kolmapäev, 12. november 2008

Võimalus jahenemiseks

NB! Kommentaarid
Kuigi praegu valitseb tugev edelavool ja soe ilm (Tartus ja Narvas olid 11. novembril soojarekordid - vastavalt sooja 12,5 ja 10,4°; 10. novembril toimus oklusioon, enne seda jõudis külm front vähemalt Lääne-Eestini ja põhjustas tugevaid tormipuhanguid, Sõrves 32,5 m/s), siis uuel nädalal läheb üsna kindlasti jahedamaks.
Väga tuuline ilm püsib. Kuna loodetuulega kandub uue nädala alguses jahedat õhku, siis järgmise tsükloniga (kui ta ikka möödub meist lõuna poolt) kaasneb ilmselt lumesadu. Pole peaaegu võimalustki, et see lumi võiks jääda pikemaks ajaks maha, vaid nädala lõpus, hiljemalt aga 22.-24. novembri paiku, läheb jälle soojemaks. USA mudelid näitavad küll külmemat perioodi kadripäevaks, aga ei luba nemadki püsivat külma.
Mainima peab seda, et Lapimaal on hakanud kujunema külma õhu bassein, kust aeg-ajalt pudeneb edaspidi ilmselt talveilma meilegi. Püsivat külma oodata - ei ole põhjust kahelda, et mitte enne jaanuarit.
Äikest pole novembris kuskil Eestis täheldatud.

Väike kommentaar olnud ilmale: http://www.ilm.ee/?45163

2 kommentaari:

Marek ütles ...

Ma küll ei julgeks öelda, et jaanuaris alles suurem lumi tuleb. Kuid paraku jah selline arvamus on paljudel inimestel juba kinnistunud. Gismeteo pikem ennustus Pihkvale näitab külma ja lund detsembriks ka. Järgmine Gismeteo prognoos võib tuua veidi selgust.

Jüri ütles ...

Ma pidasin silmas kestvat külma ja lund. 20 cm lund võib juba novembris, miks mitte, tulla.
Nagu öeldud, sõltub meie külm mitte üksnes Atlandist, vaid ka arktilise õhu basseinist (tekkimas). Praegused mudelid lubavad esimest suuremat lund järgmise nädala lõpu poole.