kolmapäev, 24. aprill 2013

Täna 13 aastat tagasi mõõdeti soliidne aprilli kuumarekord

23. aprillil oli mõnel pool äikest. See oli aasta teine äike. Esimene äike oli 28. veebruaril mõnel pool Põhja-Eestis.
23.4. päeval oli äikest Rootsis, õhtul aga mõnel pool Eestis.

Päeval pakkusid elamusi kihtsajupilved ja vahelduvad pilvemaastikud.

24. aprillil 2000 mõõdeti aprilli kuumarekord. Kõige soojem oli siis Kundas (27,6°C), aga ka mujal ühtlaselt 26-27 kraadi. Tallinnas mõõdeti sel päeval maksimumiks 27,2°C ja Tartus 27,3°C.
Eestisse jõudis suviselt soe õhumass juba 20. aprilli paiku, nii et päeviti oli sooja 20 kraadi või rohkem ja seda pea kuu lõpuni. Nendel päevadel püsis Suurbritanniast läänes ulatuslik tsüklon. Teine tsüklon tegutses Musta mere kohal ja oli samuti väheliikuv. Esialgu jäi Eesti nende tsüklonite vahelisse neutraalsesse piirkonda. Kuna õhuvoolude suunamisel oli ülekaalus siiski Atlandi tsükloni mõju, siis liikus õhk edelast kirdesse ja soe õhk jõudis kohale.
22. aprilliks kujunes välja Aafrikast lähtunud kõrgrõhkonna hari, mis ulatus Eestini. Harja telg jäi vahetus lähedusse või veidi kagu poole, mistõttu õhk liikus ikka edelast või lõunast põhja. 23. aprilliks kujunes Läänemerel välja antitsüklon, mis liikus Karjalasse ja siis juba Venemaale. Seega püsis õhuvool ka lõunast. 
24. aprilliks liikus ookeanil oleva tsükloni lohk üle Pürenee poolsaare itta ja Vahemerel tekkis tsüklon. Teine tsüklon jõudis Skandinaaviasse ja liikus Põhja-Venemaale. Norra merel tekkis aga antitsüklon. Seetõttu jõudis loodest külm õhumass üsna lähedale, mistõttu ilm jahenes, kuid antitsüklon liikus kiiresti itta ja seetõttu läks taas soojemaks (üle 20 kraadi). Kuu lõpus läks siiski päris jahedaks.
Millised on mälestused sellest päevast? Käisin siis 3. klassis Kivimäel. Hommik oli soe, 15 kraadi, kui õigesti mäletan. Keskpäevaks läks aga nii palavaks, et see hakkas õppetööd häirima ja seetõttu tehti lühendatud koolipäev ja lasti kuumapühi pidama. Õhtul aga tõi briis meeldivat värskendust. Järgmine päev oli ka väga soe, aga tuuline ja pilves.
24.4.2000 ilmateade Sõnumilehes

24.4.2000 ilmateade Õhtulehes

Ilmateated sellest perioodist:
24. aprilli ilmateade Õhtulehes: „Kevadsoojuses areneb tärkav loodus kiiresti. Metsatukad muutuvad Eestimaal järjest rohelisemaks ja tänane päev aitab sellele tublisti kaasa. Peaks olema üks aprillikuu palavamaid päevi.
Venemaa kohal laiuva kõrgrõhuala lääneservas peaks õhutemperatuur tõusma 20...27ºCni.
Enamvähem sama soe ilm on täna ka Poolast kuni Balkanimaadeni.
Saksamaa lõunaosas on teine kõrgrõhkkond, kuid meie omast jahedam. Üle 20ºC tõuseb temperatuur ka Vahemere ääres Hispaanias.
Pilves ja vihmane on ilm Briti saartel, Biskaia lahe ümbruses, Põhja-Itaalias, Aadria mere idakaldal, Türgis, Rumeenias, Lääne-Ukrainas, Taanis ja Lõuna-Rootsis. Lapimaal aga puistab siin-seal lund väi lörtsi.
Homme ülehomme on meil ilm vihmahoogude järel juba märksa jahedam ning nädala lõpp toob veelgi kargemat õhku.
Täna on Eestis vähese ja vahelduva pilvisusega sademeteta ilm.
Puhub kagu-ja lõunatuul 3...8 m/s. Õhutemperatuur tõuseb 22...27 kraadini, kuid tuulepealsetel rannikualadel on sooja vaid 11...16ºC."
25. aprilli ilmateade Õhtulehes: „Suviselt sooja ilma eest tuleb meil tänada kõrgrõhkkonda, mis mõned päevad tagasi Skandinaavia lõunaosa kohal tekkis ning sealt siis ida suunas liikudes eilseks Venemaa lääneossa jõudis. Ka täna on Eestis tunda selle kõrgrõhkkonna mõju, kuid seda vaid vabariigi idaosas, sest Läänemere kohalt läheneb saartele ja Lääne-Eestisse madalrõhulohk, mis kannab lähemale ka sajuala ning äikese.
Lohutuseks on see, et sajune on ka suurem osa Euroopast, sest valdavat valitsevad kontinendil madalrõhkkonnad.
Täna on vähese ja vahelduva pilvisusega ilm. Lääne-Eestis sajab paiguti hoovihma, võib olla äikest. Puhub kagu-ja lõunatuul 5...10 m/s. Sooja on 17...24, saartel 10...16 kraadi."
26. aprilli ilmateade Õhtulehes: „Venemaa soe kõrgrõhkkond on lahkumas ja nädalalõpul läheneb loodest uus, külm kõrgrõhkkond.
Õhumassivahetusega võib kaasneda hoovihm ja äike.
Jahedamaks muutub ilm ka Skandinaavia maadel ja Soomes. Kesk-Venemaal püsib täna veel päikesepaisteline ja palav ilm. Soe on endiselt Ukrainas ja Balkanil, kuid seal tekivad päeval hoovihmad ja äikesepilved. Vihma ja kohati äikest on ka Prantsusmaal ja Pürenee poolsaarel.
Täna on vahelduva pilvisusega ilm. Kohati võib sadada hoovihma ja olla äikest. Puhub muutliku suunaga tuul 2-7 m/s. Sooja on 8-14, Kagu-Eestis kuni 21 kraadi.
Homme on muutliku pilvisusega peamiselt sademeteta ilm. Puhub põhjakaare tuul 2-7 m/s. Õhutemperatuur on öösel 2-8, päeval 7-14, kohati kuni 17 kraadi.
Reedel on muutliku pilvisusega oluliste sademeteta ilm. Puhub valdavat kirdetuul 3-8 m/s, päeval rannikualadel puhanguti 12 m/s. Õhutemperatuur on öösel 0 kuni +6 kraadi, päeval on 7-14 pügalat sooja.“
27. aprilli ilmateade Õhtulehes: „Ilma hakkab üha enam kujundama külm Islandilt pärit kõrgrõhkkond. Tänaseks jõuab see Skandinaavia kohale, tagades meile kuiva ja valdavalt päikesepaistelise, kuid senisest jahedama ilma. Olulist ilma muutumist pole ette näha ka lähematel päevadel, sest eelpool mainitud kõrgrõhkkond liigub meile veelgi lähemale.
Kui vaadata Euroopat tervikuna, siis torkab silma see, et kontinent on jagatud kahe väga erineva õhumassi vahel – idapool on soe ja läänepoolel külm. Nii tõuseb Venemaal, Ukrainas ja paiguti Kesk-Euroopas temperatuur 23...27 kraadini.
Traditsiooniliselt soojades piirkondades Pürenee poolsaarel ning ka mujal Vahemere ümbruses on sooja vaid 10 kraadi ringis. Samas soe kõrgrõhkkond nihkub üha kaugemale Venemaa idaossa, avades tee läänepoolt peale tungivale külmale õhule.
Täna on muutliku pilvisusega sademeteta ilm. Puhub valdavalt kirdetuul 2...6 m/s. Sooja on 7...14, kohati kuni 17 kraadi.
Homme ja ülehomme on vahelduva pilvisusega oluliste sademeteta ilm. Puhub idakaarte tuul 3...8 m/s. Õhutemperatuur on öösel 0...+6, päeval 12...17, rannikualadel paiguti 9 kraadi.“

39 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Mäletan seda aprilli.
25-25 aprill sai juba ujumas käidud.Kuigi vesi oli jääkülm,siis õues oli lihtsalt nii palav,et muud ei jäänud üle

Anonüümne ütles ...

Veel eile õhtul ennustas weatheronline 1.maiks Tartusse 22 kraadi sooja, nüüd kõigest 17 kraadi. Praeguse seisuga tundub, et soe ei ulatu Eestini välja.

Anonüümne ütles ...

Ilselt on see tingitud sellest,et sooja õhu eel tuleb korralik vihmasadu ja taevas on pilves.

Anonüümne ütles ...

loodetavasti tuleb 1. mail sooja ja äikest juba mitmelpool :).

Anonüümne ütles ...

Eilsed pilved olid tõesti äikesele viitavalt sünged, kuid meil polnud äikest.

Marek ütles ...

Vaadates neid fotosid vanadest ilmakaartidest ajalehtedes, siis tuleb meelde vana hea aeg, kui olin oma ilmavaatluse algusaegades. Tõepoolest, ilm 10 a tagasi oli väga kuum. Ka Lääne-Eestis oli +26 ära, kus ma see päev viibisin. Samuti oli 2000. aastal märkimisväärselt soe ka 29. aprillil.

Anonüümne ütles ...

kui läänemerd poleks, siis sajaks hetkel mitmel pool äikesehoovihma, nagu hetkel otse peipsi taga.
(kl 15 sat24 andmed)

Jüri ütles ...

Mai alguspäevade ilm pole veel sugugi kindel - soe võib, aga ei pruugi kohale jõuda. Äikesega sama lugu. Seetõttu ei tahaks kiirustada veel selle kinnitamisega.
Jah, 2000. a aprill oli eriline eelkõige soojuse poolest. Mäletan, et tol kuumarekordi päeval (käisin tollal Kivimäe põhikoolis kolmandas klassis) tehti lühendatud koolipäev, kuna kuumuse tõttu oli õppetöö häiritud ja meid lasti kuumapühasid pidama. Kuumapühi pole kordagi varem ega hiljem saanud pidada.

Jah, Läänemereta oleks äike Eesti aladel küll täiesti võimalik. Õhu liikumine on väga kiire ja seetõttu ei jõua rünkpilved Eesti kohal küpseda, vaid triivivad selleks ajaks juba Venemaale.

Anonüümne ütles ...

2007. a mai lõpp oli veelgi soojem, kuid meid ei lastud kuhugi. küpsetasime ajusid edasi.

Jüri ütles ...

2007. a mai lõpp ei puutu minu meelest üldse asjasse. Miks mitte rääkida siis näiteks 2010. a juuli temperatuurist vms?

Anonüümne ütles ...

sest juulis koolis ei käida, aga mais käiakse.

Jüri ütles ...

Selge, sest enne jäi arusaamatuks, kuidas on mai lõpp seotud 13 a taguse juhtumiga.

Anonüümne ütles ...

Ei tea kuna esimesed puud hakkavad lehtima ? Ma pakun et alates 1.maist sellepärast, et on olnud juba ööpäeva kesmine 5-10 kraadi vahel viimasel ajal.

Jüri ütles ...

Puudel on vaja täis saada teatud positiivsete temperatuuride summa, enne kui lehtimine algab. Ei ole vahet, kas see summa saadakse täis paari päevaga või kuu ajaga. Vajalik temperatuurisumma sõltub liigist.
Kuna kevad algas alles 10. aprillil ja viimased päevad on ka pigem jahedad olnud, siis ilmselt enne mai esimest nädalat mingeid erilisi muutusi ei ole. Kui nüüd mai alguses peaks soojaks minema, siis see annab üsna olulise panuse vajalikku temperatuurisummasse.

EestiLoodus ütles ...

2007 aastal olid mu elukohas toomingatel väikesed lehed juba 16. aprillil. Mäletan seda kevadet siiani väga hästi.

30. märtsil 2007 tulin koolist koju pluusi väel, kuna temperatuur oli +14 kraadi ning ilm selge.

EestiLoodus

Anonüümne ütles ...

täna jälle otse peipsi taga äike.

Anonüümne ütles ...

Oskaksite öelda, kust saaks hetke äikest näha? Ilm.pri.ee'st see ka millegipärast ära kaotatud, väga hea oli sealt vaadata.

Anonüümne ütles ...

sat24.com

seadetest märgi linnuke 'lightning' ette.

Jüri ütles ...

ilm.pri.ee on jah muutusi läbi teinud. Äikest saab jälgida näiteks siit: http://www.euclid.org/realtime.html
Täna on sama ilmamuster, mis eile: tugevas lääne- või loodevoolus saabus jahe, aga niiskevõitu õhumass (ka eelnevast tsüklonist jäi niiskust). Aprilli lõpu päike aga soojendab piisavalt aluspinda, nii et õhumass muutub labiilseks - saamegi äikese, antud juhul siis advektiivse äikese. Nagu eile, saabub ka täna läänest uus polaarfrondil tekkiv tsüklon.

Anonüümne ütles ...

loodan, et see leitsak ei jõua eestisse.

mulle meeldib selge ja klaar õhk, mitte vinene.

sisetunde järgi jääb jahedus õnneks püsima.

Anonüümne ütles ...

17-20 kraadine temperatuur pole veel just leitsak ning kui on niiske õhk siis veel eriti. Aga kahjuks kipun ka arvama, et Aafrikast pärinev soojus Eestini ei küündi.

Anonüümne ütles ...

Aga mulle meeldib kuumus, ootan pikisilmi, et tuleks vähemalt 25 ära.

Anonüümne ütles ...

Ootan samuti, kuid ei tule seda :(

Jüri ütles ...

Jah, vähemalt kolmanda maini tõepoolest on üha väiksemaks jäänud võimalus, et tuline õhumass siia jõuaks. Edaspidise kohta muidugi midagi usaldusväärset ei saa öelda.

Anonüümne ütles ...

minuarust on iga aasta alati nii, et soojavõimalus lõpuks kaob, mitte ei suurene.

Anonüümne ütles ...

Kas siis peale 3. on soojema ilma võimalus olemas?

Jüri ütles ...

On küll olemas, aga praegu ei tahaks midagi kindlat öelda - määramatus ikka liiga suur. See selgub vast 4-5 päeva jooksul, kas peaks hakkama lootma sooja ilma või pole erilist põhjust oodata.

Anonüümne ütles ...

arvan, et seegi võimalus kaob olematuks..

Anonüümne ütles ...

ongi kadunud!

nädalaprognoosis ikka jahedus ja seda kuni järgmise esmaspäevani ehk 6 maini.

Jüri ütles ...

Tegelikult nii peabki olema - praegu alles aprilli lõpp ja varsti mai algus, sagedased öökülmad ja kuni 10-15 kraadine soe päeval on normaalne. Meil valitseb praegu polaarne ehk parasvöötmeline õhumass, mis toob meile tavapärase ilma. 20kraadine ja suurem soe on ikka iseloomulik suvekuudele.

Anonüümne ütles ...

Kui meil praegu valitseb parasvöötmeline õhumass, kas siis 20 kraadi ja suurema sooja juures lähistroopiline?

Anonüümne ütles ...

Miks on polaarne ehk parasvöötme õhumass??? Polaarne on ju arktiline õhumass!!!

Anonüümne ütles ...

See pole küll tavapärane, kui suvel oleks ilus päikseline ilm ja ainult 20 kraadi sooja. Tavaliselt on meil tavaline suveilm kuskil 23 ja rohkem kraadi juures. Jaa see ka siis kui meil valitseb parasvöötme õhumass. Troopilise õhumassi korral oleks suvekuudel 30 tavaline.

Anonüümne ütles ...

arvan, et täna tuleb äikest jälle peipsi taga venemaal, kuna kiire õhuvoolu tõttu ei jõua pilved eestis piisavalt areneda.

Jüri ütles ...

Õhumassid jagunevad arktiliseks, polaarseks ehk parasvöötmeliseks, troopiliseks ja ekvatoriaalseks, mis omakorda, v. a. ekvatoriaalne, merelisteks ja mandrilisteks. Eestis valitseb suurema osa ajast polaarne ehk parasvöötmeline õhumass, mis on ka igati loogiline, sest asume ju parasvöötmes. Arktilist ja troopilist õhumassi on tunduvalt harvem, viimati oli arktiline õhumass meil märtsis ja aprilli algul, seejärel on valitsenud polaarne õhumass.
Aprillis on normaalne kuni +10 kraadi, öösel miinuskraadid, pilves ilma korral ka plusskraadid, kuid kõrgem temperatuur (15 kraadi ja rohkem) viitab selgelt soojale anomaaliale ja sellele, et meil on mängus troopiline õhumass. 18. aprillil tõusis temperatuur üle 15 kraadi - tegu oli transformeeruva troopilise õhumassiga.
Suvel on normaalne temperatuur Eesti oludes 15-20 kraadi, kõrgem temperatuur viitab jällegi sellele, et õhumass on ilmselt pärit väiksematelt laiustelt või on tegu kontinentaalse polaarse õhumassiga, kus on suvel kuni 25 kraadi ka tavapärane.
Isiklikud eelistused on juba hoopis midagi muud - nendest ma siin ei kõnele.

Anonüümne ütles ...

"Suvel on normaalne temperatuur Eesti oludes 15-20 kraadi"


Kas selle all on mõeldud ööpäeva keskmist või päeva maksimumtemperatuuri?

Anonüümne ütles ...

suve päev maksimum on normaalne 20-23 kraadi, öösel 11-14, keskm 16-18

Anonüümne ütles ...

ja täna oligi seal äikest.

Jüri ütles ...

Eestis suve ööpäeva keskmine temperatuur jääb 13-18 kraadi vahele. Päeva maksimumideks meie oludes on tõepoolest vaid kuni 20 kraadi, üle selle on tegu juba sooja ilmaga.
Päevane keskmine maksimum ei ole 20-23 kraadi. Jutt on ikka kolmest suvekuust, mitte näiteks ainult juulist.