esmaspäev, 25. märts 2013

Eesti Äikesevaatlejate Võrk kutsub ühinema

Palun edastada potentsiaalsele huvilistele!


Kaheksandat vaatlushooaega alustav Eesti Äikesevaatlejate Võrk otsib uusi vaatlejaid. Liituda võivad kõik huvilised sõltumata vanusest ja tegevusalast. Huvilistel palutakse endast teada anda kuni 31. märtsini 2013 tavakirjaga aadressil Sven-Erik Enno, Tartu Ülikooli Geograafia osakond, Vanemuise 46-326, Tartu, 51014, või e-mailiga aadressil seenno@ut.ee. Kirjas märkida kindlasti ära oma nimi ja täpne postiaadress. Rohkem infot ja elektrooniline registreerumisvorm on saadaval Eesti Äikesevaatlejate Võrgu koduleheküljel aadressil http://web.zone.ee/eav/.
Aastal 2012 vaatles Eestis äikest 120 huvilist vanuses 10 kuni 85 eluaastat, kes teostasid kokku ligi 2000 äikesevaatlust. Äikest märgiti vahemikus 13. märtsist 1. detsembrini. Ohtlikest äikesenähtustest registreeriti rahet 66 juhul, pagi kaasnes 42 vaadeldud äikesega, 3 korral märgati rünksajupilve alaservas keeriselisi lehterpilvi. Võimalike keeristormide-tornaadode kohta tuli kolm teadet. Välgukahjustustest teatati 14 korral ning keravälgust ühel juhul.
Äikesevaatlejate poolt kogutud andmete peamisteks kasutusaladeks on ohtlike äikesenähtuste leviku uurimine ning inimeste kogutud ja välgudetektorite poolt registreeritud andmete võrdlev analüüs. Tihti on vaatlejad ainsaks infoallikaks nõrkade äikeste (üks kuni kümme välku) korral, sest neid ei registreeri detektorid ega pruugi sattuda ka vaatlusjaamade lähedusse. Selliseid nõrku äikeseid on tihti just kevadel ja sügisel. Seega annavad vaatlejad andmekogumisse väga olulise panuse!
7. hooaja kokkuvõte on saadaval ka siin: http://www.ilm.ee/?511207 

Äikeste liike:
Lihtrünksajupilv (single-cell thunderstorm) 28.7.2010 Harjumaal

Liitrünksajupilv  (multicell thunderstorm) 29.7.2010 õhtul Saue lähedal

4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

äge

Anonüümne ütles ...

jüri, kas teil on pilte 08.08.2010 äikesetormist eemalt vaadatuna? (pildistatuna kohtadest, kust torm mööda läks)

olen seni näinud pilte ainult kohtadest, kust see äikesetorm saabus,üle läks või eemaldus.

-----------------------------------------

olles eäv-ga liitunud, kas peab siis suve jooksul ise kuhugi minema? (nt kogunemised, koosolekud jne teiste vaatlejatega.)

või saab seda teostada "nägu näitamata"?

Jüri ütles ...

Jah, mul on selliseid pilte, kus hiidpagi oli alles kaugel. Mõned pildid on sellised, mis on suvilast Laitses, kust tuultefront jäi 20 km kaugusele.
Eks jah inimesed pildistavad siis, kui on midagi nende arvates märkimisväärset või kui on viitsimist, kuid ma arvan, et võiks dokumenteerida kogu aeg, ei tea ju, millal selliseid pilte läheb vaja. Ma saadaks need pildid kuhugi meilile.

Mingit kohustust kuhugi minna küll ei ole. Kui on soovi ja võimalust, siis 27. juulil on äikesehuviliste kokkutulek Türil, aga see on rangelt vabatahtlik. Muidu on iga vaatleja omaette - ise teab, kas, mida, kui palju teeb. Kõik andmed saab saata vaatluslehtedena, kuid tore, kui on viitsimist lisaks elektroonilist andmebaasi täita.

Anonüümne ütles ...

Täitsa huvitav võib olla - panin ka nime kirja esimest korda