pühapäev, 31. märts 2013

31. märtsi nähtused

31. märtsil 2012 võis üle Eesti näha multihalosid. Paar fotot:














See halosüsteem tekkis väga õhukestele kiudkihtpilvedele (Cirrostratus nebulosus). Kui halosid poleks, siis oleks esmapilgul raske öelda, kas tegu on lihtsalt õhumassi sumestusest tingitud tugevama Mie hajumisega või on tõepoolest ikka pilvekiht. Selles multihalos on esindatud 22-kraadine, ülemine puutujakaar, Parry kaar, horisondiringi fragmendid, paremale kase taha (ei ole fotol näha) jääb veel alumine puutujakaar (inglise k infralateral arc).





















Selle aasta märtsi viimane päev pakkus mere ääres väga efektseid miraaživorme:



Selline miraaž tekib siis, kui aluspinna kohal on soojem õhukiht, aga sellest veidi kõrgemal külm õhk suurema tihedusega. Kuna meri oli lahti, aga õhk väga külm, siis igati klapib. Kui nüüd selliste tingimuste korral päike või kuu loojub, siis tekib vahetult horisondi kohal lisaks tõelisele päikese- või kuukettale ka ümberpööratud kujutis, mis esimese loojudes tõuseb vastu. Mingil hetkel need kontakteeruvad - tekib päike (või kuu) kandikul. Lõpuks sulanduvad kujutised kokku ja efekt kaob. Tegu on alumise miraažiga.

12 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Hariv info ja väga kaunis vaatepilt lisaks! Aitäh!

Anonüümne ütles ...

põhja- ja lääne-eesti elanikel on vedanud - sh mul - , et korralikku lumesadu pole juba paar kuud olnud. (õnneks!)

see-eest on lõunast idani homseks vast 10 cm lund juures :D.

suved ja kevaded on seal küll soojemad, kuid sel aastal lundki rohkem.

olen igati rahul, et loode-eestis elan.

Jüri ütles ...

Eks inimesi on igasuguseid. Olen kuulnud mõnelt tuttavalt, et võiks ikka puhas lumi tulla, kuna lume sulamist pole niipea oodata. Kaldun nõustuma - linnas on lumi üsna räpaseks muutunud. Maapiirkonnas on olukord parem. Olen käinud ka päris kagunurgas ja seal on oluliselt ilusam. Seetõttu võiks vast kevade saabumiseni veel lund tulla. Aga see on vaatepildi seisukohast.
Kui rääkida üldisemalt, siis tegelikult pole nimetatud piirkondades mingeid eeliseid - ega sellepärast põhja poole kevad kiiremini saabu. Isegi kui lund juurde tuleb, siis soojade õhumasside saabudes sulab ikka sama kiiresti, kuna värske lumi on palju kiirem sulama, sest pole nii tihe. Seetõttu ei ole eelist sellest aspektist.
Mõned inimesed jälestavad lund, aga sademete kujul, mitte lumikattes. Sel juhul olen nõus, et on vedanud neil, kes elavad lääne ja põhja pool.

Tore kuulda, kui postitus meeldis. Kahjuks ei osanud teised tähele panna, vähemalt niipalju kui uurisin neid, kes olid samal ajal rannas ja võisid potentsiaalselt seda alumist miraaži näha.

Anonüümne ütles ...

Pole kumbagi neist oma silmaga näinud. Tunduvad ilusad näöhtused, loodan, et kunagi näen.

Mona ütles ...

Oi kui ilus!
Ise olen hetkel Lapimaal suusatamas,
eile õhtupoole oli tipul hirmus tuul
ja väga dramaatilised pilved:)
Aga täna oli igav ja pilvitu.

Anonüümne ütles ...

väga tore, et kevad üha rohkem 'talve sulatab'.

kella poole ühe paiku juba +3 kraadi. (vana aja järgi pool 12)

täna peaks +5..6 kindlasti tulema :).

Jüri ütles ...

Ma arvan, et näete asju soovide kohaselt. Arvestage, et lumi sulab praegu vaid asulates ja kui on määrdunud või kontaktis tumeda pinnaga. Lumi püsib kaks nädalat kindlasti maas. Seda tuleb ka juurde.
Oktoobris ja alates märtsist ei näita enam jaamades olev temperatuur seda, kas lumikate tõesti sulab. Praegu on alanud ainult astronoomilune kevad, klimaatiliseni on veel aega.

Anonüümne ütles ...

lund tuleb juurde küll, kuid mitte põhja-eestis.

Anonüümne ütles ...

Tõesti, eile sadas uus lumekiht ja tänane päike pole midagi sulatanud, vaid ka päikese käes on lumi kohev ja sätendab.

Jüri ütles ...

Pean nõustuma, olen uurinud viimasel kahel nädalal ja käisin tänagi uurimas, kuidas päikese sultava mõjuga on täpselt. Panen varsti kokkuvõtva postituse välja.

Anonüümne ütles ...

Miks siis nii on,et praegu viludas +4 ja päikese käes ilmselt +15,aga lumi ei sula.Samas talvel pilves ilmaga +2-ga veed sulisevad ja lumi sulab paari päevaga?

Jüri ütles ...

Vastasin sellele uues postituses.