teisipäev, 14. juuli 2009

Jugavoolust ja temperatuuridest

Jugavoolud ja kliimafrondid (meile on nendest olulisim polaarfront) on need, mis kujundavasd aastaaja ilmastiku, võivad tuua ja viia ühe või teise aastaaja ning nendega seostub sageli ka väga muutlik, isegi heitlik ja ohtlik ilm (tornaadod on sageli jugavooludega seotud).
Juuli külmalaine, mis põhjustas öökülma, tõi Eestisse polaarfront. Hiljem läks lausvihmaga soojaks, jällegi polaarfrondis põhjus ehk teiste sõnadega, suves oli katkestus sees. Kuna päike käib veel kõrgelt ja soojuse juurdevool on suur, siis päevad tundusid enam-vähem normaalse soojusega (15-18 kraadi).
Hetkel on Eestis ilm normikohane. Mõned sajad km idas, st Venemaal, on väga soe ja seda kuni Põhja-Jäämereni välja (vt ka http://ilm.ee/?46131 ning http://ilm.ee/?46134). Seda soojust eraldab läänepoolsemast parasvöötmelisele tavapärasest ilmast tihe tsüklonite kett. Nende lääneosas asub ka nõrk jugavool, mis kuumuse suunabki idas kaugele põhja. Teine, märksa võimsam jugavool asub Saksamaa ja Madalmaade kohal ning suunab nädala teisel poolel niiske ja sooja õhu Baltimaile. Paraku ilmselt ei jää soe uueks nädalaks püsima.
http://www.meteo.uni-koeln.de/meteo.php?show=En_We_We








http://fmi.fi/saa/saaulkom.html





.
.
.
.
.
.
.
.
.

Paremini tuleb Kesk-Euroopa jugavool siit välja:

Kommentaare ei ole: