neljapäev, 19. juuni 2008

Viimase aja äikestest ja ilmastikust

Ilmastik on juuni keskpaiga saabumisega muutunud niiskemaks ja sajusemaks. Väga suur tuleoht on neutraliseeritud. Põhjuseks on meie kliimale tüüpilised läänetsüklonid ja lähipäevil on neile tublisti lisa oodata.
17. juuni äikestest ja loodusnähtusest Nõmmel on palju räägitud. Pigem on asi psühholoogiline: Tallinnas ei ole mõõdukat äikest tipptunnil väga kaua olnud ning sellest ka suur jutt. Loodusnähtus Nõmmel on ebaselge, kuid tundub, et tegu võib-olla maapüksi või gustnadoga, arvestamata ei saa jätta ka võimalust, et tegemist on tundmatu loodusnähtusega. Ilm.ee-l on viide samasuguse tekkega ilmastikunähtusele: Nõmme - http://www.ilm.ee/?44646
Sündmused 17. juunil
Vaatluskoht: Männiku

Hommikune soojus (20°) ja muutlik pilvisus asendus varasel lõunal pilvisema taevaga. Palju oli igat tüüpi kiht-ja rünkpilvi ning nendevahelisi ühendusi. Tuul oli küllaltki mõõdukas ja puhanguline, valdavalt lõunast.
Esimene müristamine oli veidi enne kl 12. Müristas edelas ning sageli, see meenutas raginat, kuid juba 20 min pärast oli äike pilvedest kadunud. See näitas seda, et äike pilvedes on võimalik. Möödus üle 40 minuti. Umbes kl 12:50 tekkis otse pea kohal nõrk äike. Sadas pisut vihma ning rahet. Kohe pärast selle pilve hajumist kujunes kagus uus, kus oli näha ka konkreetseid välke: äike oli sel korral tugevasti pilvesisene ning nõrga müristamisega (ilmselt oli äike kaugel, näiteks pea kohal mitu lööki kõrgemal kui 3 km). Sadas kerget vihma.
Tuul kadus alles enne 2, mis näitas põhiäikese teket ja lähenemist. Aja jooksul liikus pilv lähemale, kuid müristamis peaaegu polnud, sest tegemist oli vaikse äikese fenomeniga. Taevas tumenes ning hakkas sadama mõõdukat vihma. Ka äike oli mõõdukas. Tuult oli, kuid mitte märkimisväärselt.
Umbes poole tunniga eemaldus äike ning siis hajus. Jätkus nõrk vihmasadu ning tuulevaikus.
Tuleb arvestada, et see äike puudutas peamiselt Tallinnat, ka Valga lähistel toimus nii mõndagi märkimisväärset.
Juba reedel lubatakse samasugseid ilmastikutingimusi. Arvutused näitavad isegi pagiliini Eestis (kaudselt tähendab tornaadode võimalust). Eks näis, mis tuleb. Ebapüsivus jätkub ilmset nädala vältel, põhjustades kohatisi äikeseid. Hiljem asendub see kas laussadudega või märksa tõsisema ilmastikuga (senisest tugevamate äikestega) jaanipäeva paiku.

Mõned pildid (kahjuks kaamera katki, seega lähiajal null).
Kl 8.44. Taevas on pilved erinevatel tasanditel nagu enne äikest ikka.






Kl 9.57. Näha on laialivalgunud pilvetippu.






Kl. 11.48. Rünkpilved koonduvad.






Kl 12.07. Vasakul servas päeva esimene äikesepilv.






(Varsti juttu eksamitest)

Kommentaare ei ole: