reede, 27. juuni 2008

Kuumalaine läheneb

Tuleval nädalal võib temeperatuur tõusta Eestis üle 30°. Soojus saabub meile seekord põhjast, tuul pöördub ilmselt aja jooksul üle kirde itta. Kes on tähelepanelikum olnud, see on märganud, et Komimaal ja mujal Kaug-Põhjas Jäämere ääres on viimastel päevadel sooja olnud kuni 32° ja äikest, näiteks kl 15 26. juunil oli temperatuur Põhjamere ääres selline:
Võimalik, et see tähendabki normist soojemat suve, nagu on ennustatud.
Kuumalaineid on kahte tüüpi: rahumeelsed ja äikesega. 2002. aastal, kui Euroopas valitsesid erakordsed ilmaolud, kerkis päevakorda eriti teravalt kliimamuutuste küsimus. Kontrastseks kujunes olukord Itaalias: Põhja-Itaaliat laastasid äikesed, Lõuna-Itaalias kujunes kõrbesarnane ilm, täpseid temperatuure ei mäleta, kuid üle 40° oli kindlasti kuu aega (tollal räägiti, et Lõuna-Itaalias kujuneb aja jooksul kõrb, põhjas aga jäävadki äikesed ja keeristormid valitsema). Hiljem, augustis, tabasid Kesk-Euroopat üleujutused ja Doonau oli mitme nädala vältel üle kallaste. Sel ajal (augusti keskpaigas) valitses Eestis terve Euroopa ilusaim ja kuumim ilm, mujal oli kõikjal jahedam. Mõnes paigas Eestis, eelkõige lõunas, ei sadanud üle 40 päeva, alles septembri keskpaigaks olid kõik kohad saanud vihma.
Mõned aastad hiljem, 2005. aastal, oli Euroopas taas palju kuumalaineid, aga seekord ühtegi äikest ei kaasnenud (jutt on tugevatest, eks väikseid ikka oli), vaid kuumalained saabusid ja lahkusid rahulikult. Ainus probleem oligi temperatuur: Saksamaal mõõdeti uueks rekordiks 40,8°, Prantsusmaal kuni 43 ja Vahemere ääres mõnes kohas 47°. Selgi aastal on räägitud kuumalainetest, aga nendega kaasnevad äikesed. Eestis oli viimati äikeseline kuumaperiood 2001. aasta juulis. Hetkel tundub saabuv soe olevat rahumeelne.

Kommentaare ei ole: