reede, 2. mai 2008

Äikesed ja ilm mai alul

Aprill lõppes ning mai algas 2008. aastal soojade ja põhiliselt kuivade ilmasega, mis tõstatab metsatulekahjude probleemi.
Siiski, kagus on väheliikuv madalrõhulohk, mis küll hääbub, ent peidab endas niiskust. See jõuab kaguvoolus Eestini ja põhjustas 2. mail koos edelesüsteemiga juba mõne nõrga äikesekolde. Nädalavahetusel on tõenäone, et hoogsadusid ühes äikesega on rohkem.
Uuel nädalal läheb jahedamaks ja ilmselt ka niiskemaks. Kuni 10. maini pigem ei ole oodata olulisi öökülmi, küll aga on selleks edaspidi võimalusi (toomingakülm). Kõigest hoolimata on võimalik, et mai tuleb keskmisest siiski soojem, peamiselt juba tekkinud soojavaru tõttu.
Ilm 2. mail oli Tallinnas kuni lõunani pilvine, ent hiljem läks küllaltki selgeks. Taevas oli põuavine ning küllaltki palju rünkpilvi, mis paiknesid suuremas osas silmapiiri lähedal. Ainult kirdetaevas, vähem ka loodes, olid castellanused või selle sarnased pilved koos läätse-või mandlikujuliste pilvedega. Viimased ei tähenda sugugi mitte alati äikest, vaid kaasnevad vahel ka külma konvektsiooniga. Castellanuseid on vahel nn ebacastellanustest väga keerukas eristada, sest on palju ja sujuvaid üleminekuvorme. Kasuks tuleb sel juhul vähene vaatlusoskus ja (-)kogemus.
Haruldastematest sündmustest väärib märkimist topeltbriis 30.4 ja 2.5. Tallinnas (ja arvatavasti mujalgi Eestis): hommikul oli tuul maa poolt, siis tungis briis sisemaa poole, ent pärastlõunal võitis taas maatuul, mis hakkas alluma enne päikeseloojangut uuesti briisile. Tavaliselt on nii, et maabriis tekib uuesti alles pärast päikeseloojangut. Mõistagi kaanses pärastlõunase maatuulega vähemalt 4° temperatuuritõus.

Kommentaare ei ole: