neljapäev, 12. detsember 2013

Torm 13. detsembril

Tormiuudised: http://www.ilm.ee/?511892, Ilmateenistuse ülevaade
Soomes mõõdeti mandril maksimaalseks tuulepuhanguks Helsingi Vantaa ilmajaamas  29,8 m/s, merel Rauma Kylmäpihlajal 36,8 m/s. Merel ulatus keskmine tuule kiirus 30,7 m/s, mis juhtub vaid kord 15-20 vaasta jooksul.
Eesti mitteilmateenistuse jaamades mõõdeti tugevaim puhang 35,1 m/s kell 03:25 Tallinna madalal, kuid Ilmateenistuse jaamadest 31,5 m/s kell 4-5 vahel Pakril. 

13. detsember
Kell 20
Hoiatus(ADEO31)
ADEO31 EETN 131210
HOIATUS 3 TALLINNA LENNUVÄLJA KOHTA KEHTIB 131800/132100
ON OODATA ÕHUTEMPERATUURI LANGEMIST ALLA 0 KRAADI=
http://www.emhi.ee/inc/other/lennumeteoroloogia.php
Kell 17
Õhtuks tuul nõrgenes (kella 17ks oli veel Kirde-Eestis tugevaid puhanguid) ja taevas selgines. Jätkus kiire õhurõhutõus. Läänest lähenesid kiud- ja kiudkihtpilved, mis annavad märku uue tsükloni saabumisest.


Päikeseloojang Haapsalus. Kaarel Virroja fotod

Kell 14
Mitteilmateenistuse jaamades mõõdeti tugevaim puhang 35,1 m/s kell 03:25 Tallinna madalal, kuid Ilmateenistuse jaamadest 31,5 m/s kell 4-5 vahel Pakril. Nüüdseks on tuul nõrgenemas.
Torm paistis silma oma teravuse, väga kuiva õhu ja selge ilma poolest.

Päikeseline ilm 13.12. lõuna paiku Tallinnas. Ellu Viburi foto

Siit http://www.blogger.com/comment.g?blogID=3103394870987873447&postID=7690348628157045424 ka kommentaar hommikusest Jõhvist: Tsau! Seda, mis jõhvis toimub, on raske sõnadesse panna. Tuul on nii jõhker, et mäest alla kõndides, talvesaabastes, asfaldil, lükkab tuul su tagasi üles. Mulle tuli reaalselt 30m/s tuuleiil otse näkku, mis tõukas minu, 85kilo kaaluva mehe tasakaalust välja. 400m edasi kõndides olin parklas, mille pinda kattis kiilasjää. Tuli ülitugev külgtuule puhang, mis tõukas mu taaskord tasakaalust välja ning et püsti jääda, pidin ma ülikiirelt tegutsema ja pöörama end nii, et tuul puhuks tagant ja kiirelt ettepoole liikuma, mida jääpeal teha on üliraske! Niiet jah, see mis siin toimub praegu, on uskumatu. Ivar Uutar, 13. detsember 2013. Kirjeldus on 9:15-sest ajast.

Hoiatus(ADEO32)
ADEO32 EETN 130939 CCA
HOIATUS 1 TARTU LENNUVÄLJA KOHTA KEHTIB 131145/131500
ON OODATA MAAPINNA TUULE KIIRUST 25 SÕLME PUHANGUTI 40 NÕRGENEB=
ADEO32 EETN 130936
HOIATUS 1 TARTU LENNUVÄLJA KOHTA KEHTIB 131245/131500
ON OODATA MAAPINNA TUULE KIIRUST 25 SÕLME PUHANGUTI 40 NÕRGENEB=
http://www.emhi.ee/inc/other/lennumeteoroloogia.php
Kell 2
Eesti kohal on veel väga soe õhumass, mis väljendub ka temperatuuris: mõnel pool saartel ja rannikualadel on üle 7 kraadi sooja. Südaöö paiku liikus Soomest Eesti kohale intensiivne vihmasajuala, mis paari tunniga kadus. Pärast sajuala selgines taevas taas.
Madalaima õhurõhuga ala on kandunud Kirde-Eestisse, näidates, et tsüklon on Soomes ja jõudmas Karjalasse.
Kella 0-1 vahel ulatus tuul Vaindlool 29,2 m/s, kuid vt all – Tallinna madalal ka üle 30 m/s. Tõenäoliselt ei ole tormi tipphetk (kella 2 seisuga!) veel käes).

Tallinna madala tuulegraafik: http://on-line.msi.ttu.ee/uus_/

Merikese reedesest ilmateatest: Millal talverahu võiks saabuda, ei oska keegi veel arvata. Reede õhtuks saabuv vaikus ja kerge külm on vaid viivuks. Juba laupäeva õhtul on  soojem õhk Atlandilt suurema osa Läänemere-äärsest hõivanud. Ööl vastu  pühapäeva saab mõni paik ehk õhukese lumekirmegi kätte. Õhtuks on lumi  lörtsi ja vihmaga asendunud, sest piki Norra merd kirde poole triiviv  sügav tsüklon kehtestab edelavoolu, mis müttab poriste põldude  ja  metsatukkade kohal  vähemalt kolmapäevani. Ühe hirmutsükloni arvutuse  paiskas Euroopa ilmakeskus just kolmapäevaks. Kui see paika peaks, oleks  lisaks tormituulele oodata ka märkimisväärset veetaseme tõusu, sest  tsükloni kese libiseks piki Lõuna-Soomet Peterburi poole. Ükski teine  mudel neljapäeval  seda arvutust ei toetanud. Ehk pääseme jälle halvimast.
Kuid ka selleks möödunud ööks ootas Venemaa ilmateenistuse Peterburi  kontor Neeva suudmes veetaseme tõusu kuni 190 cm üle keskmise. Meil on  Meresüsteemide Instituudi arvutus Sillamäe kohta, ja maksimaalne tõus  ulatub üle 110 cm. See pole veel ohtlik. Pärnust jääb maksimaalne tuulte  vöönd eemale, kuid   meetrine veetõus käib siiski ära.
12. detsember
Kell 23
Hilisõhtul liikus Edela-Soomest põhjarannikule tugev vihmasadu. Tugevaim tuul on Osmussaarel (kell 21-22 kuni 25,6 m/s) või Pakril.

Hoiatus(ADEO31)
ADEO31 EETN 122130
HOIATUS 1 TALLINNA LENNUVÄLJA KOHTA KEHTIB 130100/130700
ON OODATA MAAPINNA TUULE KIIRUST 35 SÕLME PUHANGUTI 45=
http://www.emhi.ee/inc/other/lennumeteoroloogia.php
Tallinna madala tuulegraafik: http://on-line.msi.ttu.ee/uus_/

Kell 20
Viimasel paaril tunnil on tuul tugevaim olnud Vaidllool ja Osmussaarel, veidi üle 20 m/s. Õhurõhulangus on suurim Loode-Eestis, kuni 4,5 hPa/3h.


Nüüdseks on selge, et tulemas on üsna tugev torm, mis annab kõige rohkem tunda ilmselt Soome lahel. Samuti on tsüklon arvutatud varasemast sügavamaks, samal ajal kui lõunapoolse antitsükloni tugevust ei ole niipalju muudetud. 50-60% tõenäosusega ulatub mõni puhang üle 30 m/s.
Ilmateenistuse hoiatus:
 Eesti   12.12.2013 12:25
13.12.öösel on sisemaal oodata edela- ja läänetuult 12-18, puhanguti 23 m/s, rannikul tõuseb tuule keskmine kiirus 15-21, puhangud 30, tõenäolised on ka 32 m/s. Kõige tormisemaks kujunevad Hiiumaa ning mandri loode- ja põhjarannikualad.

Õhurõhulangus on peamiselt Põhja-Eestis olnud väga kiire, üle 3 hPa/3h kohta. Kiireima õhurõhulangusega koht näitab, kuhu tsükloni kese liigub. Viimase kahe tunniga on Vaindlool tuul üle 20 m/s ulatunud, täpsemalt kell 16-17 kuni 23,3 m/s.

12. detsembri õhtul võis näha ulatuslikku selginemisefekti Läänemerel, mis jõudis Eestisse. Selle põhjuseks on õhumassi tugevam segunemine, mis lõhub inversiooni ja on üsna sagedaseks nähtuseks enne tormi või äikest.
Selginemisefekt tormi eel 12. detsembril Läänemerel, http://sat24.com/en/scan

Tsüklon oli 12. detsembril alles Norra merel, kuid kujunemisstaadiumis tsüklonid võivad ööpäevaga läbida tunduvalt üle 1000 km, mistõttu ööpäevaga jõuab juba Kesk-Soome, allikas.


GFS tuulepuhangute prognoos 13.12., lisaks.

35 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

mida tähendab täpsemalt "üsna tugev" torm?
kas see torm on tugevam kui 29.10?

väga hea et selgineb, kuna ema lubab mul täna minna tormi vaatama, kuna ta tuleb minuga kaasa. aga kaua ei saa, kuna varase ärkamisega tuleb uni peale ja homme uuesti vara ärgata, et kooli minna. aga selge ja torm on lahe!

Jüri ütles ...

Üsna tugev on viide määramatusele, samal ajal pole tegu tuulte poolest sellise juhusega, kus üle 20 m/s eriti pole, vaid ilmselt ikka üle 25 m/s.

Anonüümne ütles ...

ja kui tugevad siis sakus võiksid jälle puhangud olla?

Anonüümne ütles ...

Eestis võiks tormi nimi olla Aivar, kuna see isik oli mu lapsepõlves suurim sõber, kuna huvitus ka ilmast. (enam ei tea, kas, kuna kolisin kahjuks sealt)

Anonüümne ütles ...

Ja Aivari nimepäev peaks ka täna olema.

Seega õnnitlused sulle!

Jüri ütles ...

Eks on igasuguseid soove ja tahtmisi, oluline oleks mingi ühtne standard ja selle alusel ühene mõistetavus. Kuna aga nimesid pannakse palju ja erinevaid, siis pole sel teemal eriti mõtet arutada, mis nimi võiks või peaks olema, sest igaüks võib kutsuda seda tormi nii nagu ise tahab.

Anonüümne ütles ...

kui tugevad võiksid puhangud Kiilis olla

Jüri ütles ...

Kuna seekord mõjutab torm kõige rohkem Soome lahete ja põhjarannikut, siis midagi sellest karmusest võiks ka Kiili jaguda. Praeguse seisuga 20-23 m/s võiks jääda 50% tõenäosuse juurde.

Anonüümne ütles ...

Ütleme nii, et tugevamad tuuled kestavad kell 00:00 - 12:00.

Anonüümne ütles ...

maksimum on kella 5..7 vahel - seega äärmiselt tobe aeg nii jälgimise kui ka turvalisuse mõttes.

Anonüümne ütles ...

ma arvan, et sakus võib 25 ms küll tulla, kuna eelmise tormiga oli 20 m/s metsa ääres kindlasti.

nüüd ennustatakse 2..3 ms tugevamat (keskmise kiiruse järgi)

Anonüümne ütles ...

Arvan, et sisemaa max puhangud tulevad Väike-Maarjas või Jõhvis. Küllap ka Jõgeval ja Lääne-Nigulal.

Nt Patricku ajal oli V.Maarjas puhangud 28 m/s. Rannikul 31.

Kui rannikul peaks mingi imeläbi 35 välja venitama, siis on V.Maarjas võimalik 30 kuni 32 m/s. (V.Maarja asub kõrgustikul)

Anonüümne ütles ...

Millal on tormi kõrghetk põhja eestis?

Jüri ütles ...

Kui seda usaldada, siis hommikul: http://www.vader-alarm.se/en/weather/weather-for-professionals/film-of-currents/sweden.html

Anonüümne ütles ...

Jõulud mustad?
Või mis sina arvad Jüri?

Laimi ütles ...

Kas kuskil on oodata üleujutusi Eestis?

Anonüümne ütles ...

jõulud on kindlasti lumeta.
mustad on need vaid linnades.

Anonüümne ütles ...

Ruhnu saarel tulevad rohelised ja päikeselised jõulud :)

Jüri ütles ...

12. detsember 2013 19:17 - kõige rohkem on ohustatud Soome lahe idaosa, kuid siiski ilmselt päris üleujutusi ei tule, sest tsükloni liikumine on liiga kiire, et vesi jõuaks tohutult tõusta. HIROMBiga modelleeritakse mereveetaset: http://www.emhi.ee/index.php?ide=19,1304,1306

12. detsember 2013 18:57 - väga tõenäoliselt jätkub intensiivne (lääne) tsüklonaalne aktiivsus. See tähendab, et soojust transporditakse ookeanilt Läänemere regiooni ja talvist ilma eriti pole. See siiski ei välista, et jõulude ajal lund pole. Ikka võib mõni lumine või lörtsine päev vahele sattuda, sh just nt jõulude ajale. Kas see juhtub, ei tea. Üldist tsirkulatsiooni iseloomu vaadates arvaks, et pigem on lumeta jõulud.

Anonüümne ütles ...

Ka siin Lõuna-Eestis tulevad rohelised juhul, kui lund ei tule. Muru on peaaegu sama roheline kui suvel ning hilja aegu tulid jasmiinile pungad, mis on nüüdseks osaliselt lehte läinud.
Loodetavasti peavad ka praegused wetterzentrale kaardid paika, mis ei luba hetkel olulist külmenemist. Ehk saab siis jõuludel kuuse asemel mõne rohelise puu tuppa tuua.

Anonüümne ütles ...

mänd, kadakas ja elupuu on ka rohelised

Anonüümne ütles ...

Nagu näha, siis enamuse jaoks mitte.

Anonüümne ütles ...

Rohelised jõulud tähendavad ikka seda, et suurt külma ja lund pole veel olnud ja maapind on soe, seega pole murul klorofüli lagunemiseks põhjust. Lõuna-Eestis on paiku kus pole temperatuur alla -7 langenud ja saartel alla -5 kohati isegi alla -4. See aasta pole isegi mõned soojalembesed taimed erilisi külmakahjustusi saanud.

Jüri ütles ...

2011. a oli veel ekstreemsem sooja poolest.

Anonüümne ütles ...

Tundub et jääb ikkagi nõrgemaks

Jüri ütles ...

Tallinna madalal mõõdeti puhanguteks kuni 30,1 m/s, kuid tormi tipp ei pruugi veel käes olla.

Margus ütles ...

Oligi nii. 2011 oli sooja nov-dets isegi enam. Siis aga (kes mäletab) tuli jaanuaris "ootamatult" külma ja veel üsna kröbedalt. 70 ndail-80-ndail aastail oli ka selliseid talvi kus säärane nullilähedane heitlikkus püsis kevadeni. Nn. õiget talveilma polnudki. Kes nüüdsetki teab- ikkagi lisaks kliimasoojenemine ka mängus !!!

Anonüümne ütles ...

Kas see Väike-Maarja 27,5 ms näit on talvisel ajal üks sisemaa rekorditest talvisel ajal?
Või siis selle jaama talvise ajaloo jooksul üsna rekordiline?

Minu jaoks yldse ulmeline et seal nii tugev iil oli

Anonüümne ütles ...

Kui suur on Eesti suurim keskmine tuulekiirus olnud, Soomes vist 31ms?

Jüri ütles ...

Kahe aasta tagune talv oli jah tugeva külmahambaga, veebruari algul oli enamasti -20°C-st madalam, miinimum oli -35°C Jõgeval.

Isegi üsna lühikese perioodi jooksul on Väike-Maarjas ka rohkem mõõdetud: http://www.emhi.ee/?ide=6,299,304

Tugevaim tunni keskmine tuul oli kella 3-4 vahel Osmussaarel, kui see oli 21,6 m/s. 10 min keskmist tuleb siit otsida: http://www.emhi.ee/index.php?ide=21,540,1071

Mingid tuulerekordid on siin: http://www.emhi.ee/?ide=6,747,750, aga nt suurimat tuule 10 min keskmist seal pole. On jäänud kuskilt silma, et 1967. a augustitormi ajal oli see kas 34 või 35 m/s, ent praegu viiteid ei leia. Soome kohta pole uurinud.

Anonüümne ütles ...

vabandust teemavälisuse pärast, kuid kas teate palun selle taustamuusika esitajat ja pealkirja:
http://www.reporter.ee/2013/12/13/tallinki-laeval-star-purunes-autoteki-ramp/

Anonüümne ütles ...

Huvitav, kas täna võis Cairo's olla kõigi aegade külmarekord?

Jüri ütles ...

Kohe esitajat-pealkirja ei tea, kui aega, eks võib uurida.

Jah, vat siin tuleb nõus olla sellega, kes nõudis eestipärasust (http://www.eki.ee/knab/mmaad.htm on antud riikide, pealinnade ja elanike nimed/nimetused), aga las ta siis olla pealegi.
Kairos oli hommikul sooja 5°C ringis, kuid rekord see pole, sest varasemalt on ka miinuskraade olnud ja seda mitmel teisel kuul. Samas pole kindel, kui õiged on veebis leitud andmed, siia ei pääsenud ligi: http://nwp.gov.eg/

Anonüümne ütles ...

aga kas nüüd teate

Jüri ütles ...

Seda ei tea keegi, sest AikeseVideod (http://www.youtube.com/user/AikeseVideod) pani selle kuhugi vastavasse foorumisse, aga vastuseid pole siiani.