pühapäev, 24. august 2008

Äikesed 20. augustil. Südasuve lõpp

Soe õhumass südasuvise soojusega saabus veelkord Eestisse 20. augustil ja kuidas muidu, kui ikka äikesega. Kuigi olen ülevaate ka foorumis andnud, teen seda ka siin.
Kirjeldatu leidis aset Laitses.
Enne äikest oli taevast umbes 2/5 ulatuses kaetud keskmise või kõrgema kihi pilvedega. Tekkis ka üksikuid St fractuseid (sooja frondi lähenemise tunnus!). Edelasse ilmus umbes kl 8 hommikul iseloomuliku värvivarjundiga pilv, mis oli pealtnäha täiesti kihilise ehitusega ja tumenes ühtlaselt silmapiiri poole. Sooja oli 17° ja nõrk tuul puhus lõunast.
Kl 8:30 hakkasid kostuma läänest lõunani nn aeglased müristamised (pilvesisesed välgud). Aja jooksul lähenes pilv, tumenes ja siis ilmus fractuseid nii palju, et varjasid äikesepilve. Kl 9 algas suurepiisaline vihm, mis tugevnes tasapisi. Peakohal ja edelas sähvatas paar välku 2 minutilise vahega, mille ülemine osa oli pilves, alumine moodustas pilv-maa välgu-osa (spaatli-või luuakujuline välk). Siis kadusid kõik madalad pilved ära peale äikesepilvede, temperatuur tõusis 18°-ni ja vihm nõrgenes veidi. Müristamine kandus rohkem kagu poole ja oli siis jälle lõunast, justkui tuleks uus pilv peale. Vihm tugevnes, välkusid oli umbes minutiliste vahedega (kõik pilvesisesed, aga sähvatust oli hästi näha), siis äike nõrgenes ja uuesti lõunas välgud, müristamine, siis tugevam vihm. Pärast seda taandus äike põhja, kuid ta oli tunduvalt nõrgenenud. Lõpks andis veel ühe „poolpilv-maa“ välgu ja paar nõrgemat müristamist. Vihm oli tipphetkel mõõdukas. Järgnes paar pilvetompu, kust tuli mõõdukat vihma, kuid äikest polnud. Tuul pöördus veidi vasakule ja hakkas puhuma kagust. Õhutemp. tõusis 23°-ni ning tuul jäi nõrgaks. Sooja frondi äike oli möödas.
Teine äike oli õhumassisisene, kuid siiski mingis seoses frondiga. See äike tekkis Pärnust saabunud sajuala baasil. Laitsesse jõudnuna andis see sajuala ainult nõrka jämedapiisalist vihma ja 5 min jooksul oli võimalik jälgida nõrka mammatust. Siis tekkisid sajuala idaküljele rünklikud pilved, mis kiiresti kasvasid, tekitasid seejärel äikese, kusjuures alguses olid pilv-maa, hiljem pilvesisesed välgud. See äike oli aktiivne 15 min ja andis tiheda, kuid peenepiisalise vihma. Väga hästi olid kihtsajupilvede (pealtnäha, tegelik pilveliik võis ju midagi muud olla!) all näha kasvavad rüngad.
Kui see äike lõppes, siis liikusid rünklikud pilved kirdesse ja kahvatu päike tuli välja. Taevas oli kaetud kiudkihtpilvedega. Hiljem ilmus jälle madalaid pilvi, kuid ilm püsis kuiv.
Umbes kl 9:30 enne äikest.







Samal ajal äikesepilv.

Hakkab vihma sadama.







Vihmavalingud.







Äikesepilv eemaldub.








Uus äikesepilv pärastlõunal.







Sel aastal lõppes südasuvi 23. augustil, kui sisse murdis edelatsüklon (poollõunatsüklon). Edaspidi küll klimaatiline suvi püsib ja ööd on soojad (üle 10°), kuid kõrgsuvi on läbi. Vimasajud püsivad vaheaegadega arvatavasi vähemalt nädala, siis võib jälle loota mõnda aega kuivemat tavapärast ilma.

Kommentaare ei ole: