kolmapäev, 8. juuni 2011

Õhutemperatuurirekordid

Juba palju palju aastaid on Postimees vahendanud Tallinna ja Tartu kohta päevarekordeid (kõige soojem ja kõige külmem), algul vaid paberväljaandes, nüüd juba aastaid ka veebis. Kunagi, kui ilmus veel Sõnumileht, siis seal oli 1999. ja 2000. aastal samuti ilmaküljel olemas absoluuttemperatuurid Tallinna ja Tartu kohta. Ometigi, kui uurida EMHI kodulehte, siis ju pole seal mingeid päevarekordeid leida, vaid ainult kuude ja aasta kohta. Milles siis asi?

Need on tegelikult vananenud rekordid, mida Postimees vahendab. Asi on selles, et EMHI andis kunagi 1990ndatel need rekordid sisuliselt avalikkusele (ilmselt mõnedele ajalehtedele), mida siis on senini on avaldatud enam-vähem järjepidevalt. Aga rekordid anti üle 10 aasta tagasi, seega kuna uuendust pole ilmselt tehtud, siis on need järelikult vananenud. Pole ise täpselt kontrollinud, kas a la 2008. a.-l mingi kuupäeval registreeritud uus õhutemperatuuri päevarekord on järgmisel ehk 2009. a. samal kuupäeval olemas või on ikka kirjas 2008. a. sama kuupäeva vana päevarekord. Lugejad võiksid ju huvi pärast otsida mõne uudise, et Tartus ja Tallinnas registreeriti uueks päevarekordiks nii ja nii palju ja siis vaadata, kas see uuendus on järgmisel aastal või üldse mõnel hilisema aastal sisse viidud või mitte.

Ühe EMHI sünoptiku andmetel on hetkel olukord nii, et need rekordid on praegu enamasti paberil ja digitaliseerimine käib. Pärast 1990ndaid aastaid pole EMHI rekordeid kuhugi andnud ega kellegagi jaganud. Seega tõsiselt suhtuda tõepoolest igasugusesse infosse väga kriitiliselt ja mõelda, enne kui võtta seda "puhta kullana".

Kommentaare ei ole: