neljapäev, 8. mai 2008

Hinnang äikeseuurimusele

8. mail 2008 osalesin Teaduste Akadeemias Archimedese teadustööde konkursi uurimuste autasustamisel. Huvitavaid töid oli palju, kuid suur huvi tekkis äikeseuurimuse saatuse vastu ning mida komisjon sellest arvas.
Mulle selgitati järgmist. Arvamus tööst oli negatiivne. Kõige tähtsam põhjus oli selles, et tõenäoliselt puudub sellel tööl tulevik, sellist tööd pole kellelegi vaja. Ette heideti ka metoodika nõrkust. Küsimused olid koostatud juhuslikult ja subjektiivselt, samal ajal, kui enamikes teistes uurimustes oldi pikalt ja põhjalikult arutletud, miks just selline küsimus ning kuidas tuleks seda küsimust esitada ja millised on tõenäolised tagajärjed.
Selgus, et sel konkursil ei hinnata mitte küsimuse ainulaadsust, vaid auhinnad anti eelkõige neile, kel oli metoodika nõuetekohaselt või paremini välja töötatud. Ainus tugev külg, mida mu töö kohta öeldi, oli see, et mõte on täiesti ainulaadne. Mingil määral kiideti sedagi, et on suur töö ära tehtud, aga töö jätkusuutlikust arvestades kaotab see tähtsuse.

Kommentaare ei ole: