teisipäev, 26. august 2008

Südasuvest sai hilissuvi

Võrreldes 2007. aastaga oli käesoleval aastal üleminek südasuvest hilissuvesse märksa rahulikum ja aeglsasem. Õieti muutus südasuvi möödunud aastal pea kohe sügiseks, siis taastus justkui hilissuvine soojus.
Muutuse tõi kaasa Atlandi ookeanilt pärinev tsükloniteseeria. Sadas vihma, valitses madal pilvisus, ajuti oli ka tugevad tuulepuhangud, ja mis peamine, ööpäevane õhutemperatuuri keskmine tasakaalustus uuel (madalamal) tasemel.
Taevas on pakkunud väga ilusat ja mitmekesist vaatemängu, sageli on ta õhtuti suisa tulipunane olnud, mille kohta teadis vanarahvas öelda, et punane õhtutaevas toob tormi. Tormi just ei toonud, aga madalrõhu küll.
Kui taevas pisut selgines, siis ilmnesid väga põnevad pilvemustrid. Olgu öeldud, et sellised mustrid on iseloomulikud külmale õhumassile või muidu jahedale ilmale. Sooja ilmaga võivad tekkida samuti ilusad pilvemustrid, kuid mitte selliseid (ütleme nii, et need pole võrreldavad).
Kõige põhjuseks on sügav tsüklon Islandi kohal, mistõttu baariline topograafia Põhja-Atlandil on sattunud teatava pinge alla ja läänevool on seega tugevnenud. Oodata on ühe eriti sügava osatsükloni saabumist Lõuna-Soome, mistõttu õhurõhk langeb mõne päevaga praeguse aja kohta ebatavaliselt madalale.
Septembri ilm tundub olevat üsna muutliku temperatuurirežiimiga, kusjuures see võib-olla ajuti üsna kõrge, vahel jälle alla normi. Kui öökülmi tuleb, siis arvatavasti on need nõrgad ega saabu ülearu vaja. Lootust on veel ka suvisele soojusele (8.-12. sept vahemikus).

Ilmamäng 23. augustil: taevasse tekkisid väga ilusad pilvevired.






Mõne minuti pärast tekkis sinna hoopiski kaar.







Sama päeva õhtul: taevasse tekkisid kiudpilved, see teavitab madalrõhu saabumist.






Õhtul hakkas aga taevas punetama.







22. augusti rünksajupilv.







Vanalinna taevas samal päeval.







Õhtu.






Ja päikeseloojang.








Sünnipäeva õhtu (25. august).

Kommentaare ei ole: