esmaspäev, 13. juuli 2009

Äikeste meenutused IV: 8-10.7.2004

Meenutus koos piltidega 4. juuli äikesest 2002. aastal on üleval http://www.ilm.ee/
Konvektsioon ja äikesed 8.-10. juuli 2004
Nendel päevadel oli aktiivne konvedktsioon mitu päeva järjest ja pidevalt tekkisid üha uued ja uued rünksajupilved. Õhuvool oli lõunast või edelast ja ilm mõõdukalt soe, 15-22°, vaatluskoht Tallinna lähedal.
8. juuli. Äikest ei olnud, kuid edelast ja läänest liikusid üha uued ja uued rünksajupilved üle Tallinna. Oli soe ja väga niiske ning lämbe. Õhtuks konvektsioonivoolud vaibusid ja ilm paranes.
9. juuli. Huvitav oli see, et rünkpilved hakkasid moodustuma kohe pärast päikesetõusu. Kl 9 olid mõned juba rünksajupilvedeks muutunud ja oli äikest kuulda. Pilved arenesid stabiilselt, kuid pidevalt, ükski ei hajunud kihtrünkpilvetaoliseks, vaid kõik rüngad olid hästi kompaktsed. Päeva jooksul tekkis rünksajupilvi üha juurde.
Välke võis jälgida keskpäevast pidevalt edela-, lääne-ja loodetavas - sinna tekkis rünksajupilvedest kett, selle taga oli aga taevas täiesti selge, sest meri takistas konvektsioonivoolusid. Välgud olid enamasti pilv-maa tüüpi ning sinakad. Vaatluskoha taevas arenesid küll pilved, aga rünksajupilvi seal ei olnud, ida pool oli teine rünksajupilvede kett, kuid kaugemal ja seal äikest ei täheldanud. Hiljem võis näha, et ka kaugemal idas ei arenenud pilved, vaid Loode-Eesti jäigi nagu konvektsiooni alleele.
Pärastlõunal tekkis taevasse tihe, kuid väike kiudpilvetükk, mis osutus virgaks - justkui rünkpilvetipp oleks eraldi taevas. Varsti pärast seda läks edelataevas tumedamaks ja äike liikus otse üle. Alguses sadas küll vihma, kuid sadu lõppes rahena, sealjuures vihma rahe sekka ei sadanud. Umbes poole tunniga oli pilv üle ja taevas selgem.
Päikese mõjul tekkisid uued pilved lõuna poole juba paari tunni jooksul. Edelataevasse tekkis ümar rünksajupilvetipp, kus pidevalt müristas ja see liikus lähemale. Pilv oli stabiilselt ümara tipuga, ei valgunud laiali ning püsis hästi kompaktsena. Hiljem organiseerusid ka teised rüngad äikeseks ja see liikus üle. Rahet ei tulnud, ka tuult polnud, sadas jämedat vihma. Tunniga oli pilv kirdesse eemaldumas.
Uus pilv tekkis edelasse paar tundi enne päikeseloojangut, kuid sel polnud jõudu edasi areneda, sest päike loojus. Öö oli täiesti selge ja vaikne.
10. juuli. Hommikul oli taevas kaetud kihtpilvedega, mis kl 9 lõuna poolt hajusid ja kohe ilmus nähtavale hästi võimas rünksajupilvede vöönd (selginemisefekt). See liikus lähemale. Sooja oli 16°. Kõik kihtpilveükid ei hajunud, vaid kasvasid edasi suurenevateks rünkadeks. See päev oli üks neist vähestest, kui kõik tekkinud pilverüngad kasvasid otse edasi rünksajupilvedeks, mis on märksa tüüpilisem kuumas troopikas. See oli ehtne klassikalise konvektsiooni näide, alatüüp Ia (konvektsiooniliigitusest loe: http://ilmjainimesed.blogspot.com/2008/06/ikesed-21-juunil-ja-konvektsioonist.html, kahjuks on see üsna segane ja vajaks selgitamist või korrigeerimist). Klassikalist konvektsiooni tuleb Eestis väga harva ette. Nüüd aga tagasi 10. juulisse 2004.
Arenevad rüngad koondusid kirde-ja põhjataevasse kobaraks. Lähenevat äikeserida mainiti ka hommikuses sünoptiku jutus (kl 9, Vikerraadio). Sellel äikesepilvel oli mitu tippu, kõik kaetud pileus-looriga, kuid tipud oli stabiilselt ümarad, ei valgunud laiali (see ilmselt kindlustas pika eluaeg, et konvektsioon oli tsirkulaarne, hajumine ja laialivalgumine on pilve nõrgenemise tunnuseks).
Pilv liikus lähemale, seal oli ka äikest sees, mõned välgud olid näha, kuid rohkem oli pilvesisene. Igal juhul oli äike eelmise päeva omast nõrgem ja vihmgi polnud nii tugev. Arvatavasti oli põhjus selles, et pilvetipud ei ulatunud väga kõrgele või oli temperatuur tipu ümbruses kõrgem. Pilv liikus põhja suunas edasi ja taevas oli varsti lauspilves. Sadas lausvihma. Aeg-ajalt ka müristas, välke polnud, seega oli äike üpriski nõrk. Südapäevases ilmateates öeldi, et äikesepilv jagunes Tallinna kohal kaheks, kuid lisati, et loomulikult on terve Tallinn äikeseohus.
Umbes poole tunni jooksul jäi vihm nõrgemaks, aga lõunast liikusid uued tihedamad vihmapilved kohale, oli ka natuke äikest, kuid see hääbus. Vihma sadas palju. Pärastlõunal pilved eemaldusid põhja, kuid enne veel tegi ühe müristamise otse pea kohal.
Päike tuli välja, kuid eemal tundus, et arenevad uued rünksajupilved. Need aga valgusid peatselt laiali, sest õhurõhk tõusis. Väike lohk oli üle jõudnud.

Kommentaare ei ole: