reede, 20. juuni 2008

Ilm ja äikesed 20. juunil

Käes on aasta pikimad päevad ning hoo saab sisse ka suvine äikesehooaeg. Tänagi ennustati palju äikest ning isegi tõsisemaid nähtusi, ent tegelikkus jäi võrreldes 17. juuniga siiski märksa tagasihoidlikumaks ja äikesed koondusid peamiselt Lahkme-Eestisse (Türi) ja Soome lahele.

Sünoptiline tagataust
Skandinaaviasse jõudis väheliikuv tsüklon, mille esiosas oli säilinud veel soe sektor. See põhjustas 20. juuni päeval soojapoolse, kuid pilvise ilma. Soojale frondile oli järgi jõudmas külm front, mille ees olid suhtekiselt soodasd tingimused konvektsiooniks.
Külm front põhjustas ajutist laussadu, kuid mitte äikest (äike formeerub harva külmal frondil, kuid enamasti soojal). Järgnevate päevade jooksul on tsüklon väheliikuv ning mööda kaguserva libiseb paar osatsüklonit üle Eesti, tuues vihma ja võib-olla ka äikest. Lõuna-Eestini ulatub kõrgrõhuala, mis võib tingida sealse kuivema ilma.

Ilm 20. juunil
Hommikul, sooja frondi üleminekul, sadas Tallinnas nõrgalt vihma (umbes 8 ja 9 vahel). Taevas oli pilves, kuid päike paistis siiski vähemal või suuremal määral pilvkattest läbi. Oli tugev soojavine (õhus on suspenseerunud kolloidosakesed, millelt valguse hajumine tingib lisaks mitteklaarile taevale ka udu valkja värvuse). Hommiku edenedes muutusid kiht-ja kihtrünkpilved tihedamaks, kuid ilm püsis olulise sajuta. Sooja oli juba hommikul 18°, tõustes päeval tipphetkel 21°-ni.
Kl 12 ajal muutus taevas lõuna poolt heledamaks ning ilmusid rünkpilvede tipud. Mõned neist olid kaetud ohtrate pileustega, mis viitas äikesevõimalusele. Kohale jõudes valgusid need pilved siiski laiali, kuid üks muutus läänes sajupilveks, mis liikus kirde-põhja suunas. Äikest seal tõenäoliselt ei olnud.
Siis selgines taevas taas veidi ja hakkasid kujunema rünkpilved. Endiselt oli taevas palju kihtpilvetükke. Kl 13 ja 14 vahel tekkisid äikesekolded, mis liikusid üle Kesk-Eesti Soome lahele. Mõni neist põhjustas ka ohtlikke pilv-maa välke ning kahjustusi. Sajuhood olid väga tugevad (5 minutiga isegi kuni 8 mm).
Hoopis teine oli olukord lääne pool. Ka siin kujunes rünksajupilvi, kuid need olid siiski madalad ja olulise äikeseta. Esines palju kaabukujulisi pilvi. Hoogsajupilved andsid enamasti mõõdukaid, oma südames ka tugevaid sademeid.
Tuul oli hommikul kagust, kuid päeval lõunast. Muutus hakkas toimuma umbes kl 17 ajal. Läänetaevas muutus süngemaks ning tuul nõrgemaks: lähenes äikeseta külm front. Varsti oli märgata narmalist pilveserva ning tuul muutus puhanguliseks ja hakkas puhuma läänest. Algas kuni tugev laussadu, oli palju madalaid pilvi. Enne pilvevalli liikusid pilved lõunaedelast põhjakirdesse, kuid pilvevalli taga läänest itta.
Sadu nõrgenes umbes tunni möödudes ja nii tuul kui pilved olid jälle edelast. Märkimist väärib asjaolu, et hakkas udu tekkima (haruldane praeguse aastaaja kohta, kuid ilmaolusid arvestades normaalne). Udu ei formeerunud siiski lõplikult, sest tuul tugevnes veidi.
Edelasse ilmusid võimsad rünkpilved, mis pakkusid loojuva päikese taustal vaatemängu. Hiljem lährenesid lõunast rünk-ja kihtrünkpilved.

Millist ilma ootame?
Laupäeval on tõenäoliselt valdavaks nähtuseks hoovihmad. On korralik äikesevõimalus. Edaspidi võib hoovihmade sagedus väheneda, kuid esmaspäevaks saabub uus tsüklon saju ja arvatava äikesega. Ilmselt on jaaniõhtu sajune. Temperatuur on normikohane, kuid jaanipärevast alates langeb ja niiske ilma tõttu on ööd soojad, kuid päevad pea samasugused. Tuul alguses tugevneb, ent siis nõrgeneb, olles peamiselt edelast.

Kommentaare ei ole: