kolmapäev, 19. september 2012

Külm front lõpetas efektselt suve

Tartus oli 19. septembril ilus soe ja suvine ilm. Maksimum tõusis 20°C kraadini. Kuni kl 19ni püsis ilm poolpilves või selgimistega ja väga soe. Päeval oli taevas vinene - niiskes ja soojas õhumassis on Mie hajumine tugevam, mistõttu taeva pale muutub valkjaks või piimjaks. 
Kl 19 aga muutus põhja- ja loodetaevas Tartus süngemaks, mis oli märgiks õhumassivahetusest. Peatselt oli näha riiulpilve - Cumulonimbus arcus, mis liikus nagu teerull üle terve linna. Sellega seoses saabus ka tugev ja puhanguline tuul, mistõttu puulehed hakkasid massiliselt lendama. Otse üleval oli näha pulbitsevat pilvemassi ja keeriselist liikumist, mis oli turbulentsist põhjustatud (turbulentskeerised). Sellele järgnes korraks üsna tugev vihm, seejärel sadas nõrgemalt ja ühtlasemalt. 
Miks suve lõpp? Aastaaegade määratlusi on palju, klimaatilisest ja astronoomilisest kuni sotsioloogilisteni välja. Lähipäevil on näha külma õhumass kohalejõudmist ja ööpäeva keskmise langemist alla 13°C kraadi, mis tähistab klimaatilise sügise algust. Seega võib külma frondi üleminekut ja õhumassivahetust pidada siis sügise alguseks. Alles nüüd, kui peaksid tulema soojad päevad, võib kindlamalt hakata rääkima vananaistesuvest.
Järgnevalt pilte Tartust, mis märkisid õhumassivahetust ja kokkuleppeliselt ka aastaajavahetust.







5 kommentaari:

EestiLoodus ütles ...

Kas äikest polnud? Ja kas oskate umbes aimata, milline võis tuule kiirus Tartus pilveriiuli üleminekul olla?

Üldiselt teil vedas, et saite suvist ilma kogeda!

Jüri ütles ...

Kahjuks ei olnud äikest, kuigi väga lootsin. Siiski õnnestus välja selgitada, et Elvast edela pool kuuldi müristamist.
Tuule kiirus ulatus umbes 15 m/s, kui vihm hakkas maad piitsutama.
Õigem on nimetada shelf cloud - riiulpilv, sest pilveriiul on kui mitu pilve lihtsalt üksteise kukil, riiulpilv aga oleks ikkagi pilve nimetus. Samal põhimõttel leiutati uus eestikeelne sõna ka wall cloud kohta, milleks on seinpilv.

Suvine oli küll, kui juulit suve all silmas pidada. Muidu on ööpäeva keskmine üle 13 kraadi püsinud ja seega klimaatiline suvi.

Anonüümne ütles ...

Ise.kogesin kylma frondi üleminekut pika vihmasajuga, mille tugevus oli nõrgast väga tugevani. ÄIkest ega pagi jms polnud. Ka siin on ilusad pildid

knut ütles ...

Tahtsin öelda, et siin on näha kena halo!
Panen kella 18.00 pildid oma blogisse ka ülesse!
Ja facebookis on juba pildid üelaval.
Tegin ka albumi sellest!

Jüri ütles ...

Tartus oli see samuti väga uhkelt näha. Loodan mingi hetk pildid ka välja panna ja lisada kommentaar. Aitäh teatamast!