esmaspäev, 20. august 2012

Jõgeva pääses maailmakaardile

Agrometeoroloogidelt tuli täpsem ülevaade Jõgeva kohta. Selgus, et automaatjaamad registreerisid veel rohkem sademeid, samuti on seal kinnitatud arvamust, et kuivad päevad päästsid vee kogunemisest ja üleujutusest (vt kommentaaridest): http://www.ilm.ee/?510563
*************************************************************
19. augustil ulatus Kesk-Euroopast Eesti kohale väga soe ja niiske õhumass. See andis endast märku intensiivsete sademetega. Hommikul ja päeval liikus läänest itta sooja frondiga seotud laussajuala. Õhtupoolikul tekkisid äikesega rünksajupilved, mis andsid täiendavalt sademeid, kuid muidugi ainult seal, kust üle liikusid. Äike tekkis õhtupoolikul Harjumaa lõunaosas ja liikus kiiresti kagusse viimaks Peipsi kohale ja Venemaale. Öösel tuli veel sademeid seoses külma frondiga, kuid äikest polnud.
Nii koguneski täna hommikuks mitmel pool sademeid 10-20 mm, kuid kõige rohkem sadas Jõgevamaal (enamasti 20-40 mm), sajumaksimum sattus aga ilmselt Jõgevale, kus registreeriti 75 mm sademeid. Sellest piisas, et pääseda maailmakaardile, sest välja tuuakse need kohad, kus tuleb sademeid vähemalt 50 mm ööpäeva kohta:

Allikas: http://severe.worldweather.org/rain/a1/index.html

EMHI sademetekaart

4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

niiet jõgeval on kuunorm ületatud?

Jüri ütles ...

Jah, 1.-19. augustini sadas Jõgeval veidi üle 23 mm ja nüüd siis ööpäevaga 75 mm.
EMHI ütleb küll, et 1971.-2000. a põhjal on normiks 84 mm, kuid see on ebatäpne. Sademetehulka, nagu teisisgi näitajaid, on normina vale anda mingi kindla väärtusena, vaid arvestama peab ka aastatevahelist muutlikkust. Aga isegi seda arvesse võttes võib üsna kindlalt öelda, et kuunorm on ületatud.

Anonüümne ütles ...

aga üleujutusi muidu ei olnud?

Jüri ütles ...

Ei tulnud teateid, ilmselt asi oli nö saju kestvuse ja intensiivsuse sobivas suhtes (pinnas jõudis vastu võtta), samuti eelnes sellele mitu kuiva päeva, mistõttu pinnas polnud veest küllastunud.