kolmapäev, 13. august 2008

Soojade ööde aeg

Veel juuliski kimbutasid Eestit mitmel pool öökülmad ja üldse on senini olnud ööd väga külmad. Kõige väiksem on Eesti kliimas öökülmade tõenäosus juuli lõpus ja augusti alguses.

Nüüd ongi siis ööd läinud päris soojaks. Soojaks läks möödunud neljapäevast, kui madalrõhkkond tõi Eestisse südasuviselt sooja ilma (kuni 26°, ehkki oli väga tuuline). Ennustati ka äikeseid, sest õhtul lähenes külm front, ent neid ei tulnud. Uus sooja pealetung oli 12. augustil, kui nii mõnelgi pool täheldati sooja frondi äikest (sellest varsti).

Öö oli soe, kohati miinimumtemperatuur 19°. 13. augusti hommikupoolik oli Eesti sooja õhumassi südames. Ennustati jälle tugevaid äikesid ja vihmu, viimased ka tulid, ent äikest oli kohati ja väga nõrgalt. Õhtul saabusid Vilsandile merelt uued äikesed. August on tõepoolest vihmakuu!

Edaspidi aga läheb veel hulga soojemaks. Reedel läheneb Eestile lõunatsüklon, kuid tundub, et seekord toob ta sooja ka meie õuele. Venemaa on juba hetkel väga soe (Moskvasse ennustatakse soojarekordit), ka Eestis on ehk soe, kuni 30°, kui prognoos peaks täituma.

Enne sooja aga tuleb arvatavasti rohkelt vihma ja võib-olla ka äikest. Suur soe püsib päev-kaks, siis on lihtsalt soojem ilm ja läheb ehkpärast seda veel sama soojaks, kokku kuni nädal niisket ja üle keskmise ilma. Öödki on vastava temperatuuriga: kuni 20° ja nii ongi alanud soojad ööd.

Kommentaare ei ole: