laupäev, 30. märts 2013

Kondensjälgede lehekülg

Üks geograaf arvas, et ka eesti keeles võiks olla kondensjälgi ja nende rikkalikku morfoloogiat käsitlev lehekülg. Otsustasin, et teen ära. Siin ta on:  http://lepo.it.da.ut.ee/~cbarcus/kondensjaljed.
Saadaval ka ilm.ee-s: http://ilm.ee/?511242

7 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Vandenõudest ei oska midagi arvata, kuid jutt iseenesest on väga põhjalik, õpetav ja tark !

TwD ütles ...

Hea ja huvitav leht, tähelepanuväärne töö! Tollest vandenöuteooriast pole kuulnudki, aga eks seetöttu, et ma pole kuigi vastuvötlik sarnastele asjadele.

PS. Venni diagramm on töesti löbus asi, eriti kommentaarium. Väga palju on neid, kes muidu on nagu nöus, aga mingi yhe osa tahaks välja jätta, sest see on neile "pyha lehm". Vöi möni jälle tahab midagi lisada. Aga kuhu jäävad UFO, viljaringid, idud ja fooliummytsid? Aga ateism, mis on ju ka usk (usu puudumisse)?
Naljakad on need, kes seda skeemi tösiselt vötavad ja need, kes on nördinud selle olemasolu pärast.

Jüri ütles ...

Aitäh! Akadeemiline seltskond ei puutu samuti selle vandenõuga kokku. Iga kord, kui ma olen kellegagi ülikoolist (või mujalt teadusega tegelejaga) rääkinud, tehakse alati suured silmad, sest pole kuuldudki sellest. Kuna ma viimaste aastate jooksul olen juba päris paljudele teadustöötajatele sellest rääkinud, siis enamasti nüüd teatakse ka "kõrgemal pool". Sellise olukorra põhjuseks on see, et teadustöötajate suhtlusringkond on tavaliselt teistsugune, kus selline mõtteviis pole levinud, sellest lihtsalt ei teata.
Minu meelest see diagramm hea, sest aitab koondada muidu laialiolevat infot - see on kenasti struktureeritud.
Ufode kohta on üpris tasakaalustatud ülevaade siin: http://lepo.it.da.ut.ee/~p6der/ufo.htm. Kui võtta definitsiooni kohaselt, siis on ufo ju lihtsalt tundmatu lendav objekt ja see ei ole seetõttu veel kuidagi üleloomulik vms.
Ateismi kohta peab ütlema, et arvamusi on erinevad. Näiteks TÜ-s käsitletakse religioone võrdlevates või kirjeldavates loengutes küll religioonina, mida põhjendatakse uskumisena jumalata olemisse, kuid rõhutatakse, et sel juhul peab ateism olema järjekindel. Väga paljud inimesed, kes määratlevad end ratsionaalsete/ateistlikena, ei nõustu kuidagi, et ateism on religioon. Näiteks on võrreldud ateismi religiooniks pidamist markide mittekogumise kui hobiga.
Igal juhul tasub läbi lugeda see artikkel, kus ratsionaalsed inimesed on oma seisukohad selgesti kirja pannud: http://rationalwiki.org/wiki/Atheism
See pühaduse küsimus on ka huvitav. Rohkem hakkasin mõtlema sellele siis, kui Vällik tuli jõuliselt välja oma seisukohaga, et mitte laulda hümni kolmandat salmi. Paljud inimesed olid ärritunud just seetõttu, et hümn on püha. Siis ma hakkasin mõtlema, mida üldse tähendab püha, miks miski muutub pühaks, miks ei või pühade asjade kallale minna. See on tihedalt seotud inimese vaimse poolega, näiteks prof Stanislav Grof on oma teostes sellest põhjalikult rääkinud. Ta soovitab püha asemel kasutada mõistet numinoosne, sest see on neutraalse tähendusega ega tekita küsimusi/aja segadusse niipalju, nagu teeb seda sõna püha.
Samas ma pean ütlema, et ma olen seisukohal, et püha on meie õigus muuta elu otstarbekamaks ja kaasaegsetele väärtustele sobivamaks!

TwD ütles ...

Oi, nii pöhjalik vastus. Ma pean neid linke enne uurima ja asja yle mötlema. Valdkond on ju tohutu. Ateismi kohta panin niisama naljaviluks huupi (vöi oli kusagilt ammu kuulnud - ja loogiline ju ka).
UFO - töesti me ei tea, mis nähtus see on. Kuna mul on endal kogemus, mille kohta ka mu astrofyysikust söber ei osanud midagi kosta, siis pole eriti sellest rääkinud. Blogipostitus on aastaid pooleli, köik on selgelt meeles, kui huvitab, ma löpetan ära ja meilin lingi. Vöib-olla oli keravälk? (Ise arvasin tollal, et söda on lahti läinud, ei teadnud 1980-ndate alguses UFOdest eriti midagi).
Pyhadusest kirjutasin ka, aga see läks liiga pikaks. Vöib-olla on mul parem teha oma blogisse postitus, aga enne kypsen veel selle teemani.

Jüri ütles ...

Viimase aasta jooksul olen üsna palju mõelnud eksistentsiaalsetele küsimustele, eriti transpersonaalse psühholoogiaga seoses (on ka üks huvitav filmitriloogia - Qatsi http://en.wikipedia.org/wiki/Qatsi_trilogy), lisaks on hakanud huvitama meteoroloogia vaimne potentsiaal ehk kuidas me saame selle valdkonna abil oma mõttemaailma avardada ja end arendada.
Aga ootan neid postitusi, valdkond on küll väga huvitav.

TwD ütles ...

Aitäh, löpuks on mul ajend olemas!

Transpersonalismist olin kyll kunagi huvitatud, käisin isegi yhel suveloengul Pärnus, kus Tönu Soidla (kui nimes eksin, siis vabandan) Havai Ylikoolist rääkis meile. Andis ka soovitatud kirjanduse nimekirja (kus Grov'i nimi tuleb tuttav), aga mul jäi tollal keele taha asi pidama. ja ega ma praegugi ilmselt erialast inglise keelt väga hästi ei möistaks.

Jüri ütles ...

Jah, eesti keelde on nüüd päris mitmeid transpersonaalse psühholoogia teoseid tõlgitud, nii et saab ka emakeeles lugeda. Soovitan kindlasti alustada sellest teosest: https://www.raamatukoi.ee/cgi-bin/raamat?165910
Eesti Transpersonaalse Assotsiatsiooni (ESTRA) asepresident on muide Alar Tamming, kelle jutte ja mõtteavaldusi on ka väga huvitav lugeda.