teisipäev, 13. aprill 2010

Seaduspärasus aprillis

Lumesadu aprillis on reeglipärane nähtus - peaaegu igal aastal on aprillis vähemalt üks kord lund sadanud. On huvitav, et see külmalaine või ajutine lumi on sattunud just 20. aprilli paiku, sest meenub viimase aasta jooksul mitu sellist, kui lund on tulnud paar päeva enne või pärast nimetatud kuupäeva. Ka eelmisel aastal sadas lund 18. aprillil.
Mis täpselt oli ülejäänutel aastatel, pean välja uurima (vaatluspäevikud, enda märkmed jne), et kinnitada lõplikult tähelepaneku paikapidavust. Võib ju olla nii, et siiski ainult arvan nii. Samuti on võimalik, et kui leiangi vaatlusandmetest kinnituse oma oletusele, siis peaks ettevaatlik olema endiselt, sest võib-olla on selline seos olnud viimasel 10-20 aastal, aga järgmised enam pole.
Ka käesoleval aastal näitavad prognoosid tugevat jahenemist 20. aprilli paiku ja et võib lund tulla, olgu näitena toodud Weatheronline:


.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Kevadele on iseloomulik ka üks teine seaduspärasus, mis on väga tihti just järgmine: pärast suuremat soojalainet tuleb kiire jahenemine kuni lumeni või vähemalt öökülmadeni. Hästi iseloomulik on see aprillile ja maile.

Kommentaare ei ole: