teisipäev, 10. juuni 2008

Ootamatu äike 10. juunil 2008

10. juunil tekkis täiesti ootamatult Tallinnas äike. Järgnevalt sündmuste lühikirjeldus, pildimaterjal ning sünoptilised põhjused.
Sündmused
Hommikul oli ilm muutliku pilvisusega, kuid peatselt läks ilm lääne poolt täiesti pilve. Ajuti sadas nõrka, kuid jämedapiisalist vihma. Puhus nõrk või mõõdukas lõunatuul. Taevas olid põhiliselt keskkihi ja kõrgkihi pilved, madalaid pilvi ei olnud.
Pärastlõunal, see on umbes pool 14, jäi sadu harvemaks ja lakkas siis hoopiski. Ilm oli endiselt pilvine, kuigi üksikute selgimistega. Tekkisid ka madalad pilved, näiteks Stratus fractused, Stratocumulused ja mõned cumuluse-liigid. Tuul tugevnes ja hakkas pöörduma, olles nüüd edelast. Radaritelt oli näha tugevate sajualade kujunemine Botnia lahel, kus oli ka äikest.
Õhtupoolikul tugevnes edelatuul veelgi, pilvi oli mitmel tasandil ning nende liikumissuunad erinesid veidi. Hakkasid arenema Cumulus congestused, kuid õhtu edenedes nad kaugenesid tugeva tuule mõjul kiiresti kagusse ja itta. Loodest ja läänest oli tulemas enam selgimisi, kuigi need pilved oli taaskord oma välimust muutnud: ilmusid väikeste tornikestega pilved, mis siiski kiires õhuvoolus räbaldusid ega tõotanud midagi. Kella 21 ajal liikus Tallinnale peale üsna kiiresti tekkinud tume, kuid auklik pilvemassiiv. See oli räbaldanud ning koosnes rünkpilvetükkidest. Tuul tugevnes ning sadas hooti vihma. Pilvemass liikus kiiresti ning muutis pidevalt kuju.
Kell 21.35 oli tumedaim osa Tallinnast üle jõudnud ning läänes hakkas paistma päike, põhjustades vikerkaart. Lõuna pool aga arenes kiiresti hoovihmatsoon, mis libamisi lähenes. Kl 21.37 oli kuulda lähedast müristamist lõunas, mis oli täiesti ootamatu. Kuni kl 22.15-ni kestis nõrk külma frondi äike. Pidevalt mängles kagu pool poolringikujuline vikerkaar, vahel ka topelt. Tormine tuul hakkas vaibuma ning ajuti tugev hoovihm taandus. Ka pilved muutusid kogu aeg ning liikusid väga kiiresti.
Kokku registreerisin 8 müristamist, kusjuures 4 juhul õnnestus näha ka välke. Kõik olid pilv-maa välgud. Müristamised olid nõrgad (peale ühe), kuid lähedased. Ilmselt kandis tugev tuul helilaineid eemale, sest välgud olid kõik allatuult. Äike ise tekkis väga ootamatult (kuigi päeval oli äikesele viitavaid tunnuseid, ei oodanud seda Tallinnas) ja eemaldus hetkel kiiresti ida poole. Tugev edela-ja läänetuul nõrgenes pea tuulevaikuseks
Hommikul oli temperatuur 13°, kuid tõusis päeval 18°-ni. Äikese ajal temperatuur ei muutunud ja jäi stabiilselt 17°juurde. Õhtul taeva selginedes langes taas 13°-ni.

Sünoptiline taust
Läänest lähenes hommikuks Skandinaaviale aktiivne läänetsüklon. Õhurõhk oli keskmes umbes 990 mb. Ka Eestis langes õhurõhk üsna intensiivselt, olles maksimaalselt kolme tunni keskmisena -4 mb. Päeval jäi Eesti tsükloni sooja sektorisse, kusjuures hommikune vihm ja kihtpilved tähendasid sooja fronti. Päeva jooksul, vastavalt tsükloni survele, tugevnes tuul ning Botnia lahel paiknes põhiline külm front, mis põhjustas seal ja ka Soomes äikest.
Tundub, et õhtul aga kujunes Soome lahel välja külma frondi uus laine, mis kiiresti arenes, tekitas veelgi tugevamat tuult ning liikus ida-kagu suunas. See front oli kaldu ja paiknes kirde-edelasuunaliselt ning kuna pilved arenevad kõige ägedamalt piki külma fronti, tekkisid ka sajualad vastavalt ribana ning kaldu. Kui front jõudis maale, siis tekkis äike (võis olla maismaa mõju, võis ka mitte).

Tunnused, mis näitasid äikest
Vihm oli jämedapiisaline, ilm oli pilvise ja sajuse ilma kohta küllaltki soe, tsüklon oli aktiivne, tekkisid ka konvektsioonipilved, lähenes külm front, pilvi oli mitmel tasandil ning nende liikumissuund oli veidi erinev.
Tunnused, mis ei soodustanud/kinnitanud äikest
Tugev tuul, tsükloni suhteline kaugus, temperatuurikontrast külma frondi ees ja taga oli väike, tuul tugev ja pigem mere poolt, kihtpilvisus/vähe päikesepaistet ning loid või mõõdukas rünkpilvede areng.
Pilte 10. juuni ilmast

Kagutaevas kl 16:46. Näha on kiiresti liikuvaid mitmel tasandil olevaid pilvi.






Kl 17:50. Pilved on rünklikumad ning liiguvad veidi erinevates suundades.






Kagutaevas kl 18:12. Arenenud on võimas rünkpilveriba.






Läänetaevas kl 20:34. Tekkimas on uus külm front. Tegelikult olid pilved veidi heledamad.






Sama koht kl 20:52. Pilved olid tumedamad. Eemal on näha sajujooni.






Lõunataevas kl 21:32. Front on pea kohal. Tuul tugevneb tormiks ning pilved kobrutavad.






Kl 21:35. See on frontaaltasapind, kus on suurim turbulents.






Kl 21:37. Hetk tagasi müristas. Sajab hooti vihma.







Kl 21:39








Kl 21:41


Äikesepilve/frondi tipp kl 21:44












Kl 21:46. Hetk tagasi lõi välku, kus on veidi kõrgemal vasakul heledam koht.








Kl 22:03. Front taandub itta.









Kl. 22:07









Kl. 22:20. Äikesepilve tipp õhtupäikeses. See tipp oli äärmiselt muutlik ja liikus kiiresti edasi.

Kommentaare ei ole: