laupäev, 31. mai 2008

Paralleele 1999. aastaga

Tänavu on mai ning juuni ilmad 1999. aasta omaga väga sarnased: ka siis püsis mais jahedus, kuid ilm läks juuni alguses soojaks ning jäigi. Kõige kuumem periood saabus 7. juunist ja kestis kuu keskpaigani ning maksimumiks mõõdeti Võrus 31,7°. Ainus erinevus, et tollal oli ilmastik käesolevast aastast palju markantsem. Kui 1999. aasta mais sadas lund ning viimane öökülm oli 1. juunil, siis nüüdseks on öökülmad läbi; ka ei sadanud sel aastal lund, kuigi lumekruupe paaril jahedal päeval siiski sadas. 1999. aastal võttis külm toomingaõied ning mai oli üks sajandi jahedamaid, kuid sel aastal tegid külmad vaid väiksemat kahju.
9 aasta eest järgnes kirjeldatud ilmasituatsioonile vahemereliselt soe suvi, kui uusi kõrgrõhualasid tekkis nagu võluväel ja kuumusega ei kaasnenud märkimisväärseid torme´, nagu suve lõppedes sünoptikud tõdesid. Selgi (2008.) aastal lubavad pikaajalised prognoosid sarnast suve (erinevus normist 1°, Läänemere keskosa kohal koguni 2°, mis on ennustuste kohta väga palju). Kui aga tuuled jäävad põhja, nagu juba pikemat aega on olnud, siis jahedusest (öösel) ei saa ilmselt tervel suvel päriselt lahti. Öö loetakse suvel külmaks, kui öösel on sooja vaid ühekohaline arv, kuigi päeval võib-olla sooja üle 20º. Näiteks 2003. aastal oli paaril päeval nii, et päevamaksimum 25°, öine miinimum 9°, mis kokkuvõttes ei ole soe ööpäev. Tõeline suvi hakkab siis, kui ööd on samuti soojad.
Nädalavahetusel kulmineerub soe umbes 25°, siis on ajutiselt küll jahedam, kuid soe kogub nädala keskpaigaks uuesti jõudu. Olulist sadu pole ette näha. Tõenäoliselt on lähiajal palju kiud-ja kiudkihtpilvi. Tuul puhub alguses edelast ja läänest, hiljem põhjast või kirdest.

Kommentaare ei ole: