teisipäev, 7. aprill 2009

Aprilli ilmast

Aprill astub oma võrdlemisi tavapärast rada. Kuu alguses sulas lumi, nüüd on väike paaripäevane jaheduse periood, mis avaldub eelkõige öistes külmakraadides, kuid nädala teisel poolel läheb soojemaks. Tuul on siis enamasti kagust. Soojem periood võib kesta isegi üle 10 päeva, millele järgneb jahedus ja uus soojenemine - üldine jutt, nagu öeldakse.
Suhteliselt sageli oodatakse aprillis suvesooja. Kunagi kirjutas selles Ants Põldoja Õhtulehes (vist oli 2001. aastal). Tegelikult on 20° ja rohkem sooja aprillis ebanormaalne. Küllaga võib lume-ja lörtsisadusid pidada normaalseks. Kõige soojem päev aprillis oli 24. 2000. aastal, siis oli Kundas peaaegu 28° sooja (täpsemalt 27,6°, varasem rekord umbes 26° Võrust). Väga soe, aga tuuline ja üsna pilvine oli ka järgmine päev, siis läks veidi jahedamaks. Külmarekord aprillis on –23,7 ° 6. aprillil 1956. Pidevate ilmavaatluste ajaloos on teada ka üks öökülmadeta aprill, mille kordumine praegustes kliimatingimustes on praktiliselt välistatud. Paraku pole aasta mulle teada.
Äikest ei ole sel korral aprillis ilmselt kuigi palju oodata erinevalt eelmisest aastast, sest siis olid temperatuurikontrastid lõunatsüklonite toel suured ja sageli olemas. Suuremad äikesed jäid üldiselt küll Eestist napilt eemal.
Lähema paari nädala jooksul pole ka lund ette näha või kui tuleb, siis tühisel määral. Võimalik, et sel aastal on aprill lumesadude poolest vaene. Meenutuseks, et 2003. aastal sadas aprilli keskel lund 3 päeva järjest, päeval oli külma 3-5°, öösiti alla -10° ja lume paksus ulatus 30 cm-ni. Pärast tollast aprilli lumetormi saabus suur sula ja mõne päevaga sulas lumi jälle ära. Meenub ka üks silmatorkavalt ühtlane aprill - ilmselt 2005. aastal (puudusid suuremad temperatuurikõikumised, vaid temperatuur tõusis kuu jooksul pidevalt ja tasapisi).

Aprillis on sageli merel ja rannikul udu, sest meri on veel külm. Meenub, et 2002. aastal oli Tallinnas selline udu sage külaline. Sel aastal oli mereudu näiteks 5. ja 6. aprillil, põhiliselt merel. Sellised udud kaovad enamasti mai lõpuks, kuid paaril korral on ka juunis veel olnud.

Kommentaare ei ole: