teisipäev, 21. august 2012

Atlandi ookeanil on küpsemas uus orkaan

NB! Ma kavatsen siin hakata selle troopilise süsteemi elukäiku kajastama (orkaanipäevik), kuid ma ei kavatse iga tund midagi uut lisada, vaid ikka siis, kui on midagi märkimisväärsemat toimunud. Küsimusi saate kommentaarides esitada, küll ma siis neile vastan, kui oskan.
Kui süsteem muutub orkaaniks, siis tuleb uus postitus, sest muidu läheb see siin liiga pikaks ja lohisevaks.
*************************************************************
26. augusti hommik. Isaac liigub mööda Kuuba rannikut, mistõttu saab see osaliselt tugevneda. Peamiselt on aktiviseerunud konvektsioon ja arvatakse, et see on märk süsteemi intensiivistumisest, kuigi maksimumtuuled on veel selgelt troopilise tormi piirides. Endiselt püsib arvamus, et Isaac veab lõpuks 2. kategooriani välja.
Mõned tunnid hiljem registreeriti Isaaci jätkuv tugevnemine, kuid seda vaid tuulte ja õhurõhu poolest, sest konvektsioon püsis limiteeritud. Viimase põhjuseks ida pool asuv kui õhk.

Isaac põhjustas üle Haiti liikudes vähemalt 4 inimese surma.
*************************************************************
25. augusti hommik. Lõpuks on hakanud silm moodustuma ning süsteem on tugevnenud 1. kategooria orkaani lähedale, kuid orkaaniks pole siiski veel "ülendatud". Seega pole võimatu, et süsteem saavutab veel enne Haitile jõudmist minimaalse orkaani tugevuse. Õhurõhk on langenud keskmes 990 hPa-ni. 24. augustil hakkas süsteem loodesse liikuma ja liigub hetkel samal kursil.
Mõned tunnid hiljem - ja juba nõrgenebki. Orkaani sedakorda veel ei tekkinud. Aga kuna edasisel teekonna ei pruugi väga palju maismaaga kokku puutuda, siis on taas tõstetud prognoositavat tugevust, nii et taas on 2. kategooria silmapiiril.
FORECAST POSITIONS AND MAX WINDS

INIT  25/0900Z 19.0N  73.3W   50 KT  60 MPH
12H  25/1800Z 20.4N  75.0W   50 KT  60 MPH...INLAND
24H  26/0600Z 22.2N  77.6W   55 KT  65 MPH...OVER WATER
36H  26/1800Z 23.8N  80.0W   65 KT  75 MPH
48H  27/0600Z 25.0N  81.8W   70 KT  80 MPH
72H  28/0600Z 27.7N  84.9W   80 KT  90 MPH
96H  29/0600Z 30.5N  86.0W   70 KT  80 MPH...INLAND
120H  30/0600Z 32.5N  86.0W   35 KT  40 MPH...INLAND
Allikas: http://www.nhc.noaa.gov/text/refresh/MIATCDAT4+shtml/
*************************************************************
24. augusti õhtu. Isaac näitab jätkuvalt organiseerumise märke, nii on konvektsioon tugevnenud, tugevus veidi kasvanud ja õhurõhk langenud 994 hPa-ni. Siiski pole keskmes näha silma tekkimisele viitavaid märke, nagu tihe konvektsioonipilvede kobar (keskmes) või konv.ring keskpunkti ümber.
Iga minuti tagant uuenevad pildid Isaacist. Pane tähele, kuidas konvektsioon pulbitseb ja näha on uue konvektsiooniliini tekkimist. Isaaci kõrged pilved liiguvad põhjusega alumistele pilvedele vastupidises suunas - väljavool üleval kulgeb antitsüklonaalselt.
Orkaaninalja (selgitus, et halva ilmaga tähendab Jim Cantore'i (The Weather Channeli tormireporter) nägemine, et lähenemas on hull torm. The Weather Channel on Cantore maine üle isegi ise nalja teinud - www.youtube.com/watch?v=48r4IQTB3NE. Aga jah, tema reisib välja tormipiirkondadesse - T. Tanilsoo).
*************************************************************
24. augusti õhtu. Isaac on veidi tugevnenud ja paremini organiseerunud, kuid silma pole moodustuma hakanud, mis tähendab, et ilmselt kiiret tugevnemist ei ole veel toimumas. Siiski võivad sellised süsteemid käituda ettearvamatult ja pole välistatud, et orkaaniks tugevneb Isaac veel enne Hispaniolale jõudmist.
Isaac 24.8. õhtul. Allikas: GOES-i Super Rapid Scan
*************************************************************
24. augusti hommik. Isaac püsib nõrga organiseeritusega, mistõttu ei peeta selle olulist tugevnemist lähiajal tõenäoliseks. Praegu liigub see endiselt tasapisi läände, kuid hakkab ilmselt lähiajal loodesse liikuma. Mõne päeva pärast, kui see jõuab Mehhiko lahe kohale, saab see võimaluse tugevnemiseks.
Joyce degenereerus tagasi troopiliseks depressiooniks tuulenihke ja kuiva õhu mõjul. Väga vaenuliku keskkonna tõttu võib see paari päevaga hajuda. Samal ajal on Aafrikast ookeani kohale liikunud idalaine (troopilised tsüklonid võivad areneda häiringutest, mida Atlandil on 4 liiki, idalainetest saavad alguse enamik), mille tõenäosus saada troopiliseks tsükloniks kasvab.
Taifuun Tembin on jõudnud Taiwanile, mille tõttu nõrgenes troopiliseks tormiks. Liikumiskiirus on veidi kasvanud ja liigub läände. Hetkel surmajuhtumitest teateid pole, kuid kardetakse, et aeglase liikumise tõttu võib see süsteem põhjustada mõne ööpäevaga tuhandeid millimeetreid sademeid (viimane selline ekstreemjuhus oli  seal taifuun Morakoti ajal 2009. a., tuues kaasa 2777 mm sademeid).
Uudis (koostanud Ellu): http://www.ilm.ee/?510581
*************************************************************
Isaaci jälgimisel võib-olla abi järgnevatest linkidest. NB! Mõned ei pruugi töötada!
Antillide radaripilt
Bahama saarte satelliit/radar
Leewardi saarte radaripilt, muu ilmainfo sealtkandist
Anguilla ilm
Hispaniola ilm
Leewardi saarte veebikaamerad
Neitsisaarte veebikaamera 1 ja 2
Anguilla veebikaamera
Barbadose veebikaamera
Puerto Rico põhjaranniku kaamera
San Juani (Puerto Rico) veebikaamera
St. Bartsi saare veebikaamera
St. Croix veebikaamera
St. John veebikaamera
St. Maarteni veebikaamera 1 ja 2 ja 3
Tortola (Briti Neitsisaare) veebikaamera
Lääne- ja Põhja-Hispaniola veebikaamerad
Hispaniola põhjaranniku veebikaamera
Dominikaani Vabariigi veebikaamera 1 ja 2
Tormiinfo (Bahama)
Mere(ilma)vaatlused
The Caribbean Hurricane Network (mitte avada Exploreriga/aeglase arvutiga)
*************************************************************
23.8. õhtu. Esimene kaudne surmajuhtum on juba registreeritud, nimelt sai Puerto Ricol keegi naisterahvas tormiks ettevalmistustöid tehes surma.
Isaac 23. augusti õhtul
Allikas: NASA, MODIS/ LANCE
*************************************************************
23.8. õhtupoolik. Satelliidipilt näitab, et Isaaci keskmes on taas tõstnud pead intensiivsem konvektsioon, kuid korraliku silmaseina alget pole tekkinud. Ehkki kuiva õhu mõju on kadunud, pole oodata kiiret tugevnemist enne, kui moodustub korralik silma embrüo.
Samal ajal on Isaacist idakagus paiknev süsteem paremini organiseerunud ja tugevnenud, mistõttu selle staatust tõsteti troopiliseks tormiks ja nimeks anti Joyce. Selle intensiivsuse prognoosimine on väga kaheldava väärtusega, sest mitmed tegurid võivad tugevnemist inhibeerida, nagu Saharast lähtunud ja kaugele läände ulatuv eriti kuiva õhu keel või läheduses paiknev lohk, mis võib põhjustada häirivalt tugevat tuulenihet, samuti on Isaaci väljavooluala väga ulatuslik ja võib takistada Joyce arengut. Samuti on see üks varaseimaid 10. nimelise süsteemi juhtumeid üldse 2005. ja 1995. a. kõrval.
*************************************************************
23.8. hommik. Kirdest tungis Isaacisse väga kuiv õhk, mis nõrgestas tormi veelgi. Siiski arvatakse, et see kuiv õhk seguneb niiskega ja selle mõju väheneb. Kuna süsteemil on välja kujunenud väga hea väljavooluala (troopiliste tsüklonite kohal asub kõrgrõhkkond, mis juhib ülestõusvad ja jahtuvad õhumassid eemale, võimaldades süsteemi püsimist) ja seega kui takistavad tegurid kaovad, võib see endiselt peatselt muutuda orkaaniks. See näitab veelgi seda, et kuigi algus võib väga hea olla ja tingimused soodsad, ei pruugi süsteemi areng sugugi edeneda.
Atlandi keskel asuv troopiline depressioon on kehvades tingimustes ega pruugi troopilisest tormist tugevamaks areneda.
Tembin (Igme) on Taiwani lähedal, kuid praktiliselt seisab paigal (statsionaarne). Juba enne kohalejõudmist tõi see saarele 1000 mm sademeid. Praeguseks on taifuun tugevnenud 3. kategooriani. Muide, selles taifuunis on õhurõhk pisut kõrgem kui oli meil siin 2008. a. suure novembri lumetormi ajal.
*************************************************************
22.8. õhtu. Isaaci keskmes on näha konvektsioonipilvede kahte jagunemist. See on märk troopilise tormi organiseerumise nõrgenemisest ja süsteemi lagunemisest, kuid vaid algusjärgus. Seega üldpildis ei pruugi see midagi tähendada, st et süsteem võib taas kosuda. Siiski kuna oodata on lähipäevadel süsteemi märkimisväärset interaktsiooni maismaaga ja ka kuiva õhu sattumist sellesse, siis ei oodata 1. kategooriast tugevama orkaani teket. Värske pilt:
Ehkki iseenesest näeb Isaac väga korralik välja, on see viimastel tundidel organiseerumise poolest nõrgenenud.
Allikas: NOAA/ NRL Monterey Marine Meteorology Division
*************************************************************
22.8. päev. Isaacist idakagus paiknev madalama rõhuga ala tõenäosus saada troopiliseks depressiooniks suurenes pea 100%-ni.
Täiendus kl 19: satelliidiandmed näitavad, et kujunenud on uus troopiline depressioon, mida iseloomustab hästi välja kujunenud tsirkulatsioon ja konvektsioonipilvede organiseeritus. Seetõttu deklareeritigi uue madalrõhkkonna teke. See liigub loodesse ja võib jääda nii troopilise tormi staatusesse kui areneda lõpuks orkaaniks. Esialgne prognoosrada ei näita maismaaga interakteerumist.
Info uue kujuneva troopilise madalrõhkkonna kohta.
Allikas: NHC
*************************************************************
22.8. hommik. Orkaanikütid avatasid Isaacis teatud tugevnemise, mistõttu enam pole see miinimumväärtustega troopiline torm. Samuti on keskmes tekkinud ülitihe konvektsioonipilvede tomp (tuulenihke kadumise tõttu), mis eelneb sageli intensiivistumisele ja/või silma tekkele. Konvektsioonipilvede tippude temperatuur on langenud -82°...-86°C-ni. Siiski pole veel tekkinud moodustisest vabanenud energia konverteerunud süsteemi intensiivsuseks. Endiselt oodatakse süsteemi tugevnemist orkaaniks umbes 48 tunni jooksul. Kuna süsteem on interaktsioonis Hispaniola ja Kuubaga, siis ei oodata 1. kategooriast tugevamat orkaani, aga hiljem jõuab see Kuuba ja Florida vahel asuvate kuumade vete kohale (temperatuur 30°C), mis peaks soodustama plahvatuslikku intensiivistumist. Samal ajal on Isaacist idakagu pool tekkinud organiseerunud konvektsioonipilvede kogum, millel on umbes 90% võimalust muutuda vähemalt troopiliseks depressiooniks 48 tunni jooksul.
Prognoositav süsteemi trajektoor. Allikas: NHC
*************************************************************
21. augusti õhtu. Orkaanikütid käisid arenevat süsteemi uurimas ja leidsid, et tuule tugevus on piisav, tõstmaks selle staatust troopiliseks tormiks, mida ka tehti. Seega nimetati see troopiliseks tormiks Isaac. Enam ei prognoosita 2. kategooriast tugevamat orkaani.
Toon ära ilmahuvilise T. Tanilsoo arvamuse: "Aga jah, iseenesest praegu on veel väga palju lahtine. Paistab küll, et ka USA idarannik ja Florida (kus neil päevil möödub 20 aastat orkaanist Andrew) võivad midagi saada, aga praegu ei ole midagi veel kindel. Samuti on veel ebakindlusi võimaliku intensiivsuse osas... Ennustusrada pakub, et ta võib sattuda Haiti/Dominikaani Vabariigi piirkonda ning samuti jääb ette Kuuba. Ja selles maailmajaos loeb väga palju edasise arengu osas, kust ta edasi läheb. Haiti on niigi juba viimastel aastatel palju kannatanud, see oleks küll jama kui nüüd sinna orkaan teele oleks :(."
*************************************************************
21. augusti varahommikul formeerus Atlandi ookeanil uus troopiline depressioon, mis liigub üsna kiiresti läände, hiljem võib-olla loodesse või põhja. See keskme lähedal tuvastati mõnede rünksajupilvede tippude temperatuuriks -80°C-st madalam temperatuur, mis on väga tõsine näitaja. Praegune prognoos näitab praeguse hooaja kõige tugevama orkaani kujunemist, mis ohustab Kariibi mere saari ja võib lõpuks kuhugi USA rannikule välja jõuda.
FORECAST POSITIONS AND MAX WINDS
INIT 21/0900Z 15.2N 51.2W 30 KT 35 MPH
12H 21/1800Z 15.3N 53.8W 35 KT 40 MPH
24H 22/0600Z 15.7N 57.2W 40 KT 45 MPH
36H 22/1800Z 16.0N 60.5W 50 KT 60 MPH
48H 23/0600Z 16.3N 63.6W 65 KT 75 MPH
72H 24/0600Z 16.9N 69.3W 80 KT 90 MPH
96H 25/0600Z 18.0N 74.0W 95 KT 110 MPH
120H 26/0600Z 20.0N 77.3W 95 KT 110 MPH
Allikas: http://www.nhc.noaa.gov/text/refresh/MI ... 0858.shtml

Lisaks on praeguse depressiooni taga (ida pool) kujunemas uus.
Samal ajal tegutseb Vaikse ookeanis Taiwani lähedal taifuun Tembin, mis 20. augustil intensiivistus järsult, sest muutus sama ööpäeva jooksul troopilisest tormist 4. kategooria taifuuniks, nüüd on veidi nõrgem ja püsib 3. kategooria juures. Filipiinlaste jaoks on selle nimi Igme (Filipiini vastav asutus kasutab taifuunide nimetamiseks enda nimekirja).
22. augusti seisuga on Tembin (Igme) 2. kategooria taifuun (1 min keskmine 155 km/h ja õhurõhk keskmes 965 hPa) ja juba kurssi muutnud, kuid on äärmiselt väheliikuv, siiski suund on Taiwanile. Asub Taipeis umbes 472 km kagu pool.
Mida üldse öelda orkaanide/taifuunide kohta? Tegu on troopilise intensiivse tsükloniga, mis saab kogu oma energia konvektsioonist ja varjatud soojuse vabanemisest. Orkaan on tegelikult organiseerunud konvektsioonipilvede kogum. Aja jooksul tekib orkaani kohale kiud- ja kiudkihtpilvedest kilp ja suureneb kihtsajupilvede osakaal. Orkaanides ei ole fronte, vaid seda täidab ühtlaselt kuum õhumass. Kõige soojem on silmas, seal on registreeritud isegi 40°C lähedast temperatuuri, üldiselt intensiivsemates orkaanides vabaneb rohkem varjatud soojust ja silmas on temperatuur selle arvelt kõrgem. Kuigi orkaan tundub hästi võimas ja monoliitne süsteem, on see tegelikult vägagi haavatav. Vähegi kuivem õhumass (kastepunkt 21°C ja vähem), tugevam tuulenihe, maismaa või külmem vesi võivad orkaani tunduvalt nõrgestada ja isegi hävitada, parasvöötmeliste (barokliinsete) tsüklonite puhul need tegurid niiviisi ei mõju.
Miks mõjub tuulenihe troopilistele tsüklonitele hävitavalt, aga tavalistele rünksajupilvede süsteemidele soodsalt? Tuulenihe lahutab troopilises tsüklonis tsirkulatsioonid üleval ning all ära. Kogu konvektsioon puhutakse tsirkulatsioonikeskme ümbrusest eemale ehk teisisõnu, mõju on sünoptilises skaalas, kuid tavaliste rünksajupilvede puhul on tuulenihke mõju kõige enam vaid mesoskaalaline. Samuti aitab sünoptilises skaalas olev tugev tuulenihe soojuse hajutamisele kaasa, kuid troopilise tsükloni arenguks peab kondenseerumis(varjatud) soojus kontsentreeruma. NB! Tähtis on vaid tugevuse (vahemikus 850-200 hPa), mitte suunaline tuulenihe. Üle 10-sõlmeline tuulenihe on ilmselgelt ebasoodne. Arvatakse, et tugev tuulenihe (troposfääri ülaosa tuuled) ei lase troopiliste tsüklonitel Lõuna-Atlandil areneda, kuid see ei tähenda, et neid seal üldse pole (orkaan Catarina).
Äsja formeerunud troopiline depressioon näeb väga ilus välja. Näha on väga kõrgeid konvektsioonipilvede tippusid (ulatuvad 15-20 km kõrgusele) ning võib arvata, et juba praegu vabanevad seal varjatud soojusena kolossaalsed energiahulgad.
Allikas:
NOAA/ NRL Monterey Marine Meteorology Division

22 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

kui tugevat äikest need rünksajupilved põhjustaksid, kui tippude kõrgus on 15-20 km ja tipu temperatuur +80?

Jüri ütles ...

Miinus, mitte pluss 80. Ei ole isiklikku kogemust, kuid teada on, et ookeani kohal tekkivad rünksajupilved ja nende süsteemid on oluliselt välguvaesemad kui mandri kohal tekkivad. Selle põhjuseks on vee aeglasem soojenemine ja nõrgemad tõusvad õhuvoolud. Seega võib välkude hulk olla seal nagu siis, kui on väga tugevat sadu põhjustav keskmise tugevusega äike meil siin Eestis vaatamata pilvetippudele. Välkude hulga määravad ära pilvetippude kõrgus ja konvektsioonivoolude tugevus. Mida suuremad need on, seda enam välke.

Anonüümne ütles ...

Kas saaksite öelda kus saaks sati pildi pealt reaalajas seda tormi jälgida?

Jüri ütles ...

Päris reaalajalist pilti näha ei saa, sest infotöötluseks ja -edastuseks kulub aega, nii et mingi viiv on alati.
Üks võimalus on vaadata siit: http://www.sat24.com/world.aspx, kuid parem vaade on siit: http://en.allmetsat.com/images/afwa_catl_ir.php ja http://en.allmetsat.com/images/goes_ac_afwa_vis.php ja http://en.allmetsat.com/images/goes_antilles.php

knut ütles ...

Ei tea kas ta muutub ka 3 kategooria orkaaniks või rohkem, kui ta jõuab sinna väga soojade veteni?

Jüri ütles ...

No ta võib ju 4. või 5. kategooria orkaaniks ka muutuda, kui tingimused on soodsad. Intensiivistumine võib aega võtta ju vähem kui 24 tundi ja selle ajaga ei jõua see vetevälja veel ületada. 1992. a. oli orkaan Andrew sarnase arenguga, ainult et puudus otsene interaktsioon Kariibi mere saartega: http://en.wikipedia.org/wiki/Hurricane_Andrew

knut ütles ...

Tahaks ka seal olla päris huvitav võib olla, aga ohtlik ka.

Jüri ütles ...

Orkaanidega nagu ka tornaadodega on igasugu põnevaid ja jubedaid lugusid olnud. Näiteks 1926. a. Suure Miami orkaani ajal lahkusid inimesed silma kohalejõudmisel hotellidest ja kodudest, et minna päevitama või ujuma või lihtsalt uudistama tormikahjusid, sest inimesed arvasid, et orkaan sai läbi (intensiivsete orkaanide silmas võib-olla tuuletu ja täiesti päikeseline ilm). 40 minutit hiljem, kui silm jõudis üle ja silmaseina all möllanud raju kohale, hävitati kõik kergemeelsed puhkajaid koheselt.
Samas jah need, kes on näinud silmaseina ja ellu jäänud, ütlevad, et see olevat kõige erakordsem vaatepilt, mida inimene saab siin planeedil näha.

knut ütles ...

Varsti Varsti jõuab Puerto Ricosse.

