esmaspäev, 5. jaanuar 2009

Meie muutlik ilm

Tundub, et ilm vaheldub üha kiiremini. Oli talvine ilm alles jõuluajal, kuigi kõledavõitu. Mõnel pool läks edasi sulale, aga siis saabus just uusaastaga võrdlemisi tuulise ilmaga talvekülm. Soomes põhjustas aktiivne tsüklon sel ajal kuni 30 m/s tuult.
Mõned päevad on külmad olnud, pakkudes väga ilusaid looduse vaatemänge, aga tundub, et läheb uuesti soojaks, kusjuures külm ja sula (esialgu rohkem Lääne-Eestis) tunduvad vahelduvat ülepäeviti. Ilmselt on oodata ka üsna märkimisväärses koguses lund (5-10 cm lund). Soojem õhk ja tsüklon saabub meile seekord lääne-loode poolt. Umbes ööpäev hiljem järgneb soojale külm front. Üsna külmaks saab minna seetõttu (alla -10 kraadi), et külma õhku on naabrusest kohe võtta.
Külm arktiline õhubassein pole siiski kuigi hästi välja arenenud ja seetõttu pole tagatud stabiilne talveilm, vaid esialgne külma-sooja vahel pendeldamine läheb pikemas perspektiivis üha rohkem sula poole. Ilmselt järgmisel nädalal on oodata laussula.
Tundub, et seegi talv ei too stabiilsust, sest üldine tsirkulatsioon on välja kujunenud, mis on seekord küll muutlikum, kui eelmine aasta (eelmine aasta oli püsiv tsirkulatsioon Atlandilt - atlantilisel kliimaperiodil olid talved valdavat just sellised), st et tuleb ka vahel talvekülma, nagu juba oleme tajunud, kuid püsivust ei veel. Samas, eks selline vaheldurikkus peidab endas ka oma võlu, sest igav vähemalt ei hakka ja keegi ilma ilmata ei jää.

Kommentaare ei ole: