teisipäev, 13. oktoober 2009

Esimene lumi 12.10.2009 Tartus (pilte talvisest sügisest)

2009. aasta sügisel sadas esimest lund 12. oktoobril Eesti lõunapoolmikus. Saartel ja Põhja-Eestis sadas vaid vihma või lörtsi.
Tihti võib lugeda, et sel ja sel aastal sadas esimene lumi maha... Muidugi mõeldakse selle all aasta teist poolt. Ma arvan, et parem oleks väljend "esimene lumi sadas maha sel sügisel" või "2009. aasta sügisel sadas esimene lumi" jne.
Öeldakse, et esimene lumi on hästi puhas. Jah, see on just muljeselt nii. Kui hakata uurima seda ütlust teaduse meetoditega, siis on tulemus tihti hoopis vastupidine. Selle aasta kohta ei saa mulje alusel küll kuidagi öelda, et lumi oli puhas, pigem tekitas paljudes ebameeldiv lörtsise sügisilma mulje. (kõik siin olev käib ikka peasjalikult Tartu kohta.)
Tartus algas sadu varahommikul vihmana, kuid umbes kl 7 ajal hommikul muutus lörtsiks ja siis lumeks. Lumesadu oli enamasti mõõdukas ning üsna ühtlase intensiivsusega. Helbed olid suhteliselt peened (näitas ilmas külmenemist). Lõunaks moodustus ajutine lumikatte (maksimaalne paksus ulatus 4 cm-ini), kuid see sulas õhtuks. Mõnel pool Eesti äärmises lõuna-ja kaguservas püsis kuni 2 cm lumikate 13. oktoobri hommikuni. Tuul oli nõrk või mõõdukas ja puhus kirdest.
Järgnevalt lumikatte levik Eestis kahe hommiku jooksul (allikas EMHI ->http://www.emhi.ee/index.php?ide=21,253):
Lumikatte paksus (cm) 13.10.2009 kell 08:00









.
.
.
.
.
.
Lumikatte paksus (cm) 13.10.2009 kell 08:00









.
.
.
.
.
Fotod esimesest lumest Tartus:
11. oktoobri õhtul kattus taevas ülemise ja keskmise kihi pilvedega, mis näitas tsükloni lähenemist.




Lumesadu Tartus 12. oktoobri hommikul.






Aja jooksul hakkas moodustuma lumikate.












Lumine loodus.







Vaade taevasse. Lumehelbed tunduvad teatud valgussuhete tõttu tumedad.













Pärastlõunaks sadu lakkas. Kuna väga palju ei sadanud ja tuul ei olnud ka väga tugev, siis tekkisid puude alla tüüpilised lumevabad alad.





3 kommentaari:

Marek ütles ...

Ka täna, 16. oktoobril oli veel Haanjas lumi maas (kuni 2cm). Seega EMHI lumakaart teoreetiliselt valetab. Võrust Haanja poole minnes lumekate tiheneb järk-järgult. Samas Eesti lõunapiiri juures ja Ape ja Gaujiena kandis lund enam ei olnud.

Jüri ütles ...

Jah, huvitav on tõesti piirkondadevaheline erinevus. Sealkandis püsis lumi ligi nädal aega. EMHI vaatluspuktide arv on kahjuks liiga hõre, et saaks adekvaatselt olukorda kirjeldada. Tore, kui antakse vastavatest tähelepanekutest teada, sest lisainfo on alati teretulnud.
17.-18. oktoobril sadas lumi maha Pandiverel, samal ajal kui mujal sadas vihma ja lörtsi või ka lund, kuid viimast vaid lühiajaliselt - Pandiverel oli kogu nv talvine. Kujunes midagi külmasaare taolist.

Marek ütles ...

Ise sõitsin sama nv laupäeval rongiga Aegviidust Tartusse. Lund oli ainult Tapa ja Jõgeva vahel. Samamoodi lumepaksus sujuvalt varieerus, olles maksimum Tamsalu kandis.