Anonüümne ütles ...

http://en.allmetsat.com/images/goes_antilles.php siit on näha, et ta on keskelt kaheks läinud.Kas hakkab silm tekkima?

Jüri ütles ...

Ei, see on pigem märk organiseerumise nõrgenemisest ja tormi lagunemisest, kuid see ei pruugi tähendada siiski üldpildis midagi.

Anonüümne ütles ...

Loodame, et see nõrgenemine on ajutine.

Jüri ütles ...

No arvestama peab ka sellega, et kohalikud inimesed ju kannatavad, kui torm on tugevam. Assooridel vedas, keegi ei saanud isegi vigastada, aga eks osalt asi ka selles, et orkaan oli tugevuse alampiiril ja inimesi hoiatati õigeaegselt. Hispaniola ja teised saared on väga rahvarikkad ja üldiselt elatustase või elutingimused on ikka midagi muud ja ega isegi kui süsteem jääb ka ainult troopilise tormi staatusesse, siis kahju teeb see ikka.
Teisalt on küll tegu jällegi millegi põnevaga jne, nii et suhtumine peab olema selliste nähtuste puhul ambivalentne.
Dramaatilisi juhtumeid on paljugi teada, kui inimesed suhtuvad ühekülgselt või kergemeelselt sellistesse nähtustesse. Üks dramaatilisemaid, aga samas huvitavamaid juhtus 1969. a. Mississipi jõe deltas, kui seda tabas mainitud aasta 17. augustil orkaan Camille. Ühes apartementhotellis valmistusid 25 inimest orkaanipeoks, et jälgida rõdult vapustavat looduse vaatemängu. Peoruum kaunistati rippvanikutega ja sööke-jooke varuti terveks ööks. Peo asemel tegi orkaan hotelli maatasa ja pääses ainult kaks inimest. Seltskond ei uskunud, et neid võib miski paksus kivihoones ohustada.

knut ütles ...

Tundub, et praegu on ta ennast kogunud.

knut ütles ...

http://www.wunderground.com/webcams/VIDiverBill/1/show.html Selle järgi on aru saada, et Puerto Ricol ilmaolud halvenevad.

Jüri ütles ...

Jah, esimene surmajuhtum, kuigi kaudne, on selle tormiga ka juba registreeritud, nimelt keegi vanem naisterahvas sai Puerto Ricol seoses tormiks valmistumisega surma.

Anonüümne ütles ...

Kas keegi teab head veebikaamerat mis näitab Jan Juani ilma veebikaameras.

Jüri ütles ...

Midagi ehk leiate siit: http://www.webcamgalore.com/EN/webcam/Puerto-Rico/San-Juan/3799.html
Ma täiendan vastavate linkidega postitust.

knut ütles ...

http://www.wunderground.com/tropical/tracking/at201209_5day.html nüüdseks lubadakse 2 kategooria orkaani moodustumist.

Anonüümne ütles ...

vabandan teemavälise küsimuse pärast!

nägin täna satipildil sellist olukorda, et kitsas pilvevöönd ulatub Valencia küljealt Roomani. millega seda pilvevööndit seletada - kas frondiga??

http://oi49.tinypic.com/6joyko.jpg

Jüri ütles ...

Muidugi võib ka muud küsida, mul ei olegi siin olemas nö kohta, kus võib kõike ilmasse puutuvat küsida.
See on seotud polaarfrondiga ja jugavooluga, mille looge ulatub Prantsusmaa ja Itaalia kohal Vahemereni välja. Polaarfrondi soojal poolel on siis need pilvemassid ja võib oletada, et seal kohas on frondil tekkinud laine. Siin on asetatud see tsükloni arengu konteksti: http://spot.pcc.edu/~aodman/meteorology/lecture8.htm

Anonüümne ütles ...

Muidugi võib ka muud küsida, mul ei olegi siin olemas nö kohta, kus võib kõike ilmasse puutuvat küsida.
See on seotud polaarfrondiga ja jugavooluga, mille looge ulatub Prantsusmaa ja Itaalia kohal Vahemereni välja. Polaarfrondi soojal poolel on siis need pilvemassid ja võib oletada, et seal kohas on frondil tekkinud laine. Siin on asetatud see tsükloni arengu konteksti: http://spot.pcc.edu/~aodman/meteorology/lecture8.htm

Äärmiselt asjakohane, tark, asjalik vastus. Selliseid kohtab harva.