kolmapäev, 13. august 2008

Äikesed ja Viitna laager 10.-13. august

Juba palju aastaid korraldatakse Viitnal teaduslaagrit, mille selleaastane teema oli "Jäävusseadused". Korraldajateks olid Archimedese tegelased ja juhiks Peeter Lorents.
Üritus oli sisemiselt mitmekesine ja inimesi oli seal õige palju. Loengud kestsid päevad läbi ja käsitleti jäävusseaduseid läbi mitme teaduse (eluala). Kohale olid kutsutud eesti tippteadlased.
Loengud olid erineva tasemega, mis arvatavasti oligi parem, sest muidu, isegi kui kõik loengud oleksid uusi mõtteid andnud ja olnud üldse väga tasemel, oleks ikkagi üheülbalisem kogu loengusari olnud.
10. augusti pärastlõunal alustas Peeter Lorents sissejuhatava kõnega ja seletas jäävusseaduste olemusest, kusjuures kogu ettekanne meenutas kalambuuri, sest pihtide vahele oli võetud semantika ja kultuurirelativism.
Edasi siis räägiti jäävusseadustest teaduskaupa, matemaatika oli üsna tugevasti esindatud, füüsika oli üsna tagasihoidlik, aga siiski. Veel oli juttu teoloogiast, filosoofiast ja majandusest.
Kohale tulid teadushuvilised õpilased, kuid juba enne lõppu läks üks osa ära. Üsna paljud olid juba mitmendat aastat osalenud. Kõik jäid rahule, aga väidetavalt ei saanud pea keegi uusi mõtteid juurde. Küllap seetõttu, et nad olid saanud üsna samadelt inimestest varem loenguid.
Kõige rohkem meeldisid siiski matkad Ojaäärsel ja Oandus. Ojaäärse matka segas küllaltki huvitav vihm (sadas palju, kuid päike paistis, muul ajal, kui matka polnud, oli kuiv). Matk oli lahja ja ilmselt seetõttu, et matkajuhi jutt oli liiga lakooniline, kui mõistest eemaldada sisukus.
Oandusse sattus märksa sisukama jutuga matkajuht, kes näitas koha detaile, mis osutusid siiski huvitavateks. Tutvustati põhiliselt pärandkultuuri.
Kogu aja jooksul õnnestus päris suur hulk inimesi küsitleda, kokku veidi üle 30 inimese. Seega norm 150 jälle hulga lähemal.
Ilmast
Minekupäeval, 10. augustil, oli hoovihmadega, aga soe ilm. Kohale jõudes oli lihtsalt pilvine, kuid sademeteta ilm. Varsti jõudis vihm ka Viitnale, kuid see kestis vähem kui tund aega ning siis läks ilm täiesti selgeks. Oli jahedavõitu.
11. august oli pilvine, aga kuiv. Enne kl 17 hakkas ilm selginema, kuid müristas. Selginemine eelneb äikesele, nagu ka nüüd juhtus. Äike oli nõrk, ent vihmasadu segas siiski matka. Kogu nähtus pärines üsna kitsast pilveribast, mistõttu päike paistis, aga kuna riba ei läinud risti üle, vaid väikese nurga all, kestis vihmasadu kuni pool tundi. Hiljem võis idas ja kirdes märgata väga ilusaid pilvekujundeid, aga needki kadusid ja taevas läks täiesti selgeks. Püsis soe ilm. Kuna oli perseiidide periood, siis võis mägata langevaid tähti.
Järgminegi päev hakkas ilusa ilmaga ja püsis suurema osa päevast sellisena. Läks väga palavaks, aga see siiski matka ei seganud.
Õhtupoolikul läks ilm ühtlaselt pilve (kiudkiht-ja kõrgkihtpilved), mis näitas sooja frondi lähenemist. Hulk aega oli ilm stabiilne, kuni umbes 20:50 oli kuulda lõunas esimest pikaldast müristamist. Koos sellega hakkas ka sadama, kusjuures sadu tihenes aeglaselt ja oli jämedapiisaline. Müristamised oli harvad ja pilvesisesed, mis on kindel märk sooja frondi äikesest.
Kui äike kohale jõudis, sadas mõõdukalt ja kasnes ka tuulehoog. Umbes tunni ajaga jõudis pilv üle minna. Välkusid oli näha põhiliselt hämaruse tõttu ja kõik olid nad pilvesisesed, ainult ühel juhul oli ka välgujoont näha. Müristamised olid väga nõrgad, ehkki mõned sähvatused olid otse pea kohal, sest välgud asusid väga kõrgel (vähemalt 5-7 km).
Enne 22 oli sadu enam-vähem vaibunud ja lõppes siis täiesti. Taevas oli paksult pilves ja varsti ilmusid lõunast taas rünklikumad ning madalamad pilved. Kl 22:30 olid näha ka mõned välgud lõuna pool. Umbes 23:00 jõudis äike kohale, jälle kaasnes tuuleiil, kuid vihm oli seekord kestvam ja tugevam (andis isegi tugeva mõõdu välja). Kõik välgud olid intesnsiivselt oranžid ja punased.
Südaööks taandus äike põhja ja kirdesse.
Sooja oli kl 20:30 24° ja südaöösel 18,5°.
13. augusti hommikul oli kuiv ja soe ilm, kuid umbes kl pool 11 hakkas mõõdukalt sadama. Sadu oli vaheaegdega, aga muutus keskpäevaks lausaliseks ja stabiilseks. Samasugune olukord oli ka terve tee ja Tallinnas. Alles õhtupoolikul olid sajuhood tugevad, koos tuulega, kuid äikeseta.
Õhtul muutus ilm kuivaks ja veidi selgemaks.

Esimene söögipaus








Sädelev Sirje Keevallik








Enne Ojaäärse matka oli pilveserv selline.








Matk Oandul järgmisel päeval.








Umbes kl 20:50. Taevasse on ilmunud esimesed äikesekaaslejad.







Pilvisus tiheneb.








Enne, kui oli välkusid näha.








Esimene pilv on üle, aga teine on saabumas.

Kommentaare ei ole: