pühapäev, 22. juuli 2012

Soe tuleb ookeanilt

EMHI 4 päeva prognoos on selline:
Pühapäev 22.07
Päev
+17..+21 °C
Vähese ja vahelduva pilvisusega ilm. Kohati võib hoovihma sadada. Saju võimalus on suurem Kagu-Eestis. Puhub läänekaare tuul 3-9, hommikul põhjarannikul puhnguti 12 m/s. Sooja on 17..21°C.

Esmaspäev 23.07
Öö
+7..+14 °C
Vahelduva pilvisusega ilm. Hommikul sajab kohati hoovihma. Puhub edelatuul 3-10, hommikul saartel ja rannikul puhanguti 12-14 m/s. Sooja on 7..12, saartel 14°C.

Päev
+14..+19 °C
Pilves selgimistega ilm. Mitmel pool sajab vihma. Puhub edelatuul 7-12, saartel ja rannikul puhanguti 14-17 m/s. Sooja on 14..19°C.

Teisipäev 24.07
Öö
+10..+16 °C
Pilves selgimistega ilm. Mitmel pool sajab vihma. Puhub edelatuul 6-12, rannikul puhanguti kuni 15 m/s. Sooja on 10..16°C.

Päev
+18..+22 °C
Pilves selgimistega ilm. Mitmel pool sajab hoovihma. Puhub edelatuul 5-12, rannikul puhanguti kuni 15 m/s, õhtuks nõrgeneb. Sooja on 18..22°C.

Kolmapäev 25.07
Öö
+12..+16 °C
Vahelduva pilvisusega ilm. Kohati sajab hoovihma. Puhub edelatuul 5-9 m/s. Sooja on 12..16°C.

Päev
+20..+25 °C
Vahelduva pilvisusega ilm. Kohati sajab hoovihma. Puhub edelatuul 5-9, põhjarannikul puhanguti 12 m/s. Sooja on 20..25°C.

Neljapäev 26.07
Öö
+11..+17 °C
Vahelduva pilvisusega ilm. Mitmel pool sajab hoovihma. Puhub muutliku suunaga tuul 1-7 m/s. Sooja on 11..17°C.

Päev
+20..+26 °C
Vahelduva pilvisusega ilm. Mitmel pool sajab hoovihma. Puhub nõrk muutliku suunaga tuu. Sooja on 20..26°C.

Nagu näha, lõppeb see üsna kõrge temperatuuri prognoosimisega. Kust see soe siis üldse pärineb? Lähipäevil läänevool tugevneb, seega ei saa see pärineda mandrilt, vaid peab tulema ookeanilt. Islandi lähedale on jõudnud erakordselt intensiivne tsüklon (keskmes õhurõhk 970 hPa-d), mis ilmselt muudab muide NAO indeksi nüüd ka ametlikult positiivseks, kuigi oli seda tegelikult juba väga pikka aega (vt sellekohast postitust). Tsükloni edelaservas on väga soe õhumass liikumas kiiresti lääne poole. Siit kaardilt on see hästi näha

Muide, õhurõhk muutub vähe, kuigi ilm palju - kui 18.-19.7. oli väga madal õhurõhk, püsis ilm üsna paljudes kohtades päikeseline, seejärel algas õhurõhutõus, mis jätkus 21.7., kui ilm oli hoovihmadega ja 22.7. jäi pigem vähemuutuvaks (ilm päikeseline), püsides edaspidi kuni 2-3 hPa suurusjärgus muutustega ööpäeva kohta, mis on tühine, kuigi sooja õhumassi pealetung põhjustab lähema ööpäevaga märkimisväärse ilma halvenemise ja 23.7. ilmselt sajuse ilma, misjärel ilm paraneb. Seega võib-olla ilma muutumine õhurõhust üsnagi sõltumatu ja hea ilm võib-olla madala õhurõhuga ja vice versa, mis peaks lõplikult ümber lükkama õpikutõed ja mõnede õpetajate kangekaelsed väited, nagu saaks madala õhurõhuga olla vaid halb ilm jne. Ja soe ilm võib saabuda läänetsüklonite mõjul!
Rääkides veel õpikutõdedest, siis levinud väide on selline, et temperatuuril on ööpäevane käik, kusjuures maksimum on pärastlõunasel ajal. See kehtib päris hästi kevadel ja suvel, kuid talve saabudes muutub siinsel laiusel vähemmärgatavaks, mõnikord kaob üldse ära või on äraspidine (advektsioonide tõttu). Selge ilmaga võib siiski ka suvel märgata ööpäevase temperatuuri käigu atüpismi. See juhtub tavaliselt väga jaheda õhumassi korral või jahedama õhumassi advektsiooni korral. Nüüd on seda vähemalt nädala vältel täheldatud, see seisneb selles, et õhutemperatuuri maksimum saabub keskpäeval ja siis langeb veidi, jäädes üsna stabiilseks, seega järgib temperatuur otsekiirguse voo (kiirgusbilansi) päevast käiku. Vahel võib temperatuur olla kahe maksimumiga, üks keskpäeval, teine pärastlõunal.

2 kommentaari:

knut ütles ...

Lõpuks läheb ilm soojaks.
Huvitav kas 30 kraadi juurde temperatuurid tõusevad ka.

Jüri ütles ...

Selle soojaga on üldiselt suured piirkondlikud eripärad. Üks TÜ atmosfäärifüüsik, kes elab Võrus, ütleb, et juunis ja senini juulis (kuni kuu keskpaigani) on seal 23°-25°C üsna tavapärane ja isegi kuumaperiood olnud, nii et tema hinnangul igati mõnus suvi. Sademeid näiteks vahemikus 1.-11. juuli oli tema kodukohas väga napilt (paar mm) tulnud. Enamikes Eesti paikades siiski sellist ilmastikku pole olnud, kuid see on päris paljudele inimestele olnud meelepärane.
Tegelikult see 30°C ei ole midagi erilist, lihtsalt asi on ilmselt arvväärtuses, ikkagi ju maagiline kolmas kümme. Kui poleks mingit lootust teada saada mõõdetud temperatuuri, siis hinnangud sõltuksid juba täielikult tervislikust seisundist, päikesest-pilvisusest, tuulest ja õhuniiskusest. On täiesti võimalik, et 30°C hinnatakse 24°C peale ja vastupidi, 24°C kolmekümneks, selliseid näiteid on lähiminevikust võtta. Seetõttu pole minu meelest vahet, kas on 28 või 30 või rohkemgi (arvväärtuses), vaid asi on eksootikas, mida selline temperatuur Eestis tähendab.