homme peaks õhumassi järgi üle 20 kraadi tulema - seega selle aasta mai kõige soojem päev senimaani

Jüri ütles ...

Praegu ei tule esimese hooga ette, ehk näiteid tuua? (Kusjuures 2 viimasel aastal siiski ka külmal poolaastal.)

Anonüümne ütles ...

14. mail on vist hea äikesepäev, aga seda, nagu alati, aina kaugemal kagu pool.

Anonüümne ütles ...

See on lihtsaltseletatav, miks Tallinna kant on Mandri-Eesti kõige äikesevaesem. Merelised äikesed hajuvad suursaarte tõttu ning Soome laht on ristiliikuvas õhuvoolus pilvede arenguks liiga väike + asjaolu, et mandrilised rünksajukad ei jõua seal Tln ümbruses äikeseks piisavalt küpseda.

Nii lihtne see tegelikult ongi. Lühidalt: Tallinna piirkond on täpselt üleminekutsoonis.

Anonüümne ütles ...

@ 11. mai 2015 18.14

Kas mitte 2013 jõuludel sellelaadset sün.olukorda polnud ning ka selle aasta märtsi keskel?

Anonüümne ütles ...

päris uskumatu see gfs mudel oma ennustuste stabiilsuses - viimasel 3 ööpäeval pidevalt ilma suurte muutusteta stabiilselt külma ennustamas, isegi nädala kauguse aja kohta. tundub, et prognoos on tõsiseltvõetav/usutav.

Anonüümne ütles ...

Jah, sel korral tuleb mai keskmisest suure tõenäosusega jahedam - ilmselt mõne kümnendiku võrra.
--
19. mai tuleb sel aastal 20 kraadi külmem kui eelmisel aastal.

Anonüümne ütles ...

kõik mudelid on külma oma ennustuse lõpuni arvutanud. seega el-nino mõju ilmnemine meie ilmale olemas nagu 1998 suvele, mis samuti jahe oli.

Anonüümne ütles ...

@ 19:34

Hetkel on Läänemerel ja Edela-Soomes äikesed, mis liiguvad Loode-Eesti suunas. Aga jah, need kindlasti jõuavad enne hajuda, sest on nõrgad + see, et prognoosid äikeseks on pmst NULL. Muide, siit Tallinnast vaadatuna ongi taevas näha pilvi, mis viitavad, et äike on kuskil üsna lähedal.

Anonüümne ütles ...

Ja ongi hajunud nagu naksti - jumalaeest, et Loode-Eesti äikest ei saaks :).

Samas see, et õhumassivahetusega prognooside järgi äikest ei tule, on ahastamapanev, kuna selle ümber on suur tuulteerinevus ning 10 kraadine temperaruurivahe.

Anonüümne ütles ...

12. aprill - aprilli soojeim päev.
12. mai - mai soojeim päev. (vähemalt senimaani)

huvitav kas jääbki. prognooside järgi küll.

Anonüümne ütles ...

@ 15:46.

Ei ole ahastamapanev. Sooja frondi äikesed hajuvadki päevaks/päeval.

Anonüümne ütles ...

Hakkasin juba GFS'i prognoose vaadates kahtlema, et tõesti pean 20 euri siin kellelegi ära andma nagu lubatud sai, kui maikuu temperatuuri maksimum jääb alla 20 kraadi, aga Kundas tuli siiski täna ära :D

Anonüümne ütles ...

tundub jah, et kliimasoojenemine tähendab siinmail äärmuste tasandumist.

talvel HÄDAVAEVU -20 vajutab ära, nüüd paistab, et HÄDAVAEVU +20 pigistatakse välja.

Anonüümne ütles ...

@ 12. mai 2015 16.56

eks me netis ole kõik anonüümsena kõik lubajad ja kõvad mehed :D

Anonüümne ütles ...

@ 11. mai 2015 10:29

Jah, võiksid preemia saada. Ainsana Kundas oli üle 20 kraadi ning seda 0,2 pügala jagu.
See oli lõõpimisega öeldud, ära solvu :D.

Anonüümne ütles ...

@ 12. mai 2015 16.56

Annan sulle 30 eurot puhtalt kätte või arvele kui suve ja aasta maksimum jääb alla 30 kraadi.

Kagulane ütles ...

@12. mai 2015 19.29

Loodetavasti pead siis lubadusest kinni, kui tõesti nii läheb. Mina oleks küll selle 20 eurot ära andnud, kuna see pole ei tea mis suur summa. Üks pakkus siin vahepeal 100 euri uue aprilli soojarekordi eest. Ja peame silmas ikka ametlikke jaamu, mitte vaatlusposte.

Anonüümne ütles ...

Saksamaal praegu korralik äike, liigub vaikselt ida poole.

Anonüümne ütles ...

vilniuses juba nii roheline..nagu meie juuli eestis. aga ega ime polegi - seal ju aprillis mitu päeva 20 kraadi.

Jüri ütles ...

Jah, loodus on arengu poolest Eesti juunisse jõudnud. Ilm on olnud sel nädalal siiski Eestile sarnane - kord 19-20 kraadi, siis jälle vaid 10-12 kraadi päeva maksimumiks.

Anonüümne ütles ...

homsest äikesevõimalusest vaid riismed järel.

Anonüümne ütles ...

aga mis linnuliike sa seal kuulnud oled? kas täpselt samu, osaliselt samu või erinevaid liike, mis eestis?

ja seal põhjataevas ööläbi valge polegi ning praegune päevane päikese kõrgus on umbes nagu meie jaanipäeval?

Kagulane ütles ...

@13. mai 2015 23.16

Siin kagus on täna endiselt äikesevõimalus olemas.
Kas Tallinnas ja Loode-Eestis on juba esimest müristamist kuulda olnud see hooaeg?

Anonüümne ütles ...

Õhuvool on jällegi lääne-loodest, mistõttu ei anta teile jällegi võimalust :/

Kalle ütles ...

Estofex igatahes äikesevõimalust pakub, radaripildil on ka algav konvektsioon kenasti näha.

profileestonia ütles ...

Viljandis müristab, pool tundi tagasi tuli ka rahe ja lumekruubi laussadu!
Äiksekaardil ka täpikesed :)

Anonüümne ütles ...

Praegu on nii Euroopa kui GFS'i mudelid üsna optimistlikud järgmise nädala lõpus saabuva kuumalaine osas. Euroopa mudel prognoosib koguni 18 kraadise isotermi jõudmist Eestisse.

ma pole robot tuli ütles ...

@ 14. mai 2015 20.00
mata see (l)ootus kohe maha. saame hoopis 18 kraadi külmema isoka.

@ 14. mai 2015 12.05
vähemalt siin sakus EI OLE! lõunal läks täitsa selgeks, kui kiudpilved välja arvata. kella 15-st puhus taevaluuaks kutsutav päris tugev tuul - ehk et loodest.

Anonüümne ütles ...

@14. mai 2015 20:00

Praegu jah, aga sinnani ju 9..10 päeva jäänud! Voodomaa piir ju 5 päeva. 28. aprilli kuumus ju kaotati ju samuti lõpuks täpselt kagupiiri lähistele, mida kõigest 3 päeva varem ennustati kogu mandrile.

Seega antud juhul on see super prognoos paraku TÜHI KOHT.

Anonüümne ütles ...

Aga nüüd saamegi suve alguseks näha, kas ka see aasta jätkub see "mätaste silumine" ja "lohkude tasandamine" nagu keegi siin mainis.

Anonüümne ütles ...

Homme peaks olema taas hea labiilsus, kuid äikest ei tule ilmselt, sest CAPE indeksid on poole madalamad kui täna.

Tänu aeglasele õhuvoolule ning ka suht soodsast suunast/tugevusega tuulele on konv.pilved home ka siin Tallinnas olemas.
Seda muidugi juhul, kui taevas on selge, et päike aluspinda saaks kütma hakata.

Anonüümne ütles ...

@ 14. mai 2015 20.00

Sel juhul satuks lisaks kuupäeva rekordile ka mai absl.rekord ohtu ja seda 2 aastat järjest. Õhumass pmst sama soe kui 19.05.2014.

Jüri ütles ...

Vastuseks päeva esimesele kommentaarile: päikese kõrgus on ehk midagi sarnast mai lõpule, kuid ööd on veel täiesti pimedad. Kuulda on olnud pääsukesi ja lehelindusid (hotell on linna serva lähedal, üle jõe on juba mets).

Loode-Eestis ei tea, et oleks sel aastal äikest olnud (talvised kahtlased juhud jätaks välja).

Anonüümne ütles ...

@ 14. mai 2015 12.46

nii see on jah. eriti sel aastal.
merelise õhuvoolu puhul on õhumass labiilne ning sisemaise korral stabiilne. (loe justkui luuletust)

Anonüümne ütles ...

See ennustatav kuumalaine kaotatakse Eesti vaatevinklist lähtudes, nagu see 28. aprilli omagi. Võite täitsa kindlad olla, sest küll see tsüklon paarsada km idapoole arvutatakse.

Anonüümne ütles ...

Jaa, tasandamine juba käib.

Anonüümne ütles ...

nüüdseks juba ongi kaotatud - max isokas nüüd 7 kraadi vaid.

kagulane ütles ...

Aega sinnani veel on, kuid tundub, et neljapäeval tuleb taas kahe Eesti päev. Nagu muidu, siis ka seekord on jällegi minu kodukandile kõige pruunikamad toonid märgitud nii temperatuuri kui indeksite osas nagu kaartidelt näha võib.
Nüüd on hea võimalus näha, kas taaskord hakkab see sooja ja äikesevõimaluse kärpimine prognoosikaartidelt.

Anonüümne ütles ...

Kindel on see, et parimal juhul säilib SAMALAADNE seis. Kindel EI OLE, see, et pruuni ala laiendatakse LOODE POOLE.
Kindel on see, et kagus äikest tuleb.

kagulane ütles ...

Sõnusin ära nagu nalja. Teinekord tuleb suuvärk kinni hoida niikaua kui aeg käes.

Anonüümne ütles ...

@ 14. mai 2015 20:18

jah, ütleks et isegi samaks arvutatud kui 28. aprlli oma - ehk et lõuna-kagu voolust on saanud taas edelavool, nagu ka aprillilõpu sooja puhul. mida samuti esmalt lõuna-kagu suunalisena arvutati.

nüüd on suht kindel, et suvesoojust ka sel korral ei tule ning niru suusailm jätkub edasi.
--------------------
aga külmaennustus ALATI täitub - nädal tagasi ennustati 17..19.05-ks külma ning nüüd näha, et nii lähebki. miks soojaga nii ei lähe, jääb mõistatuseks :/.

Anonüümne ütles ...

@ 14. mai 2015 20.00

nüüd on sellest saanud rohkem kui poole väiksem - keskmiselt 8 ktaadi isokas ning sedagi 1 päevaks.

üldiselt ei ole see euroopa mudel midagi parem kui gfs.

Anonüümne ütles ...

Eesti peaks kõigest paarsada km kagupool asuma, et meil mõnus ilm oleks. Ülemaailmses mastaabis (40000 km) on see ju üliväike vahemaa.

kagulane ütles ...

@17. mai 2015 13.43

Oleneb, kuidas võtta. Mina ei nimetaks seda "külmaennustuse" täitumiseks, sest talvel muudetakse väga külmad prognoosid jällegi soojemaks, ning sel juhul võiks öelda, et "soojaennustused" täituvad.
Kõige õigem nimetus oleks sellele "ekstreemumite kärpimine", sest see toimib ühtemoodi kõigil aastaaegadel.

@17. mai 2015 13.49

Loomulikult pole Euroopa mudel GFS'i omast täpsem. Siinkohal tekibki küsimus, kus kohast on üldse selline väärarvamus tulnud. Kui hakkate väljavaadetest pilte salvestama, siis näete, et mõlemad mudelid "imiteerivad" pidevalt üksteist.

kagulane ütles ...

@17. mai 2015 14.21

Jah, olen koguaeg sama mõelnud. Algaval nädalal tuleb see vahe eriti tervalt esile.

Anonüümne ütles ...

@ 17. mai 2015 14.31
28. aprillil nii ka juba oligi. Seda ka äikeste osas, mitte ainult soojuse.

@ 17. mai 2015 14.27

Jah, siin blogis on aegajalt seda äärmuste kaotamist päris tabavalt kutsutud: "küngaste tasandamine, lohkude täitmine". Künkad on siis kuumalained ning lohud külmalained.

Õhurõhu poole pealt analoog vastavalt kõrgrõhuharjade ning madalrõhulohkudega.

----------------------------------------------------------------
Arvan, et õhtuses mudeliuuenduses (ning ka edaspidi) lahjenevad prognoosid veelgi selle oodatava soojuse ja äikesevõimaluse osas.

Jüri ütles ...

Äärmusi on ilmselt keerukam prognoosida ja need on algtingimuste osas märksa tundlikumad.
Euroopa mudeli parem või suurem täpsus (müüt või mitte) on tulnud ilmselt sellest, et kasutatakse Ilmateenistuses (ametlikes prognoosides) rohkem või põhinebki sellel. Meenuvad ka hinnangud või arvamused, et ka USA poolel peetakse seda täpsemaks.

Anonüümne ütles ...

Nonii, uuenduses lahjeneski prognoos nagu arvata. Pärast "sünoptilise tollipunkti läbimist" 23..24. mail saadetakse meid soojapiirlt tagasi tavalisse 0 kraadi isokasse.

Anonüümne ütles ...

@ 17. mai 2015 20.17

siin pole midagi imestada, sest tsüklonite jorus polegi soe püsiv, vaid piiripealne.

Anonüümne ütles ...

Nüüd ei ennustata sooja ega äikest siia Võrumaalegi mitte.

Salvestasin huvi pärast 21..25. maini igast uuendusest keskpäevased kaardid 850 hPa isokast ja CAPE indeksist. Võrdlesin neid kõiki ning sellelt "fotoseerialt" tuligi hästi esile, kuidas soojus ja äikesevõimalus sujuvalt taandub kaartidelt Eesti suhtes. Päris hästi tuli esile.

Seda võrdlussalvestust ajendas aprillikuumuse samasugune taandamine, kuid siis see vähemalt riivas reaalsuses kagunurka, mitte ei möödunud kaugemalt nagu nüüdsega näib.

Anonüümne ütles ...

@ 17. mai 2015 16.35

Mille järgi sa seda lahjenemist oskasid ette näha?

Anonüümne ütles ...

Taimi Paljak oma keskpäevases ilmateates samuti mainis prognooside muutumist ja et soe Eestisse ei jõua.

Kagu-kagu ja aina kagu ütles ...

Minu arust on täpseim hoopis HIRLAM-mudel. Selle järgi jääb soe front Eesti kagupiirist paarkümmend km kagu poole.

Jüri ütles ...

Siin on veel mainitud selle soojuse jõudmist: http://www.ilmateenistus.ee/ilm/prognoosid/nadala-ja-kuuprognoos/nadalaprognoos/
Aga Venemaalgi on õhumass arvutatud varasemast jahedamaks. Antitsüklon ei ole nii tugev nagu 2013. või 2014. a samal ajal.

Anonüümne ütles ...

meie jaoks on see venemaa õhumass isegi rannailm.

Anonüümne ütles ...

Idakirdest läheneb üsna kiiresti joonpagi otse Eesti suunas! Ei tea kas peab Eestini vastu? Vahemaa on jah samas liiga pikk vist.

Anonüümne ütles ...

Jah, ongi hajund juba :(.